Close
Faqja 8 prej 20 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 197
    i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar më parë nga Clauss
    Epiri egziston aq sa egziston Dardania apo Iliriada.
    Ilirida + Iliada = Iliriada

Ca ishin epirotet, greke a shqiptare?

Texas Ranger Maska e Clauss
    Anëtarësuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    1,483
    Citim Postuar më parë nga D&G Feminine
    Ilirida + Iliada = Iliriada

Ca ishin epirotet, greke a shqiptare?
    hahahaha touche!
    anyway, D&G qe te pergjigjem duhet te besh define kriteret: gjeografike, etnike, fetare, muzikore, politike?
    You were meant for me. Perhaps as a punishment.

DIZER_7 Maska e dizer7
    Anëtarësuar
    24-05-2006
    Vendndodhja
    EARTH
    Postime
    176
    Pse beni lojen e te cmendurve ore aman.Nuk e dini qe nuk ekziston asnje dokument zyrtar ku the thuhet kjo fjale? e pra ju pse e thoni?
    Dashur pa dashur beni lojen qe i intereson atyre. Mos perdorni me fjalet e gabuara dhe mashtruese si "epir" apo "vorjopirot"

Eshte pikerisht ajo qe u tha dhe me lart.Nje krize identiteti qe vjen nga mosnjohja e historise, nga nje grup njerezish,gje qe greku e shfrytezoi menjehere me dinakeri duke futur propaganden e vet.Shteti grek nuk perdor asnjehere keto fjale.Po le shtypin te perhapi keto ide qe te influencoje popullin.

Duhet ta benim ne kete gje dhe ne vend qe te mbrohemi nga keto idjotesira, duhet te sulmojme ne per interesat e shqiperise per Camerine, per arvanitet dhe per minoritetin shqiptar ne greqi qe numeron reth 700 mije veta.
    Greku ben nje poshtresi kafsherore duke mos njohur keto probleme gjigande dhe ka ardhur koha qe te bejme presjon nepermjet organizatave nderkombetare dhe nepermjet gjykatave evropjane per te mare te drejtat tona.
    Pasiviteti na ka denuar kaq vjet dhe leshimi ka qene dermues per interesat tona.Kemi te drejten me anen tone dhe sot kemi me teper fuqi se kurre per te zgjidhur keto probleme.

E them kete sepse me erdhi shume keq kur mora vesh se presidenti i amerikes, xhorxh Bushi,i tha kryeministrit grek qe ne greqi ka minoritet shume te madh shqiptar,reth 600.000 veta te dretat e te cileve nuk njihen aspak.Ky rast shume i madh nuk u shfrytezua nga qeveria jone dhe nuk pashe asnje reagim nte pales sone. Ku jane njerezit tane?Ku jane politikanet? I harruan interesat kombetare? E harruan popullin tone?Pse votojme qeveri qe nuk lufton per problemet tona?Shqiperia ka plot njerez te zgjuar qe nuk u mungon patriotizmi.Shikoni se cbejne greket qe nuk kane asnje te drejte ne shqiperine e jugut.Kane lene ketu e shume vite ne harese minoritetet qe ziejne brenda atij vendi dhe prap perdor politike sulmuese. Qeveria jone qe ka cdo te drejte,dhe ne shume raste edhe mbeshtetjen e amerikes, eshte shume e ngathet per keto gjera.

Po ne qe i perjetojme, mund ti leme gjerat te vezhdojne keshtu? Kur do zjohemi me ne fund dhe te respektojme token e bekuar shqiptare ku lindem dhe thame fjalet e para.Jemi ne ata qe duhet ti japim vendit drejtuesat e duhur.Ndihem shume keq sa here qe degjoj gjera te tilla.Eshte gjeja me e felliqur kur nje njeri eshte i pafajshem,dhe avokati mbojtes e tradheton. Ne kete rast avokati yne eshte qeveria jone,e cila nuk diket gjekundi

Duhet ti veme gishtin kokes dhe ti therrasim mendjes.

Toka shqiptare eshte e shenjte,dhe te kjo toke falemi te gjithe.Le ti japim dashurine dhe mbrojtjen qe i takon....
    Ndryshuar për herë të fundit nga dizer7 : 13-10-2006 më 17:53
    Po Do Paqe, Behu Gati Per Lufte!

Perjashtuar Maska e thorgal
    Anëtarësuar
    20-05-2002
    Vendndodhja
    me zemer ne Shqiperi
    Postime
    296
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Gjergj Kastrioti ngriti flamurin e te pareve, se nuk donte te ngrinte flamurin e pushtuesit turk. Gjergj Kastrioti zgjodhi identitetin e te pareve sepse nuk donte te zgjidhte identitetin e pushtuesit turk. Albo zgjedh identitetin e Gjergj Kastriotit dhe te pareve te tij, sepse nuk do qe te jete "shqiptar" si ti.

Sic e thashe edhe ne postimin e pare, vetem per nje gje me vjen turp, per injorancen historike te bashkeatdhetareve te mi. Do te shikosh injorancen mes atyre dy rreshtave qe ke shkruajtur me lart? Epiri per ty eshte nje "ceshtje greke" dhe duke sulmuar Epirin dhe epirotet si trillime greke, ty te duket sikur je duke mbrojtur "ceshtjen shqiptare". Pra politika e qarqeve ultra-nacionaliste greke dikton indirekt identitetin tend si shqiptar.

Kur te pyet dikush se cfare do te thote qe te jesh shqiptar, kush jane te paret tuaj, ti nuk i jep pergjigje dot pyetjes direkt, por thua: "une nuk jam grek, serb, turk, bullgar.... por jam shqiptar". Kjo nënkupton dëshirën tënde për tu identifikuar si shqiptar, por nuk provon aspak se ti JE shqiptar. Ne traditen shqiptare, nuk te pyesin ne fillim si e ke emrin, por i kujt je ti more djale? Qe deshmon ate thelbin e problemit, vazhdimesine e gjakut, shpirtit, tradites, kultures, gjuhes, gjithckaje.

A mund te diskutosh dot me nje njeri apo grup njerezish qe nuk e kane marre mundimin qe te njohin sic duhet historine e popullit te tyre? A mund te diskutosh me njerez qe futen ne tema te identitetit kombetar kur nuk kane medituar kurre ne jeten e tyre mbi identitetin shqiptar te tyre, por perserisin si papagalli fjale qe degjojne poshte e lart? Albo nuk diskuton me njerez te tille pasi keta njerez nuk kane nevoje per te diskutuar, kane nevoje per te lexuar ca me shume histori dhe per te filluar pelegrinazhin e vete shpirteror drejt zbulimit te misterit te identitetit shqiptar. Dhe per aq kohe sa nuk e beni nje gje te tille, ju do te ngeleni pengje te polemikave, debateve, pretendimeve te fqinjeve, propagandes mediatike.

Kur ai i huaji ne rruget e Amerikes apo botes me pyet mua se cfare je, une pergjigjem se jam shqiptar. Kur me pyet se kush na qenkerkan keta shqiptaret si puna tende, une i pergjigjem qe une jam pasardhes i Gjergj Kastriotit, Zot i Epirit dhe Maqedonise. Jo te gjithe popujt e botes kane degjuar per "Shqiperine" e "shqiptaret" sic i njohim sot, por e gjithe bota njeh historine e Epirit, epiroteve dhe gjithe dragojve te historise qe kane dale nga ajo toke e nga ai popull.

Jam une ne kontradikte me vetveten, apo je ti qe e merr per te falur identitetin e sotem shqiptar, bile shkon deri aty sa perpiqesh te ndryshosh rrjedhen e identitetit?! Nuk eshte Gjergj Kastrioti apo ata arbereshet e Italise, apo ata arvanitet e Greqise qe e marrin identitetin nga ne, "shqiptaret" e shekullit te XXI, jemi ne shqiptaret e shekullit te XXI qe e marrim identitetin tone prej ketyre te pareve tane.

Mos do te thuash, qe ti kujton se je duke mbrojtur pikepamjen shqiptare, duke sulmuar qendrimin grek? Mos do te thuash qe ne mendjen tende ekzistojne dy qendrime mbi Epirin? Cili eshte qendrimi shqiptar per Epirin se nuk po e kuptoj dot ne kete teme? Ai qe po varros "endrren e Voiro Epirit" nuk po varros nje enderr greke, ai eshte duke varrosur vete burimin e identitetit kombetar shqiptar. Ne ate "Epirin" ka lindur babai i kombit shqiptar, kane lindur djemte e tij rilindas, kane lindur niperit e tij patriote te pavaresise dhe vazhdojne te lindin edhe sot e kesaj dite sterniper te denje per te mbajtur gjalle vazhdimesine e besimit, tradites, gjakut.

Je duke shkelur me kembe nje enderr greke, apo je duke shkelur me kembe token e shenjte shqiptare prej se ciles buron ai "identiteti kombetar" qe e ndajne te gjithe fiset dhe krahinave te tjera shqiptare?!

Kombi Shqiptar eshte nje fjale goje, jo nje realitet. Po te ishte realitet nuk do te kishim nje forum te vecante per "Ceshtjen Kombetare" qe ne vetvete deshmon se shqiptaret ende nuk kane nje komb te tyren por kane vetem nje aspirate, nje deshire qe nje dite kete aspirate ta kthejne ne realitet. Dhe ajo dite nuk ka per te ardhur thjeshte duke u dhene gjithe shqiptareve te Ballkanit nje pashaporte shqiptare e duke i bere shtetas shqiptare. Ka vetem nje rruge qe ndertohet nje komb, dhe kjo rruge eshte rruga drejt burimit te esences se perbashket si popull e si komb. Esenca e perbashket, zbulimi i ketij burimi, eshte ne vetvete zbulimi i misterit te identitetit te vertete dhe te plote shqiptar. Vetem ne kete menyre une e ti nuk do te ishim shqiptare vetem ne emer apo ne pamje te jashtme, por do te ndanim te njejtin shpirt shqiptari qe do te na udhezonte drejt nje te ardhme te perbashket ne paqe e harmoni jo vetem me njeri-tjetrin, por me gjithe fqinjet dhe me mbare boten.

Epiri i Veriut nuk eshte nje problem shqiptar, eshte edhe nje problem grek. Ashtu si epirotet shqiptare bejne dallim nga shqiptaret e viseve te tjera, ashtu edhe epirotet greke bejne dallim nga greket e viseve te tjera. Ashtu si epirotet shqiptare kane shkruajtur historine e popullit shqiptar, ashtu edhe epirotet greke kane shkruajtur historine e popullit grek fale burrave te shtetit qe ka nxjerre kjo treve. Pra kur degjon nje grek qe mbron Epirin e Veriut, mos kujto se ai eshte duke mbrojtur automatikisht "Epirin grek", ai eshte duke mbrojtur ate gjysmen tjeter te Epirit qe ne mendjet e tyre eshte ende i pushtuar nga turqit.

Por ky eshte bishti i kavallit, jo koka. Koka eshte prejardhja e identitetit te sotem shqiptar, nga ai epirot. Shpenzoni me pak kohe e energji me pretendimet e fqinjeve dhe me shume kohe e energji me zbulimin e thesareve shpirterore te te pareve tane. Nuk mund te gjykosh te shkuaren duke u nisur nga realiteti, por mund te gjykosh drejt realitetin vetem duke njohur sic duhet te shkuaren historike.

Albo
    problemi yt eshte se edhe kur ke te drejte , menyra se si i shkruan gjerat e se si i perdredh , i ngaterojne ata qe te lexojne

Epiriot eshte nje emertim i Shqiptareve nder shekuj , e Shqiptaret e sotem rrjedhin prej Ilireve ( Geget ) e Epirotet ( Tosket ).

Kur greket e perdorin termin Vorioepiriot , ata bejne nje gabim te trashe , se duke dashur te ngrejne problemin e pakicave greke ne Shqiperi , ata i quajne greket minoritare "Shqiptare te veriut" .
    Por ketu akoma me te trashe se greket po tregohemi ne qe ne vend qe te tallemi e te qeshim me ata qe e bejne budallallekun , e refuzojme kete term dhe s'praojme te quhemi Epiriote
    Ai qe nuk pranon te quhet Epirot , mohon historine e tij dhe tregon vec dorezimin e tij para propagandes greke , ose (mos) kulturen qe ka , PASI EPIRIOT DO TE THOTE SHQIPTAR I LASHTE E JO GREK

Merni pak shembull nga Maqedonet qe po e kthejne boten permbys per te mbajtur ate emer qe ne fund te fundit as nuk ju takon
    Ndryshuar për herë të fundit nga thorgal : 14-10-2006 më 09:06

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Rrnoft Epiri Jugorë (çameria) e bashkuar me te gjitha trojet e tjera Pellazge (Shqiptare)

Perjashtuar Maska e thorgal
    Anëtarësuar
    20-05-2002
    Vendndodhja
    me zemer ne Shqiperi
    Postime
    296
    Gjergji, zotërues i Shqipërisë
    Joanes Antonius, princit të Tarantos.

"Meqënëse pata një armëpushim me armiqtë e mij turqë, nuk desha t'ja kursej ndihmën time mikut tim Ferdinado, sepse Alfonsi, i jati i tij, më ka ndihmuarë në luftë kundër turkut. Do të isha mosmirënjohës po të mos ja shpërbleja të birit.
    Ti kërkon të pushtosh tokat e birit të mikut tim duke e prerë në besë e tradhëtuarë pasi ju kishit një alenacë me të jatin dhe për këtë do të marrësh nga unë shpërblimin që meriton. Do të shohësh vetë sesa fisnik je dhe se çdo të thotë prerje në besë, po ku kupton ti nga këto që po them unë!

Kjo është e vetmja arësye që më shtyn mua të vij në Itali dhe të matem me ty. Shumë shpejt ne do të përleshemi bashkë dhe për mua kjo do të jetë si një zbavitje ndërmjet betejave që kam bërë me turqit jevgjë siç i quan ti.
    Sa për punë fisnikërie që ti më përmënd unë dua të të kujtoj se sot fisnik të bën vetëm një luftë e drejtë dhe e ndershme. Ai bujk që dije kapte parmëndën, sot pas një lufte të drejtë mund të kapë fronin dhe di ta mbjë, por mos harro se nuk ka më keq kur fisnikun e dërgojnë tek parmënda dhe ai nuk di ta mbajë!
    Mos harro këtë që po të them, nuk ka fisnikëri më të madhe se trimëria dhe unë nesër do tja shohim fisnikërinë njëri tjetrit.
    Ti përbuz kombin tim duke i quajtur bagëti shqiptarët, flet plot sharje se ashtu të është mësuarë goja. Ju nuk e njihni kombin tim dhe as origjinën tonë. Të parët tanë kanë qënë epirotët me në krye Pirron. Nga sulmet e këtij burri mezi shpëtuanë romakët tënd.
    Por, o fisniku im trim, përderisa (sipas jush) shqiptarët janë bagëti, përse juve ju dridhen këmbët dhe zhdukeni si lepuj kur ndodheni përpara tyre?! Këto ditët e fundit e treguanë fare qartë se kush ishin bagëtitë dhe ditët që vijnë do ta tregojnë akoma më shumë sidomos kur ne të dy të jemi ballë për ballë. Deri më sot që jam duke luftuarë me ushtarët e tu, s'kam parë asnjë trim tëndin që të guxojë të më vështrojë drejt e në sy siç bëj unë me ata! Unë dhe luftëtarët e mij shikojmë për ditë vetëm shpinat e ushtarëve të tu trima! Fytyra dhe gjokse të ushtarëve të tu ne kemi parë vetëm në ato raste kur u kemi prerë kokat ose u kemi hedhur hekurat në duar!
    Unë nuk e kam zili shtëpinë tënde dhe të askujt mbase më mjafton shtëpia ime, por, nëse do të ngelesh gjallë, unë kërkoj prej teje që të mos i prekësh kurrë tokat e mikut tim Ferdinados
    Ermal Falemnderit qe e ke sjelle kete leter ketu . Kur e lexova mu mbushen syte me lote pasi ndesha ne fjalet e nje Shqiptari qe ka jetuar 600 vjet me pare e qe flet per bese e per trimeri sic kane folur Shqiptaret ne te tera kohrat e sic flasin akoma sot Shqipet e verteta e jo ne fjalet e nje gjenerali, princi a nje kaloresi te mesjetes sic ata jane ne imagjinaten time.
    Pastaj , erdhi shakaja e Albos qe thote se ai eshte pasardhes i vertete i Epirioteve , dhe ma hoqi pak mendjen nga ajo ndjenje e kendshme , e po me vjen per te qeshur tani
    Albo, pasardhes te Epirioteve jane Suljotet e pavdekshem qe ti i ke ofenduar pse shane e perzune Kozma Etolianin qe u kerkonte ti nenshroheshin sulltanit e te mos flisnin shqip , ti mua s'me dukesh si ndonje pasardhes i mundshem i Epirioteve
    Albo
    Suljotet e rrahen dhe perzune shenjtorin dhe ky i fundit, vuri ne vend porosine e Krishtit per apostujt e Tij, shkundeni pluhurin nga sandalet tuaja kur te largoheni nga nje vend qe nuk ju presin mire. Suljotet jo vetem qe nuk fituan "pavdekesine" por fituan ndeshkimin qe erdhi nga qielli dhe u shuan nga faqja e dheut, e sot nuk u gjendet as nam e as nishan.
    Shikoje edhe vete, 2 shkrimet tregojne karaktera e mentalitet krejt te kundert , dhe dallohet Shqiptari 100 km larg
    Ndryshuar për herë të fundit nga thorgal : 14-10-2006 më 16:24

Xp Maska e Vista
    Anëtarësuar
    30-01-2008
    Vendndodhja
    Mbi dhe
    Postime
    582
    greket e kan marr shum seriozisht punen e ketij Vorio Epiri dhe ne vend se te na kthejn Camerine , ata kerkojne edhe pjesen tjeter ...

Un sinqerisht besoj , se dot vije dita dhe do te dalim fitimtar , sepse politika greke , ishte dhe eshte shum zulumqare , shum e mbrapsht , terorizuese , okupuese ... e kjo politik cdoher ne fund del humbese.

Janullatosi eshte agjenti kryesor i Greqise i futur ne Shqiperi , dhe 300.000 veta i puthin atij doren , keto 300.000 ne menyr te vetdijshme ose jo , jan duke u ber me grek se greket .
    Dhe gjersa ne krejt boten agjentet debohen , ne Shqiperi agjenti takohet nga kryeminstrat e kryetaret ... ky eshte paradoks shqiptar.
    E Verteta është e Perkryer,ajo nuk ka dy fytyra (anë)

Perjashtuar Maska e morrison
    Anëtarësuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Flamuri yne kombetar eshte nje flamur bizantin orthodhoks. Himni yne kombetar ze ne goje Perendine. Dhe heroi yne kombetar kish si postulat te jetes se tij: "Do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit e jo i fatit" dhe per ate fe e ate tradite te te pareve ishte gati te vdiste.

Krahasoje veten tende, botekuptimin tend si "shqiptar" me te paret e tu pasardhes i te cileve ti pretendon te jesh.

Albo
    Flamuri yne kombetar nuk eshte flamur bizantin ortodoks. Qe Gjergj Arianiti ishte nga familja e komnineve nuk do te thot qe dhe flamuri eshte ortodoks sepse i ka rrenjet nga perandoria Romake qe simbolizonte dy qendrat administrative Romen dhe Kostandinopojen. Po te duash hidhu nga tema e flamurit dhe e diskutojme.

Feja dhe tradita e heroit tone kombetar nuk kane qene ortodokse, por katolike.

Mbase te ngelet ty qe te krahasosh veten me te paret e tu dhe me shume prej tyre qe e kishin origjinen nga ato vise te Shqiperis nga e ke dhe ti. Ata luftuan me penen e tyre qe Shqiperia te mos greqizohesh dhe dhane te paret alarmin e rrezikut grek qe kerkonte te asimilonte gjith epirin shqiptar.

Nese e fshive postimin e pare po ta fal se tu sul gjysma forumit kundra teje, por nese e fshin dhe kete me ngelet te them "Topi eshte i imi dhe penalltin e gjuaj une".
    Ndryshuar për herë të fundit nga morrison : 21-10-2009 më 16:29

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Provoje te vesh emrin tend te vertete ne profil, sic e kam vene edhe une, dhe pastaj hajde te diskutosh me mua apo te shkruash per Krypeshkopin Anastas, qe nuk eshte anonim por figure publike dhe cfare do qe thote apo ben e ben ne prani te popullit shqiptar dhe gjithe njerezve, nuk e ben fshehurazi e ne anonimitet. Trim eshte Kryepeshkopi Anastas e jo nje spurdhjak anonim si ty.

Kur une shkruaj, ti lexo e meso pasi ndryshe nga ty une shkruaj ne tema e forume ku nuk kam njohuri. Atje ku nuk kupton, pyet qe te mesosh dhe une do te ndihmoj qe te kuptosh. Tani te te gdhend pak se kujton se di por ne fakt nuk di gje fare:

1. Pse i ka hirotonisur Kryepeshkopi tre peshkopet e rinj shqiptare?

Sepse kjo eshte tradite e lashte e Kishes Orthodhokse, pjese e Tradites Apostolike. Peshkop nuk behet dot vete as me nje te rene te lapsit e as me nje urdher qeverie e Kuvendi, peshkop behesh vetem me nje ceremoni solemne ne Kishe dhe duhet qe Peshkopi te vere duart e tij mbi kryet e priftit e te thote lutjet, ne menyre qe Shpirti i Shenjte te zbresi mbi te dhe te behet Peshkop. Ashtu si populli i mbledhur ne Kishe per te deshmuar kete ceremoni duhet te thote ne korr "Aksios", qe eshte fjale greqisht e ne shqip do te thote "i denje". Nese peshkopi dhe populli nuk aprovojne zgjedhjen e priftit per peshkop, ai prift nuk behet dot peshkop.

Mitropoliti i Korces Joani, Peshkopi i Krujes Andoni dhe Peshkopi i Apollonise, te tre jane shqiptare dhe te tre vijne nga familje shqiptare me tradite myslimane. Nese Kryepeshkopi Anastas do te kish plane "per te helenizuar shqiptaret" ai nuk do te zgjidhte tre shqiptare nga familje me tradite myslimane, do zgjidhte tre shqiptare te minoritetit grek ne Shqiperi.

E beri nje gje te tille pasi sipas Vete Tij: "...keta me dha Perendia" dhe te tre jane njerez me besim e intelektuale te nderuar, mese te pergatitur teologjikisht dhe shpirterisht per detyren e Peshkopit.

Shqiptaret e painformuar, te keqinformuar, mosmirenjohes e te djallezuar, do ta akuzojne kot me kot Kryepeshkopin. Une si besimtar orthodhokse i them Kryepeshkopit Anastas FALEMINDERIT dhe shperblimin e marsh nga Perendia per punen e perkushtimin e ketyre dy dekadave ne Shqiperi. Lutjet e mia drejtuar Perendise jane per nje jete sa me te gjate te Kryepeshkopit Anastas ne krye te KOASH, pasi ringjallja e KOASH dhe besimit orthodhoks mes shqiptareve, eshte nje nga historite qe merret si shembull mrekullie ne ditet tona nga mbare bota e krishtere, jo vetem bota orthodhokse.

2. Pse Peshkopi i Beratit dhe Peshkopi i Gjirokastres nuk jane shqiptare?

Peshkopi i Beratit ka qene murg ne Malin e Shenjte, dhe arsyeja perse u thirr nga Kryepeshkopi per te sherbyer ne Berat eshte se ai eshte me origjine arvanitase. Arvanitasit nuk jane me pak shqiptare si ty e si une. E kjo tregon ndjeshmerine e Kryepeshkopit ndaj te gjithe atyre shqiptareve qe dyshojne vullnetin e mire te misionit te Tij mes shqiptareve. Ai shume mire mund te kish zgjedhur nje peshkop tjeter grek per ate post.

Peshkopi i Gjirokastres eshte me origjine greke por ka kaluar gati gjithe jeten e tij si murg ne Manastirin e Sinait ne Egjipt. Kish 15 vjet qe sherbente si prift ne Gjirokaster dhe duke qene se dioqeza e Gjirokastres nuk kish nje peshkop, Peshkopi Anastas e hirotonisi peshkop.

Te gjitha dioqezat shqiptare tani kane nga nje peshkop, dhe kjo eshte arritje ne vetvete pasi KOASH ne 80 vjetet e saj asnjehere nuk kish nje Sinod te Shenjte te plote. Ajo qe ju nuk kuptoni eshte qe KOASH mund te kete nje kryepeshkop, por eshte Sinodi i Shenjte i KOASH qe vendos per gjithcka ne Kishe, nuk eshte thjeshte Kryepeshkopi ai qe vendos per gjithcka.

3. Pse te mos jene te gjithe peshkope shqiptare?

Sepse peshkopet nuk jane prifterinj dosido dhe nuk eshte aspak e lehte te jesh peshkop. Qe nje prift te behet peshkop duhet nje kohe shume e gjate, dhe zakonisht peshkopet dalin nga rradhet e murgjve, ose prifterinjve qe u kane vdekur grate. Sipas kanoneve te shenjta te Kishes Orthodhokse prifterinjte mund te jene te martuar, por jo peshkopet, pasi detyra e peshkopeve eshte mbrojtja e besimit, kujdesi baritor ndaj prifterinjve dhe gjithe besimtareve te asaj dioqeze. Krahas detyrave ne Sinodin e Shenjte dhe problemeve qe has Kisha si e tere.

Te tre peshkopet e ardhur nga Greqia jane ne moshe madhore, te tre peshkopet shqiptare jane ne moshe te re. Dhe e rendesishme ketu te nenvizohet eshte qe ekziston nje MIREKUPTIM dhe DASHURI e shkelqyer brenda Sinodit te Shenjte midis gjashte peshkopeve. Asnjeri prej tyre nuk ka ngritur ndonje shqetesim apo ka votuar kunder ne qendrimet qe ka mbajtur Sinodi. Kryepeshkopi Anastas eshte "..i pari mes te barabarteve", qe do te thote se vota e tij ne Sinod eshte nje, e barabarte me voten e peshkopeve te tjere.

Shqiptaret si puna tende ngaterrojne identitetin "shqiptar" te lindur me levizjen xhonturke brenda Perandorise Otomane me identitetin autokton te te pareve tane, identitetin e Gjergj Kastriotit dhe gjithe bashkekohesve te tij, identitetin EPIROT. Nga ky identitet epirot buron flamuri yne kombetar bizantin e himni yne kombetar. Kuptohet, qe ti nuk e kupton dot nje gje te tille pasi je rritur ne epoken e indoktrinimit komunist ku Shqiperia cuditi boten si shteti i vetemshpallur ateist i botes.

Kjo eshte jashte teme dhe po do te mesosh mbi kete subjekt, hap teme me vete e te sqaroj une gjere e gjate.

Perseri, ti as nuk arrin te kuptosh se cdo te thote "harmoni fetare". Harmoni fetare do te thote qe nese nuk je besimtar orthodhoks, nese nuk shkon ne kishe, nese nuk ndihmon financiarisht KOASH, nuk ke as te drejten morale qe te japesh mendim per problemet e ketij komuniteti qe nuk i perket. E jo me te ofendosh kreun e KOASH qe e respekton e nderon komuniteti fetar i dyte me i madh ne vend per nga numrat. Eshte njesoj si une t'ia lejoja vetes qe te jepja mendim per problemet e komunitetit mysliman e te dilja e te ofendoja me fjalet me te ulja kreun e myslimaneve shqiptareve. Une nuk e bej nje gje te tille pasi nuk ma lejon kultura familja dhe kultura demokratike. Nuk do te thote se nuk kam gje per te thene apo nuk kam nje mendim per ato gjera qe ngjasin brenda komuniteteve te tjera, por do te thote qe une e frenoj veten qe t'i fut hundet ne punet e komunitetit te tyre, pasi nuk do te me pelqente nese ata do te fusnin hundet ne punet e komunitetit tim orthodhoks.

Arsyeja perse ti dhe shume si ty kujtoni se keni te drejte te jepni mendime per keto ceshtje, eshte si dhurate e xhaxhit Enver dhe rregjimit te tij. Nese e ke harruar ne kohen e xhaxhit Enver Kryepeshkopet e KOASH helmoheshin, dhunoheshin, zevendesoheshin me njerez te sherbimit sekret, derisa arriten deri atje sa ndaluan me ligj besimin ne zot e mbyllen e shkaterruan trashegimine me te madhe shqiptare: kishat e manastiret shekullore qe i rezistuan edhe 5 shekujve te pushtimit turk.

E mesove tani se cfare do te thote "tolerance fetare"?

Hap teme tjeter te sqaroj une per te gjitha. Flamuri yne kombetar eshte nje flamur bizantin orthodhoks. Himni yne kombetar ze ne goje Perendine. Dhe heroi yne kombetar kish si postulat te jetes se tij: "Do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit e jo i fatit" dhe per ate fe e ate tradite te te pareve ishte gati te vdiste.

Albo
    Pas ketij monologu te gjate qe s'ka fare te beje me citimet e zgjedhura, mund te them qe biseda me ty eshte e pamundur, sepse gjej ne postimin tend, mentalitetin e nje te ngrefuri kot, ne postadoleshencen e hershme, pa brumin e nevojshem per te bere diskutime cilesore, i gatshem te te sulmoje dhe te akuzoje, ne pamundesi per te perballuar nje diskutim elitar. Por ajo qe me shqeteson me shume eshte se tezat e tua, (qe i solle ne menyre te panevojshme ne diskutim), jane si dy pika uji me ato te qarqeve me te erreta te propagandes greke, dhe ky konvergim "idesh" nuk me duket i rastesishem.

Krahasoje veten tende, botekuptimin tend si "shqiptar" me te paret e tu pasardhes i te cileve ti pretendon te jesh.
    Kjo fjali pa kurrfare kuptimi, me ben te mendoj se perçartja jote e ka burimin tek mllefi qe te eshte mbledhur karshi njerezve si une, qe e kane shume te qarte identitetin e tyre, duke qene krenare per te. Une nuk pretendoj te jem pasardhes i paraardhesve te mi shqiptare, une jam i tille, dhe kur them jam shqiptar, nuk bej shtojca si ti: ortodokso-epirot, apo epiroto-kristian. Shqiptar, eshte nje identitet i kulluar, nuk ka nevoje per pagezimin e Janullatosve, dhe as te peshkopeve te tjere greqishtfoles qe na paskan marre frymen e shenjte.
    I indoktrinuar, dhe ndoshta i perzier, t,i ndoshta e ke te turbullt domethenien shqiptar, por po ta them une;

Shqiptar quhet ai, qe ka lere ne ate toke, ku ka lindur i ati, gjyshi stergjyshi dhe katragjyshi i tij per mijera vjete, qe ka folur ate gjuhe si nena, gjyshja dhe katragjyshja e tij kane folur ne vatren e familjes kur koha filloi te rridhte, quhet ai qe ka te shenjte nene e ate, nder e bese, qiell e toke, quhet ai qe ndjek prijesin e vet deri ne sakrifice, quhet ai qe nuk ulet ne gjunje para Perendise por e nderon ate ne kembe, sepse Perendia e tij ja kerkon qe ai te roje me dinjitet, quhet ai qe lufton si askush tjeter, per te mbrojtur vater e vatan, femijte vella e moter, dhe nuk lufton per fe sepse fe ka atdhene, ka te paret, ka diell e hene, ka token ku ka lere, ka gjakun dhe besen e dhene.

Pyetja eshte:
    A e ndjen ti veten te tille?

Pyetja eshte retorike dhe nuk do pergjigje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 21-10-2009 më 20:18
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet në Bllog
    22
    Une nuk pretendoj te jem pasardhes i paraardhesve te mi shqiptare, une jam i tille, dhe kur them jam shqiptar, nuk bej shtojca si ti: ortodokso-epirot, apo epiroto-kristian. Shqiptar, eshte nje identitet i kulluar, nuk ka nevoje per pagezimin e Janullatosve, dhe as te peshkopeve te tjere greqishtfoles qe na paskan marre frymen e shenjte.
    Te pakten ke kurajon qe e pranon qe nuk je pasardhes i denje i te pareve tane. Ti je "shqiptar", ashtu sic te pelqen ty te jesh shqiptar, pa marre parasysh fare traditen e te pareve te tu. Ti je shqiptar si shoku Enver Hoxha, qe pati guximin e budallait qe te shkruaje edhe historine e popullit shqiptar ashtu sic i deshi qejfi ne veprat e tij. Sot Enver Hoxhes nuk i dihet varri.

Shqiptar quhet ai, qe ka lere ne ate toke, ku ka lindur i ati, gjyshi stergjyshi dhe katragjyshi i tij per mijera vjete, qe ka folur ate gjuhe si nena, gjyshja dhe katragjyshja e tij kane folur ne vatren e familjes kur koha filloi te rridhte, quhet ai qe ka te shenjte nene e ate, nder e bese, qiell e toke, quhet ai qe ndjek prijesin e vet deri ne sakrifice, quhet ai qe nuk ulet ne gjunje para Perendise por e nderon ate ne kembe, sepse Perendia e tij ja kerkon qe ai te roje me dinjitet, quhet ai qe lufton si askush tjeter, per te mbrojtur vater e vatan, femijte vella e moter, dhe nuk lufton per fe sepse fe ka atdhene, ka te paret, ka diell e hene, ka token ku ka lere, ka gjakun dhe besen e dhene.
    Une nuk jam "shqiptar" i tille. Une jam shqiptar si Gjergj Kastrioti qe zgjodhi "te ngelet mik i virtytit deri ne vdekje e jo fatit". Une jam shqiptar si Joan Muzaka, qe u la amanet djemve te tij ne Itali ne 1504: "Humbet lirine, mos u frikesoni se nje dite do ta fitoni perseri. Humbet trojet e te pareve, mos u ligeshtoni se femijet tuaj do te kthehen perseri atje. Humbet besimin qe na lane te paret, dijeni se keni humbur gjithcka!" Une jam shqiptar si Naim Frasheri, qe permbledhjet e tij me vjersha i mbishkruante me thenien e mikut te tij Jani Vreto: "As pema nuk leshon gjethe pa bekimin e Perendise!", dhe qe ishte i pari qe i kendoi ne vargje Gjergj Kastriotit dhe luftes se tij te shenjte kunder turqve. Une jam shqiptar si Ismail Bej Vlora, qe me largpamesine e nje profeti ngriti ne Vlore ne 28 nentor 1912 ne mes te dhjetra delegateve nje flamur qe kish 500 vjet qe nuk valevitej me ne token e Arberit. Une jam shqiptar si Mbreti Zog, qe mbi kryet e tij mbante Kuroren e Gjergj Kastriotit, si nje pasues i denje i te pareve te tij. Une jam shqiptar si Imzot Theofan Noli, i cili qe ne rinine e tij e kish zakon, qe sa here qe haste ne probleme, i bente tre pyetje vetes: Cfare do te bente Krishti ne kete rast? Cfare do te bente Gjergj Kastrioti ne kete rast? Cfare do te bente Napoleoni ne kete rast?

Identiteti im shqiptar nuk eshte nje identitet i shpikur nga hici, eshte nje identitet i trasheguar e mbrojtur me gjak e sakrifica ne shekuj e mijevjecare. Dhe identiteti im nuk eshte i lidhur as me "token" e as me "gjuhen" qe jane karakteristika te cdo populli, eshte i lidhur me fene e traditen e te pareve te mi, eshte i lidhur me BESEN QE I KEMI DHENE PERENDISE E JO NJEREZVE! Prandaj orthodhokset shqiptaret jane shperndare ne Greqi, Itali, Amerike, Argjentine e Australi, dhe kudo ku i ka degdisur jeta, nuk e kane humbur as besimin dhe as traditen e te pareve te tyre.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 21-10-2009 më 21:28

Faqja 8 prej 20 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ëndërrat dhe interpretimi i tyre
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 13-09-2017, 03:53
  2. Më erdhe në enderr
    Nga Agim Doçi në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 27-03-2009, 20:06
  3. Këngë për dashurinë
    Nga shigjeta në forumin Muzika shqiptare
    Përgjigje: 153
    Postimi i Fundit: 15-10-2006, 04:46
  4. Dhjetë leksione mbi ëndrrat
    Nga Xhuxhumaku në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 03-08-2005, 13:53
  5. Pyetje për Besimtarët Shqiptarë të Krishterë dhe Islam
    Nga dodoni në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 116
    Postimi i Fundit: 06-07-2003, 20:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •