Berisha inauguron punimet për tunelin 6 km të gjatë
ELJONA BALLHYSA
5 Shkurt Tuneli i kalimashit do të afrojë edhe më shume Prishtinën me Tiranën dhe Durrësin
Dje në mesditë ka filluar puna për ndërtimin e tunelit 6 km të gjatë Thirrë-Kalimash. Ndërtimi i këtij tuneli do të shkurtojë rrugën lidhëse mes Tiranës dhe Prishtinës. Ka qenë pikërisht kryeministri Sali Berisha i cili në shenjë simbolike ka shtypur butonin e detonimit për shpërthimin e parë në gërmimet për tunelin. Ky tunel mendohet të jetë ndër më të gjatët në Ballkan, me një gjatësi prej 5.65 kilometra. Tuneli i Kalimashit është pjesë e autostradës Kalimash - Morinë, si dhe pjesë integrale e korridorit Durrës - Kukës - Morinë. Autostrada është menduar të jetë me 4 korsi kalimi dhe e gjatë 60.85 km, ku përfshihet edhe tuneli që po ndërtohet nga kompania amerikane Bechtel dhe kompania turke Enka Joint Venture. Ajo është parashikuar të përfundojë në korrik të vitit 2009, dhe përbën projektin më të madh të infrastrukturës rrugore në Shqipëri. Në realizimin e këtij projekti, kompanitë Bechtel dhe Enka do të punësojnë një personel prej rreth 2500 personash, ku në një përqindje të konsiderueshme do të ketë edhe punëtorë shqiptar.
Deklarata
Pas përurimit të nisjes së punimeve në tunel kryeministri Berisha u shpreh se kjo është një ndër veprat më të rëndësishme në vend. “Sot, nis tuneli më i gjatë që ekziston në vend, por edhe në rajon, tunel i cili bën të mundur shkurtimin e distancës ndërmjet Tiranës dhe Prishtinës, midis Kukësit dhe Tiranës, Durrësit. Ky tunel do të ndërtohet sipas parametrave më modernë të kohës, do të respektojë të gjitha masat e domosdoshme të sigurisë së tuneleve”, është shprehur Berisha ndërsa ka falënderuar përfaqësuesit e firmave ndërtuese. I pyetur nga mediat, nëse janë të gjitha fondet për të përfunduar realizimin e kësaj vepre, Berisha pohoi se qeveria do të realizojë me fondet e saj dhe një sërë veprash të tjera përveç kësaj autostrade. “Në fakt janë fondet, jo vetëm për këtë vepër, por edhe për të realizuar disa vepra të tjera. Në vitin 2009 mbaron e tërë autostrada Durrës- Morinë, si dhe disa vepra të tjera të rëndësishme”, është shprehur Berisha i cili shoqërohej në këtë inagurim nga Ministri i Punëve Publike Lulëzim Basha.
Takimi
Gjatë turit të tij elektoral Berisha ka zhvilluar dje edhe një takim me banorë të qytetit të Kukësit. Gjatë fjalës së mbajtur Berisha u premtoi qytetarëve se qeveria do të japë fonde për rikonstruktimin e shesheve dhe rrugicave brenda pallateve. Berisha gjithashtu premtoi 24 orë ujë dhe drita në Kukës. “Unë ju garantoj se autostrada, tuneli dhe veprat e mëdha publike nuk na ulin vëmendjen për të parë hallet e secilit prej jush, për të parë rrugicat tuaja, sheshet e qyteteve tuaja, të fshatrave tuaja. Ndaj edhe unë dua t’ju garantoj se, në projektin e 6 mijë kilometrave rrugë, do të përfshihen edhe qindra kilometra të qarkut tuaj. Unë ju jap fjalën që, shumë shpejt do të vijë dita që ne nuk do të varemi më nga thatësira, do të ndërtojmë burime të tjera të fuqishme energjetike në mbarë vendin dhe qytetarët e Kukësit, qytetarët e Shqipërisë do të kenë 24 orë drita”, është shprehur Berisha.
Krijoni Kontakt