Një studim i ri provon se sa më i shëndetshëm të jetë njeriu në moshë të re, aq më e qëndrueshme do të jetë gjendja e tij shëndetësore dhe më i pakët rreziku nga problemet e zemrës.
Për një muaj, 16-vjeçari Alex Rou u mbajt në spital me anë të një aparati që luan rolin e zemrës. Mjekët thonë se falë kësaj zemre artificiale, Aleks arriti të jetojë derisa t’i vinte radha për transplantimin e zemrës së sëmurë. Kirurgu Jack Copeland thotë se Aleks Rou është personi më i ri në botë që mundi të jetojë me zemër artificiale. Tetorin e kaluar, një formë e distrofisë muskulare dëmtoi muskujt e zemrës së Aleksit. Ai ishte në pritje për një transplantim, por gjendja e tij u keqësua dhe mjekët në qendrën mjekësore në Tuson të Arizonës vendosën ta mbanin gjallë me një zemër artificiale. Me aparate që luajnë rolin e zemrës tashmë janë pajisur edhe disa spitale të tjera në Shtetet e Bashkuara. Po kështu trajtimi i çdo sëmundje në momentin e duhur, do të sjellë edhe rezultatet e dëshiruara pozitive. “Nga studimet e shumta dihet se të sëmurët mendorë mund të trajtohen me sukses.” - thotë mjekja Mary Zdanovic e qendrës kombëtare të shëndetit. “Kur këta të sëmurë marrin rregullisht ilaçe, rreziku që ata të bëhen përsëri të dhunshëm pakësohet dukshëm”, thekson Zdanovic. Kështu as skizofrenia nuk rezulton në dhunë, nëse i sëmuri trajtohet siç duhet. Ekspertët nuk thonë se një person me sëmundje nervore është normal, por ata shtojnë se simptomat e sëmundjes mund të trajtohen me sukses nëpërmjet ilaçeve. Megjithatë, ilaçet nuk japin rezultat te të gjithë pacientët.
Rëndësia e aktivitetit fizik
Është e rëndësishme për shëndetin tuaj që disa minuta në ditë t’ia kushtoni aktivitetit fizik. Kështu do të shmangni shumë probleme shëndetësore që kanë të bëjnë me zemrën, tensionin e gjakut, mbipeshën, etj. Aktiviteti fizik sjell edhe një formë të mirë fizike. Një studim i ri i botuar në numrin e fundit të Revistës së Shoqatës Mjekësore Amerikane, analizoi gjendjen shëndetësore të 4 mijë e 500 të rinjve të moshave 18-30 vjeç për 15 vjet radhazi. Gjendja shëndetësore u përcaktua nga përgjigjja e sistemit kardiak dhe atij të frymëmarrjes gjatë përdorimit të një aparature për stërvitje. “Një ndër përfundimet kryesore të studimit ishte se të rinjtë që nuk gëzonin shëndet të mirë me kalimin e kohës ndesheshin me një rrezik më të madh për t’u prekur nga sëmundja e zemrës. Ata që bënin një nivel të ulët ushtrimesh fizike kishin 3-6 herë më shumë gjasa të vuanin nga tensioni i lartë, diabeti dhe probleme të metabolizmit sesa ata që bënin ushtrime rregullisht. Ndërsa ata që bënin fare pak stërvitje fizike kishin 40 për qind më shumë shanse për nivele të larta kolesterine”. Dr. Carnethon është autore e studimit mbi rrezikun e problemeve koronare tek të rinjtë. Ajo thotë se pjesëmarrësit që përmirësuan gjendjen fizike gjatë studimit, ulën njëkohësisht rrezikun për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës. Pra mesazhi është i qartë: Nuk është kurrë vonë të vish në formë të mirë fizike. Ata që filluan fizkulturën dhe që ruajtën gjendjen e mirë fizike kishin rrezik më të vogël për t’u prekur nga sëmundjet kardiovaskulare në moshë të mesme.
Si ndikon aktiviteti fizik në shëndetin tuaj:
- Ndikon në punën e zemrës dhe sistemin kardiovaskular
- Qarkullimi i gjakut ulet në organet e brendshme dhe rritet në muskujt, mushkëritë dhe zemër
- Gjatë stërvitjes truri çliron më shumë norepinefrinë, që ndikon në gjendjen shpirtërore duke ulur depresionin nervor
- Përmirëson qarkullimin e gjakut në zemër dhe veshka
- Stërvitja në vetvete e rrit temperaturën e brendshme të trupit - Duhet të pini lëngje për hidratuar trupin gjatë stërvitjes
Proteina që shmang problemet kardiake
Sekreti i rinisë së përjetshme për zemrën mund të jetë i fshehur te një proteinë. Zbulimi vjen nga një ekip i Universitetit të Albertas, në Kanada, të cilët kanë studiuar mënyrën sesi kalimi i viteve i transformon mekanizmat ku funksionin muskuli kardiak, për të prodhuar energji duke u nisur nga “karburante” të ndryshme, lëndë ushqyese. Një zemër e re dhe në një shëndet të mirë, normalisht përdor një sasi të caktuar dhe të mjaftueshme të fibrave, sheqernave, drithërave, yndyrnave, proteinave, kripërave, etj. Këto “karburante” dhe energji nevojiten për të ri karrikuar zemrën për të rrahur dhe për të pompuar gjakun me mjaftueshmëri të plotë. Zbulimi i kësaj proteine, hap perspektiva për rritjen e mirëfunksionimit të zemrës dhe shmangien e problemeve kardiake.
Si ndihmon shëndeti i mirë te meshkujt
Është e njohur se pasja e një mënyre të shëndetshme jetese mund të sjellë një ndikim pozitiv në pjellshmërinë e burrave. Gjasat e meshkujve për të pasur fëmijë pakësohen pasi kalojnë moshën 35-vjeçare, kjo sipas studimeve të fundit. Studiuesit nga SHBA, kanë zbuluar se shkalla e dëmtimit të materialit gjenetik që përfshin qelizat e spermës rritet me moshën. Ndryshe nga pjesa më e madhe e qelizave të trupit, qelizat e spermës janë të paafta ta ndreqin këtë dëmtim. Më tej, studiuesit zbuluan se ndërsa burri moshohet, ai humb aftësinë natyrore të përzgjedhë qelizat e pashëndetshme. Ata zbuluan se burrat mbi 35 vjeç kishin një përqendrim më të lartë sperme me fille të prishura të ADN-së. Është i njohur fakti se pasja e një mënyre të shëndetshme jetese mund të sjellë një ndikim pozitiv në pjellshmërinë e burrave.
Anoreksia e dobëson funksionin e zemrës
Tek femrat me anoreksi dhe ato që kanë humbur shumë shpejt peshën e trupit mund të lajmërohen probleme me zemrën, me rrezik për jetën, të cilat bëhen të dukshme gjatë ushtrimeve, pohojnë ekspertët. Dihet se tek femrat e sëmura nga anoreksia paraqiten probleme në zemër, tek të cilat paraqiten të rrahura të pakta në zemër dhe dëmtim të muskulit të zemrës. Përveç kësaj, shkencëtarët besojnë se vdekja e menjëhershme në rastin e të sëmurëve nga anoreksia kryesisht është rezultat i problemeve në zemër. Një grup shkencëtarësh kanë studiuar punën e zemrës tek 36 vajza me moshë prej 11 deri 18 vjet, të cilat trajtoheshin në spital për shkak mosushqyerjes, të shkaktuara nga anoreksia. Këto femra paraqiteshin me probleme serioze me funksionin dhe shpeshtësinë e rrahjeve të zemrës.
Kujdesi për dhëmbët shmang infeksionet
Duhet të kujdesesh në çdo moment për gjendjen shëndetësore, sepse kështu do të krijoheshin në mënyrë objektive efektet afatgjata të gjendjes së mirë fizike te të rinjtë. “Pasta e dhëmbëve shërben thjesht për të ndihmuar, çdo gjë varet nga personi, - thotë doktor Patric Kohen. Madje për të parandaluar gërryerjen e dhëmbëve ju nuk keni nevojë për pastë dhëmbësh, pasi është lëvizja e furçës që bën punën”, - thotë ai. Doktor Kohen rekomandon furça të buta dhe lëvizjen e saj në mënyrë rrethore për dhëmbët e sipërm dhe lëvizje rrethore lart e poshtë për dhëmbët e poshtëm. Procesi duhet të zgjasë dy minuta dhe dhëmbët të lahen dy herë në ditë. Pasta me fluor forcon dhëmbët në zhvillim, por shpesh ajo shkon dëm me shpëlarjen e gojës. Goja duhet të shpëlahet pas 30 minutash në mënyrë që pasta të bëjë efektin e saj.
Marre nga Voa
Krijoni Kontakt