Close
Faqja 2 prej 13 FillimFillim 123412 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 128
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Pa ju futur ne thellesi informacionit per momentin kisha nja dy komente.

1) Pse eshte problem nese Aristidh Kola nuk ka perdorur literaturen e shkolles Hoxhiane ?

Per mendimin tim ai skishte si me e perdor nje literatur ku cakun e ka patur qe te shkonte deri ne shekullin e V-VI(edhe atje dyshim kam a kane arrit apo jo) dhe te linte cdo gje deri tek Iliret dhe mos shkonte me tutje. Pellazgollogu me i madh qe mund te kete ekzistuar te pakten i shekullit qe kaloi qe dihet, Dhimiter Pilika u internua me vite te tera ne burg, e nderkohe ajo akademi e famshme shqiptare nuk bente as edhe nje gje. Si mund t'i shkruante Kola librat me nje literature Hoxhiste ?! Megjithate ti jep versionin tend pse ty te vriten syte qe ai perdor burime greke dhe burime arvanite.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Simeonidhi ka harruar (pa dashje) të shtojë shprehjen e famshe të Kolias se që të provosh që je grek duhet së pari të provosh që je shqiptar. Pellazgët, dorët, dardanët, jonët, yllët, grekët, ilirët, arbërit, shqipot, janë një fis, një gjuhë, një qytetërim në faza të ndryshme historike nëpër Mesdhe kryesisht në Ilirik.

...pastaj erdhën armenët e krishterë... dhe të zgjedhurit e Jahvehut... pa harruar shtesat e konsiderueshme afrikane nga Siria, Libia e Etiopia ku lulëzoi feja e re e paqes me shpatë në dorë... dhe sot është viti 2006... dhe tashmë emri grek po ashtu si ai maqedon kanë tjetër përmbajtje gjenetike...

...dhe nisur nga status-kuoja e të XX-it ngatërrohen në analizë disa
    Ndryshuar për herë të fundit nga Legjion : 15-05-2006 më 20:03
    Alle Serben müssen sterben

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga Cyclotomic
    1) Pse eshte problem nese Aristidh Kola nuk ka perdorur literaturen e shkolles Hoxhiane ?
    Nuk e perdor mer baloz se ky njeri nuk dinte shqip. Jo se kishte problem me Hoxhistet...

Une habitem me reagimin tuaj ne postimet me larte. Me te shumtit nga ju nuk besoj se e keni lexuar por te pakten lexoni citimet qe kam sjelle.

Ato nuk i them une, i thote Aristidhi dora vete.

Citim Postuar më parë nga nausika
    Aristidhi u helmua nga ato interesa te cilat ai i trazoi me librin e tij.
    E cuditshme je dhe ti...

Mendon se greket do helmonin c'do shkrimtar qe shprehet kundra kishes apo kundra grekeve? Po di sa shkrimtare kane opinione te tilla? Me qindra.

Une nuk kam pare nje njeri qe te jete mendjemadh dhe ne vdekje. Rreth 3000 vete vdesin ne Greqi c'do vit nga leucemia, por nuk pash asnjerin te akuzoje shtetin grek...

Do vazhdoj me citime te tjera....
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tannhauser : 16-05-2006 më 09:04

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Tannhauser
    Mendon se greket do helmonin c'do shkrimtar qe shprehet kundra kishes apo kundra grekeve? Po di sa shkrimtare kane opinione te tilla? Me qindra.

Une nuk kam pare nje njeri qe te jete mendjemadh dhe ne vdekje. Rreth 3000 vete vdesin ne Greqi c'do vit nga leucemia, por nuk pash asnjerin te akuzoje shtetin grek...

Do vazhdoj me citime te tjera....
    Interesant je, un dy dij ne kohet moderne
    Takis Michas dhe ajo qe ka shkrujt per ceshtjen e Maqedonise. Takis Michas ka kohe qe ka ikur nga Greqia dhe banon ne Indiana me duket dhe jep mesim andeja. Edhe librin keta ja kan botu. Qe te dy kerkohen per peshk themi ne ne Greqi. Ti me thua mua se si do ta helmonin Kolen. Kolen ata e kishin atje, po Kola mbase mund te mos kete ditur shqip shkoqur, por nga karakteri, qe i beri balle mu atje ne qender, ne cdo emision televiz kudo propagandes orthodhokse-bizantine tregon vecse nje gje, shqiptarine e tij. Librat e nje intelektuali te kalibrit te Koles i cili la profesionin e vet tejet fitimprures per ceshtje me madhore nuk ka ngelur nje oficer qe ti analizoj.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Interesant je, un dy dij ne kohet moderne
    Takis Michas dhe ajo qe ka shkrujt per ceshtjen e Maqedonise. Takis Michas ka kohe qe ka ikur nga Greqia dhe banon ne Indiana me duket dhe jep mesim andeja. Edhe librin keta ja kan botu. Qe te dy kerkohen per peshk themi ne ne Greqi. Ti me thua mua se si do ta helmonin Kolen. Kolen ata e kishin atje, po Kola mbase mund te mos kete ditur shqip shkoqur, por nga karakteri, qe i beri balle mu atje ne qender, ne cdo emision televiz kudo propagandes orthodhokse-bizantine tregon vecse nje gje, shqiptarine e tij. Librat e nje intelektuali te kalibrit te Koles i cili la profesionin e vet tejet fitimprures per ceshtje me madhore nuk ka ngelur nje oficer qe ti analizoj.
    Sa qesharak qe behesh...

Une mund te te tregoj mijera libra qe botohen c'do vit ne Greqi dhe shprehen kundra Kishes, kundra Bizantit...

Bile si puna jote ka me qindra organizata neopagane me revistat e tyre, me botime dhe c'fare te duash.

Dhe pse akuzoni psh grekun kur ai kishte shprehur mendime te zjarrta kunder serbeve, hebrenjve, homoseksualeve, turqeve, myslymaneve, te krishtereve etj, vlleheve, evgjiteve? Po sikur te kene 'helmuar' keta me larte?

Une nuk kuptoj pse jeni kaq anti-greke kur vete Kola eshte shprehur se edhe vete eshte grek edhe shqiptaret jane greke...Ma shpjego njecik.

i/e regjistruar Maska e Era1
    Anëtarësuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Une nuk kuptoj pse jeni kaq anti-greke kur vete Kola eshte shprehur se edhe vete eshte grek edhe shqiptaret jane greke...Ma shpjego njecik.
    Ti mor Tahua i Zeherit ngaterron thelbin e fjalise qe ka thene A.Kola.
    Ai thote:
    " Ja vlen te theksojme se greket qe kishin rezistuar ne Greqi, kur erdhen arvanitet, ishin pak e ndiqeshin nga forcat e Perandorise Kristiane Bizantine, nga uria dhe shkaterrimet e ndryshme qe po mbulonin ate vend. Ata pak greke te perndjekur u unifikuan me Arvanitet dhe u treten ne komunitetet arvanitase te fshatrave arvanitase dhe gjaku i ri arvanitasve te shekullit 14-te. As te mos mendohet se ne kete periudhe keta greker qe shpetuan ishin te ditur e artiste si ata te shekullit te 4-te para Krishtit"

Pra nuk thote qe shqiptaret jane grek por qe greket jane shqiptar , dhe kjo ka nje ndryshim te madh. A thua e kupton ti kete ndryshim !!???
    Firma ime eshte : SHQIPTARE

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga Era1
    Pra nuk thote qe shqiptaret jane grek por qe greket jane shqiptar , dhe kjo ka nje ndryshim te madh. A thua e kupton ti kete ndryshim !!???
    Me duket se ti (si gjithmone) nuk kupton.

urdhero c'fare shkruan vete Kola, i cili e konsideon veten grek. Dhe nuk do te degjoje per minoritet shqiptar ne greqi:

Nen kendveshtrimin e kesaj te vertete historike, duhet te kuptojme Greket e sotem (te Greqise dhe Shqiptaret), se kufijte e Kombit Grek fillojne nga Italia e Poshtme dhe duke kaluar nga Ballkani mbarojne ne Azine e Vogel, ku deri me sot banojne disa miliona arvanite.

Atehere un nuk e kuptoj pse ti je kaq anti-Kole?
    Nuk eshte se jam anti-Koles. Jam kundra vepres se Koles thjesht nga ana akademike. Dhe perdor vete shkrimet e Koles qe ta tregoj se librat e tij nuk kane rendesi shkencore.

Vepra e Koles ka nje rendesi te vogel nga ana folkloristike, por edhe ketu nuk ka lene pa kopjuar autoret e meparshem arvanite.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tannhauser : 16-05-2006 më 11:31

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708

Nuk eshte se jam anti-Koles. Jam kundra vepres se Koles thjesht nga ana akademike. Dhe perdor vete shkrimet e Koles qe ta tregoj se librat e tij nuk kane rendesi shkencore.

Vepra e Koles ka nje rendesi te vogel nga ana folkloristike, por edhe ketu nuk ka lene pa kopjuar autoret e meparshem arvanite.

- Ju zoti Aristidh jeni jurist ligjor, shkrimtar, gazetar por edhe veprimtar i shquar arvanitas. Mund te na flsini diçka per "Lidhjen e Arvanitasve te Greqise" dhe revisten "Besa" qe drejtoni?

A.KOLA: Shoqata e Arvanitasve eshte krijuar ne vitin 1981. Qellimi yne eshte:
    Te pershkruajme dhe te ruajme te dhenat gjuhesore, t'i studiojme ne menyre shkencore dhe te bindim popullin grek, pavaresisht se ka apo jo zanafille arvanitase, se e ka per detyre qe te ruaje "gjuhen e Perendive dhe te heronjve te Greqise", dmth. te arvanitasve. Dhe ne pergjithesi te bindim arvanitasit, se eshte nder dhe krenari te ruajne e te flasin ate gjuhe qe ua lane trashegim paraardhesit e tyre. Te zbuloje historine e vertete te arvanitasve si dhe rolin e tyre ne krijimin e shtetit te ri te Greqise... Te shkruhen te dhenat ose cilesite me te pasura folklorike te arvanitasve, qe ne kete moment perbejne trungun bazor folklorik te Greqise, qe te mos mbetet e panjohur per brezat e ardhshem dhe e dyta te mos humbase.
    Asimilimi i pakuptueshem ka ndodhur tek materiali folklorik, fjale te urta, perralla, kenge. Natyrisht kemi shume pengesa e veshtiresi por qe i perballojme me ambicje e vullnet arvanitasi.

- Cili eshte mesazhi juaj per lexuesit?
    A.KOLA: Studioni historine dhe konceptoni qe diçka qe nuk vete mire sot, nje pjese te madhe te pergjegjesise per historine e kemi secili nga ne.

---------

Ti do me perqesh vepren e tij... ajo eshte tjeter gje, e ke (me)nderin te besh keshtu pas vdekjes se tij, vecse mos harro se ka te tjere Kola dhe nuk do vonojne te dalin me teori dhe me te perfeksionuara qe mund te hedhin sigurisht poshte disa nga gjerat ne "Gjuhen e Perendise" (se libri tjeter i Arvanitasve eshte me te vertete thesar per mendimin tim etnologjik) per te treguar nje vertete akoma me te madhe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 16-05-2006 më 11:39

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Shikoni c'fare shkruante ne faqen 220 te librit:

Εγω ομως βλεπω, πως οι Γκεκηδες ειναι η πιο αντιπροσωπευτικη ακριτικη Ελληνικη Φυλη και οι <<εσχατοι των Ελληνων>>, που ακομα βρισκονται και υπαρχουν στην παλια κοιτιδα, στην παλια πηγη απ' οπου ξεκινησαν ολα τα αρχαιοελληνικα Φυλα. Τον περασμενο αιωνα που γινονταν οι προσπαθειες να ιδρυθει ανεξαρτητο Αλβανικο Κρατος και μετα τις επανειλημμενες αποτυχιες της ενοποιησης Ελλαδας και Αλβανιας και το μισος που υποδαυλιστικε στους δυο λαους, οι Γκεκηδες υπερηφανευονταν για την ελληνικη τους καταγωγη και μαλιστα την αμφισβητουσαν στους Ελλαδιτες.

ne shqip: Une ama shikoj, se Geget jane fisi me perfaqesues Grek i skajeve te veriut dhe <>, qe akoma gjenden dhe egzistojne ne zonen e vjeter, ne burimin e vjeter nga u nisen gjithe fiset e greqise se lashte. Shekullin e kaluar qe beheshin mundimet per krijimin e Shtetit te pavarur Shqipetar dhe pas deshtimeve te njepasnjeshme te bashkimit te Greqise dhe te Shqiperise dhe urrejtjes qe u ndez tek dy popujt, Geget krenoheshin per origjinen e tyre greke dhe bile kishin dyshime per ate te banoreve te Greqise.

Kjo teori ricilkohet ketu e dy shekuj pa kutuar akoma deshtimin e saj

se libri tjeter i Arvanitasve eshte me te vertete thesar per mendimin tim etnologjik
    Do ti vime dhe librit tjeter. Bej durim.

Ky nuk di mire shqipen as greqishten, si do bej krahasime ne dy fjuhet??? A thua te kishte lexuar shkrimtaret e vjeter shqiptare? A e dinte kush ishte Budi, apo Buzuku?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tannhauser : 16-05-2006 më 11:59

Southern Prince Maska e Pyrrhus_Mollos
    Anëtarësuar
    12-01-2006
    Vendndodhja
    Çamëri
    Postime
    315

Duke hedhur nje sy literatures (rreth 76 libra, nga te cilat kam lexuar 62) ve ne dukje disa gjera interesante. E para eshte se Kola nuk perdor fare literature shqipe.
    A.Kola perdor letersi jo-shqipe sepse ne ate menyre e ben kritiken me te balancuar, duke perdorur ato qe ka pasur gjetur ne vitin 1983. Mos harro se atehere veprat e S.Pollo,A.Puto ishin nga te paktat burime qe perdoreshin si udhezues te plote deri ne vitin 1993(madje dhe nga vepra amerikane) deri kur u permbys monizmi.

Njohurite e Koles per Historine dhe Gjeografine e Shqiperise (ne kete perjudhe) jane shume te pergjithshme dhe kjo duket nga literatura e tij qe perdor pasi ka vetem librin e Pollo-Puto si udhezues dhe librin e Ll. Malamas: Αλβανια, νυφη των αετων (Shqiperia: Nusja e Shqiponjave).

Per nje avokat qe ishte ai dinte shume, dhe kerkonte shume.
    Ti sa ai te ecesh dhe te ngri kapelen.(Oh me fal ti nuk je arberesh si ai, dhe nuk ke shpirt luftetari dhe s'e koncepton dot lirine si shqiptaret revolucionare)

Duke vazhduar literaturen e tij te bie ne sy vepra e dy Arvaniteve te shquar te Greqise, K. Biris dhe M. Mihail-Dede te cilet Kola i kopjon ne mase ne librin e tij.
    Ai nuk i kopjon por i qorton ne pikeveshtrimet e njeanshme te tyre te fabrikuara nga "Gjigandi Asimilues" grek.

Keto me te vertete do ishin per tu cuditur pasi Kola (mendoni ju) nuk do mbante nje pozite te tille. Po hajde qe nuk eshte keshtu. Edhe Kola pranon te njejten gje se edhe Tosket jane greke por sipas tij jo vetem keta por edhe Geget (qe i quan geke) te cilet bile jane grekerit me autentike.

Per te folur mbi autenticitetin, shqiptaret e sotshem jane me shume te aferm me diturine klasike,historine,dhe filologjinine greke sesa greket moderne "qe jane arap te zinj nga Azia e Vogel" Une njoh me shume shqiptare me emra te lashte{Pirro,Sokrat,Gent,Teuta,Kleves,Kleit,Justin ,Mikena,Enkelejd,Andronik,Aleksander,Akil,Themisto kli etj) sesa greke me emra {John,Nick,George,Michael,Peter,Gus,Sotir,Lambi,Il ia,
    Dimitri,Nick,Nick,Nick,Nick,Nick,John,John and................. finally wow Nicky}

Kjo eshte teoria e Koles. Se Shqiptaret dhe Greket jane nje dhe bejne pjese ne Kombin Grek dhe jane pasardhes te grekve te lashte, pra pasardhes te Pellazgeve.
    Po, drejte Shqiptaret nuk kane ardhur nga Azia e vogel as Egjipti,Siria,Izraili, Iraku e Armenia. Ειμαστε ντοπιοι χιλιαχρονοι.

Libri me te vertete do shume durim per ta lexuar. Gjuha (edhe pse Kola ka qene avokat) eshte shume e dobet. Ka shume gabime drjtshkrimi, qe i pranon dhe vete ne hyrjen e botimit te 9-te, gabime llogjike, sintakse, historike etj.
    Μοs shih gabimet shih lart "drjtshkrimore" por ndermarrjen dhe perkushtimin e nje njeriu te vendosur (tipik arvanitas).

Libri eshte nje sallate, duke permbajtur brenda elemente mitologjie, historie, biografie, vetebiografie, folklori, estetike, etnologjie, linguistike, feje etj.
    Kjo eshte nje dukuri tipike shqiptare. Shqiptaret kane horizont nga te gjitha dritaret e jetes, dmth. jane universale dhe pershtaten me cdo ambjent ku shkojne ose emigrojne duke u integruar ne shoqeri.

Skenderbeu thoshte dhe besonte ate qe une tani nga nje pozite e veshtire po mundohem te provoj. Se Shqiptare dhe Greke jemi nje rrace...

kjo eshte nje shkeputje nga libri:
    ...Nderkohe qe te gjithe europianet shkruanin per Skenderbeun, kronistet bizantine ose e injoronin krejtesisht ose e permendin diku dhe me nje ftohtesi te madhe (Halkokondili,Francis,Kritovulos.) Shkaku nuk eshte vdekja e tij e palavdishme, sic thote Paparigopulo, as fakti se ishte shqiptar dhe jo grek. me tej... Nuk eshte as lavdia dhe as kombesia kriteri i ketyre kronisteve. Eshte dallimi i besimit fetar te Skenderbeut,qe nuk eshte i krishtere ortodoks, por katolik, apo per te qene me te sakte, ishte "unit". Unitet ishin per bashkimin e dy kishave. Por keto gjera dhe hollesi gjate asaj periudhe kishin rendesi te jashtezakonshme dhe sulltanet i shfrytezonin me shume djallezi...

Prandaj mos i shfrytezo gjerat dhe mos i shtrembero faktet dhe mbi te gjitha: Si ke kurajo dhe e quan komedi ate liber? Kur e di qe cdo veper historike dhe politike ka gabime dhe te meta, si vete autoret nuk ka njeri te perkryer. Dhe nje here vlereso punen dhe jo gabimet ortografike. Mos i bej sallate gjerat vete dhe pastaj na e quan sallaten Greek Salad. Shkoqiti gjerat nje nga nje dhe pastaj kategorizoi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Pyrrhus_Mollos : 16-05-2006 më 12:42
    ÇAM 24 KARAT

Faqja 2 prej 13 FillimFillim 123412 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Arti Dhe Kritika
    Nga alberts-art në forumin Arti shqiptar
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-05-2021, 14:27
  2. Mexhit Prenci
    Nga Diabolis në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 12-07-2012, 16:19
  3. Si mund të ulet ndikimi grek në shqipëri ?
    Nga Anton në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 192
    Postimi i Fundit: 14-08-2011, 17:46
  4. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2006, 11:28
  5. Botimi i Kolise
    Nga Anton në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 29-07-2002, 10:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •