Botuar: E enjte, 11 maj 2006 - 17:39 CET
Britania mbështet luftën kundër krimit
Ministri i Shtetit ne Ministrinë e Jashtme të Britanise së Madhe,Dr. Kim Howells, përshëndeti përpjekjet e qeverisë shqiptare në luftën e saj kundër krimit të organizuar e korrupsionit dhe e inkurajoi atë të vazhdojë më tej në të ardhmen.
Këtë deklaratë zoti Howells e bëri në një intervistë për BBC në shqip.
Dr. Howells: Shqipëria është një vend shumë i rëndësishëm për ne. Është vend i vogël, por gjeografikisht ka një pozitë shumë strategjike. Mendoj së gjithshkush e di se gjatë kalimit nga qeverisja totalitare në demokraci, Shqipëria ka kaluar një periudhë shumë të vështirë dhe unë kam ardhur të shpreh mbështetjen tonë për programin e reformave në vend dhe të bëj thirrje që autoritetet të luftojnë krimin e organizuar, veçanërisht, atë të trafikimit të qenieve njerëzore, trafikimin e drogës, pastrimin e parave; që ata ta vazhdojnë këtë luftë që kanë nisur. Mendoj se ata po e bëjnë këtë luftë me shumë sukses.
BBC: Para një muaji, në prill, Shqipëria u vizitua nga ministri i brendshëm britanik i atëhershëm, Charles Clarke. Kjo vizitë juaja është shenjë e intensifikimit të marrëdhënieve më qeverinë shqiptare?
Zoti Howells: Ne sigurisht që duam të intensifikojmë miqësinë dhe marrëdhëniet me Shqipërinë, sepse krimi i organizuar nuk njeh kufij. Ata do të kërkojnë hallkat më të dobëta në zinxhir, do të përpiqen të shfrytëzojnë portat - qofshin ato ajrore a detare apo ato pika kufitare tokësore ku mendojnë se është më e lehtë për të kaluar mallrat e jashtëligjshme. Dhe Shqipëria ka shumë lidhje të rëndësishme në Ballkan, ka shumë lidhje me vende të tjera jashtë Ballkanit. Disa prej tyre janë lidhje etnike. Ka të tjera që janë lidhje të jashtëligjshme përmes bandave të organizuara të kriminelëve. Është me shumë rëndësi që ne të bëjmë sa mundemi për t'i ndihmuar shqiptarët që ta luftojnë këtë lloj krimi që në rrënjë dhe rrënjët e tij, sigurisht janë brenda në Shqipëri.
BBC: Sa shqetësim përbën krimi i organizuar shqiptar për qeverinë britanike?
Zoti Howells: Përbën një shqetësim shumë të madh për ne. Ne e dimë se banda shqiptarësh në Londër dhe në pjesë të tjera të Britanisë, për shembull, si dhe në Gjermani, Francë e vende të tjera, kanë tendencë p.sh. të përdorin dhunë ekstreme, janë të lidhur ngushtë me njëri-tjetrin, janë shumë të përfshirë në prostitucion dhe drejtimin e shtëpive publike - ata po fusin në kurth dhjetëra mijë vajza të reja nga e gjithë Evropa që të punojnë në këto fusha dhe përdorin forcën kur këto vajza përpiqen t'u shpëtojnë nga kthetrat. Ne e dimë që ky është një problem me shtrirje të gjerë. Sigurisht që ky nuk është problem unikal për Shqipërinë. Padyshim qe çdo vend ka problemet e veta me krimin e organizuar, por krimi i organizuar shqiptar është zhvilluar në një mënyrë shumë të sofistikuar. Ai është bërë edhe gyp përcjellës për lëndë shumë të rrezikshme si heroina. Ne e dimë se shqiptarët janë thellësisht të përfshirë në kontrabandimin e një pjese të heroinës që vjen nga Afganistani përmes Turqisë dhe lidhjet mes grupeve kriminale shqiptare dhe turke janë të forta dhe ne i dimë.
BBC: Si po i përgjigjet qeveria shqiptare shqetësimit tuaj?
Zoti Howells: Mendoj se qeveria aktuale po përpiqet shumë, po bën arrestime, po lufton me problemet e korrupsionit në institucione, po përpiqet të theksojë rëndësinë e reformës në sistemin gjyqësor. Dhe mos harroni se forcimi i kufijve tokësorë e detarë nuk ka vlerë nëse këta persona i gjejmë, por nuk u bëjmë gjë. Shpesh, në udhëtimet e mia nëpër botë, zbuloj se është me të vërtetë problem korrupsioni, dobësia apo mungesa e dëshirës se gjyqësorit që të bëjë ndjekjen ligjore të kriminelëve shumë të rëndësishëm që mund të kenë lidhje politike dhe influencë politike. Dhe ky është një problem serioz. Dhe më duket se qeveria shqiptare tani, kjo aktualja, më në fund po përpiqert të bëjë diçka dhe është shumë serioze për këtë.
BBC: A ka për ta ndihmuar kjo në aspiratën e qeverisë shqiptare në anëtarësimin e vendit në BE?
Zoti Howells: Ne folëm shumë për aspiratat e qeverisë shqiptare për t'u bërë anëtare në BE dhe po ashtu në NATO dhe unë u përpoqa të theksoj se për ta bërë këtë, për t'i kthyer këto aspirata në realitetin e anëtarësimit, ata padyshim duhet të shkojnë shumë më larg përsa i përket programit të reformimit. Ne kemi aktualisht shumë probleme brenda BE-së, probleme të krimit të organizuar, të personave që shfrytëzojnë lirinë e lëvizjes së punëtorëve brenda BE-së. Dhe është e pamundur që një vend të bëhet anëtar me të drejta të plota, nëse ky vend nuk shihet se është i përgatitur që të luftojë korrupsionin në institucione dhe veçanërisht që t'i shndërrojë sistemin gjyqësor, policinë në organizma civilë mbi të cilët ushtrohet një kontroll demokratik dhe që janë të aftë të kontrollojnë vendin dhe kufijtë e vendit. Kjo është me rëndësi thelbësore para se të flitet realisht për anëtarësimin e Shqipërisë në BE.
Krijoni Kontakt