Close
Faqja 10 prej 13 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 130
    Citim Postuar mė parė nga Edvin83 Lexo Postimin
    Ku po shkon, Shqipėri e dashur?!
    DR.ALBAN DACI | 08/11/2010 | Shekulli
    Kjo ėshtė pyetja aktuale, qė tė gjithė ne ja bėjmė vetes dhe e diskutojmė mes miqve tė ngushtė . Megjithatė, nė publik as nuk kemi guximin mė tė vogėl ta bėjmė dhe tė pėrpiqemi t'i gjejmė njė pėrgjigje. Ku po shkon shoqėria shqiptare sot? Kemi mė shumė se 20 vjet qė po rropatemi lart e poshtė nė kaosin e njė tranzicioni, qė duket sikur nuk ka fund.

Sot, dikush nuk studion fare, por vetėm pse ka para apo miq tė fortė mbaron universitetin, masterin shkencor dhe doktoraturėn. I mbaron pa e pasur edhe idenė mbi lėndėt qė duhet tė studioj.

Ėshtė ngulitur mendimi se paraja dhe miku partiak, janė cilėsitė qė duhen, tė tjerat nuk kanė vlerė nė Shqipėri. Kam mė shumė se tre ditė qė shkoj dhe pi njė kafe pėrballė Fakultetit tė Drejtėsisė.

Pothuajse, tė gjithė studentėt, dhe ndonjė pedagog, rrinė nė kafe.
    A nuk u bėn pėrshtypje pedagogėve ose vetė studentėve, qė asnjė (me ndonjė pėrjashtim fare tė vogėl) nuk mban libra apo fletore shėnimesh nė duar? Pse nuk dėgjojmė nė njė tavolinė me studentė, thuajse kurrė njė debat pėr studimet, leksionet, provimet apo lėndėt.

Njė bisedė intelektuale mbi problemet e mprehta tė vendit, ėshtė e tepėrt tė kėrkohet nga studentėt e sotėm? Do t'u kishte hije, pėr derisa janė studentė. Por bisedat qė dėgjon zakonisht, janė ēėshtje banale, thashetheme, muhabete veshjesh, aksesorėsh, etj.

Njė ditė e gjeta sekretaren nė zyrė dhe mė tha qė tė shkoja nesėr paradite pėr marrė vėrtetimin. Shkova tė nesėrmen dhe e gjeta duke dalė nga zyra. I thash: "Ku po shkoni? A e lamė dje tė mė jepje vėrtetimin?"

- Nuk ta bėj sot, sepse po ik nė dasmė.- mė tha ajo, qetė -qetė. -Si po ik nė dasmė, po ty kush tė zėvendėson? - ngula kėmbė. - Paske shumė llafe, nuk tė jap llogari ty, se ku shkoj dhe ēfarė bėj (!). Edhe kėtė herė pasi kaloi njė javė, arrita ta merrja edhe kėtė vėrtetim, i cili pėrsėri ishte me lekė. Paguhej njė detyrim i caktuar nė bankė.

Flitet se kanė ardhur shumė tė rinj qė kanė mbaruar studimet jashtė vendit. Unė, deri tani nuk kam parė asnjė, nuk kam dėgjuar asnjė konkurs publik pėr ndonjė vend tė ri pune.
    Disave madje u thonė qė "je mė i kualifikuar se ē'duhet" (!). Ka ndodhur edhe kjo.
    Ku po shkon shoqėria, kur institucionet nuk kanė as nė periferinė e vėmendjes sė tyre qytetarin dhe hallet e tij, aq mė pak trurin e kėtij vendi ?! A nuk duket sikur nė kėtė vend po investohet pėr tė prodhuar injorantė dhe pėr tė pėrjashtuar dhe izoluar intelektualin dhe talentin e vėrtetė. Shqipėria, ėshtė i vetmi vend nė Evropė, ku pafundėsisht prodhohen mediokėr qė ulen qetė -qetė nė karriget e pushtetit.
    Ky shkrim eshte teresisht i vertete dhe eshte per te ardhur keq! Ky eshte niveli i studentave e shkollave shqiptare. Sa here kam diskutuar me kusherinj ose shoqeri qe bejne shkollen atje kam mbetur e SHTANGUR. Te presesh nje muhabet intelektual eshte absurde... as nuk e kane idene per ca po flet. Personalisht me ka ndodhur qe te hapet ndonje teme te deges qe studjojne por gjysma as nuk dine konceptet baze...e jo me te jene te afte te lidhin nje fjali.
    Pjesa me e madhe e studenteve e marrin shkollen me lek ose mik, e po keshtu arrijne te gjejne edhe vende pune, nderkohe qe studentet e vertete rrine sorollaten dere ne dere duke lene CV e tyre.

Pastaj dalin e thone qe kush ka mbaruar shkollen jashte shtetit eshte me i privilegjuar...genjeshter! Pervec muajve te tere e 100mije lekeve te vjetra qe duhen per te konvertuar diplomen ne gjuhen shqipe, nuk i intereson aspak nese ti ke mbaruar jashte shtetit, me cfare note e ke mbaruar etj. Po nuk pate mikun ( e nganjehere as miku nuk ben dot gje po nuk dhe para) eshte e kote. Po ashtu eshte krejtesisht e vertete qe thone: je teper i kualifikuar. Njoh nje student ekonomie qe u kthye ne shqiperi, filloj pune diku ku duhej te merrej me disa perkthime dhe pasi beri perkthimin e pare i thane: merre e ndrysho kte e kte e kte...sepse ne nuk duhet ti tregojme gjerat ashtu sic jane por ashtu sic duhet te jene ?! - behej fjale per shifra ekonomie.... pastaj del kryeministri jone e thote qe shqiperine nuk e ka prekur kriza

Atehere lind pyetja, pse te kthehemi ne shqiperi? Kur mundesite per te filluar pune jane totalisht te pakta, kur kushtet e jeteses lene jashte mase per te desheruar... nuk shoh motiv qe mund te te nxise te kthehesh (pervec faktit qe ke familjen atje).

Pse jashte shtetit si mendoni se eshte? Eshte kollaj te kritikojme Shqiperine (me te vertete mbase, nuk po e ve ne dyshim) por gjithandej eshte i njejti ritual. Duhet te kesh mbeshtetje partiake, te kesh miq e te paguash.

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623

Tė mbijetosh nė Shqipėri
    Nga Igli Totozani
    Marrė nga Gazeta Shekulli

Njė njeri qė mendon, njė shef shqiptar, preferon mė mirė ta lėrė nė ato pozicion apo lloj punėsh ku nuk mund tė bjerė nė pah truri i tij. Shpesh, ndaj njerėzve tė tillė, ushtrohet njė presion i paparė, i fortė, i vazhdueshėm dhe kjo me qėllim tė vetėm; ta demoralizojė, ta demaskojė e sė fundi ta gjunjėzojė nė mėnyrė qė tė kuptojė "krimin" e tij qė askush tjetėr pėrreth nuk e bėn: tė menduarin.

Sa mė i rėndė ky "krim", d.m.th., sa mė me vlerė tė jenė mendimet e tij, aq mė i rrezikshėm ėshtė mbajtėsi i tyre dhe aq mė e madhe do tė jetė dėshira pėr unitet nė goditjen ndaj tij.

Sidomos nėse je njė i ri apo njė emigrant i kthyer rishtazi nė vendin tėnd me ėndrra tė mėdha ndryshimi qė tejkalojnė "oborrin" e shtėpisė tėnde; kij kujdes, "parashuta" jote ėshtė hapur nė vendin e gabuar.

E nga ana tjetėr hiqe mendjen nga tema qė dikur tė pasiononin, harroje Shqipėrinė dhe shoqėrinė e saj. Afroje horizontin dhe struku nė botėn tėnde dhe ndryshimin do ta kuptosh menjėherė, njerėzit do tė tė duan mė shumė e do kesh gjithmonė e mė pak "armiq". Dhe do tė jesh i respektuar.

Askush nuk e do njė idealist. Njė idealist ėshtė si njė pasqyrė pėr njerėzit e vegjėl. Por asnjė njeriu nuk i vjen mirė tė kuptojė qė ėshtė i vogėl. Jo nė shtat, por nė shikim, pra nė shikimin e mendjes.

Ndaj, mos ji i tillė. Por mos ji as i ndershėm. Edhe kjo e fundit "tė vret" nė kėtė vend, njėsoj si tiparet qė pėrmendėm mė lart.

Uau tani sapo e lexova te gjithe shkrimin. Nuk e imagjonoj dot si mund te jetosh ne kete menyre. Nje burg per se gjalli, si merrni fryme? ;(.....seriozisht do luaja mendsh.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anėtarėsuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar mė parė nga Bamba Lexo Postimin
    Pse jashte shtetit si mendoni se eshte? Eshte kollaj te kritikojme Shqiperine (me te vertete mbase, nuk po e ve ne dyshim) por gjithandej eshte i njejti ritual. Duhet te kesh mbeshtetje partiake, te kesh miq e te paguash.
    Jashte shteti (te pakten ne vende perendimore) as do t'ia dije njeri a je shok a djale i Sales a i Tosit. Nese pervoja jote, CV-ja jote, Arsimimi jot jane te pershatshme dhe ti ua mbush mendjen atyre qe te marrin ne pune, e merr punen pa problem.

Tani nuk po flasim per raste kur ti duhet te konkurrosh me ndonej Ajnshtajn me te cilin nuk ke shance te perballesh..

Per te paguar, edhe jashte shtetit, kam degjuar vetem ne pune ku jane shqiptaret, qe u kerkojne lek njeri tjetrit per ti fut ne pune ketu. Kan sjell eksperiencen edhe ketej.

Nuk eshte absolutisht e vertete! Une mund te flas gjate e gjere per te gjitha pikat qe jane permedur ne shkrimin qe ka publikuar Edvin-i, te pakten ne lidhje me shkollen ku une kam studiuar ne itali.

1. Sekretarite e shkollave kane orare, ti mjafton te paraqitesh ne ate orar, merr nje numer edhe kur te takoj radha kryen pune... nuk ke nevoje ti shkosh mbrapa sekretares ose te lesh takim me te;
    2. Studente edhe pedagog ne kafene ka edhe keteja, plot... por rrine max 30 min dhe pastaj i ke neper salla studimi, te cilat jane te mbushura me studente deri nga ora 8 ( pjesa me e madhe);
    3.cdo pedagog ka faqen e tij ne internet ku jane te shkruara te gjitha te dhenat ne lidhje me lenden, oraret e takimit, kane emaile ne te cilet mund ti kontaktosh per ti pyetur ndonje gje.... Me ka cuditur fakti qe ne shqip per te dhene nje provim duhet te shkosh te regjistrohesh te sekretarja (te cilen po nuk e gjete bej nje xhiro neser prape ) edhe datat e provimeve merren vesh 2 dite para....
    4. te marresh provimin me lek??? ketu te denoncojne! ose te futesh te japesh provimin ne vend te nje shoku?? te digjet ty dhe shokut karriera universitare...
    5. per punen ne ca vende (sidomos ne qytetet e vogla) edhe mund te hedhi nje fjale te mire nje mik, por ama vetem nese i ke me termend kushtet... jo ti e ke marre shkollen kot edhe te kerkosh ndihme.... gjithsesi pjesa me e madhe gjejne pune vetem ne baze te aftesive, ne baze te CV tende

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anėtarėsuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar mė parė nga kleadoni Lexo Postimin
    Nuk eshte absolutisht e vertete! Une mund te flas gjate e gjere per te gjitha pikat qe jane permedur ne shkrimin qe ka publikuar Edvin-i, te pakten ne lidhje me shkollen ku une kam studiuar ne itali.

1. Sekretarite e shkollave kane orare, ti mjafton te paraqitesh ne ate orar, merr nje numer edhe kur te takoj radha kryen pune... nuk ke nevoje ti shkosh mbrapa sekretares ose te lesh takim me te;
    2. Studente edhe pedagog ne kafene ka edhe keteja, plot... por rrine max 30 min dhe pastaj i ke neper salla studimi, te cilat jane te mbushura me studente deri nga ora 8 ( pjesa me e madhe);
    3.cdo pedagog ka faqen e tij ne internet ku jane te shkruara te gjitha te dhenat ne lidhje me lenden, oraret e takimit, kane emaile ne te cilet mund ti kontaktosh per ti pyetur ndonje gje.... Me ka cuditur fakti qe ne shqip per te dhene nje provim duhet te shkosh te regjistrohesh te sekretarja (te cilen po nuk e gjete bej nje xhiro neser prape ) edhe datat e provimeve merren vesh 2 dite para....
    4. te marresh provimin me lek??? ketu te denoncojne! ose te futesh te japesh provimin ne vend te nje shoku?? te digjet ty dhe shokut karriera universitare...
    5. per punen ne ca vende (sidomos ne qytetet e vogla) edhe mund te hedhi nje fjale te mire nje mik, por ama vetem nese i ke me termend kushtet... jo ti e ke marre shkollen kot edhe te kerkosh ndihme.... gjithsesi pjesa me e madhe gjejne pune vetem ne baze te aftesive, ne baze te CV tende
    Ashtu eshte, nuk e di se ku ka degjuar apo pare Bamba qe edhe ne shtetet perendimore u beka nami duke dhene leke per te marre nje vend pune. Une kam aplikuar nga Shqiperia ne nje vend ne nje X vend perendimor dhe e mora mes qindra aplikimeve nga vende te BE-se. Nuk me pyeti njeri se nga vij, djali i kujt jam apo sa leke do te jap. Ndoshta Bamba ka pare ndonje rast ne Greqi qe eshte njesoj si Shqiperia dhe nuk mund te quhet vend perendimor.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Ashtu eshte, nuk e di se ku ka degjuar apo pare Bamba qe edhe ne shtetet perendimore u beka nami duke dhene leke per te marre nje vend pune. Une kam aplikuar nga Shqiperia ne nje vend ne nje X vend perendimor dhe e mora mes qindra aplikimeve nga vende te BE-se. Nuk me pyeti njeri se nga vij, djali i kujt jam apo sa leke do te jap. Ndoshta Bamba ka pare ndonje rast ne Greqi qe eshte njesoj si Shqiperia dhe nuk mund te quhet vend perendimor.
    Kam pershtypjen qe shtetasit shqiptare s'mund te aplikojne per vende pune ne BE

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anėtarėsuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine Lexo Postimin
    Kam pershtypjen qe shtetasit shqiptare s'mund te aplikojne per vende pune ne BE
    Vetem ne ato vende ku si parakusht eshte qe lejen e punes (vize pune ) ta nxjerresh vete. Ne tjerat, te dergohet ftesa dhe merr vizen e punes ashtu sic e marrin te gjithe.

Ca t'ju thote Bamba ju, mbase e kam gabim por une shkruajta ne baze te eksperiences time qe kam ketu ne Itali. Ne perendim jam dakort qe nuk ka dallavere sheshit, por jane me te sofistikuara.

Kleadoni, nuk e kisha per sherbimet qe ofron shkolla apo ne pergjithesi por per punesim.

D&G Feminine, nuk kane te drejte te aplikojne ne pune shteterore, por ne privat nuk ka asnje lloj pengese.

Faqja 10 prej 13 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Lajmėrim pėr studentėt: Nis projekti "Praktika 2005"
    Nga praktika nė forumin Mentori akademik
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-11-2005, 16:38
  2. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-05-2005, 20:05
  3. Lajmėrim pėr studentėt: Nis projekti "Praktika 2005"
    Nga praktika nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-05-2005, 20:01
  4. Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 09-04-2005, 01:32

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •