nga baleti fundit i Preljocajt "Near Life Experience"
nga baleti fundit i Preljocajt "Near Life Experience"
zoti pagan me ke premtuar nje shfaqje te preljocaj ne Paris.
un jam dy ore larg kshq vetem me lajmero se vij menjehere.
gjithashtu do ta marr kameran me qira sa per ate nate
Memory is a kind
of accomplishment
a sort of renewal
even
an initiation
...Kisha degjuar per nje balerin (Shkodran) qe korrte shume sukses dhe admirime nga publiku francez.Vitet kaluan dhe une, fatmirsisht dola ne "perendim" per te studiuar;keshtu qe perfitova te "nuhasja" dicka te ndryshme nga ajo qe "lexoja" nga shtypi apo fjalet neper kafenete e Shqiperise se mjeruar ne pafundesi.
Rasti me solli qe te beja nje vizite te bukur ne nje qytet bregdetar ne France (Marseille). Aty njoha nje vajze te bukur Shiptare dhe qe studimet e baletit i kishin pelqyer gjithmone (megjithese nuk studjon per balet). U ndjeva pak ngushte me diskutimet qe patem (ashtu siē edhe me postimet e disa pjesmarresve ne kete teme, shume e bukur, shkruar me aq mjeshteri dhe dashuri profesionale; edhe pse shkruar nga njerez Shqip-foles...),kjo per faktin se nuk kam pasur asnjehere mundesine te lexoj apo te shikoj balete.Kjo vajze e bukur dhe shume e embel me propozoi te shkonim te shikonim nje Debat-Analize qe do te bente kompania e Angjelini-t,per baletin ne pergjithesi dhe per disa nga balerinet kontemporan sot ne France.Ishte nje mrekulli,pastaj dhe vajza qe me shoqeronte ishte shume terheqese,kishte nje shtat te mahnitshem dhe sy teper rrezellues.Faqet i kishte si dy molle te kuqe gati per tu kafshuar.Duart te holla dhe shume te buta.Keshtu qe une ate dite ne Aix en Provence ndjehesha ne "parajse".Pasi pime nje kafe,jo dhe aq e shijshme si ne Itali (nuk e di por francezet kane shume gjera te mira por,kafeja duhet te quhet nje specialitet Italian),u drejtuam tek godina qe do mbahej ku debat.Aty u fol vetem frengjisht,duke shoqeruar fjalet me pjese filmike te vallezimeve me te suksesshme te disa trupave kontemporane sot ne France.Drejtori artistik i trupes qe drejton Angjelini (me origjine Italiane),bente nje prezantim 5-minutesh te disa vallezimeve dhe pastaj jepte fjalen te pranishmeve per te shprehur mendimet apo dhe per te propozuar.Diskutime me shume shije!Shikoja me syte e mi qe Franca me te vertete ka arsimuar shume diktatore qe ne te kaluaren apo dhe sot udheheqin shtete te shumta,por ne teresi shikoja qe kishte kulture,mirkuptim dhe dashuri per te rene.Une fatkeqesisht,nuk kam shume pasuri ne gjuhen frenge (gje qe do e deshiroja),por vura re qe kishte teper qetesi kur njeri fliste ndersa te tjeret degjonin.Nuk flitej per nje baerin qe ishte me origjine Shqiptare por,per nje individ qe me nje force madheshtore kishte mundur te kalonte pengesa te tmerrshme,nje nder to dhe pengesa e familjes se tij,shume tradicionale (fanatike).Per kete aspekt edhe motra e tij qe ka shkruar nje liber (titullin nuk e kam),prek kete teme te familjes.
Pra,duke "lundruar"neper oqeane,meqenese ishte nje kontakt i afert dhe teper i bukur,preka dhe une (ose u mundova) kete teme;por gjithnje duke qene jo ne lartesine e disa personave qe shoh qe jane shume te pergatitur,por mbi te gjitha me kurajo.
Kalofshi mire aty ku jeni.
po nga i njejti balet.
ps, kata e ke ne 20 maj ne Sadler,s Wells, ketu duhet prit nga fundi vitit, flitet se po punon per nje komande te Opera de Paris. kjo s'te pengon, mund te vish kur te dush ketu :)
Preljocaj krijon Urrejtjen nė Festivalin e Baletit nė Monpelje
Gjuha fisnore e Angjelin Preljocajt
Ariane Bavelier
Vitin e shkuar, me Pranė pėrvojės sė jetės, Angjelin Preljocaj paraqiti parajsėn e tij. Me N-nė kupto urrejtje (N-shqiptohet en, qė do tė thotė urrejtje) kėtė stinė ai jep ferrin e tij. Tė dyja pjesėt funksionojnė si njė diptik. Near Life Experience ishte po aq qiellore, e kėndshme, e shkėlqyeshme, e paqtė sa dhe N qė i dedikohet njė caku tė pėrshtatshėm. Eshtė njė vepėr qė e kam shkruar me Granular Synthesis, thotė Angjelin Preljocaj.
Pėr tre vjet, koreografi, i topitur do tė zbulonte, punėn e kėtyre artistėve audiovizualė: Ata vendosin njė korrelacion intensiv ndėrmjet tingullit dhe figurės, ndėrtojnė instalacione gjigante me ekranin dhe tingullin. Nė kėtė mėnyrė ata ftojnė njerėzit tė pėrfitojnė duke jetuar njė pėrvojė thuajse fizike, se sa thjesht tė shohin njė film a njė video. Emocionalisht ėshtė tejet e fortė, sa unė doja tė ballafaqoja me tė baletin. Tė shihja nėse kėrcimi gėlltitej apo kėndellej.
Pėr ta bėrė kėtė, Angjelini zgjodhi njė temė qė po e punon prej njė kohe tė gjatė: pėrse njerėzit, nė vend qė tė zgjidhin problemet e tyre nė dyluftime oratorike, i dorėzohen qėllimit pėr ta eliminuar tjetrin fizikisht. Eshtė diēka qė nė historinė e njerėzimit qarkullon nė mėnyrė permanente dhe tė pafrenueshme, pėrballė maleve me telashe. Mė sė pari, bėhet fjalė pėr trupin: pėr tė mohuar trupin e tjetrit, pėr ta torturuar, poshtėruar, gjymtuar, asgjėsuar, duke zhdukur gjithė gjurmėt. Dhe derisa qytetėrimi tė gdhendet, nė kundėrshtim me kėto trajtime qė duken gjithnjė e mė barbare.
Gjatė gjithė pėrpunimit tė kėtij projekti, Angjelini bashkėpunon me Granular Synthesis. Nėpėrmjet kompjuterit ata tėrheqin lėvizjen e balerinėve qė rivendosen nė njė motor tė videolojėrave pėr tė krijuar personazhe virtualė. Ndėrkaq, pak nga pak, pėrdorimi i imazheve kufizohet: ato theksojnė vetėm disa momente kėrcimi.
Pėrveē kėsaj, kemi tė bėjmė pėrsėri me balet apo me njė gjuhė fisnore lufte?, pyet veten Preljocaj. Muzika, nga ana tjetėr ėshtė e gjithėpranishme, duke e ēuar spektatorin nė njė spirale skėterrore: Nuk kam bėrė asgjė pėr tė zbutur diskutimin. Kam dashur tė tregoj tmerrin dhe atė ēka ėshtė e pandreqshme, sepse e gjitha kjo e shtyn secilin tė tėrhiqet nė vetvete pėr tė mėsuar, pėr tė reflektuar.
E bėra kėtė shfaqje, sepse ajo flet pėr njė gjendje tė trupit dhe sepse baleti nuk ėshtė mjeti i vetėm pėr tė ilustruar legjendat. Ai duhet tė prekė ēėshtjet mė tė rėndėsishme tė njerėzimit.
N-urrjetja- do tė kthehet nė Aix en Province dhe nė Paris ku do tė qėndrojė pėr dy javė nė Chaillot, teatėr ku Preljocaj nuk ėshtė ngjitur kurrė. Pastaj, koreografi mendon tė shtijė nė dorė Medean. Tė realizojė njė krijim mbi kėtė temė pėr Baletin e Operės sė Parisit. Nė shumicėn e Medeave qė kam parė, fėmijėt pėrfshihen fare pak, janė trajtuar sikur tė kenė vetėm kyēet e kashtės. Kėtė herė, do tė doja qė ata tė rikthehen nė dramaturgji sepse kjo mund tė jetė me tė vėrtetė prekėse.
Le Figaro
Memory is a kind
of accomplishment
a sort of renewal
even
an initiation
kata N = urrejtje (haine ne frengjisht) eshte vetem loje fjalesh EN (shqiptohet N-ja ne frengjisht) = HAINE (qe afersisht shqiptohet po en) jo se ka kuptim te vertete. psh si kasete = K7 (ka + sete). ne fregjisht ka shume sajime te tilla origjinale te llojit.
ēa bo ti iher, e pe ate ēfaqjen ne londer, apo jo.
urra me ne fund Angjelini kthehet ne NEW YORK me shfaqen NEAR LIFE EXPERIENCE !!!
tek po i hidhja nje sy Village Voice ne nje qosh te vogel ishte reklama nga BAM 2004 Next Wave Festival.
Ballet Prelocaj
Known for technically dazzling modern work, Prelocaj presents this U.S premiere, set to music by electro pop duo Air.
Near Life Experience BAM HOWARD GILMAN OPERA HOUSE , PETER JAY SHARP BUILDING, 30 Lafayette AVe
Nov 3 @ 8pm/ Nov 4-6 @ 7:30 pm
tickets $ 20,45
Who am I to judge a vowel more alluring than the words it generates ?
ndersa une pata rastin, fatin, por edhe nderin te shoh ēfaqjen e tij te re, per opera de paris , ne palais garnier (premičre mondiale), "Le songe de Medée". emocionale, dekor shume i bukur modern me ca kova te varura teneqeje ne sfond, ne ajer por dhe shperndara ne shesh, balerinat etoile qe prelocaj i quan "ferrari" ne krahasim me te trupes se tij.
tek libri (le programe) qe shitej ne teater, ka ca fotografi interesante, dhe disa artikuj po ashtu, njeri nga te cilet, "Le cousin des anges" (farefis i engjejve) bere nga kadareja dhe qe i perkushtohet preljocajt. ne fakt eshte nje perzgjedhje prej nje librit; J. Bollack, I. Kadaré, B. Paulino-Neto, ANGELIN PRELJOCAJ (extraits), Armand COLIN 1992.
artikulli fillon me nje dedikim te preljocajt per kadarene:
Aujourd'hui encore des hommes comme Ismail Kadaré s'aventurent inexorablement dans des zones d'ombre et de doute pour y puiser la lumiere. Angelin Preljocaj.
pak a shume ne shqip:
akoma sot, tipa si kadare, pashmangshem rrezikojne e bredhin neper zonat e erresires dhe dyshimit per te na prure driten. preljocaj.
u kenaqem mbreme
ja vlente , kishte kohe qe e prisnim , me ne fund arritem ta shohim. 70 min , nisi me nje orgazme dhe perfundoi me nje BAM sa na ngriu gjaku.
salla plot!!!
ti orno gjithmon nje hap perpara. :*djallush
Who am I to judge a vowel more alluring than the words it generates ?
AH ju lumte juve sikur te kisha qene dhe une aty ... jam nje fanse e djegur lol
Krijoni Kontakt