Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9

Cool A mund ta kthej pc tim ne server ?

Pershendetje.
    Une kam te instaluar ne pc paketen XAMPP qe perban brenda PHP, MYSQL, PHPMYADMIN etj......
    Kur e kam te lidhur pc ne rrjet lan mjafton qe nga nje kompjuter tjeter te fus IP e kompjuterit qe kam intaluar XAMPP dhe faqja qe kam krijuar une me hapet normalisht. Gjithashtu kam ndryshuar dhe HOSTS file ne C:\WINDOWS\system32\drivers\etc tek te gjithe kompjuterat dhe kam vendos IP e kompjuterit kryesor me nje adrese timen. [b]192.168.1.5 franko.com[b] dhe kur klikoj franko.com nga cdo pc faqja hapet normalisht.
    Tani a mundem une qe te hap kete faqe timen nga interneti?
    Mund te me tregoni se si funksionon nje gje e tille?
    Duhet te fus IP ne vend adreses, apo si mund ta maskoj ip me nje domain.
    Mund te jem cik i paqarte
    Pra si e ka bere altiX te kjo tema http://forumishqiptar.com/showthread...59#post2563259
    Ju faleminderit
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga francovice : 23-01-2010 mė 11:59
    Forumi Shqiptar
    My web (hobby): www.zonajuaj.com

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-04-2004
    Postime
    674

Si funksionon webi

Ne esence te internetit eshte TCP/IP komunikimi. Ky komunikim behet i mundur permes IP adresave. Meqenese IP adresat nuk jane shume te pershtatshme per memorizim te lehte dhe te shpejte, ka ardhe deri te shpikja e emrave te domeneve. Meqenese edhe numri i sherbimeve te ofruara nepermjet rrjetes eshte rritur (http, ftp, smtp, etj), eshte paraqitur nevoja per sherbimin fundamental i cili do te mundesoj qe te gjitha keo te funksionojne. Ky sherbim fundamental qyhet DNS (Domain Name Service). Funksioni i vetem i ketij sherbimi eshte caktimi i IP adreses ne baze te emrit te domenit dhe sherbimit te kerkuar (p.sh. ftp://microsoft.com, pra domeni eshte microsoft.com ndersa sherbimi i kerkuar eshte "file transfer protocol"). Ne rrjete ekzistojne dy lloje te sherbyesve (serverave) qe ofrojne keto sherbime: root servers, dhe name servers. Root servers jane serverat kryesor prej nga fillon degezimi i metutjeshem, dhe ne rastin tipik nuk kemi nevoj te merremi me to fare. Name servers jane serverat te cilet casen nga publiku tere kohen. Ne keto servera me rastin e regjistrimit te domenit i ipet casja administruese pronarit te domenit, me c'rast pronari mund te azhuroj informatat ne lidhje me sherbimet te cilat i ofron ai domen si dhe IP adresat e serverave te cilet ofrojne ato sherbime. Pra me rastin e regjistrimit te domenit, p.sh. "franko.com" duhet pasur se paku dy IP adresa publike ose dy servera te emruar publikisht te cilet do te sherbejne si "Name server" per domenin "franko.com". Ne raste se deshiron te perdoresh serverat e tua atehere sic tham me heret, keta servera duhet te lejojne casjen nga jashte ne sherbimin e DNS. Ky sherbim shpesh ofrohet nga "hosting" kompanite dhe mes te tjerash garantojne nje redundance me te larte. Ne name server te autorizuar futen infromatat me detaje ne lidhje me sherbimet e ofruara nga "franko.com".

Nje prej rasteve me tipike eshte qe web faqja e nje korporate te ndodhet tek kompania e hosting, ndersa email serveri te ndodhet tek korporata atehere modifikohet "MX record" (i cili quhet mail exchanger) dhe futet IP adresa publike e korporates (ne disa raste SMTP ofrohet ne port te jashtezakonshem me crast ne firewall/router behet percjellja e trafikut nga porti 25 ne portin e deshiruar).

Nje rast tjeter eshte ndarja e webfaqeve ne pjesen publike dhe ne pjesen private, me c'rast edhe ndodhja fizike e serverave mund te reflektoj kete situate pra server i webfaqeve publike te ndodhet ne nje lokacion ndersa serveri i webfaqeve private te ndodhet ne lokacion tjeter.

Ne perfundim besoj se e kuptove se cfar jane hapat qe duhet ndermare dhe pse. Ja ne forme te kondenzuar:
    1. Regjistro domenin
    2. Ne name serverin e autorizuar per domenin tend e modifikon IP adresen per web dhe e fute IP adresen tende publike (jo IP adresen private 192.168.... ose 10.10 ... por ate publike)
    3. Pret dy tre dite per DNS modifikimet te propagojne neper rrjet

Kaq

Disclaimer:
    Kopjimi dhe reprodukim i ketij postimi nuk lejohet pa kreditimin e postuesit. Modifikimi duhet te theksohet. Se fundi nese mendoni me perdore XP si server te keni parasyshe se numri i klienteve qe mund te sherbehen eshte i kufizuar.

Regjistrova nje Sub Domain Falas te DNS EXIT.COM
    Regjistrova dhe DNS me opsionin e faqes qe kishte per DYNAMIC IP.
    Duket e pelqyeshme por normale qe kompanite e hostit jane kastile per ate pune dhe punojne shume shpejt. Shpejtesia ime e internetit le per te deshiruar.
    Gjithsesi mesova shume nga ky tutorial.

Shume faleminderit
    Forumi Shqiptar
    My web (hobby): www.zonajuaj.com

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-04-2004
    Postime
    674
    Je i mireseardhur

i regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-10-2007
    Vendndodhja
    Diku ne emigrim
    Postime
    708

Nduhem per te krijuar nje server

Dua te krijoje nje server per internet kafe, pra jane 7 pc + kryesori, dhe dua qe te gjithe klientet te perdorin nje hdd per te arkivuar te dhenat e ture apo gjerat qe zbresin nga interneti, por te mos kete lidhje me depfreez.

[L]{I}[N]{U}[X] Maska e Ardi_Pg_ID
    Anėtarėsuar
    28-01-2003
    Vendndodhja
    New York City Haven on Earth
    Postime
    2,678
    Citim Postuar mė parė nga driniluka Lexo Postimin
    Dua te krijoje nje server per internet kafe, pra jane 7 pc + kryesori, dhe dua qe te gjithe klientet te perdorin nje hdd per te arkivuar te dhenat e ture apo gjerat qe zbresin nga interneti, por te mos kete lidhje me depfreez.

Ska pse te duhet Server vetem per kete pune mjafton te blesh nje NAS drive pra nje Driver Networku e monton prane kompjuterit qendror ose diku ne salle edhe MAP nje Network Drive ne te tere Kompjuterat edhe ne ate drive mund te bejne te tere save. Ka konfigurime akoma me te avancuara po per nje net cafe kjo te mjafton.

Ardi
    Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
    N. H. Schwarzkopf

i regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-10-2007
    Vendndodhja
    Diku ne emigrim
    Postime
    708
    Por ajo kushton goxha para dhe per ketu ku jam une nuk ja vlene, prandaj desha te di nese ka ndonje program qe e mundesone kete duke perdorur PC-ne qendrore

i regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-10-2007
    Vendndodhja
    Diku ne emigrim
    Postime
    708
    pashe nje video ne youtube
    shika sa e loehte tregon ketu por mua nuk ma nxjerre keshtu.

i regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-10-2007
    Vendndodhja
    Diku ne emigrim
    Postime
    708
    o djema ndonje ndihem ketu?!

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •