Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 25
    فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Histori: Ne lidhje me ngjarjen midis Aliut r.a. dhe Mu'avijes

Ne emer te Allahut!

Thote Allahu ne Kur'an ne suretu en-Nisa : 59 :
    يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ
    O ju qė besuat, bindjuni All-llahut dhe bindjuni tė Dėrguarit dhe pėrgjegjėsit prej jush.
    Prej Sahihut te Muslimit (كتاب الإمارة):
    Ka thene i derguari i Allahut: Kush del prej Ta'atit (bindjes) dhe iu nda grupit (xhama'ah) dhe vdiq, ka pasur vdekje injorante (xhahile).
    Tjeter, pat ardhur Abdullah ibn Umer tek Abdullah ibn Mutij'a, kur situata ishte shume e nxehte gjat epokes se Jezid ibn Mua'wijeh dhe tha:
    "Jepjani Ebu Abdurahmanit dhe parise, tha: une nuk te vij por nese ulesh do te te tregoj nje hadith prej profetit i cili thote: Kam degjuar profetin e Allahut te thote:
    "Kush e heq dore prej bindjes (ta'atit) do ta gjeje Allahu diten e kijametit dhe s'ka per te pasur justifikim, dhe kush vdes dhe nuk ka ne qafen e tij bese do te kete vdekje injorante (xhahilijeh)"
    Gjithashtu ne kapitullin el-Ihsan po te muslimit:
    "Nese shihni dike qe ndahet nga xhemati ose deshiron te ndaje mes ummetit te muhamedit dhe interesave te tij vriteni kushdo qofte, s'ka dyshim se dora e ALlahut eshte me xhematin ndersa shejtani me ate qe ndahet nga xhemati"
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Ata qe u larguan nga Aliu jane Bugate (rrebele)

Ka transmetuar el-Bazzar كشف الأستار عن زوائد البزار 4/ 92, Tabraniju المعجم الأوسط
    (Faksimile) (الهيثمي في مجمع الزوائد (7/238)thote per dy transmetimet dhe vertetuar nga Ibn Hibban se Alu r.a. ka thene:
    "jam urdheruar te luftoj Nakithinet, Kasitinet dhe Marikinet"
    Beteja e Xhemelit (devese)
    Beteja ishte mes Alut r.a. dhe grupit i cili kerkonte gjakun e OSmanit nder ta ishte Tal'ha dhe Zubejri dhe me ta Aishe r.a. gruaja e profetit, e cila kish dale prej Medines pasi i kishte dhene besen Aliut per Hilafet gjat kohes se Haxhit, me pas u takua me njerez qe kerkonin gjakun e Osmanit duke e mashtruar dhe doli me ta. Pasi mberriten ne nje vend ajo degjoi te lehurat e disa qenve dhe pyeti: si quhet ky vend? i thane: el-Haw'eb, ajo u tha: "Mendoj se duhet te kthehem pas", i thane: duhet te vish me ne, Allahu do te permiresoj me ty gjendjen e muslimaneve. Ajo tha: "Mendoj se duhet te kthehem sepse kam degjuar te derguarin e Allahut te me thote: " O ju pronaret e Xhemelit, edukohuni pasi t'ju kene lehur qente e Hew'ebit, kujdes o Aishe te mos jesh ti ajo!", ata e imponuan dhe ajo shkoi bashk me ta!
    Mberriten ne basre ku ishte kampi i Aliut dhe ndodhi cka ndodhi nder to edhe vrasja e devese se Aishes per cka u quajt edhe beteja e xhemelit, pasi beteja perfundoi me firoten e Alut r.a. ai e nderoi nenen e muslimaneve Aishen dhe e riktheu ne Medineh, kjo ka ndodhur ne vitin 36 te xhemad el-akhar.
    Ka thene Ibn HAxher el-Askalani ne librin ( التلخيص الحبير ):
    Thenia e tij (er-Rafi'ij) : eshte konfirmuar se banoret e Sifinit te xhemelit dhe nehrewanit jane rebele, sic tha Aliu r.a.: jam urdheruar te luftoj Nakithinet, Kasitinet dhe Marikinet" ka transmetuar Nisa'iju ne el-Khasa'is dhe Bezari
    (التلخيص الحبير في تخريج أحاديث الرافعي الكبير، كتاب الإمامة وقتال البغاة، ) si dhe (في كشف الأستار (4/92)
    1- Nakithinet jane njerezit e betejes se xhemelit sepse e prishen besen
    2- Kasitinet jane njerezt e Shamit sepse nuk deshen realitetin dhe s'pranuan besen
    3- Marikinet jane njerezit e Nehrewanit
    Kjo eshte e konfirmuar nga Sahihu أخرجه الطبراني في الأوسط كما عزاه الهيثمي له في المجمع (7/238)

vazhdon....................
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Ka transmetuar Bejhekiju me Senet Muttesil deri tek Muhamed ibn Is'hak dhe ai eshte ibn Khuzejmeh ( الاعتقاد والهداية، ص/ 248) tha:
    "Cdo kush qe kundershtoi Aliun r.a. per kryesimin e tij eshte rrebel, keshtu e kane deklaruar hoxhallaret tane dhe keshtu ka thene edhe Ibn Idris - Shafiu - Allahu e meshirofte". perfundoi
    Shafiu e mori ceshtjen e Bugateve prej luftes se Imam Aliut, kjo qendron e argumentuar prej Bejhekijut ne librin Menakib esh-Shafi'ij te autorit (مناقب الشافعي (1/ 451)tha: "ka thene Jahja kam pare ne librin e tij -shafiut- luften kunder njerezve bugate dhe e ka argumentuar plotesisht". perfundoi
    Ibn Haxher el-Hejtemij ne librin el-Xhewad (فتح الجواد بشرح الإرشاد، باب في البغاة وأحكامهم ) 2/295 ka thene Shafiu r.a.: "i kam marre ligjet per luften e bugateve prej luftes se Aliut me Muawijeh"
    Ka thene el-Berra' ibn Azib ka thene i derguari i Allahut: "A nuk e dini se une kam prioritet prej besimtareve per veten e tyre, thane: po, tha: a nuk e dini se une kam prioritet prej besimtarit per veten e tij? thane o, me pas mori doren e Aliut dhe tha: "Kujt i jam mbrojtes (prijes) edhe Aliu ju eshte mbrojtes, o Allah mbro ate qe mbron ate (Aliun) dhe armiqeso ate qe armiqeson ate (Aliun). trns Ahmed ibn Hanbel (مسند أحمد ) 4/281.

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    o rapsod pse e hap kete teme vlla...ti e di qe keto historira i perkain periudhes se fitnas ne islam...

vete dijetaret heshtin kur flitet per keto ngjarje ,edhe pse e dine se kush esht haku....te keshilloj mos te paragjykosh rob ketu,se behet fjala per sahabe [shoket me te ngushte te profetit a.s] ketu...kujdes vlla se keto ngjarje jan thjesht nje cytje e shejtanit per te gjykyar robte rreth nje ceshtjeje qe s'posedojne shume dije....dhe nga kjo gje mund te thone gjera qe ALLAHU i urren ...selam alejkum vlla

_____________ Maska e HamatieL
    Anėtarėsuar
    13-04-2006
    Postime
    33
    Esselamu Alejkum

Keto tema rapsod se ndihmojne komunitetin,ka mjaft gjera me interesante per tu shkruar ketu.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga HamatieL : 11-07-2006 mė 14:49

rapsod pse e hap kete teme vlla...ti e di qe keto historira i perkain periudhes se fitnas ne islam...

vete dijetaret heshtin kur flitet per keto ngjarje ,edhe pse e dine se kush esht haku....te keshilloj mos te paragjykosh rob ketu,se behet fjala per sahabe [shoket me te ngushte te profetit a.s] ketu...kujdes vlla se keto ngjarje jan thjesht nje cytje e shejtanit per te gjykyar robte rreth nje ceshtjeje qe s'posedojne shume dije....dhe nga kjo gje mund te thone gjera qe ALLAHU i urren ...selam alejkum vlla

jam shum dakord,,,perderisa dijetaret heshtin nuk na takon en te meremi me kto ceshtje,,,ktu behet fjal per sahab,per njerez qe kan jetuar me profetin jo njerez do si do,,,heshtja esht gjeja me e mir,,,pasaj i mbetet allhut we te ala,,,ai eshte me i miri i gjykuesve
    gutentag hope hope shtajgen mute muten tope

fishkelle te rrapi treshit[COLOR=DarkOrange]

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Me gjith respektin!!!!
    NUk e kuptoj akoma pse duhet te heshtim ne muslimanet per gjerat te cilat asokohe kane ndodhur. Perse krijohen reaksione kur flitet per Imam Aliun, a mos valle disa u frikesohen realitetit? Profeti a.s. ka thene ne nje hadith:
    "Thuaje te verteten edhe pse eshte e hidhur per ty"
    gjithashtu nje fjale e ndritur eshte:
    "Ai qe hesht perpara nje te vertete eshte shejtan memec"

Nderkohe per mendimin qe dijetaret kane heshtur persa i perket ceshtjes se Imam Aliut nuk eshte e vertete, kete e vertetoj nga pervoja ime.
    Une kam studjuar Fik'hun kryesisht ne Mez'hebin Shafi'ij dhe nder ceshtjet e kesaj shkolle eshte edhe ai i statusit te rrebelimit ose e thene ndryshe mospajtimi karshi "imaretit" te imamit ose prijesit, argumenti nga Kur'ani eshte ajeti ku Allahu thote: ".....luftoini ata qe rrebelojne", dhe ketu nuk behet fjale per renegatet (murtedinet) por per ate grup muslimanesh qe nuk pranojne hilafetin, gjithashtu edhe hadithi te cilin e kam cituar edhe me lart "kush vdes dhe nuk ka ne qafen e tij bese do te kete vdekje injorante (xhahilijeh)".
    Nese une po e trajtoj kete ceshtje po e trajtoj me argumente nga dijetare te shkollave te ndryshme juridike dhe kryesisht ne ate Shafi'ite dhe kjo hedh poshte pretendimin qe dijetaret heshtin perpara kesaj ngjarjeje!!!!

i/e larguar Maska e forum126
    Anėtarėsuar
    05-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,198
    O rapsod me kujton kohen kur kryqezatoret sulmonin muslimanet muslimanet e asaj kohe merreshin me zenkat per hire te dashnoreve.

Edhe ti je i te njejtes grade.Muslimane si puna jote ...... .

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Disa qe u penduan per mosbashkpunimin e tyre me Aliun!!!

Eshte vertetuar nga Ibn Umer se ai eshte penduar per mos daljen e tij ne krah te Aliut r.a., ka thene Kurtubiju ne et-Tedhkireh (التذكرة في أحوال الموتى وأمور الآخرة، ص/ 655): "Ndoshta jane penduar disa ne lenjen e kesaj (ceshtjeje), sikurse Abdullah Ibn Umer, ai eshte penduar perkrahjen e Ali ibn Ebi Talib ne fitoren e tij dhe tha gjat vdekjes se tij: "Nuk kam bere kurr gabim vetem se ne gabimin qe kam lene luften ndaj "el-Fi'etu el-Bagijeh" (grupit rrebelues), dmth grupit te Muawijes, dhe kjo eshte e sakte se nese dihet grupi rrebelues duhet luftuar". perfundoi (أسد الغابة في معرفة الصحابة (4/ 33)

Ka thene autori i "el-Akd eth-Themijn" (العقد الثمين (6/ 195):
    "Me te vertete jane penduar disa per mos perkrahjen e Aliut r.a. ne luften e tij dhe ishin nje shumice e selefeve, sikurse eshte transmetuar ne shume rruge prej Habijb ibn Ebi Thabit prej Ibn Umer se ka thene:
    "Ajo cka kam bere gabim eshte mos bashkimi ne lufte me njerezit e mi me e Aliun ne luften kunder "el-Fi'etu el-Bagijeh". perfudnoi
    Ka thene esh-Sha'bij (أسد الغابة في معرفة الصحابة (4/33): "Nuk vdiq askush pa u penduar tek Allahu per mosperkrahjen e Imam Aliut ne lufte" perfundoi, ka thene Ibn Abdul-Berr pas perkujtimit te ketyre dy "ethereve" ( الاستيعاب في معرفة الأصحاب (3/ 53) "per keto lajme ekzistojne rruge te sakta (te transmetimit) i kemi cekur te gjitha ne vendet e tyre", perfundoi.
    Thote Elusiju ne tefsirin e tij "Ruh el-Me'anij" (تفسير روح المعاني (26/ 151) : "ka transmetuar el-Hakim (مستدرك الحاكم: كتاب التفسير (2/ 463) dhe e ka cilesuar Sahih el-Bejhekij ( السنن الكبرى، كتاب قتال أهل البغي (8/ 172): prej Ibn Umer r.a. tha:
    "Nuk kam gjetur ne veten time dicka ate qe kam gjetur prej ketij ajeti dmth
    (‏وإن طائفتان من المؤمنين اقتتلوا فأصلحوا بينهما فإن بغت إحداهما على الأخرى فقاتلوا التي تبغي)
    "Me te vertete dy grupe besimtaresh synojne luften (mes tyre) pajtoni mes te dyve e nese njeri (grup) rrebelohet ndaj tjetrit luftoni ate qe rrebelohet", une nuk e kam luftuar kete grup rrebel ashtu sic me ka urdheruar Allahu, deshiroi me te Muawijen dhe kush ishte me te rrebele ndaj Aliut k.w." perfundoi

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

keshtu ta ka thene Ibn Tejmijeh :)

Citim Postuar mė parė nga forum126
    O rapsod me kujton kohen kur kryqezatoret sulmonin muslimanet muslimanet e asaj kohe merreshin me zenkat per hire te dashnoreve.

Edhe ti je i te njejtes grade.Muslimane si puna jote ...... .
    Eshte qef i madh te diskutohet historia e Imam Aliut vetem ne kendveshtrimin se si ai lufoti Kharixhite, ndersa kur behet fjale per Muawijen i cili e vuri kusht Hutbeje sharjen e Imam Aliut kjo nuk te ben efekt apo te ben?!
    "E ku e di ti se c'jane dashnoret"
    No Coment!!!!!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga rapsod : 19-07-2006 mė 15:50

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Diana Ēuli: Ndjesė familjes sė poetit tė pushkatuar..
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 61
    Postimi i Fundit: 14-10-2009, 18:30
  2. Je ti si kjo grua ?
    Nga Klevis2000 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 25-08-2009, 07:27
  3. Shqiptarėt nė Rumani, njė histori e lashtė
    Nga ILovePejaa nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 25-09-2007, 05:13
  4. Ibn Tejmijeh - Pergjigje Te Paditurve dhe Genjeshtareve
    Nga Studentt nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-01-2007, 14:59
  5. Vendet arabe dhe perendimi
    Nga Eni nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 10-09-2003, 08:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •