O donna76, shkurt eshte nje lemsh si shume te tjere qe as vet kishat nuk e shakterrojne dot!
O donna76, shkurt eshte nje lemsh si shume te tjere qe as vet kishat nuk e shakterrojne dot!
Ndonje argument serjoz nuk ke? Keto i kemi diskutuar dhe here tjeter, kjo eshte thjesht protokoll. Edhe pse e quan papen si pasardhes te Pjetrit dhe Pavlit.Postuar mė parė nga Seminarist
Por te them prape se mos u kap nga ndonje fraze apo ndonje leter te Kryepeshkopit apo te Patriarkut. E di shume mire qe nuk e ka as kryepeshkopi, as patriarku ne dore lidhjen midis katolikeve dhe orthodhokseve.
Duro,
ti mund te thuashs e Patriku apo Peshkopi se ka te GJITHEN ne dore, por nuk mund te mohosh se ze nje VEND te vecante ne mendimin kishtar, eshte shprehes i se vertetes dhe opinionit mbare-kishtar.
Pastaj, nqs Patriku se ka ne dore Unifikimin, ai se ka ne dore as Sikzmen, keshtu qe i bie qe Kishat te mos jene ndare realisht ne 1054.
Gjithsesi, letra e Kryepeshkopit grek eshte ne vazhde te Opinionit ortodoks, bashke me Kishen ne Shqiperi, qe une perfaqesoj, qe katolik jo = heretik.
Prape ti,Pastaj, nqs Patriku se ka ne dore Unifikimin, ai se ka ne dore as Sikzmen, keshtu qe i bie qe Kishat te mos jene ndare realisht ne 1054.
Seminarist, nuk te ben as skizma heretik dhe as duhet te mblidhen Sinode qe te denojne nje herezi. Heretik je kur shtremberon natyren e Krishtit dhe shtesa e filioque-s eshte nje gje e tille. Ne qofte se plasin vit per vit herezi mosdenimi i tyre nuk do te thote dhe aprovimin e tyre.
Kryepeshkopi dhe Patriarku nuk jane gje tjeter vecse peshkope, te paret midis te barabarteve. Nuk kane asnje fuqi me te madhe se peshkopet e tjere as doktrinore as administrative. Ne rastin e grekut perfaqeson Kishen greke dhe Sinodin e Shenjte. Por kjo nuk do te thote se mund te vendosi ne vend te Sinodit.ti mund te thuashs e Patriku apo Peshkopi se ka te GJITHEN ne dore, por nuk mund te mohosh se ze nje VEND te vecante ne mendimin kishtar, eshte shprehes i se vertetes dhe opinionit mbare-kishtar.
Keshtu mendojne te gjithe ata (perfshi edhe keta ne Greqi) qe besojne se diferencat me latinet nuk jane te medha apo jo doktrinore. Por hajde ama qe nuk eshte ashtu.Gjithsesi, letra e Kryepeshkopit grek eshte ne vazhde te Opinionit ortodoks, bashke me Kishen ne Shqiperi, qe une perfaqesoj, qe katolik jo = heretik.
Gjthsesi Sinodi i VIII e denoi filioque-n me pelqim edhe te papes keshtu qe e vetmia qe ngelet per te mesuar per katoliket eshte histori dhe jo doktrine.
Nga c'pozite e perfaqeson? Te nje kleriku apo laiku?bashke me Kishen ne Shqiperi, qe une perfaqesoj
Te jete per mua asnje fe nuk lejoj, por nese duhet te zgjidhja patjeter do zgjidhja krishterimin pasi eshte me tolerant dhe i perket civilizimit perendimor i cili eshte me i zhvilluar dhe i kulturuar se cdo civilizim tjeter sot per sot.
Postuar mė parė nga buki19
bukic,
njeriu i lindur i verber, nuk eshte ne gjendje te beje dallimin midis dites dhe nates. Edhe puna jote, ti je i verber pasi nuk di te besh dallimin midis krishterimi ne te cilin ti po jeton dhe po shfrytezon frytet dhe produktet e krishterimit te teknologjise progresive (internet, chat....) edhe sot e kesaj dite, dhe prapambetjes islame. Duke qene se ti nuk e shikon dot driten e diellit, mundohesh te mbrosh me verberi bindjen tende se dielli nuk ekziston.
Ai shqiptar qe shan krishteret, ose ai islamist qe shan krishteret si ty me lart sepse nga religjionet dhe religjioni juaj ka origjinen, eshte si puna e atij njeriut qe peshtyn me koken lart, gezohet kur e nxjerr peshtymen nga goja me force, turperohet kur peshtyma e vete i bie ne surrat.
Prandaj hapi librat e historise e lexo qe te mos nxjerresh me budalleqe te tilla nga goja.
Dhe heren tjeter lexo me shume, e shkruaj me pak per gjera qe nuk i di dhe mos u trego filoturk ne kete forum.
NoName![]()
Postuar mė parė nga Shiu
Duke pare qe insiston vazhdimisht ne injorancen tend Shiu edhe tjeret kane te drejt te pergjigjen me te njejten monedhe dhe edukate, po nejse. Ne jemi te krishtere dhe dime te tolerojme dhe te falim. .)
Kur te krijohen celulat islamike edhe neper forumet shqiptare atehere do jete vone, nuk do kemi cfare te diskutojme ma, apo jo. Por duke pa rrezikun real e ndiej te nevojshme te diskutojme/het tani.
Mendo cfare po behet ne Arabine Saudite plako, perdite akte terroriste, nje pyetje e thjeshte per ty si filoturk dhe radikalist mysliman do ishte: kur te ndodhi ndonje akt terrorist ne shqiperi, kosove apo ne territoret e tjera shqiptare cfare do beje ti?? Do vazhdosh te mbrosh shehet, mullate, dhe teologet islamike akoma? Le te presim, don Zoti dhe nuk ndodh kjo gje.
hajt shnet!
NoName![]()
Ti qe ke hapur kete teme pa dashje tregon pasaporten tende cerebrale,dhe nuk duhet shume mund per te kuptuar te dhenat.
Ne radhe te pare kur thua se perkatesia fetare eshte nje e drejte individuale e c'do kujt,nuk ke se si pretendon dy rreshta me poshte te thuash se ne duhet te pozicionohemi me krishterimin ose myslimanizmin.Ti pra je ne kontradikte ende pa filluar te zberthesh ate qe as vete ti nuk e ke te qarte.
Pra si mundet edhe te zgjedhesh individualisht se c'fare feje do te ndjekesh,edhe ne te njejten kohe te rreshtohesh ne nje ideologji imponuese,pra ti thuash te tjereve se ju jeni gabim dhe une e kam drejte?
Qe ketu mbaron debati me ty.Per te tjerat duket se mungese te theksuar kulture te pergjithshme.
Ti ben gabimin me te pafalshem kur kerkon te krijosh keto lloj ndarjesh ndermjet shqiptarve.Shqiptaret nuk kane nevoje te jene as mysliman as budiste per te kuptuar se jane shqiptare.Shqiptaret nuk kane pas problem te jetojne me njeri tjetrin prej shekujsh me dy tre fe te ndryshme,perse u dashka te ndryshoje sot?
Se i teket disa fanatiko injoranteve?
Pastaj fundi i fundit a nuk jane edhe krishterimi edhe myslimanizmi fe te dala nga judaizmi,pra qe ne thelb nuk ndryshojne shume nga njera tjetra?
Aristidh Kola i quan "sekte judaike" por le te mos futemi ne debate te tjera.
Nje fjale e urte thote" ruaju atij qe ka lexuar vetem nje liber"
"vetem nje liber eshte figurative" por thelbi eshte raju atyre qe kane nje vizion sektar ose nje diapazon te ngushte.Dhe kjo fjali e fundit personifikon me se miri karakterin tend.
Kjo besoj eshte njesoj si ajo puna e "kodikeve sllave" apo jo? Une te flas per kodiket qe ruhen ne Muzeun Kombetar ne Tirane e qe une i kam hedhur ne forum, e ti me flet per kodiket qe ke lexuar nga librat e "historianeve e albanologeve te medhenj". Une te flas per dokumentin me te vyer te mesjetes, amanetin e shkruar nga dora e vete Gjon Muzakes, ti me flet per te vertetat e dala nga "rregjistrat e portes se larte".Skenderbeu ishte mik i virtytit.....te te qenit Uniat, bashke me Muzaken. Persa i takon thradhites familjare, njihet mire se i ati rezultoi sa musliman po aq dhe katolik, nderkohe qe nder Muzakat rezulton menjehere nje nga Spahinjte e pare te kthyer ne musliman.
Edhe Kastriot Myftaraj, keshtu si ty i drejtohet shenjtorit, profecite e te cilit shqiptaret po i jetojne edhe sot e kesaj dite. Familjen e Kastrioteve shenjtori e ka ne Malin e Shenjte ne Greqi, tek "pirgu i shqiptareve" dhe tek varri i te vellait te Gjergjit, Reposhit, i cili eshte varrosur ne Malin e Shenjte e Gjon Muzaka na rrefen se ka qene edhe vete murg si shenjtori.Shen Kozmai ishte mik i virtytit te te qenit Helen-ortodoks partizan i flaket i nje krishterimi grek-etnik, per te nje Uniat si Skenderbeu ishte heretik, po ashtu bashkepunimi i tij dhe i gjithe pasuesve te tij me papen.
Atehere ti leme menjane rilindasit, ti leme menjane edhe dokumentat origjinale te historise se mesjetes, dhe le ti veme veshin se cfare ka per te na rrefyer shoku Seminarist...Mbi te gjitha duhet te jesh me te vertete ashtu sic te kam thene se je, qe te nxjerresh perfundime historike me ane letrash te Skenderbeut apo Muzakes, qofte te besh interpretime historike me ane poezish te Frasherit, kur ne qender te tyre qendron subjektivizmi, qofte dhe ai letrar dhe mbi te gjitha pasiguria te te qenit origjinale.
Kur e filluan permetaret e jugoret luften me turqit me Gjin Bue Shpaten e Gjergj Arianitin, Gjergj Kastrioti ishte akoma spahi i sulltanit e nuk ia njihte njeri emrin. Sa per besimin e Gjergj Kastriotit, orthodhoksine e besimit te tij ai e deshmoi jo me fjale por me vepra jete, qe vetem nje njeri i verber shpirterisht nuk arrin ti shohi dhe vleresoje.Pastaj, kush je ti qe e barazon veten me, nqs Skenderbeu megalloman, dhe ti je i tille?
Nuk ke asgje te perbashket me te, as krahinore, as fetare. Ta kam then, ne kohen qe Skenderbeu bashkepunonte me papen, banoret e Permetit ishin qytetare te lumtur otoman, pjese e Timarllekut te Shqiperise se jugut qe prej 1431.
Gjergj Kastriotin historia nuk e njeh si "krutan", "matian", "dibran" apo "permetar", Gjergj Kastriotin historia e njeh si biri i denje i nje rrace te lashte Epirote, pasardhes i denje i Pirros se Epirit dhe Aleksandrit te Maqedonise. Prandaj kur shkruan per identitetin e Gjergj Kastriotit, ai eshte nje dhe i vetem identitet epiroti.
Une e kam per nder te jem megaloman si Gjergj Kastrioti qe trimat e tij i konsideronte shoke e jo vartes, qe hante e pinte bashke me ta, qe u jepte trimave te tij te pinte nga gota e vete e veres, qe falte te gjithe trimat qe e tradhetuan dhe te gjithe roberit e luftes, qe habiti mbare italine me besnikerine qe tregoi ndaj Mbreterise se Napolit duke kaluar Adriatikun me 600 trima per ti bere krah aleatit te tij, ne ate burrin e thjeshte te veshur thjeshte me nje veshje malesori qe cuditi Vatikanin e Romen me thjeshtesine e tij.Ose kapim kete tjetren. Skenderbeu mund te kete qene fare mire dhe megalloman dhe pse hero. Heronjte nuk jane te patemeta. Mos do te na thuash ti se po te jete Skenderbeu megalloman dhe ti pranon te jesh i tille se keshtu ti ndan lirshem dhe ne meritat e tjera te tij?!
Nje "shejtan budalla" i kallepit te Baletes dhe Kastriot Myftaraj i kompani mund te shohi "megalomani" ne jeten e Gjergj Kastriotit!
Po me ben "gjyqin" apo "fleterrufene" per me treguar se sa bir i denje komunistesh je?! Apo do te me tregosh se sa njeri i vogel je duke personalizuar diskutimin? Jo me Albon ato filma se nuk te shkojne.Ndryshim mes mejet dhe teje eshte se ti, duke qene nismetari dhe poseduesi i ketij forumi, per qellime te tua auto-reklamuese primarisht, detyrimisht qe ke krijuar nje maske me te cilen ti kekron te krijosh nje realitet te ri, duke investuar gjoja seriozitet. Ti PUNON ne forum.
Albo
I Paemen,Postuar mė parė nga NoName
ty t'u ka ndale ora diku ne shekullin XIV dhe je duke folur gjera nga hamendja. Perderisa jam musliman, une do ta mbroj fene time sepse e konsideroj fe te vertete. E pse ti me quan radikal a fundamentalist a terrorist, aq ma ben!
Ti per mua je nje inkuizicionist i flliqte qe i vie ere myku te ndonje manastiri te rrenuar.![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shiu : 20-07-2006 mė 03:12
The greatest obstacle to discovery is not ignorance - it is the illusion of knowledge.
Krijoni Kontakt