Close
Faqja 21 prej 43 FillimFillim ... 11192021222331 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 201 deri 210 prej 425
    Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipėri
    Postime
    974
    Sinodi i Shejte, organi me i larte drejtues i Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare, nga sa anetare eshte i perbere, dhe cila eshte kombesia e ketyre anetareve ?!

Nuk e mbaj mend te te theme te drejten, por me duket se gjate gjithe ceremonise eshte kenduar vetem gerqisht..., e kam fjalen mbledhjen e fundit te Sinodit te Shejte.

ingenuous
    "Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-12-2006
    Postime
    172
    Citim Postuar mė parė nga Ingenuous
    Sinodi i Shejte, organi me i larte drejtues i Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare, nga sa anetare eshte i perbere, dhe cila eshte kombesia e ketyre anetareve ?!

Nuk e mbaj mend te te theme te drejten, por me duket se gjate gjithe ceremonise eshte kenduar vetem gerqisht..., e kam fjalen mbledhjen e fundit te Sinodit te Shejte.

ingenuous
    Sinodi perbehet nga dy peshkope greke, nje arvanitas, tre shqiptare dhe nje Sekretar Sinodi po shqiptar.

Mbledhjet e Sinodit jane mbledhje dhe jo ceremoni keshtu qe nuk besoj se ka pasur te kenduara, por diskutime te problemee te Kishes.

Sa per gjuhen e Kishes, ajo zyrtarja eshte Shqipja, perdoret edhe greqishtja ku ka minoritet grek, maqedonishtja ne zonen e Prespes, per minoritetin maqedonas, vllacja, per minoritetin kulturor vllah ose arumun, madje ne Korce eshte nje Kishe qe quhet edhe sot e vllenjve dhe te gjitha ceremonite behen ne gjuhen e tyre dhe nuk e di per serbokroatishten per minoritetin malazes ne Shkoder.

i/e regjistruar Maska e I KTHYERI
    Anėtarėsuar
    03-12-2006
    Postime
    85
    "Diaspora
    Ēikago:SHSHA-ja pėrkrah klerikun shqiptar At Nikollė Marku
    Anastasios Janullatos larg Shqipėrisė!
    Sikundėr nė kohėn e mesjetės nėpėr tokėn shqiptare po sillen klerikėt serbo-grek me shpirtin e krimeve
    Ka kohė qė nė Shqipėri po sillet Kryepeshkopi i kreut Ortodoks tė Kishės Autoqefale Anastos Janullatos. Ky njeri i veshur me tė zeza dhe me kryqin nė dorė,qė pas shpinės sė Zotit (sic!!) ka marrė rolin e njė varrmihėsi nė tokėn shqiptare. Me shkopin e tij Janullatos po i mat udhėt e Shqipėrisė dhe kur e kur nė "emrin e Zotit" po ua zgjat dorėn besimtarėve ortodoks shqiptarė. Atyre, kėso kohe, i prositė qė tė jenė me afėr shpirtit heleno-grek duke e harruar Atdheun, Kombin dhe Shqipėrinė.
    Kryepeshkopi Anastasios Janullatos nuk mbetėt vetėm me kaq. Ai,nė vazhdimėsi tė skenarėve mesjetarė po e shfrytėzon gjendjen e vėshtirė tė kombit shqiptar nė Shqipėri, qė janė tė shtrėnguar tė marrin udhėn e gyrbetit edhe nė Greqi. Po me kėta skenarė, nėpėr qendrat ku jetojnė dhe punojnė shqiptarėt, Kisha Ortodokse Autoqefale Greke po organizon aksionin pėr tė ndihmuar me nga 300 euro secilin shqiptarė qė e pėrqafon dhe mishėrohet me identitetin Ortodoks nė Greqi(!!). Ka tė dhėna se nė kėtė regjistėr "pėr mėshirėn e Zotit" (sic!!) i kanė bėrė uratėn pėr kryepeshkopin Janullatos hiq mė pak se 2oo mijė shqiptarė (pa marrė parasysh pėrkatėsinė e tyre fetare...!). Tė dhėnat, ndėrkaq, tregojnė se nė etninė e tokės shqiptare vetėm 12 pėr qind i takojnė fesė ortodokse. Dhe, shtrohet pyetja imdeiate: Ku i gjete kėta 2oo mijė shqiptarė "ortodoks" (sic!) Kryepeshkop i veshur me tė zeza Anastasios Janullatos?!? Dhe, hiq mė vonė se nesėr, po ky Kryepeshkop me skenarėt antishqiptar dhe nė bashkėveprim me Peshkopin serb Artemije, do tė bėjnė ndryshimin e strukturės fetare shqiptare nė dėm tė Atdheut dhe tė Kombit Shqiptar. Pėr kėtė qėllim, Fan S.Noli (1906), duke u shkruar letra intelektualėve shqiptarė nga Egjipti, nė punimet e tij publicistike tė kohės thoshte: "Mua me pėlqen tė sigurojė pėrkrahjen e njė shoqėrie tė fuqishme fetare pėr tė mirėn e vendit..." Edhe kėtė herė Noli ka menduar nė idenė e krijimit tė Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare. Pėrkitazi me sjelljet antishqiptare tė Anastasios Janullatos nė tokėn shqiptare (Shqipėri), Kleriku Ortodoks nė Elbasan At Nikollė Marku, disaherė e ka ngritur zėrin e arsyes dhe me Zotin, qė organet kompetente tė shtetit shqiptar tė ndrmarrin hapin ligjor pėr largimin e Kryepeshkopit grekofil nga Shqipėria. Janė arsyet e shumta, vė nė dukje Kleriku Ortodoks nė Elbasan At Nikollė Marku, se Anastos Janullatos tė largohet nga Shqipėria. Rasti mė skandaloz ėshtė momenti i skenarėve tė agjenturave greke, kur nė Kosinė tė Pėrmetit u bė zhvarrimi i eshtrave, pikėrisht nė varrezat shqiptare dhe me motive tė kompromitimit para opinionit botėrorė tė Shqipėrisė. Kjo qė po ngjet me kėtė njeri "tė Zotit" dhe Anti Zot (sic!) ėshtė njė marrėzi e kohės! Duke e sublimuar tėrė kėtė rrjedhė, SHSHA-ja nė Ēikago i del nė pėrkrahje tė plotė Klerikut shqiptar Ortodoks nė Elbasan At Nikollė Marku, qė organet e shtetit shqiptar, nė rend tė parė Qeveria Sali Berisha dhe Parlamenti bashkė me institucionet tjera relevante, tė shqyrtojnė gjithanshėm nismėn e Kishės Ortodokse nė Elbasan, qė Kryepeshkopi grek Anastos Janullatos tė largohet sa mė parė nga Shqipėria! Sė kėndejmi, po kėto organe tė shtetit tonė tė fillojnė nismėn ligjore nga fusha e jetės fetare, pėr krijimin e Kishės Ortodokse Autoqefale Shqiptare me seli nė Tiranė.
    Kryetari i Shoqatės
    Prof.dr.Astrit MEHMETI
    Drejtori Ekzekutiv
    Prof.Skėnder KARAĒICA
    Sekretari
    Mahmut SKENDERI
    LajmiShqip.com 26-03-2007"

Djema ne kete deklarate qe na keni sjelle ne kete moment me duket se kini lene pa permendur, Osama Binladen, Mullain Omar, Ahmadinexhad-in etj. Ore clidhje kane Mahmutet, dhe Mehmetet me Kishen Orthodhokse Autoqefale te Shqiperise? Ore si ngriheni pa piken e turpit dhe na tregoni se kujt i dhemb me shume kjo Kishe, juve qe kur ju desh u bete edhe Mahmute edhe Mehmete dhe na tregoni se cila eshte me e mira e e kesaj Kishe! Ore juve nuk ju interson fare Kryepiskopi Anastas, sepse kushdo qe te jete ne vendin e tij per ju do te jete i njejti problem, sepse problemi eshte Kisha Orthodhokse dhe jo Kryepiskopi Anastas. Sepse Mahmuteve dhe Mehmeteve ju vjen pas qejfit kur shohin Marke e Nikolle qe shesin ate qe etrit e tyre e mbrojten me, gjak besen e Krishtere. Dhe dijeni mire qe edhe "12 per qind" sikur te jemi, megjithese jane shume me teper sesa Mahmutet dhe Mehmetet tregojne, ate qe bene per 500 vjet jane te gatshem ta bejne edhe tani qe: "Dhe te lidhur duar e kembe, besen tone te KRISHTERE do ta mbajme me dhembe". Dhe kete Markun qe ju e mbroni me kaq deshire, nuk po e mbroni se ju dhimset Kisha, por se eshte nje mundesi ku ju te shpalosni idete tuaja dashkeqe per kete Kishe Martirike. Ne ju ka ngelur edhe sado pak gjak Shqiptari mos flisni si patriote ju qe nuk ju lidh asgje me kete toke qe eshte gatuar me gjak martiresh qe nuk u identifikuan me Mahmutet dhe Mehmetet.

Ja cila eshte Shqiperia dhe Shqipetaret sipas M.Kutelit dhe ciles Shqiperie ai i falej:
    (Citur me pare nga Kafiri)

Tė falem Ty

Tė falem ty, o Fe e lashtė e vendit tim, e buruar drejpėrdrejt nga Fjala dhe e njėsuar me Fjalėn.
    Tė falem ty, Fe e qėndrimit dhe e durimit, Fe e martirėve dhe e dėshmorėve, Fe e paqes dhe e sė drejtės.
    Tė falem ty, Fe e gjyshėrve zemėrbardhė e shpirtmėdhenj qė tė pushtuan sapo u linde, tė mbajtėn tė pėrgjakur dhe tė pėrlotur, njėkohėsisht me gjuhėn e Kombit.
    Ti i dhe komit tim Dritėn e Ungjillit dhe kombi im tė fali Shėn Konstandinin dhe mijra martirė qė me gjakun e tyre i bėnė tė pėrjetėshme themelet e tua. Ti frymėzove Gjonin e Vojsavėn, nė qėndrimin e tyre tė pėrlotur dhe tė pėrgjakur pėr mbrojtjen e kėsaj toke.
    Ti n’a dhe zemėrluanin Gjergj qė i vuri gjoksin rrebeshit tė Azisė.
    Ndaj tej, o Fe e Shėn Gjonit dhe e Shėn Marenės, thyhet gjuri im si u pat thyer gjuri i atit, i gjyshit dhe i stėrgjyshit gjer mė njėzet breza.
    Ndaj teje, Fe e Manastireve tė gurtė, e Ajazmave tė Shenjta e Altarėve tė ndėrtuar kodėr mė kodėr, tė pėrhapura nė gjithė vendin tim, ne shtrojmė shpirtrat e pėrvuajtua dhe mbėshtesim shpresat tona gjithmonė tė gjalla dhe tė patundura.
    Ti i mbajte kombit tone legjendat e Konstandinėve dhe Doruntinave, kėngėt e stėrlashta, zakonet e buruara nga vetė fryma e kėsaj toke dhe e kėtij vendi.
    Mbulesė e shenjtė kundrejt breshėrit tė kohės, mur i ēeliktė kundėr rrebesheve tė zeza, anije e mrekullueshme, qė shpie nė jetėn e vėrtetė shpirtrat tanė. Ti ishe dhe do tė jesh gjithmonė, se ti buron nga pėrjetėsia e Fjales dhe e njėsuar me Fjalėn.

Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipėri
    Postime
    974
    Citim Postuar mė parė nga Kryeengjelli
    Sinodi perbehet nga dy peshkope greke, nje arvanitas, tre shqiptare dhe nje Sekretar Sinodi po shqiptar...
    Organi me i larte drejtues i Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare eshte i dominuar nga tre klerike me kombesi greke.

Sipas statutit te KOASH-it organi me i drejtues i Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare eshte Sinodi i Shenjte i perbere nga pese kleriket me te larte te saj.

Fronezimi ne krye te Mitropolise se Gjirokastres i Peshkopit Dhimiter Sinaiti, me kombesi e shtetesi greke ka bere qe balanca e deritanishme e Sinodit te Shenjte te KOASH-it te prishet.

Ne 2006 Sinodi i Shenjte i KOASH-it perbehej nga kater anetare, Kryepeshkopi Anastasios Janullatos, me kombesi greke, Mitropoliti i Korēes, Imzot Joan Pelushi, me kombesi shqiptare, Mitropoliti i Beratit, Imzot Ignati, me kombesi greke dhe kryesekretari i pergjithshem i KOASH-it Jani Trebicka me kombesi shqiptare.

Apo gabohem ?!

Ne nenin 3 te statusit te KOASH-it percaktohet qarte se kandidati per tu zgjedhur klerik i larte duhet te kete gjuhe baze dhe te perhershme gjuhen shqipe.
    Ne nenin 55 te ketij statusi thuhet se asnje Kishe tjeter Ortodokse nuk mund te ofroj ndihme qe do te ndikonte ne punet e brendeshme te kishave homologe. Ndersa ne nenin 16 percaktohet se Kryepeshkopi i KOASH-it duhet te jete me shtetesi dhe kombesi shqiptare.

Duket se keto nene te statusit te KOASH-it nuk jane marre parasysh.

Ku jane teologet shqiptare e Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare?

Kjo pyetje ju drejtohet edhe te gjithe teologeve shqiptare qe gjate viteve 1990- 2006 kane studiuar ne universitete te ndryshme te botes si ne Athine, Selanik, Bukuresht, Amerike, etj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Ingenuous : 27-04-2007 mė 08:22

*~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Un e kam njof Anastasin kur kam qene ne Shqiperi. Ingenuous, eshte vet kisha qe e do ne krye Anastasin, dhe u kane hedhur hi syve te gjitheve. Nuk kam gje kunder Anastasit, por mendimi im eshte qe ky njeri ka per te nderhyre shum shpejt mbi ceshtjen e Epirit. Jo do nderhyje, po do beje cmos ta bashkoje vorio epirin e ta lere vecan nga Shqiperia. Si njeri eshte njeri shum i mire, por nuk ia kam besen ashtu sic nuk ia kam besen asnje personi, ndonese e kam takuar personalisht Anastasin.

Nuk me shqeteson fakti qe eshte Grek apo Shqiptar ai qe eshte momentalisht sesa me shqeteson "cfare roli do luaje ky person ne ceshtjen kombetare". Ky person deri tani eshte hequr neutral per nje kohe te gjate.. por qe shum shpejt ka per te ngritur zerin e tij ne mbrojtje te Vorio Epirit. Madje, ai qe kur ka ardhur ktu ne Shqiperi me kete synim ka ardhur, dhe mos e mohoni pasi mbaj mend si gezonte jugu kur ia ka ardhur para 15 vjetesh dhe u tha te gjitheve qe ju qe jeni Vorio Epir do u bashkoj me Greqine, dhe u be si shpres e Jugut pasi shqiperia ne ate kohe ishte shum e rrezuar ekonomikisht dhe politikisht..

Un jam Orthodhokse me origjine, por ne shpirt besoj vetem nje Zot dhe nuk besoj as kish e as xhami per te vetmin fakt se asnje aty ne kishe apo xhami nuk e ben me ndergjegje te paster ate ngarkese qe kane marre ne supe. Per kete kam kaluar sprovat e mia qe me bejne te mos besoj as ne kisha as ne xhamia.. kjo pak rendesi ka..

Kur Anastasi eshte zgjedhur si Peshkop ne Tirane, un kam qene ne korin e femijeve dhe per kete e kam njof me afer Anastasin. Eshte njeri shum i mire por Nuk Eshte Per Bashkim te shqiptareve Por Per Ndarjen E Epirit me vete. Kete fiksojeni mire ne koke.

Kisha shqiptare O te beje meshen e saj ne gjuhen e vjeter, ate qe ka fol vet Krishti,.. ose te vazhdoje te beje meshen ne SHQIP. Nuk ka pse te beje meshe ne gjuhe greke, se nuk jemi ne Greqi por ne Shqiperi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zemrushja : 27-04-2007 mė 08:31
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

Armagedon Maska e BLACK_SOUL
    Anėtarėsuar
    15-12-2006
    Vendndodhja
    NE BOTE
    Postime
    31
    Diskutoni per ceshtjet e besimit nga jasht, pa qene ne brendesi te problemeve. apo harruat se nuk doli asnje shqiptare ta merrte persiper rimekembjen e kishes orthodhokse te shqiperise, ju nuk e dini se kryepeskopi anastas ishte i gatshem te largohej kur disa "zelot" shqiptar nga america filluan ti kerkonin llogari se per sa kohe do te rrinte, dhe kur i ofroi te rrinin ata, aty u shtangen dhe iu kujtua qe kishin enorite e tyre ne amerike dhe familjet e tyre. kapeni mbas ceshtjesh te kota pa patur parasysh ndihmen edukative qe po ofron kisha me shkollat qe ka hapur dhe po hap. Orthodhoksi do te thote vizion. del na flet edhe ky "ate" nikolla marku per besimin e drejte. ku e mesoi ai besimin e drejte, duke pire mbi tryezen e shenjte te kishes se kalase apo duke shitur ikonat e ikonostasit? orthodhoksia eshte menyre jetese jo ideologji. kete te fiksoi ai. qe vjen nga nje mentalitet ateist, por nuk me takon mua ta gjykoje, gjykimi eshte ekskluzivitet i Perendise.

Anėtarėsuar
    15-12-2006
    Vendndodhja
    NE BOTE
    Postime
    31

Angry nuk ka ceshtej kombetare ne orthodhksi

Citim Postuar mė parė nga Zemrushja
    Un e kam njof Anastasin kur kam qene ne Shqiperi. Ingenuous, eshte vet kisha qe e do ne krye Anastasin, dhe u kane hedhur hi syve te gjitheve. Nuk kam gje kunder Anastasit, por mendimi im eshte qe ky njeri ka per te nderhyre shum shpejt mbi ceshtjen e Epirit. Jo do nderhyje, po do beje cmos ta bashkoje vorio epirin e ta lere vecan nga Shqiperia. Si njeri eshte njeri shum i mire, por nuk ia kam besen ashtu sic nuk ia kam besen asnje personi, ndonese e kam takuar personalisht Anastasin.

Nuk me shqeteson fakti qe eshte Grek apo Shqiptar ai qe eshte momentalisht sesa me shqeteson "cfare roli do luaje ky person ne ceshtjen kombetare". Ky person deri tani eshte hequr neutral per nje kohe te gjate.. por qe shum shpejt ka per te ngritur zerin e tij ne mbrojtje te Vorio Epirit. Madje, ai qe kur ka ardhur ktu ne Shqiperi me kete synim ka ardhur, dhe mos e mohoni pasi mbaj mend si gezonte jugu kur ia ka ardhur para 15 vjetesh dhe u tha te gjitheve qe ju qe jeni Vorio Epir do u bashkoj me Greqine, dhe u be si shpres e Jugut pasi shqiperia ne ate kohe ishte shum e rrezuar ekonomikisht dhe politikisht..

Un jam Orthodhokse me origjine, por ne shpirt besoj vetem nje Zot dhe nuk besoj as kish e as xhami per te vetmin fakt se asnje aty ne kishe apo xhami nuk e ben me ndergjegje te paster ate ngarkese qe kane marre ne supe. Per kete kam kaluar sprovat e mia qe me bejne te mos besoj as ne kisha as ne xhamia.. kjo pak rendesi ka..

Kur Anastasi eshte zgjedhur si Peshkop ne Tirane, un kam qene ne korin e femijeve dhe per kete e kam njof me afer Anastasin. Eshte njeri shum i mire por Nuk Eshte Per Bashkim te shqiptareve Por Per Ndarjen E Epirit me vete. Kete fiksojeni mire ne koke.

Kisha shqiptare O te beje meshen e saj ne gjuhen e vjeter, ate qe ka fol vet Krishti,.. ose te vazhdoje te beje meshen ne SHQIP. Nuk ka pse te beje meshe ne gjuhe greke, se nuk jemi ne Greqi por ne Shqiperi.

vetem nje besimtar mund ta kuptoje kete, ne fillim dikush eshte i krishter pastaj shqiptar.

me duket se ka kaluar kohe qe nuk merr pjese ne nje meshe ne tirane se tani mesha psalet krejtesisht ne shqip.

si mund te flasi dikush per meshen, dikush qe nuk beson ne kishen, ne kishen qe eshte trupi i Krishtit, qe ai vete e themeloi kur erdhi ne toke?????????? ne cilin zot beson ti???????? a e di????? na e thuaj qe nese ai eshte Perendia i vertete ta besojme edhe ne???????????????
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga BLACK_SOUL : 27-04-2007 mė 08:44

Anėtarėsuar
    15-12-2006
    Vendndodhja
    NE BOTE
    Postime
    31
    Meqėnese Profetėt folėn pėr Lindjen e Zotit Krisht, madje edhe me hollėsi, -pėr vendin e lindjes, Bethlehem, pėr Yllin qė udhėhiqte dhe orientonte Magėt, pėr vajtjen nė Egjipt-, megjithatė askush nuk e mendoi atė natė nė Bethlehem, se Foshnja qė u lind nė Grazhdin e varfėr ishte Ai tė cilin e paralajmėruan Profetėt.
    Dhe pikėrisht pėr kėtė ngjarje tė jashtėzakonshme foli vetė Qielli! Engjėll i Ndritshėm gjatė natės solli tek barinjtė shpresėtar, qė gdhiheshin nė kullotat, mesazhin e padėgjuar! “Dhe ja, papritur atyre iu shfaq njė Engjėll i Zotit, dhe lavdia e Zotit ndriēoi rreth e rrotull, dhe ata u trembėn shumė. Dhe Engjėlli u tha: Mos kini frikė, se ja, ju sjell lajmin e mirė pėr njė hare tė madhe qė do tė ketė gjithė populli, se sonte ju ka lindur nė qytetin e Davidit, Shpėtimtari, qė ėshtė Krishti, Zoti. Dhe kjo do tė jetė shenja pėr ju: Do tė gjeni njė Foshnje tė mbėshtjellė me shpėrgėnj, tė vendosur nė grazhd. Dhe papritur, bashkė me engjėllin u shfaq njė ushtri e madhe me engjėj tė tjerė, qė lėvdonin Perėndinė, dhe thėnė: Lavdi Perėndisė nė mė tė lartat, paqe nė tokė, mirėdashje pėr njerėzit” (Luk. 2, 9-14).
    Gėzim mbarėnjerėzor!
    Mister i pakuptueshėm!
    “Dhe kur engjėjt u larguan pėr nė qiell, barinjtė i thanė njeri-tjetrit: Le tė shkojmė pra, nė Bethlehem, dhe tė shikojmė kėtė ndodhi pėr tė cilėn morėm lajmin e Zotit” (Luk. 2, 15).
    Pra, Barinjtė nuk u treguan pėrtacė dhe tė pakujdesshėm. Por menjėherė filluan marshimin e bukur gjatė natės dimėrore. Tė dhėnat nga engjėlli i Perėndisė ishin tė mjaftueshme. “Dhe erdhėn me tė shpejtė, dhe gjetėn Mariamin dhe Josifin, dhe Foshnjėn e vėnė nė grazhd. Kur e panė, treguan fjalėt qė u kishin thėnė pėr kėtė fėmijė. Dhe tė gjithė qė i dėgjonin mrekulloheshin me ato qė u tregonin barinjtė” (Luk. 2, 16-18).
    Njė gatishmėri tė tillė duhet tė tregojmė edhe ne pėr tė njohur Zotin Krisht nėpėrmjet Shkrimit tė Shenjtė, dhe kjo njohuri do tė na kultivojė brenda nesh dashurinė dhe adhurimin hyjnor. Dhe nė kėtė rast asnjė tundim nuk do tė na ndajė nga dashuria ndaj Zotit Krisht, tė cilėn e pėrjetojmė brenda Kishės.
    Dhe pėrjetim do tė thotė tė imitojmė virtytet e Krishtit qė po lindet sot. Domethėnė thjeshtėsinė, pėrulėsinė dhe dashurinė nė saj tė sė cilės Ai zbriti nga Qielli dhe u bė njeri pėr shpėtimin tonė.
    Prandaj dhe Magėt dijetarėt e Lindjes, kur hynė nė shpellė “u habitėn jo nga Kurorat dhe nga Fronet, por nga varfėria. Se ē’ėshtė mė e varfėr se shpella, dhe ē’ėshtė mė e unjur se shpargrit? Po me ato ndriti pasuria e Hyjnisė”.
    Mesazhi i Grazhdit ėshtė i veēantė. Me dėshirė tė zjarrtė rinia kėrkon tė arrijė suksese nė ēdo fushė tė jetės. Por papastėrtia qė del nga bota e vjetėr dhe e kalbur ėshtė e dendur. Kėto rrjedhin nga ato zemra qė kėtė ditė tė shenjtė do tė qėndrojnė larg Grazhdit, tė ftohta, tė vetmuara, tė huaja nga gėzimi i Krishtlindjes, tė mbyllura brenda shtėpive luksoze apo kasolleve tė pabesisė.
    Njė sy i hedhur nė dritėn e Grazhdit i shpėrndanė tė gjitha ndjenjat e rreme.
    Ai ishte i varfėr, i parėndėsishėm, i pafuqishėm nė sytė e njerėzve. Por kishte Frymėn. Ishte Fryma. Dhe fitoi. Dhe arriti. Dhe u bė i adhuruari!
    Ēėshtja nuk ėshtė tė fitojmė njė pozitė, apo njė lavdi nė kėtė botė. Ēėshtja ėshtė tė bėhemi njerėz. Njerėz shpirtėrorė, tė lartė, fisnikė. Tė bėhemi tė Krishterė, t’i ngjajmė Zotit Krisht. Ky ėshtė qėllimi i jetės njerėzore. Dhe kjo nuk mund tė arrihet ndryshe, veē se duke imituar Zotin.

Ylli vigjėllues i nostalgjisė
    nė grazhdin tėnd na ka sjellė
    edhe pse na rreh era e ftohte dimėrore.
    Megjithėse qindra njerėz,
    gjoja tė zgjuar, u munduan
    tė na tallnin gjatė rrugės sonė,
    edhe tė na thoshin se utopi dhe
    marrėzi ėshtė synimi juaj.
    Por ne, o thesar, Tė gjetėm
    dhe gėzimin tonė shpallim!
    Le tė jesh Perėndi e palėndėshme
    dhe e pakuptueshme
    Ne nė duart tona tė mbajmė!
    Le tė Tė harrojnė tė parėt e Botės,
    tė shquarit dhe tė mėdhenjtė
    dhe tė gjithė ata qė adhurojnė idhujt,
    pasuritė apo bukuritė.
    Le tė Tė harrojnė sa i besuan
    Diturisė dhe urtėsisė.
    Ne larg Teje si do tė jetojmė,
    o Fjalė!, o Foshnje!, o Mesia!,
    Tė gjitha i gjetėm pranė Teje;
    diturinė, bukurinė, dritėn dhe pasurinė,
    tjetėr mburrje ne s’kemi,
    veē kėtij Grazhdi tė Shenjtė.

Anėtarėsuar
    15-12-2006
    Vendndodhja
    NE BOTE
    Postime
    31
    Citim Postuar mė parė nga BLACK_SOUL
    Meqėnese Profetėt folėn pėr Lindjen e Zotit Krisht, madje edhe me hollėsi, -pėr vendin e lindjes, Bethlehem, pėr Yllin qė udhėhiqte dhe orientonte Magėt, pėr vajtjen nė Egjipt-, megjithatė askush nuk e mendoi atė natė nė Bethlehem, se Foshnja qė u lind nė Grazhdin e varfėr ishte Ai tė cilin e paralajmėruan Profetėt.
    Dhe pikėrisht pėr kėtė ngjarje tė jashtėzakonshme foli vetė Qielli! Engjėll i Ndritshėm gjatė natės solli tek barinjtė shpresėtar, qė gdhiheshin nė kullotat, mesazhin e padėgjuar! “Dhe ja, papritur atyre iu shfaq njė Engjėll i Zotit, dhe lavdia e Zotit ndriēoi rreth e rrotull, dhe ata u trembėn shumė. Dhe Engjėlli u tha: Mos kini frikė, se ja, ju sjell lajmin e mirė pėr njė hare tė madhe qė do tė ketė gjithė populli, se sonte ju ka lindur nė qytetin e Davidit, Shpėtimtari, qė ėshtė Krishti, Zoti. Dhe kjo do tė jetė shenja pėr ju: Do tė gjeni njė Foshnje tė mbėshtjellė me shpėrgėnj, tė vendosur nė grazhd. Dhe papritur, bashkė me engjėllin u shfaq njė ushtri e madhe me engjėj tė tjerė, qė lėvdonin Perėndinė, dhe thėnė: Lavdi Perėndisė nė mė tė lartat, paqe nė tokė, mirėdashje pėr njerėzit” (Luk. 2, 9-14).
    Gėzim mbarėnjerėzor!
    Mister i pakuptueshėm!
    “Dhe kur engjėjt u larguan pėr nė qiell, barinjtė i thanė njeri-tjetrit: Le tė shkojmė pra, nė Bethlehem, dhe tė shikojmė kėtė ndodhi pėr tė cilėn morėm lajmin e Zotit” (Luk. 2, 15).
    Pra, Barinjtė nuk u treguan pėrtacė dhe tė pakujdesshėm. Por menjėherė filluan marshimin e bukur gjatė natės dimėrore. Tė dhėnat nga engjėlli i Perėndisė ishin tė mjaftueshme. “Dhe erdhėn me tė shpejtė, dhe gjetėn Mariamin dhe Josifin, dhe Foshnjėn e vėnė nė grazhd. Kur e panė, treguan fjalėt qė u kishin thėnė pėr kėtė fėmijė. Dhe tė gjithė qė i dėgjonin mrekulloheshin me ato qė u tregonin barinjtė” (Luk. 2, 16-18).
    Njė gatishmėri tė tillė duhet tė tregojmė edhe ne pėr tė njohur Zotin Krisht nėpėrmjet Shkrimit tė Shenjtė, dhe kjo njohuri do tė na kultivojė brenda nesh dashurinė dhe adhurimin hyjnor. Dhe nė kėtė rast asnjė tundim nuk do tė na ndajė nga dashuria ndaj Zotit Krisht, tė cilėn e pėrjetojmė brenda Kishės.
    Dhe pėrjetim do tė thotė tė imitojmė virtytet e Krishtit qė po lindet sot. Domethėnė thjeshtėsinė, pėrulėsinė dhe dashurinė nė saj tė sė cilės Ai zbriti nga Qielli dhe u bė njeri pėr shpėtimin tonė.
    Prandaj dhe Magėt dijetarėt e Lindjes, kur hynė nė shpellė “u habitėn jo nga Kurorat dhe nga Fronet, por nga varfėria. Se ē’ėshtė mė e varfėr se shpella, dhe ē’ėshtė mė e unjur se shpargrit? Po me ato ndriti pasuria e Hyjnisė”.
    Mesazhi i Grazhdit ėshtė i veēantė. Me dėshirė tė zjarrtė rinia kėrkon tė arrijė suksese nė ēdo fushė tė jetės. Por papastėrtia qė del nga bota e vjetėr dhe e kalbur ėshtė e dendur. Kėto rrjedhin nga ato zemra qė kėtė ditė tė shenjtė do tė qėndrojnė larg Grazhdit, tė ftohta, tė vetmuara, tė huaja nga gėzimi i Krishtlindjes, tė mbyllura brenda shtėpive luksoze apo kasolleve tė pabesisė.
    Njė sy i hedhur nė dritėn e Grazhdit i shpėrndanė tė gjitha ndjenjat e rreme.
    Ai ishte i varfėr, i parėndėsishėm, i pafuqishėm nė sytė e njerėzve. Por kishte Frymėn. Ishte Fryma. Dhe fitoi. Dhe arriti. Dhe u bė i adhuruari!
    Ēėshtja nuk ėshtė tė fitojmė njė pozitė, apo njė lavdi nė kėtė botė. Ēėshtja ėshtė tė bėhemi njerėz. Njerėz shpirtėrorė, tė lartė, fisnikė. Tė bėhemi tė Krishterė, t’i ngjajmė Zotit Krisht. Ky ėshtė qėllimi i jetės njerėzore. Dhe kjo nuk mund tė arrihet ndryshe, veē se duke imituar Zotin.

Ylli vigjėllues i nostalgjisė
    nė grazhdin tėnd na ka sjellė
    edhe pse na rreh era e ftohte dimėrore.
    Megjithėse qindra njerėz,
    gjoja tė zgjuar, u munduan
    tė na tallnin gjatė rrugės sonė,
    edhe tė na thoshin se utopi dhe
    marrėzi ėshtė synimi juaj.
    Por ne, o thesar, Tė gjetėm
    dhe gėzimin tonė shpallim!
    Le tė jesh Perėndi e palėndėshme
    dhe e pakuptueshme
    Ne nė duart tona tė mbajmė!
    Le tė Tė harrojnė tė parėt e Botės,
    tė shquarit dhe tė mėdhenjtė
    dhe tė gjithė ata qė adhurojnė idhujt,
    pasuritė apo bukuritė.
    Le tė Tė harrojnė sa i besuan
    Diturisė dhe urtėsisė.
    Ne larg Teje si do tė jetojmė,
    o Fjalė!, o Foshnje!, o Mesia!,
    Tė gjitha i gjetėm pranė Teje;
    diturinė, bukurinė, dritėn dhe pasurinė,
    tjetėr mburrje ne s’kemi,
    veē kėtij Grazhdi tė Shenjtė.
    Mitropoliti i Beratit, Imzot Ignati.

Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipėri
    Postime
    974
    Black Soul, edhe pse nuk te ve faj, pasi shumkush, shpesh here dalin jashte teme, por me dukesh jo ne teme.

Ndersa per ne nje arsye me shume per te ndricuar mendjet tona te turbulluara keto vite qe nuk gjejme kuptimin shqip te fjales "AUTOQEFALI" ne godinen e KOASH-it.

2 Gusht 1992 C'far ju kujton kjo date ?!

Qofshi Mire

Faqja 21 prej 43 FillimFillim ... 11192021222331 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. 6 dhjetor - Shėn Nikolla i Mirės sė Likisė
    Nga Manulaki nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 07-12-2024, 02:55
  2. Onufri, ikonografi mė i madh shqiptar
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 06-11-2013, 13:00
  3. Shen Nikolla, apo Santa Klaus, apo Plaku i vitit te ri
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-12-2012, 11:53
  4. Fenomeni i glorifikimeve dhe pėrbuzjeve ekstreme
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2006, 16:12
  5. Niko Nikolla
    Nga Ladi05 nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 06-01-2006, 19:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •