Shqiperia perfshihet ne aferen e pergjimit ne Greqi.
100 Pushtetare ne skandalin pergjimeve ne Greqi mendohen te jene perfshire rreth 100 funksionate larte te shtetit.Qe nga kryeministria e deri tek biznesmenet e medhenj,te gjithe celularet kane qene te pergjuar.

Shqiperia perfshihet ne skandalin e pergjimit te telefonatave ne Greqi.Prjeti prej 14 telefonave I perdorur per te pergjuar bisedat e mbi 100 funkionareve te larte te Greqise,ka merre thirrje disa minuteshe edhe nga Shqiperia.

Sipas agjencise zyrtare greke”ANA” behet fjale per pergjimin e kryeministrit,disa ministrave dhe shefave te policies ne Greqi.Skandalin e beri publik shefi I Sherbimeve Sekrete greke.Pas publikimit te hetimit,shefi I EYP-se ka treguar raportin para deputeteve greke.Me gjithe pergjimet dhe hemimet e Sherbimeve Sekrete ,asnje nga pergjuesit e bisedave nuk eshte arritur te kapet.

Deklarata e hetimit14 celularet “hije” te perdorur per te spiunuar ilegalisht ne sistemin e Vodafonit kane marre thirje nga SHBA ,Shqiperia dhe nepermjet satelitit “Inmarsat” te perdorurne komunikimet detare.Deklaraten e beri kreu I Sherbimeve Sekrete greke EYP.Gjate deshmise se tij perpara nje komiteti Parlamentar,qe po heton mbi skandalin e pergjimit ,komandanti I EYP ,Ioannis Korantis ,ka raportuar gjithashtu nje mosputhje te dukshme ndermjet gjatesise se regjistruar te thirrjeve dalese te kryera nga keta celulare,sipas Vodafone,dhe sasise se parave per te cilen ata detyroheshin .Korantis tha se hetimi I Eyp ka treguar se nje nga celularet “hije”te parapaguar ka marre gjashte thirrje te njepasnjeshme me 17 dhjetor 2004 nga nje stacion I Inmarsat ,ku secili prej tyre kishte zgjatur pak minuta.Ai shpjegoi se sistemi Inmarsat vepron nepermjet kater sateliteve,qe mbulojne te gjithe globin dhe se thirrjet specifike ishin transmetuar nga sateliti qe mbulon zonen nga pjesa lindore e Oqeanit Atlantik dei ne Mesdheun lindor dhe Arabine Saudite.Nje tjeter telefon “hije” ka marre tre thirrje te njepasnjeshme prej pas minutash nga SHBA me 31 gusht 2004 .Por Vodafone I ka siguruar EYP vetem kodin nderkombetar per thirrjet dhe jo detaje te tjera,duke thene se ato nuk jane rruajtur .”I njejti telefon me pas ka marrre tre thirrje nga Shqiperia me 5 janar 2005 “tha komandanti I EYP.”Te dhenat e siguruara nga Vodafone nuk tregojne thirrje te tjera hyrese ne sistemin e pergjimit te telfonave nga jashte”,shtoi ai.Korantis gjithashtu konfirmoi edhe deshmite e meparshme nga kreu I autoritetit te Intimitetit te Komunikimit te Pavarur te Greqise ,shefit te ADAE ,Andreas Labrinopoulos ,se nje cellular I parapaguar I nxjerre nga ekonomati I telefonave celulare TIM ka marr thirrje nga celularet “hije”.

Sipas Korantis ka pasur vetem dy thirrje te bera nga celularet “hije”Vodafone per celularin TIM nje ne oren 14:20 me 29 qeshor 2004 dhe ka zjgatur 24 seconda dhe nje tjeter ne oren 14:21 dhe ka zgjatur 9 seconda.

Korantis per me teper ka permendur se disa raste kur kohezgjatja e rregjitruar e telefonatave e kryer nga celularet “hije” ishte shume e vogel kjo per te justifikuar shume qe ata detyroheshin.Ai tregoji se Vodafone nuk ishte ne gjendje qe te siguronte nje shjegim bindes se si ishte e mundur kjo.

Duke deshmuar para komitetit te Transparences mbi rezultatet e hetimit te agjencise se tij,kreu I “Autoritetit te Sigurimit te Informacionit dhe Intimitetit te Komunikimit dhe Sigurise”(ADAE) ka aluduar se EYP ka zbuluar te njejtat prova.Lambrinopoulos tha se ADAE ka zbuluar dy thirrje dalese te kryera nga celularet pergjues Vodafone ndaj nje celulari TIM.Ai tha se celulari TIM “eshte sjelle” ne te njejten menyre si nje “kapes thirrjeve te uleta”per celularet ,por ka ka bere edhe thirrje ne SHBA.Sipas shefit te ADAE ,rregjistrimet e telefonave kane treguar se celulari me karte TIM ka kryer 11 thirrje dhe ka derguar SMS ne dy numra ne qytetin amerikan Laurel ne Maryland ,ndersa ka marre dhe thirrje nga numra te tjere TIM.Ai ka raportuar gjithashtu se gjashte mesazhe SMS nga jashte jane derguar ne sistemin pergjues te telefonave.

SKANDALI
Komploti I pergjimit te telefonave qe ka perfshire kompanine me te madhe ne Greqi ,Vodafone ,eshte zbuluar nga qeveria greke ne shkurt.Pas nje hetimi te maskuar rreth njevjecar.autoritetet kane deshtuar ne gjetjen e pergjegjesve.Eshte thene se rreth 100 celulare jane pergjuar ,perfshire edhe ate te kryeministrit te qeverise,personelit te larte te policies dhe te forcave te armatosura,aktivisteve ,gazetareve njerezit te biznesit ,madje dhe nje te punesuari ne ambasaden amerikane.Per here te pare ai ka marre vemendjen e qeverise ne mars te vitit 2005 nga shefi Ekzekutiv I Vodafone ,George koronias, I cili tha se pergjimi ka funksiunuar nepermjet nje aparati te huaj te sofistikuar ,qe ka aktivizuar nje system”kapesi te ulet cellular” te prodhuar nga Ericsson per te mundesuar pergjimin ligjor te celulareve ,por ishte te afte te maskonte prezencen e tij kur nuk ishte aktiv.
Skandali beri qe te japin doreheqje disa nga ministrat e kabinetit qerevitar grek,por duket se nuk dot te kete fajtore edhe pas hetimit.Nuk dihet se sa eshte perfshire Shqiperia ne kete afere,por eshte vertetuar se nje cellular shqiptar eshte perfshrire ne skandal.