Portret Shqiptari,
Vertete Bota ne pergjithesi ka me shume injoranta se njerez te ditur dhe me sistem vleresimi real.Andaj grupacione te ndryshme edhe vuajn per te qene vetem pjestare te grupit perkates..qoft ai grup cfardoqoft....
Ne rastin konkret Kombesia-nacionaliteti.....Te jeshe njeri i mire s'ka perse te fshehish perkatesine tende kombetare edhe sikur mos te jeshe vete i kenaqur me pasqyren egzistuese per popullin tend ne vendin ku jeton.....Keshtu i ben nje sherbim vehtes dhe dhe reputacionit te popullit tend....
Njerezit gjykojne dhe shume paragjykojne bile...por, kjo s'duhet te brengose shqiptaret se kjo eshte dukuri e shprehur ne gjithe boten dhe thuajse per te gjithe kombet...e permenda me lart perse- dhe ky eshte realiteti qe nismetari i temes permend...Dhe shpesh duhet te luftojme te keqen ne mesin tone..me njeri tjetrin , injorancen tone...dhe mandej do te kemi me lehte te ndryshojme edhe mendimin e te tjerve per ne....p.sh...qe injoranca i ka kaluar te gjitha kufijt perpara e ka vertetuar fakti se "Portreti i shqiptarit" eshte shit ne bote nga propaganda serbe dhe greke...duke na quajtur egersira, njerez me bishta etj..etj...dhe per fat te keq edhe ne shumicen e rasteve edhe ashtu eshte blere nga bota e perendimit...se ishin pak njerezit si atehere edhe sot qe te ulen e bejne ta zeme p.sh. nje hulumtim se kush jane Kurdet...ne pergjithesi e blejne te verteten e propagandes-Turqise...por, le ti leme Kurdet ..vetem si paralele per te shtjelluar mendjengushtesine e kesaje bote te gjere...dhe "te mencur"....................
Ne vitet '70 numer me i madh i shqiptarve nisi te largohet nga viset jasht Shqiperise administrative dhe nisi edhe kontakti me i shpeshte dhe me i drejtperdrejte i njeriut shqiptar me boten perendimore..tash me te informuar ndryshe Bota hapi syte i beri kater dhe s'pa bishta tek shqiptaret..nisi te kthjellohet truri i njerezve ne kontakt me shqiptaret dhe keshtu thuajse per dy dekada ne Evrope nderroi mendimi dhe nisi nje Portret me real te paraqitet ..si ne shtypin dhe mediat por, edhe me raste miqesie konkrete ..vizita te individve te ndryshem ne shtepiat shqiptare..atje.(atehere shkruheshte mire ne shtypin e perendimit per gjeste te mira te shqiptareve, bemiresi, gjeste humane, fqinjesi te mire..etj...)..dhe per pushime ne vendin tone....vinin nga Europa....
Kjo zgjati deri nga vitet '80..kur me ngjarjet ne Kosove'81...dhe me vone ne vitet '80ta nisen te largohen edhe intelektual ,studente....imazhi sa u perforcua per te mire te shqiptarve.........dhe kjo krejt per arsye respekti te vendit ku jetohej nga ana e shqiptareve, punes me zell dhe ndershmeri..krijimit te miqesive ,mikpritja per miqt e krijuar etj............
Deri ne vitet '90ta ..zgjati kjo, kur shqiptaret nga vendet jasht Shqiperise dhe nga vete Shqiperia dolen me mijera...gje qe se pari vete numri i tyre krijoi averzion tek shtetet perendimore...dhe sigurisht me vone edhe sjelljet e ndryshme te pahijeshme qe tash me .numri i shqiptarve ishte me i madh , dhe demi edhe me i madh qe i behej reputacionit shqiptar...si dhe rastet te dhjetfishuara qe mund edhe te perdoreshin nga dashakeqesit tane ..kishin me nje fjale cka te thone ..pa propaganduar fare.......keshtu Europa nisi te shesi dhe bleje prape shqiptaret si stereotip...grupacion qe njihen per punet nder me te keqiat ne Europe:kontrabanda me arme, droge, vjedhje , prostitucion, vrasje......per fat te keq edhe e verteta ishte se njerez shqiptar ishin ata nuk i cpiku Europa....tash dimenzioni trajtues si identifikim si Albana,KosovaAlbana etj ..ka bere punen e vet tek shumica duke u shperndare me mediat e tyre...Dhe ketu me keqardhje dua te them se fajin me te madh ketu e ka njeriu Shqiptar..dhe sigurisht qe edhe ata qe pergjithesojne por, ate pjese ne nuk mund ta kontrollojme...ne mund te ndryshojme vetveten dhe permes ndryshimit tone mendimin e te tjerve per ne...
.................................................. ....
Dhe ne Amerike ka qene ndryshe...shume me ndryshe....duke qene me larg dhe me veshtire per te ardhur ketu...Kane ardhur edhe njerez fisnik ne fillim te shekullit te kaluar.nga Shqiperia..dhe me vone pas Luftes Dyte boterore..nga gjithe trevat shqiptare....dhe sidomos ne vitet '70....80... dhe ende vazhdon trendi i ardhjes ne pergjithesi ..ardhjes te nje shtrese me te ngritur ne te gjitha aspektet jetsore...dhe deri me sot gezojme autoritet te mire..dhe shpresoj se edhe keshtu do ta mbajme .Sepse edhe ketu pergjithesojne si kudo ne bote...bile edhe me shume..por, shqiptaret deri me sot ketu ne Amerike pergjithesohen per te mire...sic i ka thene zonjes me lart"I love albanian people.."..pra pergjithsim eshte edhe ky dhe kur eshte per te mire ne e pranojme me dy duart...Ta mbajme nje pasqyre te tille per shqiptaret dhe Shqiperine keshtu sic eshte bile edhe ti japim nje emer edhe me te mire.........
.................................................. .................................................. ..................
E di qe e kam zgjatur per te ardhe ne perfundim me dy fjali qe ndoshta edhe aq do te ish dashur te pergjigjem ne teme...por ne kronologjine e reputacionit me lart me ka ra gjat jetes sime ...te vizitoj dhe jetoj neper perendim...dhe me ka ra te me pyesin se c'kombesi kam....dhe sigurisht qe kurre s'me ka shkuar mendja te fsheh idenditetin tim edhe atehere kur e kam ditur se c'mendje ka personi qe me pyet..edhe atehere kur populli im eshte pergjithesuar per te keq...edhe athere kur me ka pyetur ndonje grek apo serb dhe bile me kane dhene "kompliment" se si une jam ndryshe...U kam thene se shume keq qe pergjithesoni se une nuk jam aspak ndryshe une jam shqiptar , ata qe ju permendni jane pakice..si tek cdo komb...dhe nese ju me te vertete deshironi te pergjithesoni ja ua them une jam shqiptari nen mesatare sa i takon te qenit i mire......
Une nuk jam nga Shqiperia administrative por, te gjithe e dine qe une jam From Albania,....Albanian...dhe kur shkoj te vizitoj prinderit ne vendlindje thone kalofsh mire ne Shqiperi.........dhe s'ka njeri arsye te fshehi idenditetin se ate ne nuk e kemi zgjedhur ..por mund ta mbajme me ndere.....
Duke qene njeri i mire...eshte krenari te thuash edhe c'komb je kur te pyesin ...keshtu te gjithe ne se bashku bejme Portretin Shqiptar qe ...per fat te keq te dominimit te injorances ne bote pergjithesimi do te jete i perjetshem si vete injoranca...por,kur ne se bashku kemi krijuar portretin e mire shqiptar ..pergjithesimi do te jete pozitiv per ne.....
(dhe dikush qe permendi pyllin me derra...me beso e nderuar se cdo pylle ne bote ka me shume derra se ne pyllin tone....)
Kombetarja per mua luan rol te rendesishem..e kam per nder te jem shqiptar...dhe jam shume krenar qe jam shqiptar .........Praud To Be Albanian.......
...Te fshehish idenditetin te ben pa idenditet ...dhe te ben pa dinjitet njerezor...kush do te deshironte te kete pune me nje njeri qe nuk respekton dhe nderon vetveten...Ti je ai qe je......
Me nderime per te gjithe shqiptaret ne bote,
Mbajeni me ndere emrin shqiptar,dhe kurre mos fshihni idenditetin tuaj....
********** ESHTE SHUME MIRE TE JESHE SHQIPTAR******************
bili99,USA
Krijoni Kontakt