Close
Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 61
    ...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Si e definon termin blasfemi? Apo me mire te shprehem "deliktin" blasfemi - pasi qe ne Islam qenka e ndaluar. Si e definon bota islame? Dhe cilat denime i parasheh?

*
    chino
    Nuk jam une ai qe kam bere definicionin e fjales blasfemi. Hap fjalorin dhe lexoje.
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Alienated Lexo Postimin
    chino
    Nuk jam une ai qe kam bere definicionin e fjales blasfemi. Hap fjalorin dhe lexoje.
    Dtth e paske perdorur kot kete term ne kete postimin e meposhtem.

...

Rushdie ka bere blasfemi! Blasfemia ne fene tone eshte e ndaluar, dhe ka ligje qe e ndeshkojne ate. Selmani e ka ditur kete gje. Mos ia qaj hallin!
    Fjalori im eshte ai te cilin e eprdor gjykata kushtetuese shqiptare per kete term. Jo ai qe perdor Khomeini. Sipas definicionit te gjykates kushtetuese S. Rushdie nuk ka bere blasfemi.

*

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Dtth e paske perdorur kot kete term ne kete postimin e meposhtem.

Fjalori im eshte ai te cilin e eprdor gjykata kushtetuese shqiptare per kete term. Jo ai qe perdor Khomeini. Sipas definicionit te gjykates kushtetuese S. Rushdie nuk ka bere blasfemi.

*
    Jo i gjithedituri chino
    S'e kam perdorur kot. E kam perdorur ashtu sic eshte definicioni i fjales BLASFEMI. Fjalorin s'e harton Gjykata Kushtetuese Shqiptare e asnje gjykate tjeter kushtetuese, por fjalorin e hartojne gjuhetaret.

Leri keto per ndonje rast tjeter...
    Por atdheu i Shqiptarëve

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Jo i gjithedituri chino
    S'e kam perdorur kot. E kam perdorur ashtu sic eshte definicioni i fjales BLASFEMI. Fjalorin s'e harton Gjykata Kushtetuese Shqiptare e asnje gjykate tjeter kushtetuese, por fjalorin e hartojne gjuhetaret.

Leri keto per ndonje rast tjeter...
    Po a? E termin "hajni" kush e definon? Apo kercenim, barazi, demokraci, shtet i se drejtes? E tjera. Poashtu fjalori e gjuhetaret, a po?

Termet specifike juridike definohen nga instanca juridike.
    Kur thua se ka bere blasfemi, patjeter i referohesh nje definicioni. Ti atij te Gjykates Kushtetuese nuk iu referove. Ajo as qe eshte pyetur per kete ceshtje. Khomeini eshte pergjegjur ne menyren si u pergjegje ti. Kete desha te sqaroj.

*

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Po a? E termin "hajni" kush e definon? Apo kercenim, barazi, demokraci, shtet i se drejtes? E tjera. Poashtu fjalori e gjuhetaret, a po?

Termet specifike juridike definohen nga instanca juridike.
    Kur thua se ka bere blasfemi, patjeter i referohesh nje definicioni. Ti atij te Gjykates Kushtetuese nuk iu referove. Ajo as qe eshte pyetur per kete ceshtje. Khomeini eshte pergjegjur ne menyren si u pergjegje ti. Kete desha te sqaroj.

*
    I gjithedituri chino

BLASFEMIA ka te beje me Zotin jo me shtetin.
    Shteti shqiptar eshte i ndare nga Zoti (nga kisha apo xhamia).
    I ke ngaterru dicka hesapet e s'di ca po flet.
    Po ve ne paralele terma juridike me terma fetare.

Selmani ka bere blasfemi ndaj Zotit, jo ndaj Gjykates Kushtetuese. Akuza (fatwa-ja) eshte ngritur ne nje shtet ku Sheriati eshte ligj (jo Gjykata Kushtetuese), dhe ti po lidh Iranin me Shqiperine sikur t'ia kishte ngritur Sali Berisha fatwane.

Edhe termat juridike jane fjale qe kane nje definicion gjuhesor, dhe me pas jane definuar ose pershtatur per perdorim juridik. Jo rastesisht ka fjalor gjuhesor, fjalor terminologjik, etj.

Tani, mos me thuaj qe ne fjalorin terminologjik te drejtesise mund te gjejme dhe fjalen BLASFEMI.

Te thashe leri per ndonje rast tjeter...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Alienated : 23-06-2009 më 05:21
    Por atdheu i Shqiptarëve

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    I gjithedituri chino

BLASFEMIA ka te beje me Zotin jo me shtetin.
    Shteti shqiptar eshte i ndare nga Zoti (nga kisha apo xhamia).
    I ke ngaterru dicka hesapet e s'di ca po flet.
    Po ve ne paralele terma juridike me terma fetare.

Selmani ka bere blasfemi ndaj Zotit, jo ndaj Gjykates Kushtetuese. Akuza (fatwa-ja) eshte ngritur ne nje shtet ku Sheriati eshte ligj (jo Gjykata Kushtetuese), dhe ti po lidh Iranin me Shqiperine sikur t'ia kishte ngritur Sali Berisha fatwane.

Edhe termat juridike jane fjale qe kane nje definicion gjuhesor, dhe me pas jane definuar ose pershtatur per perdorim juridik. Jo rastesisht ka fjalor gjuhesor, fjalor terminologjik, etj.

Tani, mos me thuaj qe ne fjalorin terminologjik te drejtesise mund te gjejme dhe fjalen BLASFEMI.

Te thashe leri per ndonje rast tjeter...
    Nuk e di pse nuk me kupton, nuk don apo nuk mundesh.

Edhe nje tentim per shpjegim:

Cdo term specifik juridik nuk definohet ne fjalore, por ose ne ligj ose nga instanca te larta juridike (gjyqet e larta), te cilat (definicionet) pastaj jane te obligueshme per instancat e uleta (p.sh. gjykatat e qarkut) si dhe per tere shoqerine e cila i perket jurisdiksionit perkates.

Nuk ka fjalor qe definon ne menyre obliguese termet specifike juridike, p.sh. hajnine, vrasjen, grabitjen, shtetin e se drejtes, lirine e shprehjes, lirine e religjionit. Term specifik juridik eshte cdo term te cilin e perdor ligji. Keso termi eshte edhe blasfemia. Sepse ligji perdor blasfemine. Keshtu qe kur thua ka bere blasemi patjeter duhet te i referohesh nje jurisdiksioni, ose atij iranian ose atij shqiptar ose ndonjeri tjeter.

Kurse sipas teje pyetja se a ka bere dikush hajni apo blasfemi apo grabitje e tjera, duhet te pergjegjet nepermjet te fjalorit gjuhesor. Nuk kisha besiuar se vertete mendon keshtu. Por mire qe e the dhe u sqarua ku eshte problemi yt, kur thua se "ka bere blasfemi".

*

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    chino
    Po e sjell verdalle te shkreten e s'do ta kuptosh.

Salman Rushdie me Vargjet Satanike ka bere blasfemi per nje komunitet fetar (myslimanet) dhe fatwaja eshte leshuar nga Republika Islamike e Iranit, dhe u drejtohet gjithe myslimaneve ne Bote.

Nuk leshojne fatwa per nje person qe shan Ahmadinejadin ose Khomeinin. Ata i zene vet dhe i eliminojne. Shohim ditet e fundit ne TV cfare ndodh ne Iran.

Nuk ka vendosur njeri ta gjykoje Selmanin ne Shqiperi. Nuk ka vendosur njeri ta gjykoje ate as ne Iran. Eshte dhene urdheri per ta eliminuar. S'di ca lidhje ka ligji e gjyqi ketu?!
    Por atdheu i Shqiptarëve

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    chino
    Po e sjell verdalle te shkreten e s'do ta kuptosh.

Salman Rushdie me Vargjet Satanike ka bere blasfemi per nje komunitet fetar (myslimanet) dhe fatwaja eshte leshuar nga Republika Islamike e Iranit, dhe u drejtohet gjithe myslimaneve ne Bote.

Nuk leshojne fatwa per nje person qe shan Ahmadinejadin ose Khomeinin. Ata i zene vet dhe i eliminojne. Shohim ditet e fundit ne TV cfare ndodh ne Iran.

Nuk ka vendosur njeri ta gjykoje Selmanin ne Shqiperi. Nuk ka vendosur njeri ta gjykoje ate as ne Iran. Eshte dhene urdheri per ta eliminuar. S'di ca lidhje ka ligji e gjyqi ketu?!
    Jo, nuk po sjell gje verdalle. Tere kohen te njejten gje po e them. Eshte me rendesi, per ate me intereson shume.

Tentimi tjeter per sqarim:

Shembull: Une jam gazetar dhe e karikaturizoj Muhamedin te dehur me nje shishe Skenderbeg ne dore.

Pyetja 1: A kam bere blasfemi sipas ligjit islam?

Pyetja 2: A kam bere blasfemi sipas ligjit shqiptar?

Pergjigj pyetjet me po ose jo. Mos komento se e zgjatem shume.

Cfare dua te them eshte se per neve si shqiptare nuk ka definicion tjeter, pos ato te shoqerise tone. Turqia ka definicion te vetin per laicizem, Franca te vetin, Gjermania te vetin. E tjera. Turqia ka definicion te vetin per shtetin e se drejtes, Franca e Gjermania poashtu te vetin. Turqia, Franca, Gjermania kane definicione te ndyrshme per hajni, ofendim, shpifje, difamim, liri te shtypit si dhe tjera terme juridike. Te trija shtetet kane poashtu definicone te ndryshme per blasfemi. NENKUPTON: para se te thuash se dikush ka bere blasfemi, patjeter, p.a.t.j.e.t.e.r!! je vendosur per njerin nga definicionet e ketyre shteteve apo shteteve tjera. Ti kur the "ka bere blasfemi" u vendose per definicionin iranian apo musliman te ketij termi. Kete e them.

Definimi i ndyrshem i termeve si ofendim, blasfemi, difamim eshte edhe arsyeja e konfliktit mbi karikaturat e Muhamedit. Ofendimi e blasfemia e Danimarkes nuk jane te njejta me ofendimin dhe blasfemine e arabeve/muslimaneve. Ne Danimarke, Gjermani, Itali, Shqiperi ke te drejte te karikaturizosh Muhamedin e Krishtin ne ate menyre qe per keto vende nuk ke bere blasfemi, por me te njejten menyre ke bere blasfemi sipas definicioneve te shteteve arabe/muslimane.

Ti mund te perdoresh definicionin e ciles shoqeri te duash, ketu je i lire. Por desha te sqaroj kete gje. Sepse kur ta besh heren tjeter, e di se e bere me qellim, iu bashkengjite qellimisht nje definicioni jopbligativ per nje shqiptar.

*

Fenomeni Ruzhdije duhet kuptuar me gjeresisht.
    Duhet kuptuar ashtu sic na thote All-llahu xh.sh ne Kur'anin famelarte.
    E Ai thote:

37:63 Ne atë e kemi bërë sprovë për zullumqarët.

29:2. A menduan njerëzit të thonë: "Ne kemi besuar, e të mos vihen në sprovë?"

Pra si perfundim, Selaman Ruzhdijet kane egzistuar dhe do te egzistojne SI SPROVE.

Komentimet tjera jane pallavra dhe provokime.

Sh'net !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Explorer : 23-06-2009 më 14:50

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Pergjigjet i ke brenda tekstit tend te cituar te shenuara me ngjyre te kuqe:

Jo, nuk po sjell gje verdalle. Tere kohen te njejten gje po e them. Eshte me rendesi, per ate me intereson shume.

Tentimi tjeter per sqarim:

Shembull: Une jam gazetar dhe e karikaturizoj Muhamedin te dehur me nje shishe Skenderbeg ne dore.

Pyetja 1: A kam bere blasfemi sipas ligjit islam? Alienated: PO

Pyetja 2: A kam bere blasfemi sipas ligjit shqiptar? Alienated: JO

Pergjigj pyetjet me po ose jo. Mos komento se e zgjatem shume.

Cfare dua te them eshte se per neve si shqiptare nuk ka definicion tjeter, pos ato te shoqerise tone. Turqia ka definicion te vetin per laicizem, Franca te vetin, Gjermania te vetin. E tjera. Turqia ka definicion te vetin per shtetin e se drejtes, Franca e Gjermania poashtu te vetin. Turqia, Franca, Gjermania kane definicione te ndyrshme per hajni, ofendim, shpifje, difamim, liri te shtypit si dhe tjera terme juridike. Te trija shtetet kane poashtu definicone te ndryshme per blasfemi. NENKUPTON: para se te thuash se dikush ka bere blasfemi, patjeter, p.a.t.j.e.t.e.r!! je vendosur per njerin nga definicionet e ketyre shteteve apo shteteve tjera. Ti kur the "ka bere blasfemi" u vendose per definicionin iranian apo musliman te ketij termi. Kete e them.

Alienated: Duke qene se Salman Rushdie eshte me kombesi Iraniane (shtetesi dhe SIR ne Angli), ai ka thyer ligjet e Islamit (per blasfemi) dhe si rrjedhoje ligjet e Iranit (per blasfemi) sepse Irani punon ne baze te Sheriatit Islam, te cilin ka si kushtetute. E thashe dhe me siper (dhe te gjithe e dine) qe fatwaja eshte leshuar nga Republika Islamike e Iranit.

Definimi i ndyrshem i termeve si ofendim, blasfemi, difamim eshte edhe arsyeja e konfliktit mbi karikaturat e Muhamedit. Ofendimi e blasfemia e Danimarkes nuk jane te njejta me ofendimin dhe blasfemine e arabeve/muslimaneve. Ne Danimarke, Gjermani, Itali, Shqiperi ke te drejte te karikaturizosh Muhamedin e Krishtin ne ate menyre qe per keto vende nuk ke bere blasfemi, por me te njejten menyre ke bere blasfemi sipas definicioneve te shteteve arabe/muslimane.

Ti mund te perdoresh definicionin e ciles shoqeri te duash, ketu je i lire. Por desha te sqaroj kete gje. Sepse kur ta besh heren tjeter, e di se e bere me qellim, iu bashkengjite qellimisht nje definicioni jopbligativ per nje shqiptar.*
    S'ka pse te ishte obligativ ky definicion per nje shqiptar, sepse ne po flisnim per nje shkrimtar Iranian qe ka bere blasfemi ndaj Allahut. Shqiperise dhe shqiptareve s'u ka kerkuar njeri ta kapin Selmanin, ta burgosin, ta vrasin apo ta persekutojne, prandaj s'ke pse brengosesh ti.
    Por atdheu i Shqiptarëve

Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Fragmente interesante librash
    Nga [xeni] në forumin Krijime në gjuhë të huaja
    Përgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 29-04-2014, 17:54
  2. Cfare keni ne dore duke lexuar?
    Nga Estella në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 360
    Postimi i Fundit: 25-08-2005, 09:07

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •