Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 36
    instinkt i vetembrojtjes!
    Anėtarėsuar
    24-05-2002
    Vendndodhja
    ne bahcen e shtepise time
    Postime
    351
    Iliria,
    Ti me duket i ke ngaterruar pak gjerat. Eshte fjala per BSEIM, jo per FE. Dhe keto te dyja nuk jane e njejta gje. Pra tek kjo tema trajtohet (me sa kam kuptuar une) besimi qe njeriu ka.
    Nuk ma merr mendja qe kombi per te cilin ti flet te mos besoje.

Unreal!

Edhe ti beson. Beson ne fatin dhe ky eshte nje lloj besimi. I drejte apo i padrejte te mbetet ty ta gjykosh, ne varesi se sa mire ndjehesh ti aty ku je.
    Mos u perpiq te gjykosh, sepse asnjeher nuk do arrish te dalesh ne fund. Perpiqu te ndjehesh mire dhe te vendosesh aty ku ndjehesh mire. Po ta shikosh ne kete prizem do e gjesh vendin te cilit i perket.
    Ji Vetvetja!

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Nuk e di se a besojne a jo?
    Keta nuk flasin per keso gjerash, nuk shprehen haptas.
    Ne shkolle mesojne per te gjitha religjionet bile ka edhe 23 shkolla te ashtuquajtura muslimane dhe keto finansohen nga taksa paguesit, cka do te thot se edhe une i finansoj.

Une nuk thash qe nuk besojne por thash se nuk jane religjioz.
    Une jam nje nga ata qe bejne dallim nga religjioni dhe besimi.
    Te besosh se ka dicka mbinatyrore eshte sado pak e llogjikshme por nuk eshte e domosdoshme te besosh ne fe-religjion.
    Nuk asnje gje te keqe as ne religjion derisa mos te kalojne ne fundament.Atehere eshte rrezik per vet ata qe "besojne" edhe per shoqerine.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga iliria e para : 15-05-2003 mė 13:59
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Iliria e para!!
    Shyqyr Zotit qe te kam pa te shkruash nje here paqe e para pyetje eshte se pse ato 23 shkolla sipas teje jane te "ashtequajtuara" muslimane? se a jane ata jo religjoz apo jane ky eshte problemi i tyre por une jam dakort me thenien tende ne te dalluarit mes religjonit dhe besimit por jam pak kondra me fjalen tende te besosh ne fe nuk eshte e domosdoshme pse kjo?
    E para sepse primare eshte te besosh ne Zotin nje te vetem, por feja eshte rregullator i jetes me dispozitat qe Zoti i ka urdheruar ne Fjalen e Tij dhe besimi ne Fjalen e Zotit eshte kusht i domosdoshem per besimtarin pra rrjedhimisht edhe ne fe, por edhe nga ana llogjike te shohesh se X apo Y fe eshte e drejte apo e shtrember ky eshte nje lloj besimi ne ate qe ti ke perbrenda teje qofte ajo edhe fiksim sic ka shume te tjere.
    Tjeter eshte edhe shprehja jote "derisa mos kaloje ne fundament" qe une jam kundra kesaj sepse njeriu qe eshte fetar apo religjoz (sic e quan ti dhe une nuk dua ta quaj keshtu per muslimanet) vetvetiu eshte fondamentalist sepse te quajturit fetar do te thote te praktikuarit e fese, e jo thjesh sepse une psh. jam musliman besoj thjesht ne Islam por nuk praktikoj fene time, pra nese u bera i qarte se praktika fetare eshte fondamentale. Nese ke nje shprehje tjeter ma sugjero por kjo eshte dmthnia e fondament-it te cilen ti nuk e pelqen.
    Per muslimanet: Te besuarit ne Allah dhe ne Muhamedin si i derguari i Allahut, Falja e namazit, dhenia e Zekatit, agjerimi i Ramazanit, dhe Peligrinazhi ne Qabe (mekke) per ata qe kane mundesi, eshte fondamentale dhe cdo musliman ne kete prizem eshte fondamentalist, ka dicka qe ty nuk te pelqen ketu????
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

instinkt i vetembrojtjes!
    Anėtarėsuar
    24-05-2002
    Vendndodhja
    ne bahcen e shtepise time
    Postime
    351
    rapsod,

Ca ke shkruar ti me siper (dhe cfare do shkruaj une tani) eshte krejt jashte kesaj teme.

Sigurisht qe te besosh dhe te praktikosh nje fe, nuk ka te beje me besimin dhe nuk ka te beje aspak me fondamentalizmin.

Para disa ditesh lexova ne gazete qe nje vajze islame u veteshperthye me nje bombe ne trup ne nje ambienet me njerez te tjere te pafajshem dhe pervec asaj u vrane 14 veta dhe u plagosen shume te tjere. Kete ajo e beri ne emer te praktikimit te fese Islame. Ky nuk eshte besim. Ky nuk eshte praktikim i fese. Ky eshte fondamentalizem!

Po ne te njejten gazete kohe me pare lexova per nje cift njerezish qe vetequheshin te ardhurit e zotit ne toke dhe qe vetequheshin pasardhes te Jezusit , qe kishin rrembyer nje vajze rreth 15 vjec duke fjetur ne dhomen e saj te gjumit dhe nen efektin e nje lloj hipnoze e kishin mbajtur larg familjes per me se 1 vit, duke jetuar ne male. Kam degjuar per te ashtuquajtur krishtere qe veteflijohen per ca aresye qe ato i dine. Edhe ky nuk eshte as besim, as praktikim feje, por eshte fondamentalizem.
    Dallimi eshte thelbesor.
    Ji Vetvetja!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Dallimi midis atyre qe besojne dhe nuk besojne une do ta permblidhja me dy fjale. Ata qe besojne jane si puna e atij jetimit qe gjene me te shtrenjte ne jete ka njohjen e Atit te tij dhe dashurise qe Ati ka per te. Ata njerez qe nuk besojne, nuk do te kene fatin te njohin Atin.

Te jesh besimtar do te thote te kesh deshire te njohesh bashkohesh me Atin Shpirteror.

P.S Populli shqiptar ka dhe nje fjale te urte: "Sikur ta dinte i biri sa e do i ati, do te cmendej!"
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Mendoj se besimi eshte shume i rendesishem, por edhe me i rendesishem eshte objekti ku vendoset ky besim. P.sh. kam degjuar se ne Indi ka njerez qe besojne tek lopa dhe qe e adhurojne ate si te ishte perendi. E solla kete shembull per te theksuar rendesine qe ka objekti ku besojme. Ka njerez qe besojne Zotin, ka te tjere qe besojne dicka tjeter, por nuk besoj se ekziston ndonje kategori njerezish qe nuk beson ne dicka. Per mendimin problemi reduktohet ne ate se cfare besojme. Perkufizimi me i mire qe kam lexuar ndonjehere per besimin eshte tek Hebrenjte 11:1 :

Dhe besimi ėshtė siguria e gjėrave qė shpresohen, tregim i gjėrave qė nuk shihen;

Te besosh ne dicka do te thote te mbeshtetesh plotesisht pa dyshuar ne te, dhe te besosh ne Perendine e gjalle do te thote te mbeshtetesh plotesisht ne shkemb dhe Jezusi e quan te mencur ate njeri qe i beson fjalet e tij dhe i ve ne praktike, Luka 6:47-48:

47 Ēdo njėri qė vjen tek unė dhe dėgjon fjalėt e mia dhe t’i vė nė praktikė, unė do t’ju tregoj kujt i ngjan.
    48 Ai i ngjan njeriut qė, kur ndėrtoi shtėpinė e vet, gėrmoi shumė thellė dhe e vendosi themelin mbi shkėmb. Erdhi njė vėrshim, pėrroi u sul mbi atė shtėpi, por s’e tundi dot, sepse e kishte themelin mbi shkėmb.

Pershendetje!
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

mbushem me pafundesi.. Maska e ABIGAIL
    Anėtarėsuar
    10-12-2002
    Vendndodhja
    Athine
    Postime
    785
    Pasojat e besimit dhe te mos besimit jane:

PARAJSA dhe FERRI!

Miqesisht Abigail!
    Dituria prehet nė zemrėn e atij qė ka mend, por ajo qė ėshtė nė zemrėn e budallenjve merret vesh.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    ShpirtFshehur!!!
    Edhe ti si shumica e komprementojne shume fjalen Fondamentalizem, une ne fund te shkrimit tim e tregova se cfare eshte fondamentale per Muslimanet, rastet si ato te gazetave nuk jane praktike fetare dhe nuk ka se si te jene kur kryhen akte dhune sepse "s'ka dhune ne fe" (Kur'ani) ato qe kane ndodhur sic ishte edhe 11shtatori denohen ashper edhe nga autoritetet me te larta Islame gjera qe nuk kane te bejne me Islamin por me dekrete (fetva) te cilat i nxjerr Bin Ladeni me shoke te tij duke u fshehur se jane Islame por askush nga bota islame nuk i perkrah qe me detajisht nuk dua te futem se nuk eshte tema.
    Per temen: eshte sic e dha parashkruesja Parajse dhe e kunderta Ferr
    Por feja te tregon udhen drejt parajses sepse praktika fetare eshte urdheruar nga Perendia (sepse keshtu do Ai) dhe Fjala e Tij eshte udhezim drejt parajses. Kjo eshte dashuria qe ka Perendia per njeriun duke e udhezuar ate drejt asaj qe eshte me e mira ne kete bote dhe ne tjetren.
    Pershendetje!!!
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Ervin Hatibi: Besimi im, koracė ndaj padrejtėsive dhe kaosit

Sa i rėndėsishėm ėshtė dimensioni shpirtėror pėr ty?
    Duhet tė ishte po aq i rėndėsishėm sa ai fizik, apo diēka mė shumė. Por robi ėshtė i dobėt, dhe tenton tė bėjė aq sa mundet. Gjithsesi, duke qenė se pėrmasa shpirtėrore ėshtė e vetmja gjė “e hajrit” qė na dallon nga flora, fauna, mineralet etj, pėrpiqem qė ta lokalizoj sa mė mirė atė ē’ka ėshtė shpirt, qė i bie tė jetė nė njė zonė tė lėvizshme midis gjoksit dhe ballit. Ose pak mė gjėrė. Sigurisht qė nuk e kam seriozisht kėtė, por prapė ka njė lloj tė vėrtete nė sizmikėn busullore tė zemrės apo nė pranėvendosjen e gjithė atyre gjėrave tė bukura e tė vyera nė fytyrė. Ajo ēka bie nė sy tek ēdo njeri i shtrirė horizontalisht qė fle apo qė vdes, ėshtė mungesa e shpirtit, qė ka shkuar diku tjetėr. Nuk mundesh tė dallosh mė nėse njeriu ėshtė “kėshtu apo ashtu”, si nė ēastin kur ishte zgjuar apo gjallė. Tė vdekurit dhe tė fjeturit janė tė mirė, i janė dorėzuar Zotit, sepse mė nė fund po bėjnė atė qė duhet bėrė dhe jo ndonjė paudhėsi. Fytyrat e tyre, gjokset e tyre nuk dallojnė mė nga, fjala vjen, gjunjėt apo gishtėrinjtė. S’ka mė shpirt aty. (Formėn e kėtyre informatave mė sipėr merre pak me rezervė, se i them pėr qejf, jo pėr shkencė.)

Si ke mbėrritur deri tek filozofia islame?
    Duke u hedhur gur pas guri si ai kalamani i fshatit tė thellė qė kapton nėpėr stinė pėrroin pėr tė shkuar deri tek fshati me shkollė. Mė ka ēuditur njėherė njė vetėpėrkufizim i Ernesto Sabatos sė madh, i cili bashkė me njė tjetėr Ernesto nga Argjentina kanė qenė dy nga heronjtė e mij tė shumtė. Ai thoshte se ishte njė anarkist i krishterė. Pa e ditur kaq shkurt pėrkufizimin, kam kaluar gjithė fillimin e viteve nėntėdhjetė nėn kėto dy shenja tė mėdha, deri sa i dhashė fund dyzimit. Refuzimi im pseudoanarkist ndaj ēdo renditjeje nėn njerėz tė tjerė, por edhe frika nga kaosi dhe neveria nga padrejtėsia, mė ēoi nė nevojėn pėr diēka totalisht jonjerėzore pėr t’i dhuruar lirinė dhe veten time qė nuk mund t’i meritonte ndonjė njeri, zeje apo ideologji. Duke qenė paraprakisht besimtar, e dija se ky duhet tė ishte vetėm Zoti, i cili mė zbulohej pėrmes Dhjatės sė Re dhe tė Vjetrės. Nė kėtė mėnyrė, pėrjetimet e gjithė kėsaj, ndihmuar nga sa e sa ngjarje, mė bėnė tė arrija, arrita tek monoteizmi puritan i Islamit, me etikėn altruiste tokė-e-vetėmohuese tė krishtėrimit, nė harmoni me shenjtėrinė legaliste-literaliste judaike.

A mund tė jetė njė artist mysliman?
    Varet ēfarė kupton me artist dhe varet ēfarė kupton me mysliman. Ka shumė lloje artistėsh dhe shumė lloje myslimanėsh. Nėse gjerėsisht do tė thoshim se artisti ėshtė ai qė duke iu referuar njė tradite modelon gjėsende apo qėndrime tė pėlqyeshme pėr shpirtin, dhe me mysliman njė njeri qė duke iu referuar njė tradite, kėnaqet duke besuar Zotin, Profetin dhe jetėn tjetėr, atėherė do tė thoshim se dy bashkėsitė do puqen patjetėr. Nė Shqipėri, unė njoh e kam miq tė paktėn njė duzinė poetėsh, piktorėsh e muzikantėsh, jo thjesht myslimanė, por praktikues tė zellshėm bile. Pėr tė mos u zgjatur shumė, se ėshtė e tepėrt, pėr traditėn 1400 -vjeēare tė artit islam nė botė, si edhe pėr gjeneratėn e re tė artistėve besimtarė myslimanė nė botė, po tė kujtoj se para disa ditėsh gati gjithė televizionet dhanė copėza nga njė album muzikor i botuar nė Britani nė kuadrin e bamirėsive pėr fėmijėt e Irakut. Krahas Paul McCartney-t, dhe disa yjeve mė tė reja tė skenės, merrte pjesė me njė kėngė edhe legjenda e gjallė Cat Stevens (Jusuf Islam), njė mjekėrrosh kėshtu si puna ime. Nuk ia dalim po tė futemi tė numėrojmė tė tjerėt. Shih, njė nga hitet mė tė fuqishme tani, “The Seed” kėndohet nga The Roots, njė grup amerikan me pjesėtarė myslimanė tė konvertuar. Kush ndjek skenėn e jazz-it, e di sesa tė shpeshta janė konvertimet nė kėtė ambient. Mjafton njė kėrkim banal nė internet tė gjesh tufa me jazzman-ė Ibrahimė dhe Abazė me mbiemra anglosaksonė qė tė ēudisin. Flas ende vetėm pėr tė konvertuarit, sepse artistė arabė apo nga vendet myslimane ka sa tė duash, normalisht, por nuk mund tė vė dorėn nė zjarr nė janė besimtarė a praktikues tė fesė…

Vazhdon......

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

A je i lumtur nė besimin tėnd?

A je i lumtur nė besimin tėnd?
    Mė shumė se i lumtur jam i qetė. I paqėtuar. Plus qė unė kėtė muhabetin e lumturisė s’para e kam kuptuar ndonjėherė mirė se ēdo tė thotė tamam. Mbase jam edhe i lumtur, kush e di.

Ekziston mendimi qė feja nuk mund tė jetė art, filozofi apo stil vetjak jetese, pasi ėshtė kolektive, si mendon?
    Art mbase jo, nė sensin qė njė besimtar jo detyrimisht duhet tė bėjė vjersha, por stil vetjak jete ėshtė pėr sa kohė qė individė tė panumėrt zgjedhin vetė tė jetojnė si besimtarė. Sa pėr kolektivitetin, kjo ėshtė mė tepėr ēėshtje nivelesh sesa ndonjė imperativ fetar. Pa shiko pak tė lutem nė rrugė; sheh vetėm dy tipa femrash dhe nja dy-tre tipa meshkujsh. Po ai stil, po ajo veshje, po ajo ecejake e pėrditshme, po ato koordinata, po ato referenca; mė tmerri ėshtė kur dhe i bėn tė flasin... Herė-herė mė ngjan vetja sikur jam nė njė zhgjėndėrr me Revolucion Kulturor nė Kinėn e Maos. Imagjino pak mė tė vjetrit kur rinia ėshtė katandisur kėshtu... Njerėzit qė ndryshojnė, qė dalin njė kokė mbi tė tjerėt janė pakicė, kudo e kurdo. Megjithatė, mė ka ēuditur njė shprehje tė Bruno Etienne, njė nga islamologėt mė tė njohur tė kohės, kur shkruante se gjatė gjithė udhėtimeve tė veta kėrkimore nuk kishte takuar dy myslimanė njėsoj…

Ē'mendim ke pėr prirjet aziatike tė tė jetuarit qė merren nė Perėndim si stili i vėrtetė i tė jetuarit si yoga, zen, taoizmin, meditimin etj?
    Shto kėtu edhe sufizmin, dimensionin mistik tė Islamit, i cili ėshtė gati po aq nė modė nė Perėndim. Ėshtė mbase njė rezistencė vetėmbrojtėse ndaj relativizimit tė pėrditshėm tė vlerave, ndaj shpejtėsisė sė zhvillimeve tekno-urbane, tė cilat nuk janė fort nė harmoni me kohėn e pėrjetshme e tė brendshme tė njeriut. Kjo shtyn edhe tėrheqjen nėpėr oazet e lindjes, ku shpirtėrorja, poetikja, tradicionalja, natyralja nuk e kanė humbur ende shijen.

Vazhdon...

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-08-2006, 16:53
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •