Close
Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 138
    fushori Maska e Ermal 22
    Anėtarėsuar
    19-07-2005
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    549
    C'i beni temes per ceshtjet katolike ca nga ju orthodhoksit. Te forte paskeni qene per teologji. Qofshi po kaq te mire dhe per ceshtje kombetare. Te pakten vellai Matrix e zbuti pak inatin dhe na mbetet te shpresojme qe nje prift katolik te kaloje kendej per tu dhene leksionin e nevosjshem.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,966
    Postimet nė Bllog
    22
    Persa i takon Kanunit, ai nuk ka pse te jete kristian patjeter. As shteti sot, psh ne Shqiperi, nuk eshte shtet ekskluziv kristian, as e ka per qellim te jete, por, perderisa ligjet e tij jane humane dhe nuk bien ndesh me ligjet baze te krishterimit dhe moralit te tij, pra jane ligje ne te mire te mbarevajtjes njerezore, ai respektohet, mbrohet etj.
    Ndryshe nga ty, qe perdor shume fjale per te mos thene asgje, une e ve gishtin atje ku dhemb. Eshte Kanuni i Leke Dukagjinit nje kanun i pranueshem nga morali ungjillor i te krishtereve?

Shteti demokratik ne cdo vend te Evropes nuk eshte ngritur mbi hicin, eshte ngritur mbi vlerat e jetes dhe moralin kristian, qe Kanuni i Leke Dukagjinit i shkel me te dyja kembet. Se si mund ta shohesh Kanunin si "te pranueshem" apo te "krahasueshem me shtetin", kur vete Kanuni edhe sot e kesaj dite sfidon autoritetin e shtetit, kjo eshte dicka e pakonceptueshme nga une.

Justifikimet se "keto ishin kushtet e mesjetes" vlenin 6 shekuj me pare, jo ne mijevjecarin e trete te Krishterimit.

Por gabimi yt me i madh eshte kur kujton se Kanuni eshte nje fenomen i izoluar vetem ne treva veriore katolike, nderkohe qe Kanune ka pasur gjate gjithe mesjetes dhe ne jug neper popullate ortodokse si Laberia etj..., popullata madje qe, edhe pse kane pas qene ungjillizuar mire, e me pas edhe Islamizuar mire, e kane per NDER VJEDHJEN e PLACKITJEN....
    Kur une te them qe ti ke lexuar per traditen, por nuk e ke njohur ndonjehere se afermi traditen, nuk te vjen mire. Me lart, me fjalet e tua ke nxjerre ne pah nje obzervim te drejte e te prekshem edhe sot e kesaj dite tek shqiptaret, por e interpreton kete fakt per te prapi, e perdor per te perligjur gjoja se edhe fenomeni i gjakmarrjes kanunike nuk eshte i izoluar vetem ne veri te vendit.

Cila eshte e perbashketa e malesoreve, leberve, camerve, sulioteve, himarrioteve, sicilianeve, qe ti ze ne goje me lart?

Po ta kishe vrare pak mendjen me gjate do ta kish kuptuar qe e perbashketa e tyre, prej nga buron edhe identiteti i tyre si "etni brenda te njejtes etni" eshte konvertimi i tyre ose sic do ta quaja une ndryshe "trazimi(perzierja) i shpirtit". Ne te gjitha ato grupe shoqerore do te gjesh te dyja ritet, si ate orthodhoks dhe ate perendimor. Dhe ne rastin e malesoreve, gjen edhe dy vellezer nga nje dere, njeri orthodhoks e tjetri katolik. Pa kaluar pastaj ne emrat e tyre qe eshte e parendesishme ne kete debat.

Une nuk jam nga ata qe i tregoj me gisht malesoret shqiptare si pagane, bile une nuk ndaj me ty as bindjen tende qe trekendeshi katolik i Malesise se Madhe ka qene katolik qe ne gjeneze. Une jam nga ata qe besojne se te gjithe shqiptaret kane ndare te njejtin besim orthodhoks, dhe rrjedha e rrembyer e historise beri te sajen duke tjetersua besimin ne shume treva. Kuptohet, besimi u ruajt me i plote dhe me i pastert ne ato treva ku ai u pushtua me me zemer, pasi vendi i vetem ku pushtuesi nuk mund te shkelte dot ishte zemra e shqiptareve.

Lab do te thote "la besėn" dhe "Labėri" eshte vendi ku jetojne ata qe lane besen. Ashtu si camet, edhe labet, jane te ndare ne leber muslimanė dhe orthodhokse. Ato steriotipet qe ti ze ne goje burimin e vete e kane tek tjetersimi shpirteror i tyre, konvertimi nga besa e te pareve ne nje bese qe i kthen keta ne "etni brenda etnise" apo "lloj brenda llojit". Vete identiteti i tyre sot buron nga tjetersimi i tyre shpirteror dje. [Ti nuk arrin ta shohesh kete pasi ti ende nuk arrin te masesh sic duhet madheshtine e besimit ne jeten e shqiptareve]. Fjalet profetike te Gjon Muzakes, "po humbet besen e te pareve keni humbur gjithcka", deshmon esencen e qenies shqiptare, esence qe nuk ishte e lidhur as me token, as me gjuhen, as perandorite e pushtuesit, ishte e lidhur me besimin e te pareve. Toka, gjuha, kultura jane te nje rendesie dytesore. Edhe sot e kesaj dite, si ne Kalabri, si ne mes te New Orleans, SHBA, jeta e arberesheve eshte e ndertuar rreth Kishes.

Se dyti, eshte gabim i madh te me thuash se Tradita misherohet. Ne radhe te pare, ajo per cfare ti je duke folur, nuk ka te beje me Traditen per te cilen po flasim ne. Kjo fjale me kuptime AMBIVALENTE KEQ-perdoret nga shume te ashtequajtur ortodoks sot....dhe permban ne vetvete jo doktrina por DOKRRINA te gabuara.
    Tradita e Shenjte dhe Apostolike eshte nje TRADITE E GJALLE dhe cdo gje e gjalle misherohet ashtu sic u misheruar Zoti jonė Jisu Krisht. Veprimi i Shpirtit te Shenjte ne Kishe dhe tek jeta e besimtareve qe ajo Kishe mbledh, eshte misherimi i Tradites. Tradita Orthodhokse, ndryshe nga ajo Katolike, nuk e gjejme ne librat dhe dogmat e shumta qe nxjerr Vatikani per cdo gje, duket tek jeta e besimtareve orthodhokse qe veshin dhe bejne per vete ate Tradite qe Kisha ia deshmon cdo brezi.

Bile une do te thosha, se te mesosh nga goja e nje besimtari te moshuar Traditen je me i fituar se sa ta lexosh ne faqet e nje libri. Besimtari i moshuar bashke me shpjegimin me fjale te Tradites, te jep edhe nje leksion perulesie dhe besimi. Kuptohet, fjala e tyre vlen per ata qe dine te vleresojne urtesine e flokeve te bardha e jo per ata harabelat qe kujtojne se dine gjithcka dhe nuk kane se si te mesojne nga nje plak.

TRADITA ne kuptin real ortodoks nuk trashegohet..., aq me pak ne kesi formash.
    Nga ato ane qe vi une, edhe fshati me fshat nuk bente krushqi, packa se mund te ishin te nje besimi. Per ty ky mund te jete "fanatizem", per mua eshte vleresim i jashtezakonshem i tradites dhe virtyteve me te mira(fisnikerise). Dhe Permeti eshte vendi gjen arrumune, greke, egjiptiane, turq, krahas popullsise autoktone. Kurse persa i perket besimit, gjen kisha, teqe, xhami dhe tani se fundmi edhe kishe protestante.

Une kam degjuar PLOT ortodoks me emer, madje mund te them me plot gojen, kelyshe familjesh komunistash....qe mburreshin se si ne kohe te komunizmit lyenin veze per Pashke dhe levozhget e kuqe i hidhnin jashte ne menyre qe ta shihnin te gjithe qe ata kishin festuar Pashket.
    Atehere nuk eshte faji tend qe je kaq gafil mbi traditen orthodhokse shqiptare. Te duhet te shpenzosh ca kohe ne Berat, Gjirokaster, Permet, Korce, Elbasan qe te njohesh orthodhokset autoktone shqiptare. Ne Tirane do te gjesh vetem ata orthodhokse qe u vune ne sherbim te rregjimit, arrumunet apo "cobanet" sic i quajne ne gjuhen popullore permetare, me ne krye shokun Simon Stefani.

Nuk ma ha mendja se ti i takon kesaj lloj familje, ne fakt nuk e di nese ne Shqiperi ka kesi familjesh, sic psh mund te shihet ne jeten e At Kleopes nga Rumania. Merre lexoje nje here jeten e tij, shihe se cfare familje ka pasur dhe atehere bej krahasimin.
    At Kleopen e kam lexuar para dy vjetesh dhe jam matur qe ta perkthej edhe ne shqip por nuk kam gjetur kohe. Por ti prape je duke mashtruar veten. Bukuria e besimit te nje familje orthodhokse(krishtere) nuk duket tek numri i shenjtoreve qe ka nxjerre. Duket tek virtytet me te larta te krishtera qe veshin femijet e asaj familje dhe sa te dhembshur dhe te perkushtuar jane ndaj familjes dhe shoqerise. Kjo eshte bukuria dhe vecantia e komunitetit orthodhoks shqiptar ne kontrast me komunitetet e tjera ne vend. Dhe per mua ky eshte edhe dallimi themelor midis toskeve dhe gegeve. Nuk eshte dallim fizik, rracor apo thjeshte historik, eshte dallim shpirteror.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 25-06-2006 mė 00:40

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,966
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga Manulaki
    Nga te gjitha faqet qe i kam lexuar nje per nje nuk kam marre vesh ne menyre te krishtere rolin e papes.
    Seminarist, meqe njohuria jote ka pergjigje per cdo gje, dhe meqe nga sa po kuptoj je i vetmi pro sistemit papist shpjegoje te miren e ketij sistemi ne menyre te krishtere, se cdo gje qe kam lexuar ka qene politike dhe asgje e shpjeguar ne menyre TRADI/T/cionale.

Qofte nga Tradita pra, qofte nga pikepamja "Sola Scriptura" (kete e them ne kuptimin e Shkrimit te Shenjte, jo ne kuptimin protestant) ku gjen mbeshtetje sistemi papist???
    Menyra se si iu drejtove Seminaristit, me dhuroi nje buzeqeshje. Tani une po ta kthej buzeqeshjen qe me dhe, duke te dhene per te lexuar "Seminaristin 2004".

Dallimet e Orthodhoksise me Katolicizmin

Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

i/e regjistruar Maska e Labeati
    Anėtarėsuar
    31-07-2003
    Vendndodhja
    North America
    Postime
    1,232
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Ndryshe nga ty, qe perdor shume fjale per te mos thene asgje, une e ve gishtin atje ku dhemb. Eshte Kanuni i Leke Dukagjinit nje kanun i pranueshem nga morali ungjillor i te krishtereve?
    Ti Albo po llap shume si papagall e po shpif per gjana qe nuk i njef aspak.

1) Kanuni i Lek Dukagjinit asht kanun mesjetar, shume i ngjashem me kanunet shtetenore te popujve ortodokse serbe, malazeze. Ne disa pika ndoshta ma i bute bile.
    Kanuni e gjakmarrja kane qene njisoj si ne malsoret katolike edhe nder malazezet qe kane qene gjithmone ortodokse, te paketen deri ne fillim te shekullit.

2) Kanuni asht nji ligj qe rregullon jeten shoqnore te nji komuniteti ne kushte te caktueme. Ky ligj nuk i asht dhane prej fese katolike as nuk asht rezultat i saj.

"Feja sht FE e KANUJA KANU" - thone malesoret, pra dallojne fene prej "shtetit".

Atehere pse fajson katolicizmin?

Ne fakt kanuni ka qene shum i dobishem deri ne fillim shek 20 kur per here te pare filloi nji organizim shtetnor ne Shqipni, deri atehere malesoret shqiptare me kanunin e vet, kane mbajte organizimin e vet, nuk i jane perkule turkut e kane mbajte edhe fene me nder.

a. Po ti je injorant (i paditun) dhe flet per dicka qe as nuk e ke lexue po ta ka thane gjyshi o gjyshja qe edhe ata jane ma injorante se ty ne keto ceshtje.

3) Nji tregues tjeter qe feja katolike nuk ka te baje me kanunin asht se katoliket neper qytete ku kishte autoritet shtetnor (turk) nuk kane aplikue kanunin, por ligjet e vendit.

Shteti demokratik ne cdo vend te Evropes nuk eshte ngritur mbi hicin, eshte ngritur mbi vlerat e jetes dhe moralin kristian, qe Kanuni i Leke Dukagjinit i shkel me te dyja kembet.
    E ke shume gabim:
    1) Cdo shtet i Europes perendimore asht ngrite mbi vlerat kristiane, por ne kushte e rrethana te tjera prej atyre ku gjindej popullsia katolike shqiptare nen pushtimin turk. Me nji kler qe ngulej ne hu, e kishe qe deri ne shek 18 ishte ilegale si mund te aplikohej liria kristiane ne Shqipni?

Ndoshta ortodokset e kishin fushen e lire se i ishin nenshtrue sulltanit, por flas per katoliket.

2) Per hire te se vertetes meqe po flet per rolin e Papes e Vatikanit e po merr si shembull nje minoritet shqiptaresh malesore te izoluar per 500 vjet, atehere per te pa rezultatet e katolicizmit une po te them:

- Krahasoje Europen katolike me boten ortodokse e shife dallimin e influencen e seciles fe.
    - Krahasoje Austrine, Gjermanine, Francen. Italine me Rusine, Serbine etj e shif dallimin.

- Krahassoje Kroacine, Hungarine e Sllovenine me Serbine, Bullgarine a Rumanine

Nqse don me fajesue katolicizmin per problemet e gjakmarrjes atehere ti duhet te fajsosh ORTODOKSINE per krimet ne Kosove, Bosnje, Rusi etj.
    A je dakord ti me kete?

Por keshtu si flet ti nuk flitet. Ti je nji fanatik i semure qe nuk dallon aspak me wahabista e salafistat islamik.
    Ti je si ngjala qe kur te flasin per krimet ne Greqi apo Kosove-Bosnje thue kisha i denon, e nuk ka te beje me ortodoksine, ndersa krimet ne malesite shqiptare (qe ndodhin njisoj nder katolike apo muslimane) ja faturon katolicizmit.

Atehere zgjanoje krahasimin edhe ne popujt e tjere e shife rezultatin, PER HIRE TE KONSISTENCES.

Une nuk jam nga ata qe i tregoj me gisht malesoret shqiptare si pagane, bile une nuk ndaj me ty as bindjen tende qe trekendeshi katolik i Malesise se Madhe ka qene katolik qe ne gjeneze. Une jam nga ata qe besojne se te gjithe shqiptaret kane ndare te njejtin besim orthodhoks, dhe rrjedha e rrembyer e historise beri te sajen duke tjetersua besimin ne shume treva.
    Aspak e vertete.
    Ne rast se nuk e ke origjinen prej Azise se Vogel ti vete, apo ne rast se nuk je me origjine slave, edhe ti Albo si cdo ortodoks shqiptar, keni qene pjese e patriakanes se Romes deri ne shek e 8. Pra ke pase Papen e Romes si kryetar kishe te pelqen ty apo jo.

Tashti ne shek e 8 nji heretik ortodoks ikonoklast, perandor, me forcen ushtarake e me dekret politik (jo kishtar) ja shkeputi Romes per tja bashkangjite Kostandinopojes qe e kishte nen kontroll.

Katoliket shqiptare i kane ndeje besnik Papes.. pra jane ne vije te pashkeputun.
    Shekujt ma te veshtire mbas skizmes kane qene ato te 12-13 kur kishim pushtuesat bullgare e serbe qe u perpoqen me dhune e masakra te impononin ortodoksine ne Shqiperi e Kosove... per cka nxoren ligje te vecanta, kjo deshmon vijemesine e katolicizmit e luften k/tij.

Pra une si katolik i jam besnik selise se shen Pjetrit e pasardhesve te tij pre 2000 vjetesh.

Kjo nuk me ban aspak te krishter ma te mire se ti qe i je besnik K'Pojes te themelueme ne shek e 4, se ciles i je bashkangjite ne shek e 8 a ma vone.

Mbasi te randesishme sot nuk jane vetem tradita, por aksioni veprimi.

Kisha katolike sot si kurdohere asht ne aksion per me mbrojte e perhape fene e Krishtit, e jo ne aksion me sha e perbuze kishat e tjera, vcanerisht ortodokse.

Kisha lufton protestanizmin per shkak te devijimeve themelore ne doktrine, perfshi bekimin emartesave te "gay" etj qe shume kisha protestante pragmatiste i lejojne etj.

Bile une do te thosha, se te mesosh nga goja e nje besimtari te moshuar Traditen je me i fituar se sa ta lexosh ne faqet e nje libri. Besimtari i moshuar bashke me shpjegimin me fjale te Tradites, te jep edhe nje leksion perulesie dhe besimi.
    Ky besimtari i moshuar, nuk te paska dhane shume ty,,, te pakten ne lidhje me perulesine...
    Por edhe ne besim nuk duhet te dish shume se i mbulon paditurite me propagande...

Dmth ti nuk ke nevoje te shkosh ne kishe e te lexosh librat shejte ... se ke ne shtepi besimtarin e moshuar qe te ka thene se je ortodoks, se katoliket jane heretike e barbare...

Zoti ta ka fale mendjen tande me e vu ne pune....

Perjashtuar Maska e Cappuccino
    Anėtarėsuar
    01-12-2005
    Vendndodhja
    N'bisht t'ballanes
    Postime
    311

Thumbs up

Ti je nji fanatik i semure qe nuk dallon aspak me wahabista e salafistat islamik.
    I bashkangjitem edhe une mendimit tend pa rezerve.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,966
    Postimet nė Bllog
    22
    "Feja sht FE e KANUJA KANU" - thone malesoret, pra dallojne fene prej "shtetit".

Atehere pse fajson katolicizmin?
    Kurse une te them, nuk mund te mbash ne njeren dore Kanunin dhe ne doren tjeter Ungjillin dhe te pretendosh se je i krishtere. Pak rendesi ka per mua nese me kanun jeton malesori shqiptar, malazez apo siciliani ne jug te Italise, ky eshte paradoksi me famekeq si per Malesine Shqiptare, si per gjithe shqiptaret si popull.

Une po fajesoj katolicizmin? Ti po lexon por nuk po kupton gje. Une po te jap te njejtin mesazh qe u ka dhene vete Vatikani malesoreve shqiptare per 6 shekuj: hiqni dore nga Kanuni e pushtoni Ungjillin. Vikare te huaj dergonte Vatikani ne kohen e Edhit Durhamit ne fillim te shekullit, vikare te huaje speciale dergon edhe sot.

Une akuzoj te gjithe ata shqiptare, qe ne vitin 2006, ne ate qe une quaj "epoka e lirise", zgjedhin te mbyllin femijet e tyre neper kulla, zgjedhin te bredhin si ujqer maleve ne kerkim te hakmarrjes, zgjedhin te marrin jeten e nje shqiptari tjeter vetem e vetem per te vene ne vend "nderin e Kanunit". Fise te tera shuhen nga faqja e dheut, femije qe vuajne per buken e gojes te ngujuar neper kulla, pa shkolle e te privuar nga nje e ardhme me e mire.

Po te ishit katolike me te devotshem dhe te kthenit ne mesjete ate kanun, atje ku e ka vendin, Albo do te kendonte Aleluja ne forum.

- Krahasoje Europen katolike me boten ortodokse e shife dallimin e influencen e seciles fe.
    Influenca qe ka Kisha Orthodhokse mbi popullin e saj ne Evropen Lindore eshte 100fish me e madhe se influenca qe ka Vatikani ne Evropen Perendimore. E kam zene ne goje edhe me lart, Katolicizmi eshte nje "besim ne zhdukje" ne Evropen Perendimore pasi shekullarizmi perendimor modern po shfarros jo vetem besimin e krishtere por edhe cdo shenje te trashegimise katolike te Evropes Perendimore.

Qendra e Katolicizmit nuk eshte me Evropa Perendimore, por Amerika Latine.

Nqse don me fajesue katolicizmin per problemet e gjakmarrjes atehere ti duhet te fajsosh ORTODOKSINE per krimet ne Kosove, Bosnje, Rusi etj.
    Kisha Orthodhokse ishte vete viktime e komunizmit dhe nuk mund te besh me faj viktimen per krime lufte. Por meqe zure ne goje luften ne Kosove dhe ate te Bosnjes, por te bej te qarta dy gjera te thjeshta qe ti i "harron": Kroatet dhe serbet jane nje rrace, nje popull dhe identiteti i tyre ndryshe ndikohet nga katolicizmi i kroateve dhe slloveneve qe ndryshe nga popujt e tjere sllave te ballkanit, zgjodhen aleancen politike te Romes dhe Perendimit ne shkembim te besimit te tyre Orthodhoks. Dhe konflikti midis tyre nuk nisi ne Bosnje, nisi qe ne luften e II boterore kur e gjeten veten ne krahe te ndryshme te historise.

Sa per luften ne Kosove, po te kujtoj se 600 vjet me pare gjithe popujt orthodhokse te Ballkanit, perfshi Kosoven, ishin ne krah te njeri tjetrit kunder pushtuesit turk ne Fushe-Kosove. Beje vete kontrastin historik me realitetin e vitit 1999 apo 2006.

Aspak e vertete.
    Ne rast se nuk e ke origjinen prej Azise se Vogel ti vete, apo ne rast se nuk je me origjine slave, edhe ti Albo si cdo ortodoks shqiptar, keni qene pjese e patriakanes se Romes deri ne shek e 8. Pra ke pase Papen e Romes si kryetar kishe te pelqen ty apo jo.
    Peshkopi i Romes ne shekullin e 8 ishte nje peshkop Orthodhoks dhe te dyja kishat ishin ende ne kungim me njera-tjetren. Dhe Papa i Romes nuk eshte "kryetar", mjafton kjo fjale qe perdor per te treguar se sa e njeh ti krishterimin apo vete Kishen qe ti pretendon se i perket.

Bile ne shekullin e 8 nuk kish as "Katolicizem-Roman", sic e njohim pas Skizmes se Madhe te 1054.

Katoliket shqiptare i kane ndeje besnik Papes.. pra jane ne vije te pashkeputun.
    Shko e tregoja ndonje adoleshenti qe nuk ka hapur ndonje liber historie ne jeten e tij. Komuniteti katolik nuk ka qene asnjehere besnik ndaj askujt, as vete burrave te shtetit qe ka nxjerre populli shqiptar, qe nga Gjergj Kastrioti, Ismail Bej Vlora, Ahmet Zogu, Enver Hoxha e deri tek Sali Berisha. Dhe vete komuniteti katolik eshte ndertuar rreth dy qendrave kulturore qe kane qene ne perplasje me njera-tjetren, Mirdites dhe Shkodres, e para nen ndikimin austriak dhe e dyta nen ndikimin italian.

Por keshtu si flet ti nuk flitet. Ti je nji fanatik i semure qe nuk dallon aspak me wahabista e salafistat islamik.
    Ti je si ngjala qe kur te flasin per krimet ne Greqi apo Kosove-Bosnje thue kisha i denon, e nuk ka te beje me ortodoksine, ndersa krimet ne malesite shqiptare (qe ndodhin njisoj nder katolike apo muslimane) ja faturon katolicizmit.
    Krimet une nuk ia faturoj "katolicizmit", ia faturoj atyre shqiptareve qe zgjedhin ta jetojne jeten e tyre sipas kanunit te nje gjememadhi(jeta e tij eshte nje gjeme qe preku kedo), qe nuk dua ti ze ne goje as emrin, qe ka dale nga komuniteti katolik. Dhe nese une kam kurajon qe te tregoj burimin e se keqes, ti nuk ke kurajon as te pranosh me plot goje qe kanuni mesjetar eshte nje gjeme per komunitetin tend dhe nje dokument komplet anti-krishtere.

Kisha katolike sot si kurdohere asht ne aksion per me mbrojte e perhape fene e Krishtit, e jo ne aksion me sha e perbuze kishat e tjera, vcanerisht ortodokse.
    Ti nuk njeh as agjenden e Kishes tende. Shqetesimi numer 1 i Vatikanit sot eshte shekullarizmi qe ka pushtuar Evropen Perendimore qe ka shfarrosur dhe po shkul me rrenje katolicizmin roman. Shqetesim tjeter eshte qendrimiq e duhet te mbaje ndaj Islamit qe po hedh rrenje ne Evropen katolike. Shqetesimi tjeter eshte se si te veproje ndaj zerave qe vine nga katoliket Amerikane qe kerkojne "liberalizimin e Kishes ndaj problemeve shoqerore" dhe zerave qe vijne nga Amerika latine qe kerkojne "ruajtjen e besimit te pacenuar". Shqetesim tjeter eshte globalizimi dhe roli qe duhet te luaje Kishe, qendrimi ndaj Kishes Orthodhokse dhe levizjeve ekumenike....

Kisha lufton protestanizmin per shkak te devijimeve themelore ne doktrine, perfshi bekimin emartesave te "gay" etj qe shume kisha protestante pragmatiste i lejojne etj.
    Qeveria e Spanjes katolike njeh martesat e homoseksualeve kurse ne Italine katolike kane dale edhe rryma per "kthim ne identitet", por nuk e kane fjalen per nje identitet te krishtere, e kane fjalen per nje identitet pagan.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 25-06-2006 mė 20:20

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Manulaki,

ja tradita eshte kjo kuote dhe jo gjyshja e ndokujt ne forum:

Kanoni 39 i Koncilit te Niceas, viti 325 pas.K (besoj Manulaki mund ta kuptosh se cfare eshte nje Koncil dhe pse quhet Tradite e mirefillte, ndryshe nuk kam se cfare te te bej...) thote:

"Let the patriarch consider what things are done by the archbishops and bishops in their provinces; and if he shall find anything done by them otherwise than it should be, let him change it, and order it, as seemeth him fit; for he is the father of all, and they are his sons. And although the archbishop be among the bishop as an elder brother, who hath the care of his brethren, and to whom they owe obedience because he is over them; yet the patriarch is to all those who are under this power, just as he who holds the seat of Rome, is the head and prince of all patriarchs; inasmuch as he is first, as was Peter, to whom power is given over all Christian princes, and over all their peoples, as he who is the Vicar of Christ our Lord over all peoples and over the whole Christian Church, and whoever shall contradict this, is excommunicated by the Synod. [While not a part of the generally accepted canons of the Council of Nicęa, these canons promulgated from the Eastern Church give a mind's eye view of the thinking of Eastern Christianity.]" Philip Schaff and Henry Wace, eds., Nicene and Post-Nicene Fathers--The Seven Ecumenical Councils, vol.14, (Peabody, MA: Hendrickson, 1994), 48.

Sic e shihni QARTe, ky kanon i ketij Keshilli Ekumenik DEKRETON te qenit te:

1) Papa, pasardhes i Pjetrit 2) kreu i gjithe patriarkeve 3) Vikari (mekembesi) i Krishtit.

Pra, sic e shohim, per Kishen Ortodokse, papa ka pas qene konsisderuar keshtu, dhe kete te vertete tradicionale se luan dot as kujtesa e gjyshes sime, dhe asndokujt tjeter...madje kete se kundershton as orthodhoksizmi i mjekrres se Skenderbeut....

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Perkthimi per ata qe se kuptojne:

Patriarku le te marre ne shqyrtim ate qe bejne Kryepeshkopet dhe peshkopet neper provincat e tyre; dhe, nqs do te shohe ndonje gje te jete bere ndryshe nga c'duhej bere, le ta korrigjoje dhe ta beje, ashtu si i duket me e drejta; sepse ai eshte Ati i te gjitheve, ndersa ata jane bijte e tij. Dhe, edhe pse Kryepeshkopi duhet te jete mes peshkopeve si nje vella i madh, qe ka kujdesin per vellezerit e tij dhe ndaj kujt ata duhet te binden, pasi eshte mbi ta; serish, Patriarku eshte ndaj gjithe atyre nen pushtetin e tij, pikerisht ashtu sikurse ai, qe mban fronin e Romes, eshte kreu dhe princi i gjithe patriarkeve; per aq sa ai eshte i pari, sikurse ishte Pjetri, te cilit iu dha pushteti mbi te gjithe princat kristiane dhe mbi gjithe popujt e tyre, si ai qe eshte Vikari i Krishtit, Zotit tone, mbi gjithe popujt dhe mbi gjithe Kishen e krishtere, dhe kushdo qe ta kundershtoje kete, shkisherohet prej Sinodit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Seminarist,

A mund te ndryshohen vendimet dhe kanonet e nje Sinodi Ekumenik?

Nqs po, atehere dhe Kanoni qe ti ke sjelle mund te ndryshohet.

Nqs jo, atehere perse u shtua Filioque ne besore?
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Matrix,

nuk ka asnje kanon qe ka dekretuar ndryshe ose ne kundershti me kanonin me siper. Se dyti, me filiokuen, nuk ka ndryshim te Besores, sepse, si bizantin ti mund ta mbash besoren pa filiokue, pra nuk je i detyruar te besh ndryshe, dhe se filiokue eshte nje ceshtje e akomodueshme brenda kuptimit te besores Nikea-Konstantinopol.
    E leme menjeane faktin qe ceshtja Filiokue preokupon praktikisht vetem 'aristokracine' e kishes, nderkohe qe per popullin masiv eshte dicka e pakuptime. Ja psh, a mund te na thote Albo se cfare ka degjuar ne familje, kur ai ishte i vogel, por qofte dhe i madh, per Filiokuen?!

Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Vatikani, deklarate mbi homoseksualitetin
    Nga strange nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 37
    Postimi i Fundit: 15-07-2012, 16:35
  2. Vatikani ofron sistemin financiar Islam pėr Bankat Perėndimore
    Nga celyy nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 07-03-2009, 13:21
  3. Ju Flet Radio Vatikani
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 23-07-2006, 06:05
  4. Vatikani shkishėron kinezėt
    Nga forum126 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 05-05-2006, 17:07
  5. Vatikani per feminizmin modern
    Nga StormAngel nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-08-2004, 12:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •