Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708

Nga vijnë emrat e zotave judaikë?

Pershendetje,

Kisha nje pyetje rreth emrave qe i jepen Zotit ne Krishterim(mbase duhet te them Judaizem) dhe ne Islam.

Nga kane ardhur emrat Yahweh apo Allah ?

---------------
    Nqs tema eshte hapur me pare kerkoj ndjese... ne rast se eshte hapur 1 vit apo 2 vjet me pare them se te riflitet nuk ben dem... aq me teper qe jane shumefishuar dhe antaret e forumit.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar Maska e Fjala e drejte
    Anëtarësuar
    24-02-2004
    Vendndodhja
    albania
    Postime
    188
    EMRAT E ALLAHUT SIÇ KANË ARDHUR NË KURAN DHE NË SYNETIN E PASTËR.
    1- -ALLAH.

Është përmendur në shumë vende të kuranit .Ka thënë Allahu në kuran:-
    " Thuaj ai Allahu është Një" .ikhlas – 1.
    Disa dietarë kanë thënë se ky emër nuk përmban ndonjë domethënie porse ky është një emër i përveçëm që tregon për qënien e Allahut . Por kjo nuk është e saktë sepse ky është marrë në gjuhën arabe nga fjala -ilah" dhe është futur në të "- eli" shques dhe është bërë Allahu. Ka thënë Ibnu Abazi:-
    "Allahu është Ai i cili adhurohet nga të gjitha krijesat .
    Ndryshuar për herë të fundit nga KVS : 28-05-2006 më 23:17 Arsyeja: Cens.rreg.

I shkreti Mahmut Jihadi Maska e LONDON-TIRONC
    Anëtarësuar
    08-12-2002
    Postime
    279
    Ne kohen e Muhamedit,ne Mekka,arabet i faleshin rreth 360 perendish,duke filluar qe nga guri e druri e deri tek hena e pinguini,ashtu si edhe pjesa me e madhe e njerezimit te asaj kohe. Zoti suprem i fisit Quraish nga i cili vinte edhe Muhamedi,quhej Allah. I jati i Muhamedit quhej Abd-Allah qe ne shqipo-turqisht eshte Abdullah,e qe do te thote ''skllav i Allahut''.Ky fis pra i falej pra Zotit Pagan, Allahut,qe per ta ishte Gjysem Hena,pra i faleshin henes.Nje nga ritualet kryesore te fisit Quraish ishte se ata i faleshin henes 5 here ne dite. Nje tjeter kustom ishte se ata pelegrinonin ne Mekka si edhe kishin nje muaj te shenjte.Te gjitha keto kohe me pare se Muhamedi te behej profet e bota te kishte Islamin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga LONDON-TIRONC : 07-04-2004 më 14:27
    Kur ne niseshim per marrshim,zuzkat qanit me ngasherim.
    Ne Jarovesh ne po vemi,kush nuk beson borxh nuk ja kemi.

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    London tironc me te vertete arabet kishin idhujt te shumte por ata besonin ne nje Zot ne qiell dhe idhujt ne toke Zotin ne qiell eshte Zoti i vertete sic besojne kristianet sot ne atin si Zot dhe jezusin si zot pra arabet Allah i thonin Zotit ose atit qe e quani ju dhe idhujt kishin krijesat ne toke ose sic keni ju jezusin te vilin e hynizoni dhe ebeni Zot ose e zbrisni Zotin dhe e fusni ne trupin e njeriut dhe e gjithe perpjekja qe beri profeti Muhamed a.s ishte largimi i adhurimi i idhujve ose krijesave ne toke dhe adhurimi i Zotit ne qiell per kete deshmon dhe ajeti i kuranit.

10:22.
    Ai (All-llahu) ua bëri të mundshëm udhëtimin në tokë e në det, deri kur jeni në anije që lundrojnë me ta (me udhëtarët) me anë të një ere të lehtë dhe janë të lumtur me të (me erën e lehtë), ia beh një erë e fortë dhe nga të gjitha anët rrethohen nga valët dhe binden se janë shkatërruar, e lusin All-llahun pa farë përzierje të idhujve (duke thënë): Nëse na shpëton nga kjo (katastrofë), ne do të jemi gjithnjë falënderues!"

Fjala Allah vjen nga vete Testamenti i vjeter nga hebraishtja.

Elohim = Allah .

Kuran 3:2

Allâhu la ilaha ila huwal hayyul qayyum--->ne arabisht

Elohim, ein eloh mibaladaiv, ha-Chai, ha-Qayam ---> ne hebraisht

All-llahu është Një, e nuk ka të adhuruar (Zot) pos tij, është i përjetshëm mbikëqyrës

Genesis 1:1
    B'reshit bara ELOHIM et ha-shama'im, V'et ha-arets.
    Në fillim Perëndia krijoi qiejt dhe tokën

Robert Oshana's Online Introduction to Basic Assyrian Aramaic, http://learnassyrian.com.
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,410
    Postimet në Bllog
    22
    Emri i Zotit ne shqip perkthehet "Unë Jam". Njerezit e kesaj toke nuk jane te denje te shohin fytyren apo shqiptojne Emrin e Tij. Ardhja e Jezu Krishtit ne toke, Birit te perendise, ka per qellim pikerisht futjen e njeriut ne udhen e drejte te shpetimit, ate udhe qe te shpie ne Mbreterine e Zotit.

Te shpetuar jane ata qe do te jetojne ne pranine te Tij.
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

i/e regjistruar Maska e enes22
    Anëtarësuar
    29-01-2004
    Vendndodhja
    Belgjik
    Postime
    26

selam alejkum (per ke ndjek udhezimin e Muhammedit a.s)

O london tironci
    po mire ore po cfare shkroi
    Fjala e drejte nga i gjithe ky shpjegim nuk lexove asgje
    sepse me kete pergjigjen tende phhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    wallahi nuk te kuptoj ? ku i ke mesuar keto gjera qe na ke shkruar ketu ?
    sepse asgje nuk ka lidhje me emrin e Allahut /
    Gjithçka ka në qiej e në tokë i bën sexhde vetëm All-llahut me dëshirë ose me dhunë, (i bëjnë sexhde) edhe hijet e tyre në mëngjes e mbrëmje.
    multimedia islame
    gjithcka mbi multimedian islame

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ate qe ka thene London Tironci, eshte nje pisti studimi qe ndiqet nga shume historian antropolog etj etj. Fakti eshte qe ne Egjiptin e lashte, njeri nga zoterit ka qene MOON-GOD, Zoti i Henes, dhe ka pasur nje shenje te ngjashme me Henen qe gjendet dhe tek feja Islame. Kjo eshte pista kryesore qe po ndiqet dhe thuhet qe njeri nga idhujt e Kabas e ka pasur emrin Allah, dhe ka lidhje me Zotin Hene te Egjiptit te lashte, qe ishin dhe politeiste.

Ju nuk keni pse kerceni pasi keto studime kane baza shume te forta. Nje harte te mire te Religjoneve mund te gjendet ne librin Comparative Religions, nga AC BOUQUET, botim PENGIUN BOOKS LTD , i viti 1942. GREAT BRITAIN. Edhe pse mbi 80 % te volumeve jane djegur ne Bibloteken e Aleksandrise, perseri gjurme ka per te bere lidhjet e caktuara. Tek ky liber gjendet nje harte e religjoneve te se kaluares... ma merr mendja se ka plot e plot te tjere.
    Edhe nje here jane hipoteza qe po behen gjithmone e me teper objekt studimi te mirfillte.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

I shkreti Mahmut Jihadi Maska e LONDON-TIRONC
    Anëtarësuar
    08-12-2002
    Postime
    279
    Citim Postuar më parë nga enes22
    O london tironci
    po mire ore po cfare shkroi
    Fjala e drejte nga i gjithe ky shpjegim nuk lexove asgje
    sepse me kete pergjigjen tende phhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    wallahi nuk te kuptoj ? ku i ke mesuar keto gjera qe na ke shkruar ketu ?
    sepse asgje nuk ka lidhje me emrin e Allahut /

Vallahi bilahi as un spo te kuptoj.

Me duket se tema ka te beje me origjinen e fjales ''Zot'',ne gjuhe te ndryshme.

Une me aq sa dija,mbasi kam shfletuar shume ne lidhje me kete ceshtje si edhe te tjera ne lidhje me fene,te dhashe origjinen e fjales ''Allah'' pa tentuar te nxjerr mesime fetare, apo pa tentuar te bej propagande fetare.

Tani edhe nje here pa dashur te bej propagande anti islamike sic mund te mendosh ti edhe shoket e tuj ketu,po te them se pse edhe mund te kesh tendenca zakonisht te pritshme nga tipa si ju,qe fjalen shqipe 'Zot' ta nxirrni te origjinuar nga ndonje oaz i shkretetires se Gobit, po te them se origjinon nga fjala e vjeter Iliro-Helenase 'Zeus'. Per me shume shiko tek perendite greke te antikitetit. Kohet e fundit kane dal ne pah fakte se emrat e ketyre perendive greke origjinojne nga ilirishtja edhe jane te huazuara nga greket e lashte. Per kete s'ja vlen te zgjatesh sepse ndryshe do te dal nga tema,por te rekomandoj ti hedhesh nje sy historise se kombit tend me mire se sa te merresh me historine e shkelqimit te Kalifatit Arab nen Shahrian e Kuranin.

Keshtu pra i dashur mik,qe pretendon se do nxjerresh mesime fetare nga nje teme si kjo ku une e shikoj qe ka me shume karakter historik sesa ate te edukimit fetar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga LONDON-TIRONC : 12-04-2004 më 05:04
    Kur ne niseshim per marrshim,zuzkat qanit me ngasherim.
    Ne Jarovesh ne po vemi,kush nuk beson borxh nuk ja kemi.

Kam dëgjuar që Jahveh në hebraisht mbahet për "Unë jam që jam (UJQJ)" sipas një zbërthimi hipotetik. Kurse Allah nga hebraishtja Elohim = zotat, siç thuhet dhe më lart, dhe as kësaj nuk i dihet prejardhja me siguri e për shkak të shumësit nuk pëlqehet dhe aq.
    Ndryshuar për herë të fundit nga KVS : 30-05-2006 më 08:47 Arsyeja: -

Sami Frasheri Maska e Arrnubi
    Anëtarësuar
    19-07-2003
    Vendndodhja
    dynja
    Postime
    741
    thuhet qe njeri nga idhujt e Kabas e ka pasur emrin Allah
    Ku e lexove kete ti cyclo.

Allah eshte emri qe perdori Ademi.

Kush është Allahu?

Prej keqkuptimeve më të mëdha, që jomuslimanët kanë rreth Islamit, ka të bëj me fjalën “Allah”. Për arsye të ndryshme, shumë njerëz kanë arritur të besojnë se muslimanët adhurojnë një Zot që është i ndryshëm nga ai i të krishterëve dhe hebrejve. Kjo është krejtësisht e pavërtetë, pasi “Allah” është thjesht fjala arabe për fjalën “Zot”- dhe se ekziston vetëm një Zot. Nuk duhet të ekzitojë asnjë dyshim–muslimanët adhurojnë Zotin e Nuhut (Noeut), Ibrahimit (Abrahamit), Musës (Moisiut), Daudit (Davidit) dhe Isës (Jezusit)-paqja e qoftë mbi ata të gjithë. Megjithatë, është thuajse e vërtetë se konceptet e hebrejve, të krishterëve dhe të muslimanëve, nuk janë koncepte të njëjta për Zotin e Plotfuqishëm. Për shembull, muslimanët –si edhe hebrejtë e kundërshtojnë besimin e krishterë në Trinitet dhe nw Mishwrimin Hyjnorw. Megjithatë, kjo nuk do të thotë kurrsesi, që secila prej këtyre tre feve adhuron një Zot të ndryshëm - sepse siç e thamë edhe më lart, ekziston vetëm një Zot. Judaizmi, Krishtërimi dhe Islami të gjitha deklarojnë se besojnë në “fenë e Ibrahimit (Abrahamit)”, ku secila prej tyre është klasifikuar si “fe monoteiste”. Megjithatë, Islami mëson se religjionet e tjera në një mënyrë apo në një tjetër kanë shtrembëruar dhe shfuqizuar, besim e pastër dhe të saktë, në Zotin e Plotfuqishëm, duke mohuar mësimet e tij të vërteta dhe duke i përzier ato me idetë krijuese të njeriut.
    Pikë së pari, është e rëndësishme të përmendet, se fjala “Allah” është e njëjta fjalë që përdoret edhe prej arabisht folësëve të krishterë dhe hebrejë, për fjalën Zot. Nëse hapim një Bibël arabe, do të shohim fjalën “Allah” të përdorur në vend të fjalës “Zot” apo “God” në anglisht. Kjo është arsyeja pse fjala “Allah” është e vetmja fjalë në arabisht ekuivalente me fjalën angleze “God” me “G” të madhe apo me fjalën shqipe “Zot” me “Z” të madhe. Për më tepër fjala “Allah” nuk ka shumës apo gjini (d.m.th mashkullore apo femërore), e cila është në përputhshmëri me konceptin Islam për Zotin. Për shkak të kësaj, por gjithashtu edhe të Kur’anit, i cili është libri i shenjtë i muslimanëve, i shpallur në gjuhën arabe, ku disa muslimanë përdorin fjalën Allah për fjalën Zot edhe pse flasin gjuhë të tjera. Kjo nuk është unike vetëm për fjalën Allah, pasi shumë muslimanë priren të përdorin fjalë arabe kur diskutojnë çështje Islame, pavarsisht gjuhës që ata flasin. Kjo ndodh prej karakterit universal të mësimeve Islame - megjithëse janë përkthyer në çdo gjuhë kryesore - kanë qenë të ruajtura edhe në gjuhën arabe. ثshtë me interes të përmendim se fjala armenishte “Alaha”, është fjala për Zotin, në gjuhën që Jezusi fliste, është sigurisht më e afërt në tingull me fjalën “Allah” sesa fjala angleze “God” apo fjala shqipe “Zot”. Kjo qëndron si e vërtetë edhe për gjuhën hebraishte, për fjalën Zot, të cilat janë “El” dhe “Elah”, ku forma e shumësit është “Elohim”. Arsyeja e këtyre ngjashmërive është se Armenishtja, Hebraishtja dhe Arabishtja janë të trija gjuhë Semite, që rrjedhin prej të njëjtës origjinë. Po ashtu duhet të përmendim se në përkthimin e Biblës në anglisht, fjala hebraishte “El” është përkthyer si “Zot”, “zot” dhe “ëngjëll”! Kjo gjuhë jo e saktë, u lejon përkthyesëve të ndryshëm, të bazuar në nocionet e paraformuara, për ta përkthyer fjalën sipas këndvështrimit që u përshtatet atyre. Fjala arabe “Allah” nuk paraqet vështirësi apo dykuptimësi të tilla, pasi përdoret vetëm për fjalën Zoti i Plotfuqishëm. Po ashtu i vetmi ndryshim midis “zot”, që do të thotë zota të pavërtetë, dhe “Zot”, që do të thotë Një Zot i Vërtetë, është “Z”-ja e madhe. Në alfabetin arab, meqë nuk ka shkonja të mëdha, fjala për Zotin (d.m.th Allahun) formohet nga shtimi i e trajtës shquese, që në anglisht është “the” (AL-) fjalës arabe për “god/God”(zot/Zot) (ilah). Kështu fjala arabe Allah fjalë për fjalë do të thotë “The God” (Zoti) – “Al” në arabisht kryesisht shërben për të njëjtin funksion si edhe shkronja e madhe “G” në anglisht dhe “Z” në shqip. Në sajë të fakteve të përmendura, një përkthim më i saktë për fjalën “Allah” në anglisht do të ishte “The One –and- Only God” apo “ The One Tue God”, në shqip do të ishte “Një dhe Zot i Vetëm” apo “ Një Zot i Vërtetë”.

Më e rëndësishmja që duhet përmendur është se fjala arabe “Allah” mbart një mesazh të thellë fetar, në sajë të kuptimit të rrënjës dhe origjinës. Kjo është sepse e ka prejardhjen prej foljes arabe ta’allaha (apo alaha), e cila do të thotë “për tu adhuruar”.Kështu në arabisht, fjala “Allah” do të thotë “Ai që meriton gjithë adhurimet”.

(Cens.prop.)

Përpara se të përfundojmë, duhet të saktësojmë praktikën e atyre muslimanëve, të cilët insistojnë në përdorimin e fjalës arabe “Allah” edhe kur flasin anglisht apo ndonjë gjuhë tjetër. Pavarësisht kësaj praktike sigurisht nuk duhet kundërshtuar, kur thuhet në ambiente që e kuptojnë kuptimin e fjalës arabe “Allah”, flas nga eksperieca ime –gjatë viteve të mija jomuslimane dhe viteve muslimane- se një praktikë e tillë zakonisht mund të ngjalli keqkuptime. Duket se shpesh herë, shumica muslimanët që përdorin fjalën “Allah” në vend të fjalës “Zot”, edhe kur përpiqen të ftojnë njerëzit në Islam, janë të pavetëdijshëm për keqkuptimet e ashpra që shumë jomuslimanë kanë rreth Islamit (mënyrën e shtëmbëruar të Islamit, që ka qenë potretizuar në Perëndim). Duke insistuar në përdorimin fjalën “Allah” vetëm sa ndez flakët e keqinterpretimit – kështu nuk ka asnjë arsye për ta bërë atë. Shpesh kam pyetur veten se çfarë vlerësojnë disa muslimanë kur mendojnë përdorin fjalën “Allah” të shtuar për mesazhin e Pastër që ata janë duke përpjekur të përçojnë. (.. dhe unë jam akoma duke pritur për një përgjigje). Fatkeqësisht, ata muslimanë të cilët insistojnë në përdorimin e fjalës “Allah” edhe kur u drejtohen jomuslimanëve, të cilët nuk janë të familjarizuar me Isalmin dhe gjuhën arabe, po kryejnë një jo shërbim për vetet dhe për besimin e tyre. Fatkeqësisht, kjo praktikë është zakonisht e bazuar në supozime të rreme – nga një folës joamtarë i anglishtes- ku fjala “God” në anglisht është e paaftë për të shprehur një besim të pastër dhe të saktë në Zotin e Plotfuqishëm. Kjo është tërësishte pavërtetë. Nëse dikush thotë se fjala angleze “God” nuk mund të përdoret për të shprehur besimin e pastër të Islamit në Teuhid, ata janë gabim, jo sepse ata nuk e kuptojnë Teuhidin, por thjesht sepse ata nuk e kuptojnë gjuhën angleze. Shumë njerëz, të cilët insistojnë në përdorimin e fjalës arabe “Allah” zakonisht nuk e kuptojnë këtë, sepse në realitet ata nuk e konfirmojnë kaq shumë fjalën “Allah” pasi e kundërshtojnë fjalën “Zot” si të papranueshme - e bazuar në supozime të pavërteta. Për dikë që pranon si të vërtetë, supozon se fjala “Zot” presupozon një lloj pikëpamje teologjike (e tillë si Triniteti) është thjesht e gabuar- dhe kjo është e Gabuar me “G” të madhe. Të thuash se fjala “Zot” nuk duhet tw pranohet, pasi mund të ndryshohet në “zot”, “zota” apo “perëndi” është e palogjikshme sepse secila prej këtyre fjalëve ka një kuptim dhe një gërmëzim të dallueshëm. Duke përdorur të njëjtën linjë llogjikë, ku mund t’ju tregoj se rrënjët e shkronjave “ktb” mund të përdoren për të formuar fjalët arabe si “kitab” (libër), “mektebeh” (biblotekë), “mekteb” (zyrë) dhe “kaatib”(shkrimtar), por a do të thotë kjo se këto fjalë kanë të njëjtin kuptim? A i ngatërrojnë arabishtfolësit biblotekën me shkrimtarin dhe zyrën me libra (që të dyja në biseda apo edhe në realitet)? Nuk besoj! Pa përmendur edhe faktin se nëse “Al-“ në arabisht do të vendosej përballë këtyre fjalëve me qëllim për të bërë ato të përcaktuara, konfuzioni do të jetë më pak i mundshëm. Kështu e logjikshmja në dy rastet është njëjtë dhe kjo është, sepse pavarësisht nga shkronjat që janë përdorur në “Zot” (God) dhe “zot” (god), këto dy fjalë kanë dy kuptime të ndryshme në gjuhën angleze (si edhe shqipe). Shkronja e madhe “Z” apo “G” në anglisht nënkupton diçka të ndryshme nga “z”apo”g” e vogël - dhe kushdo që e mohon këtë, thjesht nuk e di të flasi anglisht (shqip).

(Cens.prop.)
    Ndryshuar për herë të fundit nga KVS : 30-05-2006 më 08:45 Arsyeja: Cens.prop.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A u dënua Jezusi apo jo?
    Nga die another day në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 08-03-2006, 09:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •