Close
Faqja 3 prej 64 FillimFillim 123451353 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 637
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Te djeg prova shkencore gje ... fjala ngushtice, apo fjala lagune ? Po dardanelet nuk i lu njeri per momentin mos ki merak, te dyja dhe ato ne azi dhe ate te sajuaren ne Peloponez atje do rrine per momentin. E verteta do vije ne kohen me te papritur, dhe un te garantoj qe kur te vije ajo kohe shqiptaret do jene me se te gatshem te permbushin fatin e tyre te lashte dhe te kthehen dhe nje here ne ate krenari qe kane qene.
    Po nuk e dite kujt harte e kujt hartberesi po i referohem vazhdo thuji grus te te gatuj ndonje gje te mire se sje per ket pune ti, ene greki, te na coj ndonje bith me te squt pak se ty ta kemi pi longun.

Apo mos duhet me fol per flaket e Himeres... ehhh
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    E po une e kam thene. Arroganca juaj femijerore nuk u kenaq me Iliret, se nuk kishin per te dhene gje, pastaj kapet Pellazget se menduat se keta kishin per te dhene me shume por ngelet me gisht ne goje. Tani zbuluat dhe Atlantiden, por do ju kaloje edhe kjo kur do rriteni. Por meqe nuk mund ti hishni poshte edhe ato te tjera do gjeni formulen atlantido-pellazgo-iliro-shqiptare-universale, apo jo?

Lexo njihere Platonin dhe pastaj Sylvain Bailly-n.

P.S. Sa per gatimin, je i ftuar ta provosh dhe vete andej nga Gushti

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Tannhauser
    E po une e kam thene. Arroganca juaj femijerore nuk u kenaq me Iliret, se nuk kishin per te dhene gje, pastaj kapet Pellazget se menduat se keta kishin per te dhene me shume por ngelet me gisht ne goje. Tani zbuluat dhe Atlantiden, por do ju kaloje edhe kjo kur do rriteni. Por meqe nuk mund ti hishni poshte edhe ato te tjera do gjeni formulen atlantido-pellazgo-iliro-shqiptare-universale, apo jo?

Lexo njihere Platonin dhe pastaj Sylvain Bailly-n.

P.S. Sa per gatimin, je i ftuar ta provosh dhe vete andej nga Gushti
    Sikur the qe vetem Plato ka shkrujt per Atlantiden dhe ska ndonje gje te madhe per te. Tani paske dhe specifika se cfare ka e cfare nuk ka. Iliret skishin gje per te thene ? Sipas kujt ? Hylljeneve apo Heleneve ?

Formulen se ka gjet njeri, formula eshte pjese perberese e popullit tone qysh kur e ka shfaq perendia ne ket toke, eshte pjese e ADN-se. Ne nuk po shpikim gje, ne po rizbulojme rrenjet tona. Faktikisht kete punen e Pellazgeve as e kan fillu Greket sepse nuk u leverdis. Ka qene nje fare Bilotta me shoke qe kan nis pune shume te thelle me analiza te Bibles etj etj qe kan arrit ne perfundime te tilla. Bota e di shume mire historine, me mire se tocat greke e ato qe vetquhen shqiptare me raste. Kaq mire e di saqe 6 vjet me pare u mblodh keshilli ne Bruksel e me dokumentat e Amerikanit u vendos bombardimi i Serbise. Do ju vi rralla edhe juve po nuk nejtet urt, se nga e njejta fare prej lindjes se mesme keni ardh. Vecse djallezira e sherre mblidhni.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ke ndonje gje me thone se harrova, apo te djeg emri Det Lagunar ? Po edhe kundra shkences do shkosh ore toc. Ka me shume dokumenta per mbihypje pllakash tektonike ne zonen Otranto-Himare se sa ka ne ..... bosfor

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga Cyclotomic
    formula eshte pjese perberese e popullit tone qysh kur e ka shfaq perendia ne ket toke
    Cila perendi nga te gjitha qe beson? Apoloni?

eshte pjese e ADN-se.
    Mire ADN-ne shqiptare mund ta gjesh lehte, edhe ate ilire nga ndonje vareze, po ADN-ne e Atlanteve ku e gjete? Nga Himarjotet? Po ate te pellageve? Ketu kemi per te qeshur shume se po do gjeje te pellazgeve do shikoje se eshte e njejta me te fenikasve dhe egjiptianve, pra hamite. Dhe me te vertete mua nuk (dhe asnje njeriu serjoz) nuk i duken shqiptaret si egjiptiane apo libaneze.

Platonin e permenda sepse eshte me i lashti dhe me i besueshmi qe ka fol per kete teme. Te gjithe me pas i referohen ketij.

Pa e lexuar c'fare thote per Atlantiden nuk ben gje.

Une e kam lexuar, per qejf. Jo se dua te zbuloj Atlantiden por thjesht sikur do lexoja nje roman fantastiko-shkencor nga Asimov. Se me te vertete nje gje e tille eshte.

Por te them se edhe sikur e vertete te kete qene nuk u pergjigje pyetjes. Pse Platoni thote se eshte Atlantida pertej Giblartarit?

Pergjigju ketu dhe pastaj do te te jap edhe disa informacione te tjera, si psh teorine e A. G. Galanopoulos.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tannhauser : 18-07-2006 më 09:21

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Por te them se edhe sikur e vertete te kete qene nuk u pergjigje pyetjes. Pse Platoni thote se eshte Atlantida pertej Giblartarit?

Pergjigju ketu dhe pastaj do te te jap edhe disa informacione te tjera, si psh teorine e A. G. Galanopoulos.
    Absolutisht e pasakte.

Sille paragrafin e Plato's ku thuhet qe Atlantis bie pertej Gjibraltarit. Jo botimin e fundit ne greqisht, sigurisht.

Na jep i cike perkufizimin e grekeve te vjeter (para 1200) per Europen dhe Azine.

Masnej po ta jan mbaru ycklat (si ke tema digames) futi ene i furce Galanopoulos.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Absolutisht e pasakte.
    He, he, me te vertete gallate je dhe ti.

Sille paragrafin e Plato's ku thuhet qe Atlantis bie pertej Gjibraltarit. Jo botimin e fundit ne greqisht, sigurisht.
    Kush te genjeu mer baloz se tekstet greke botohen ne Greqi? Ato qe botohen ne Greqi jane riprodhime te botimeve kritike qe behen ne Oksford dhe ne Laipzig. Ne Greqi e gjejne gati tekstin pervec disa filologeve qe bejne nga fillimi botime kritike.

Urdhero tekstin (origjinal):

τοτε γαρ πορευσιμον ην το εκει πελαγος, νησον γαρ προ του στοματος ειχεν ο καλειτε, ως φατε, υμεις Ηρακλεους στηλας, η δε νησος αμα Λιβυης ην και Ασιας μειζων, εξ ης επιβατον επι τας αλλας νησους τοις τοτε εγιγνετο πορευομενοις, εκ δε των νησων επι την καταντικρυ πασαν ηπειρον την περι τον αληθινον εκεινον ποντον. ταδε μεν γαρ, οσα εντος του στοματος ου λεγομεν, φαινεται λιμην στενον τινα εχων εισπλουν, εκεινο δε πελαγος οντως η τε περιεχουσα αυτο γη παντελως αληθως ορθοτατ’ αν λεγοιτο ηπειρος. εν δε δη τη Ατλαντιδι νησω ταυτη μεγαλη συνεστη και θαυμαστη δυναμις βασιλεων, κρατουσα μεν απασης της νησου, πολλων δε αλλων νησων και μερων της ηπειρου, προς δε τουτοις ετι των εντος τηδε Λιβυης μεν ηρχον μεχρι προς Αιγυπτον, της δε Ευρωπης μεχρι Τυρρηνιας.

Tekstin kerkove zotrote? Urdhero. Tani mos do dhe perkthimin? Por meqe jam i mire dhe dua ta lexosh te jap referencen ku gjendet teksti qe te mund ta gjesh te perkthyer ne c'fare gjuhe do sepse origjinalit i mer te keqen. Ne qofte se do te ta perkthej une, e bej dhe bile falas. Paragrafi eshte marre nga Timaeus i Platonit, par. 55 (sipas ndarjes se Univ. te Athines).

Me te kuqe kam shenuar atje ku thuhet per Shtyllat e Herkulit. Por te gjithe gjeografet e lashtesise te hapesh do kuptosh cilat jane keto shtylla.

Masnej po ta jan mbaru ycklat (si ke tema digames) futi ene i furce Galanopoulos.
    Galanopoulos-it i mer te keqen, ti dhe shoket e tu, po hajt mbaro punen me paragrafin me larte.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Me vjen keqë qe po nderhyje ne kete bised ne lidhje me Atlantiden e platonit por duhet t'iu shtjelloje edhe nje gje se si nxenes te historise jeni shume te mire por jo edhe hulmtues....
    Per te gjetur zanafillen e e legjendes mbi Atlantiden ju duhej te shfletoni tekstet e vjetra, me te vjetra se ato te Platonit ku dihet forte mire se i pari qe mori shenime rrethe kesaje ideje te nje kontinenti te permbytur ishte Soloni, gati 200 vite para Platonit !
    Soloni (640- 558) p.k. e qe kishte vizituar Egjiptin ku permes nje prifti ai merr shenime ne leter per nje civilizim te hershem Atlantet dhe kur kthehet ne Athenë keto shenime mbesin dhe i bien ne dore Platonit (427-347) p.k. dhe qe ketu i inspiruar ne tekstet qe i vjedh Solonit e krijon Atlantiden....

Nuk po kam aqë kohe qe t'ju pershkruaje te tere ngjarjen se qi ka then ai prifti egjiptian Solonit, por jam i bindur se po te hulumtoni do gjeni shenime me interesante se keto qe i ceket me siper...
    shendet

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Tannhauser

τοτε γαρ πορευσιμον ην το εκει πελαγος, νησον γαρ προ του στοματος ειχεν ο καλειτε, ως φατε, υμεις Ηρακλεους στηλας,

Me te kuqe kam shenuar atje ku thuhet per Shtyllat e Herkulit. Por te gjithe gjeografet e lashtesise te hapesh do kuptosh cilat jane keto shtylla.

Galanopoulos-it i mer te keqen, ti dhe shoket e tu, po hajt mbaro punen me paragrafin me larte.
    Arsyen pse citimi yt ishte krejtesisht i pasakte, e ke ilustruar vete me se miri. Askund tek Platon sipas Timaeus nuk flitet per Gjibraltar (me qe ra llafi ne Shqiptaret nuk e shkruajme “Giblartar”) por per Shtyllat e Herkulit. Kjo pasaktesi nuk eshte thjesht tautalogji. Shtyllat e Herkulit (qe ti paske lexuar ne gjithe gjeografet) nuk kane lokalizuar kurre ne Spanje, ose edhe ne Gjibraltarin Anglez. Thone qe Herkules i ndertoi aty matane Okeanos, mbi nje pediment...dhe ti e di shume mire si quhej mali me i larte i Okeanos.

Sikur ishin edhe nja 2 pyetje te tjera, para se te jepje munxet e Galanopoulos, apo u hutove nga era e plehut te qymezit dhe harrove si te “ki-ki-ri-ku”-esh?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga Styx
    Arsyen pse citimi yt ishte krejtesisht i pasakte, e ke ilustruar vete me se miri. Askund tek Platon sipas Timaeus nuk flitet per Gjibraltar (me qe ra llafi ne Shqiptaret nuk e shkruajme “Giblartar”) por per Shtyllat e Herkulit. Kjo pasaktesi nuk eshte thjesht tautalogji. Shtyllat e Herkulit (qe ti paske lexuar ne gjithe gjeografet) nuk kane lokalizuar kurre ne Spanje, ose edhe ne Gjibraltarin Anglez. Thone qe Herkules i ndertoi aty matane Okeanos, mbi nje pediment...dhe ti e di shume mire si quhej mali me i larte i Okeanos.
    Me te vertet i lezetshem qenke ti. Une nuk thash se Platoni referon Gibraltarin (e drejte ketu, une u nxitova), sepse emri Gibraltar erdhi shume shekuj pas Platonit. Por ato qe greket e lashte thonin Shtylla te Herkulit ne sot i themi ngushtica e Gibraltarit. Nuk mund ta kuptosh kete gje? Jo, sepse po te lexoje pak me poshte (ose me mire te kuptoje) do shikoje se Platoni ta percakton ku jane Shtyllat e Herkulit.

Mos pret gje edhe ti Digammen? Epo do rrish duke pritur si ai tjetri. Ti vetem pyetje di te besh se per te na thene gje nuk na thua. Ik lexo prape Timaeun.

Po problemi nuk eshte vetem atje. Pa kujtohu (ose lexo me mire) c'fare karakteristikash kishte kryeqyteti i Atlantides? Zgjidh njehere problemin e Shtyllave dhe pastaj do te te them ku e kam fjalen.

Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Soloni (640- 558) p.k. e qe kishte vizituar Egjiptin ku permes nje prifti ai merr shenime ne leter per nje civilizim te hershem Atlantet dhe kur kthehet ne Athenë keto shenime mbesin dhe i bien ne dore Platonit (427-347) p.k. dhe qe ketu i inspiruar ne tekstet qe i vjedh Solonit e krijon Atlantiden....

Nuk po kam aqë kohe qe t'ju pershkruaje te tere ngjarjen se qi ka then ai prifti egjiptian Solonit, por jam i bindur se po te hulumtoni do gjeni shenime me interesante se keto qe i ceket me siper...
    shendet
    Referenca e pare per Atlantiden jepet tek Timaeu dhe Critia (pra tek dialoget e Platonit) ku ketu brenda pershkruhen ato qe thua ti. Nuk ka tekste me te vjetra per ceshtjen e Atlantides.

Faqja 3 prej 64 FillimFillim 123451353 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  2. Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-12-2006, 01:46
  3. Miti i 'tolerances fetare' në Shqipëri
    Nga Qafir Arnaut në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 05-08-2006, 05:26
  4. Debat mes anti liberalëve dhe liberalëve
    Nga liridashes në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-03-2005, 19:26
  5. Ortodoksia dhe Shqipëria
    Nga shendelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 258
    Postimi i Fundit: 07-04-2004, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •