Cila eshte e perbashketa e malesoreve, leberve, camerve, sulioteve, himarrioteve, sicilianeve, qe ti ze ne goje me lart?
Po ta kishe vrare pak mendjen me gjate do ta kish kuptuar qe e perbashketa e tyre, prej nga buron edhe identiteti i tyre si "etni brenda te njejtes etni" eshte konvertimi i tyre ose sic do ta quaja une ndryshe "trazimi(perzierja) i shpirtit". Ne te gjitha ato grupe shoqerore do te gjesh te dyja ritet, si ate orthodhoks dhe ate perendimor. Dhe ne rastin e malesoreve, gjen edhe dy vellezer nga nje dere, njeri orthodhoks e tjetri katolik. Pa kaluar pastaj ne emrat e tyre qe eshte e parendesishme ne kete debat.
Une nuk jam nga ata qe i tregoj me gisht malesoret shqiptare si pagane, bile une nuk ndaj me ty as bindjen tende qe trekendeshi katolik i Malesise se Madhe ka qene katolik qe ne gjeneze. Une jam nga ata qe besojne se te gjithe shqiptaret kane ndare te njejtin besim orthodhoks, dhe rrjedha e rrembyer e historise beri te sajen duke tjetersua besimin ne shume treva. Kuptohet, besimi u ruajt me i plote dhe me i pastert ne ato treva ku ai u pushtua me me zemer, pasi vendi i vetem ku pushtuesi nuk mund te shkelte dot ishte zemra e shqiptareve.
Lab do te thote "la besėn" dhe "Labėri" eshte vendi ku jetojne ata qe lane besen. Ashtu si camet, edhe labet, jane te ndare ne leber muslimanė dhe orthodhokse. Ato steriotipet qe ti ze ne goje burimin e vete e kane tek tjetersimi shpirteror i tyre, konvertimi nga besa e te pareve ne nje bese qe i kthen keta ne "etni brenda etnise" apo "lloj brenda llojit". Vete identiteti i tyre sot buron nga tjetersimi i tyre shpirteror dje. [Ti nuk arrin ta shohesh kete pasi ti ende nuk arrin te masesh sic duhet madheshtine e besimit ne jeten e shqiptareve]. Fjalet profetike te Gjon Muzakes, "po humbet besen e te pareve keni humbur gjithcka", deshmon esencen e qenies shqiptare, esence qe nuk ishte e lidhur as me token, as me gjuhen, as perandorite e pushtuesit, ishte e lidhur me besimin e te pareve. Toka, gjuha, kultura jane te nje rendesie dytesore. Edhe sot e kesaj dite, si ne Kalabri, si ne mes te New Orleans, SHBA, jeta e arberesheve eshte e ndertuar rreth Kishes.
Krijoni Kontakt