Close
Faqja 9 prej 20 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 197
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,967
    Postimet në Bllog
    22
    Flamuri yne kombetar nuk eshte flamur bizantin ortodoks. Qe Gjergj Arianiti ishte nga familja e komnineve nuk do te thot qe dhe flamuri eshte ortodoks sepse i ka rrenjet nga perandoria Romake qe simbolizonte dy qendrat administrative Romen dhe Kostandinopojen. Po te duash hidhu nga tema e flamurit dhe e diskutojme.

Feja dhe tradita e heroit tone kombetar nuk kane qene ortodokse, por katolike.
    Ti duhet te lexosh me shume e te shkruash me pak:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=37527
    http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=40701

Albo

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Flamuri yne kombetar eshte nje flamur bizantin orthodhoks.
    Aspak,origjina e shqiponjes dykrereshe ngjitet me heret se "Bizantinet"(ky term eshte spekullim historianesh)

Dhe heroi yne kombetar kish si postulat te jetes se tij: "Do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit e jo i fatit" dhe per ate fe e ate tradite te te pareve ishte gati te vdiste.
    Albo
    Ne helmeten e Gjregj Kastriotit shkruhet ne latinisht > * IN * PE * RA * TO * RE * BT *>Jhezus Nazarenus * Principi Emathie * Regi Albaniae * Terrori Osmanorum * Regi Epirotarum * Benedictat Te,ai ishte "katolik" per konvenience(vatikan+princat Italike)por ne thelb ishte pagan>koka e dhise ne helmeten e tij>cult of the wild goat/kulti i dhise se eger,simboli i "Zana" ose i "D(h)iana[romake]...shift-i "Z"-"D" eshte mjaft i zakonshem ne shqip,si "Zeus"-"Dias"-"Deus"etj etj.
    Pra ai nuk ishte i gatshem te vdiste per fe,por per atdhe

Perjashtuar Maska e morrison
    Anëtarësuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Ktu e ke llafin qe te lexoje postimet e tua me shume apo ne pergjithsi? Se per te lexuar kam lexuar boll dhe pak kam folur deri tani, je ti ai qe po flet shume. Keto linket qe me ke vene ketu me cojne tek postimet e tua. Ja ku te kam ketu dhe po e thua mendimin tend s'eshte nevoja qe te lexoje te gjith postimet e tua se nuk njihesh per filozf apo historian i shquar.

Postimet e tua ne 2 linket e mesiperme jane referime nga historian ortodoks (Ne pergjithsi Grek dhe sllav) dhe normale qe Gjergj kastriotin e bejne ortodoks, packa se e ka emeri Gjergj prap nuk citohet asgjekundi si Giorgos (versioni ortodoks i emrit gjergj ne shqip).

Qe ti irriton shumicen e forumistave me postimet e tua, do te thot gjithcka. Mos do te thuash qe ti je i dituri ketu dhe gjith te tjeret jane injoranta dhe "duhet te lexojne me shume dhe te shkruajne me pak"? Pff...

Sigurisht qe ti ke mendimin tend dhe eshte e drejta jote, por ate duhet ta mbrosh me argumenta dhe jo me fyerje, me anashkalime (kur nuk te vjen per shtat) dhe me fshirje postimesh (edhe pse nuk ka shkelje te rregullave te forumit).

Se sa shqiptar je ti nuk eshte nevoja te bertasesh dhe as te injorosh te tjeret per shkak te fes, se dhe Ismail Qemali, Naim Frasheri, Ahmet Zogu, qe ti i permende si patriota, ishin me tradita myslymane, por mbi te gjitha ishin shqiptare. Vella me tjetrin te ben gjaku dhe jo feja. Sa do ortodoks te jesh per grekun ti ngelesh Alvanos.

Tashme ne shkollat greke edhe po te dalesh nxenesi me i mire i shkolles nuk te lejohet me ligj (dhe ska shume qe u miratua ligji) te mbash flamurin grek sipas tradites shumvjecare te shkollave greke. Dhe ky problem nis fill mbasi shqiptaret filluan te futeshin neper shkollat greke. Para se te vinim ne ne Greqi ka pasur dhe femij rus, ruman, sirian, egjyptian neper shkolla dhe nuk kishte lindur ky problemi i flamurit (edhe pse arabet ishin fe tjeter). Une nuk kam ndonje urrejtje fontamentaliste per greket, por perderisa ata me urrejne une ia kthej me te njejten monedh.

Lind pyetja: Kur ata nuk lejojne as femijet tane, qe jane filizat e jetes dhe nuk din nga politika, te ngrene nje cop flamur (qe duhet ta kishin per krenari) dhe e shpallin kte me ligj, atehere pse ne duhet te lejojme qe komunitetin "Ortodoks Shqiptar" ta udheheqi nje prift grek?

KOASH nuk e ka emrin "Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare" por Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqiperise.
    E shikon?! Vet e thua: nuk eshte kisha e shqiptareve, por kisha e shqiperise. Pra eshte vendosur nga tjeter kush kjo kishe dhe jo nga vet shqiptaret dhe nuk iperket atyre, por thjesht eshte ne sherbim te tyre. Qe nga titulli i KOASH-it Janullatos spekullon ne identitetin e kishes ne menyre qe kjo kish te ngelet jasht juridiksionit shqiptar pergjithmon. Nes ai largohet atehere me te vertet dhe ne si shqiptar do shkruajme ne faqet e historise sone qe nje prift grek rimekembi dhe i ktheu kishen e mohuar komunitetit ortodoks shqiptar dhe do ja dim per feleminderit.

Epirotas gjak shqiptari
    Ndryshuar për herë të fundit nga morrison : 22-10-2009 më 06:42

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin

Shqiptar quhet ai, qe ka lere ne ate toke, ku ka lindur i ati, gjyshi stergjyshi dhe katragjyshi i tij per mijera vjete, qe ka folur ate gjuhe si nena, gjyshja dhe katragjyshja e tij kane folur ne vatren e familjes kur koha filloi te rridhte, quhet ai qe ka te shenjte nene e ate, nder e bese, qiell e toke, quhet ai qe ndjek prijesin e vet deri ne sakrifice, quhet ai qe nuk ulet ne gjunje para Perendise por e nderon ate ne kembe, sepse Perendia e tij ja kerkon qe ai te roje me dinjitet, quhet ai qe lufton si askush tjeter, per te mbrojtur vater e vatan, femijte vella e moter, dhe nuk lufton per fe sepse fe ka atdhene, ka te paret, ka diell e hene, ka token ku ka lere, ka gjakun dhe besen e dhene.

Pyetja eshte:
    A e ndjen ti veten te tille?

Une nuk jam "shqiptar" i tille.
    Humbet lirine, mos u frikesoni se nje dite do ta fitoni perseri.
    Humbet trojet e te pareve, mos u ligeshtoni se femijet tuaj do te kthehen perseri atje.
    Humbet besimin qe na lane te paret, dijeni se keni humbur gjithcka!"
    Dhe identiteti im nuk eshte i lidhur as me "token" e as me "gjuhen" ,....
    eshte i lidhur me fene e traditen e te pareve te mi, eshte i lidhur me BESEN QE I KEMI DHENE PERENDISE E JO NJEREZVE! Prandaj orthodhokset shqiptaret jane shperndare ne Greqi, Itali, Amerike, Argjentine e Australi, dhe kudo ku i ka degdisur jeta, nuk e kane humbur as besimin dhe as traditen e te pareve te tyre.

Albo
    Eshte shume e trishtueshme qe themeluesi i forumit shqiptar, pranon mosidentitetin e tij shqiptar, pranon moslidhjen e tij me TOKEN dhe me GJUHEN qe na lane te paret, eshte shume e trishtueshme qe ai qe ka marre persiper ne leter, ne kete mision:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=43160

- Mbajtja gjallë e Gjuhës Shqipe
    - Ruajtja e Unitetit Kombëtar
    - Ruajtja e Trashëgimisë Kombëtare
    - Ruajtja e Harmonisë Fetare

del hapur kunder tyre duke i cilesuar fare te parendesishme, duke i meshuar fese, nje feje te huaj, duke bere diversion per çdo shqiptar qe i perket jo vetem besimeve te tjera, por mbi te gjitha qe do token, gjuhen, racen dhe kulturen e tij.
    Eshte e trishtueshme kur spekullohet me ikonat kombetare, per te bere lidhje te paqena per identitetin tone kombetar, eshte e trishtueshme kur LIRIA barazohet me zero, kur dashuria per ORIGJINEN dhe KULTUREN ne te cilen GJUHA luan rol kryesor, nenvleftesohet deri ne mohim.

Ti mund te besh spekullime se qe te jesh shqiptar, duhet te kalosh se s'ben nepermjet analeve te ortodoksise, por une do te jem shqiptar sepse une dua racen time, gjuhen dhe kulturen e vendit tim, token ku kam lere dhe cdo gur ne te, lirine e vendit tim, historine e tij dhe çdo gje qe e ka lartesuar ate shume me perpara se te lindte feja aziatike, me variantin e saj radikal, ortodoksine.

ZEUS10
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,967
    Postimet në Bllog
    22
    - Mbajtja gjallë e Gjuhës Shqipe
    - Ruajtja e Unitetit Kombëtar
    - Ruajtja e Trashëgimisë Kombëtare
    - Ruajtja e Harmonisë Fetare

del hapur kunder tyre duke i cilesuar fare te parendesishme, duke i meshuar fese, nje feje te huaj, duke bere diversion per çdo shqiptar qe i perket jo vetem besimeve te tjera, por mbi te gjitha qe do token, gjuhen, racen dhe kulturen e tij.
    Te thashe me lart, po do te mesosh per keto gjera, hap teme tjeter e te edukoj une me cfare do qe te mesosh. Te gjitha ato qe ke renditur ti me lart jane derivate te besimit, jane derivate te virtytit. Dhe ne rastin tend, nje njeri qe nuk nderon trashegimine e te pareve te tij, nuk ka se si te nderoje as gjuhen, as token, as popullin e tij. Dhe identiteti yt "shqiptar" ndryshon me stinet e vitit, ndryshon me ideologjite dhe rrymat politike te kohes.

Besimi im ka 2000 vjet qe nuk ka ndryshuar dhe ajo Kupe e Shenjte qe ka ushqyer shpirtin e katragjysheve te mi, ushqen edhe shpirtin tim, do te ushqeje edhe shpirtin e sternipeve te mi. Besimi eshte trashegimia e vetem qe prindi i le femijeve qe nuk e tret balta.

More vesh, or tunxh?

Albo

Nuk mund te jesh edhe "epirotas" edhe "shqiptar" ne te njejten kohe. Identiteti epirot i te pareve tane eshte i vjeter 2000+ vjet. Identiteti shqiptar eshte nje identit 200 vjecar. U ngjiz nga Rilindja jone Kombetare si zgjidhja e vetme e mundshme per situaten e krijuar pas nje pushtimi dhe asimilimi 500 vjecar.

Albo
    Po ja qe s'mendon keshtu Frang Bardhi ne vitin 1635 shume me perpara nga çpretendon ti :
    Dictionarium latino-epiroticum, Rome 1635 (Latin-Albanian dictionary)

Faktet jane kokeforta i dashur tezambjellesgrek.

EPIROT=ARBER, dhe ti e di mire kush quhet arber ose albanez.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 23-10-2009 më 13:56

Ja dhe Pjeter Bogdani ne parathenien e tij me titull:

"Cvnevs prophetarvm de Christo salvatore mvndi et eivs evangelica veritate, italice et epirotice contexta, et in duas partes diuisa a Petro Bogdano Macedone, Sacr. Congr. de Prop. Fide alvmno, Philosophiae & Sacrae Theologiae Doctore, olim Episcopo Scodrensi & Administratore Antibarensi, nunc vero Archiepiscopo Scvporvm ac totivs regni Serviae Administratore"
    Çeta e profeteve te Krishtit, shpetuesit te botes dhe te vertetes evangjeliste, botuar ne italisht dhe epiriotisht, ne dy pjese nga Pjeter Bogdani i Maqedonise etj etj etj
    eshte fjala per librin e tij te shkruar ne shqip fillimisht, por me vone te shkruajtur dhe ne italisht per arsye redaktimi/botimi.

Perseri EPIROTISHT=SHQIP

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,967
    Postimet në Bllog
    22
    Te pelqen te citosh Bardhin e Bogdanin, por nuk te pelqen te citosh Marin Barletin qe na la kryevepren romantike mbi jeten dhe vepren e Gjergj Kastriotit. Si e kish titullin libri i Barletit, e di gje? Shiko se mos me gjesh ndonje "shqiptar" ne kopertinen origjinale te librit:
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,967
    Postimet në Bllog
    22
    Perseri EPIROTISHT=SHQIP
    Identiteti epirot dhe identiteti shqiptar nuk jane i njejti identitet. Ata qe kane ruajtur e mbajtur gjalle identitetin epirot, te gjithe besimtaret e krishtere orthodhokse shqiptare qe ngelen ne trojet e tyre pas pushtimit turk, dhe ajo gjysma e popullit qe u largua drejt Italise e Greqise per ti shpetuar pushtimit, keta jane ata qe ende ruajne IDENTITETIN EPIROT.

Ai shqiptar qe ende ruan identitetin epirot, nuk ka nevoje per identitete te rinj si "identiteti shqiptar", pasi ne nuk kemi humbur rrjedhen e vazhdimesise se besimit dhe pareve tane. Ne mbajme sot te njejten fe dhe te njejten tradite si 2000 vjet me pare. Kurse "identiteti shqiptar" qe une do ta etiketoja "identiteti i ri" apo "identiteti hibrid", lindi si nje nevoje e diktuar nga koha dhe historia.

Ai popull qe sot njihet si "popull shqiptar" nuk banohet me vetem nga popullsi autoktone shqiptare, banohet nga njerez te instaluar ne Shqiperi. Cdo liber i historise se mesjetes shqiptare na meson se pas vdekjes se Skenderbeut dhe pas pushtimit te osmanllinjve, gjithe rajoni qe sot njihet si Shqiperi e Mesme u rafshua dhe u shkretua jo vetem nga kafshet e nga cdo gje e gjalle, por edhe nga mbare banoret e vete. Gjysma e popullsise autoktone la vendin drejt Italise e Greqise, pasardhes te se cileve njihen sot si arvanitas e arbereshe.

E vetmia krahine shqiptare qe i shpetoi shkaterrimit te mesjetes ishin pikerisht krahinat ne jug te vendit, Vlore, Berat, Gjirokaster, Permet, Arte dhe zonat e thella ne Malesine shqiptare. Keto krahina u kursyen nga lufta dhe ishin nen kontrollin e osmanllinjve gjate gjithe luftes se Gjergj Kastriotit e trimave te tij. Dhe nuk eshte rastesi, qe Rilindja jone Kombetare pati si djep te saj pikerisht keto krahina ku popullsia autoktone e ruajti traditen duke u fshehur ne fshatra te thella ne rripa malesh te padepertueshme kollaj.

Rilindja jone Kombetare ishte e vetedijshme se ajo nuk mund ta kthente dot kohen mbrapa 500 vjet. Popullsia shqiptare, e perzerier me kolonet e adminstrates turke, ishte tashme popullsia qe do te krijonte nje popull te ri e te perzier, ate qe me vone do te njihej si "popull shqiptar". Dhe shqiptaret ishin te fundit qe fituan pavaresine nga Turqia, edhe pse ishin populli me historine me te lavdishme ne mesjete ne luften e tyre kunder turqve. Jo faji i rilindasve, por nje kujtese e hidhur e historise se ne cfare shkalle ishte katandisur populli i Skenderbeut pas 500 vjetesh pushtimi osman.

Gabimi qe ti ben eshte se ti kujton se "kush eshte shqiptar eshte automatikisht epirot", kur kjo nuk eshte aspak e vertete. Identitetet nuk ngrihen nga hici, nuk ngrihen me nje fjale goje, ngrihen mbi fene, traditen e trasheguar ne shekuj e mijeravjecare. Prandaj heroi yne kombetar Gjergj Kastrioti na meson "...une do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit e jo i fatit", qe do te thote se une zgjedh vdekjen ne lufte ne mbrojtje te fese, tradites e te pareve te mi, se sa fene e pushtuesit, pushtetin, famen qe me ofroi Sulltani ne oborrin e tij.

I bej nganjehere pyetjen vetes, sikur te ngrihej Gjergj Kastrioti nga varri e te vizitonte Shqiperine e shekullit te XXI, a do t'i njihte ai ata qe pretendojne te jene pasardhes te tij?! Pyetje e dhimbshme ne fakt.

Emertimet "arberesh", "arvanitas" do te thone te njejten gje, jane sinonime te fjales EPIROT. Dhe jo me kot historia e citon Gjergj Kastriotin te kete shkruar me doren e tij ne nje korrespondence: "... sic na rrefejne kronikat tona te lashta, te paret tane jane epirotet..." ashtu sic citon edhe Pirron e Epirit. Ashtu sic nuk eshte lashte qe ne oborrin e Sulltanit atij i vune emrin "Skender Be" qe do te thote Aleksander, ne nder te Aleksandrit te Madh qe kishin nenen nga Epiri dhe babane nga Maqedonia.

Persa u perket termave qe te huaj na kane etiketuar ne shqiptareve, ato nuk jane aq te rendesishme se sa eshte termi qe shqiptaret i atribuojne vetvetes: shqiptar. Edhe sot e kesaj dite une ende nuk gjetur burimin historik te ketij termi apo domethenien e fjales "shqiptar". Ato qe percillen ne opinionin publik shqiptar si shtjellime te kesaj fjale jane vetem spekullime e asgje me shume.

Albo

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    28-03-2009
    Postime
    633
    Nuke mirna vesh asepake,ne keto pune te kishes Ortodoxe,pore nese mungesa e priftave ortodox gjate 50 vjeteve ose 40 nuke ka pasur ne Shqypni,atehere mueren grek,dhe i qiten ne kryesi te kishes Shqipetare,sa di une kurkushi nuke ka tituj te nalte te kishes,pore prapeseprape lutjet duhet bamur ne gjuhen tone dhe jo ne gjuhen e huej,te pa kuptimte,neqofse katoliket luten Shqip,me bibel,dhe Muslimanet ne kuran gjuhen Shqipe,atehere Ortodoxet Shqipetare duhet lutur ne gjuhen shqipe,kure shofish shum emna ne gjuhen greke jane te pakuptimeta edhe ne gjuhen arabe njashtu emrat vetem kupetohen kure ndonji studius tregon qka done me thane,tek e fundit Shume experta erdhen ne Shqypni te lamive te ndryshme dhe kurkushi nuke qone pluhun,vetem heshtin,edhe ketu kemi pase experta tone pore dikujte i pelqen,ta mare gjuhen amerikane dhe ta futi fjali te hueja,ketu heshtet,jame per ate qe kushe lutet,le te lutet pore te kupetoje priftin ne tri fe,ai qe beson,per mue ashte e pa kupetimte te lutna dikuj ne gjuhen e huej,e le ma per ZOTIN,qe se pranoje ne asnji menyre, vetem ZOT,pastaj vijne te tjerat.

Faqja 9 prej 20 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ëndërrat dhe interpretimi i tyre
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 13-09-2017, 03:53
  2. Më erdhe në enderr
    Nga Agim Doçi në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 27-03-2009, 20:06
  3. Këngë për dashurinë
    Nga shigjeta në forumin Muzika shqiptare
    Përgjigje: 153
    Postimi i Fundit: 15-10-2006, 04:46
  4. Dhjetë leksione mbi ëndrrat
    Nga Xhuxhumaku në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 03-08-2005, 13:53
  5. Pyetje për Besimtarët Shqiptarë të Krishterë dhe Islam
    Nga dodoni në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 116
    Postimi i Fundit: 06-07-2003, 20:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •