Close
Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 69
    ga ga Maska e bunny
    Anëtarësuar
    09-06-2003
    Vendndodhja
    U.K
    Postime
    935
    Sa me fat qe do jene keto femi pasi kur te arrisin moshen 14 ato te pakten do flasin 3 gjuhe - edhe plus nja 2 qe do i mesoj ne shkolle- Shkenca thote qe sa me shum gjuhe te huaja te mesoje (intelegjenca e femise) eshte me e larte- pasi eshte vene ne pune ne nje moshe shum te re!

Tani persa i perket gjuheve- nqfse prinderit kane nga nje gjuhe secili- edhe nje gjuhe e 3te flitet ne ate shtet ku ato jetojne- athere me gjuhen e shtetit nuk do u lodhja fare- pasi femija do e mesonte ne shkolle - shoqeri etj. Kurse persa i perket 2 gjuheve te tjera dale nga dale do i numeroja ne shqip...ashtu si dhe ne Italisht (pershembull) duke ja bere te ditur femise se cfare jane 2 gjuhet.

Kjo nuk i ben asnje lloj demi femise- vetem e ben me te ditur - athere me vone kur te filloj shkolle - do kisha qeif ta coje ne kurse per Shqip - ashtu si edhe per gjuhen qe flet pertneri. Nuk do kisha qief qe femite te humbin dicka te vlefshme- athere sesa e perdorin ato ne jete- eshte vendimi i tyre, por ne si prinder thjeshte mund tja japim ate mundesi - duke ja mesuar!
    How can she fall, if there is no one there to catch her

DOTT. SKUTHI Maska e SKUTHI
    Anëtarësuar
    17-10-2005
    Vendndodhja
    It's not your business....
    Postime
    460
    Un po bera femije do ti mesoj ne fillim gjuhen kineze........... se e ardhmja e ekonomise esht kineze.........pastaj te shajtmet shqip se jan te bukra shume,,,,,,,, dhe pastaj shofim e bejm :PpPpP
    EVERYBODY'S BUSINESS IS NOBODY'S BUSINESS

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anëtarësuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485
    Gjuhen e nenes.
    Te babait e meson kur te shkoje per pushime ne ... (lol)
    Where does a thought go when it's forgotten?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-12-2008
    Vendndodhja
    jetoj ne itali venezi
    Postime
    6
    separi se kisha nrru gjuhen shqipe me as nja nashta per arsye se jam shqiptar , kam xhak shqiptari ,
    gjuhet qe i kisha mesu une qe me pelqejn jan
    1.gjuha shqipe
    2......... angleze
    3........ italjane
    4........ gjermane
    5........franceze
    dhe ne fund
    6....... arabishte

life is a flower Maska e maryp
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Vendndodhja
    ne univers
    Postime
    3,897
    do ti mesoja te dyja njekohesisht, pastaj femise i vjen natyrale ti ndaje vete gjuhet..
    NESSUNA VITA PUO' DIRSI COMPLETA SENZA UN PIZZICO DI FOLLIA (COELHO)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Shqip nje her se eshte drejt zhdukjes, plus qe gjuhen e huaj e kap shpejt ne kopesht apo shkoll, eshte shum e rendesishme per nje femij me gjak shqiptar te mesoj gjuhen amtare, kjo ja forcon lidhjet me shume me vendin e prinderve, gjysherve, e keshtu me rradhe, me vjen shume keq qe disa nga postuesit ne kete tem, kan zgjedhur si gjuh te dyte Shqipen e cila me pasurin e saj zberthen keto gjuhet e medha qe ne njohim.

SHQIPJA ESHTE E EMA E KETYRE GJUHEVE QE JU DONI TI MESONI FEMIJVE TUAJ, QE DO TE THOT;DUHET MESUAR GJUHA MEME PARA SE TE SHKOHET TE GJUHET QE KA LINDUR MEMA,SE DO JET ME E LEHT PER FEMIJET TI MESOJN ATO GJUH ME MBRAPA.

Citim Postuar më parë nga *~Rexhina~* Lexo Postimin
    Kjo teme me erdhi ndermend nga tema e Manulakit "si flasin gjuhen shqipe femijet jasht shqiperis ."
    Per ne qe jetojm jashte shqiperis, shpesh here krijojm nje familje jashte shqiperis. Per ata qe kan krijuar, dhe per ata qe mendojn se do krijojn , na thoni cfare gjuhe do ti mesoni femijes ne fillim. Do ti flisni gje pshm. Anglisht dhe Shqip, apo vec anglisht, ose vec shqip. Nese femija jote ka nje baba apo mama qe s'eshte shqiptar/e dhe vet eshte bilingual, do i mesoni femijes gje gjuhen tuaj, gjuhen burrit/gruas, dhe anglisht apo gjuhen qe flitet ku jetoni?
    Ky eshte problem i madh Rexhina. Ca ketu ja veshin kot me teorine shqip dhe vetem shqip. Me duket se nuk kane kalamaj dhe nuk e kane idene sa e zorshme eshte. Une kam dy, nen 5 vjec, e po te tregoj se c'ndodh ne te vertete sepse dhe une keshtu kujtoja dikur Para se te na lindte cuni, qe ishte i pari, ishte e padiskutueshme mes meje e tim shoqi se une do flisja vetem shqip. Im shoq nuk eshte shqiptar dhe ne nuk kemi asnje shqiptar afer. Do thoja qe duke marre ne konsiderate kushtet, strategjia jone shkoi mire...nja dy vjet

Por aty afer dy vjteve, femijet fillojne te flasin dhe eshte shume e veshtire te vazhdosh te mbash komunikim ne nje gjuhe te ndryshme nga ajo e ambientit ku jeton. Kur je me mama e me kalamaj te tjere rrotull, nuk e mban dot biseden vetem shqip. C'do besh do i flasesh goces se komshijes anglishet e cunit tend ne shqip? Une akoma vazhdoj ta bej ndonjehere, por gjithnje e me rralle. E njejta gje ndodh dhe ne familje. Po ashtu nuk e shkeput dot nga kultura e ketushme, nga librat, filmat, kenget e femjeve etj. Per me teper kalamajte nuk jane budallenj. Sapo kuptojne se flet dhe gjuhen e vendit do mundohen ti bien shkurt e te sfidojne. Do vendosesh, ose te besh lufte ne cdo fillim bisede duke ngulur kembe se e kerkon pergjigjen vetem ne shqip dhe ta lesh te perpelitet duke zgjedhur fjalet, ose do vendosesh ta lesh kalamanin te qete si gjithe shoket e vet. Pale pastaj, kur shkojne ne cerdhe apo ne kopesht! Mesojne kaq shume gjera te reja atje sa per ty ne shtepi behet shume e veshtire ta ndjekesh me shqipen.

Prandaj, une i kam ulur kerkesat dhe po mundohem te jem realiste. Jam e kenaqur qe te pakten e kane veshin te thyer me shqipen dhe i kuptojne prinderit e mi. Ata flasin shqip e keta anglisht po disi merren vesh Kur iu ngec sharra ne gozhde, e shtrydhin trurin dhe sforcohen te nxjerrin ndonje fjale shqip. Ne po bejme pjesen tone- mundohemi ti mbajme ne kontakt me Shqiperine- udhetimet atje jane prioritet para cdo vendi tjeter. Veren qe kaloi ishim atje per dy muaj. Shpesh sjellim prinderit e mi dhe i mbajme per shume muaj. Keto jane dhe periudhat kur ata ecin me mire me shqipen. Kur te rriten dhe ca, do mundohem ti fus ne ndonje kurs online qe ta trajtojne mesimin e shqipes si aktivitetet e tjera te mbasdites. Nuk kam shqiptare ketu pa do kishin shkuar ne ndonje kurs prej verteti. Dikur do shkojme te jetojme ne Shqiperi per nja 1 vit a 2. Plani aftagjate eshte qe mbase kur te jene rreth 14-15 ta kene pervetesuar shqipen e ta flasin rrjedhshem.

Perfundimisht, them se formule te sakte nuk ka. Cdo familje do e gjeje vete rrugen kur te plotesohet me femije dhe te shohe se si do funksionoje. Shpresoj ti jem pergjigjur paksa pyetjes tende

Emathia Maska e MaDaBeR
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Në çdo vend ku ka jetë
    Postime
    5,321
    Pa dyshim qe do i mesoja gjuhen Shqipe fillimisht! Do shtrohet pyetja perse. Eshte shume e thjeshte, gjuhen e vendit ku jeton do ta mesoje shume shpejt ne kopesht, shkolle, me shoqerine. Ndersa per gjuhen Shqipe do te mund te fliste vetem ne familje, dhe normalisht qe do jepja ndihmen e madhe per ta mesuar gjuhen amtare. Nqs do jetoja ne nje vend ku nuk flitet anglisht, perveç gjuhes Shqipe do e inkurajoja shume qe te mesonte edhe Anglishten, pasi siç dihet eshte bere pothuajse e domosdoshme.
    Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni

pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anëtarësuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862
    Citim Postuar më parë nga maryp Lexo Postimin
    do ti mesoja te dyja njekohesisht, pastaj femise i vjen natyrale ti ndaje vete gjuhet..
    Ne fakt une nuk do ta keshilloja kete. Gabimi me i madh eshte ti flasesh femijes (nen moshen 5 vjecare) ne dy gjuhe. Ke per ta ngaterruar keqazi dhe do perfundoje me te dyja gjuhet gjysmake. Kete se them une, e thone psikologet.

Deshira normalisht qe eshte per gjuhen shqipe. Ashtu sic u tha ketu, shqipja ne fillim pastaj ne varesi te vendit le te flase gjuhe te tjera.
    Homo sum; humani nil a me alienum puto.

back to origin Maska e ☆Angie☆
    Anëtarësuar
    02-11-2007
    Vendndodhja
    Skyline
    Postime
    2,559
    Une njoh nje familje me nje femije 1 ku babai eshte shqiptar, mamaja greke dhe jetojne ne Gjermani. Ne rastin me te mire te mundshem ai femije do rritet multilingual. Gjermanishten do ta mesoje padyshim ne shkolle, shqipen nga i ati dhe greqishten nga e ema. Te dy prinderit ishin te vendosur t'i flisnin femijes ne gjuhen respektive. Tani ai eshte 2 vjec dhe kur dikush i flet shqip apo greqisht kupton fare mire. Femijet kane nje inteligjence te jashtezakonshme sa jane te vegjel. Ndaj per mendimin tim duhet shfrytezuar ky fakt sa me shume.
    Elegance is an attitude.

Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •