Close
Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 68

Tema: Sufizmi

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

mos paragjyko

Citim Postuar mė parė nga alDI
    citimi rapsodit

Po shof rapsod se kur ti don me mbrojt mendimin tend se ke problem edhe te mohosh te verteten.
    Qe e kan qujt qafir nje numer i madh ulemash pse nuk ja tregon atij alko71 por e mban te fsheht? apo vetem e vetem se ky eshte nder liderat e sufizmit edhe ti e mbron?
    Edhe nje musliman qe ka shum pak dije po te lexoj librat e ibn arabiut shef cmendurira aty .
    Ktu po sjell disa fjal ulemash se cfar kan then ata per ibn Arabiun koken e sufizmit.

Qe tua bej te ditur te gjithve atyre qe si njofin keta dijetar ma posht..keta jan elita e dijetareve ne kohen kur ka jetu ibn arabiu dhe ja cfar kan then per te.

Ibn Hajer Askalani thote :
    Disa fjale te gabuara te ibn arabiut ju permenden sheikul al-islam Siraaj al-Deen al-Balkeeni dhe u pyet per ibn arabiun.Sheik Balkeeni u pergjigj: Ai eshte nje qafir.(ibid.fq 36)

Ibn Khaldun thote :
    Midis ketyre sufive Ibn `Arabi, Ibn Saba'een, Ibn Barraxhaan ka dhe disa ndjekes ne rrugen dhe ne fene e tyre .Ata kan mjaft libra qe qarkullojne plot me kufr krejt te dukshem dhe bidate te peshtira ,duke menduar te interpretojne tekste te vjetra dhe ne nje menyre te peshtire,derisa lexuesi habitet qe keto atribute I vishen islamit. (Ibid., fq. 41)

Al-Subki thote:
    Sufite e vonshem si Ibn Arabi dhe ndjekesit e tij jane te pakujdesshem , injorant dhe larg pales islame dhe ato midis tyre qe kane njohuri akoma dhe me keq.
    (Ibid., fq. 55).

Abu Zar'ah ibn al-Haafiz al-`Iraaki thote:
    Padyshim libri Al-Fusuus permban kufer krejt te dukshem ashtu si al-Futuuhaat al-Mekkijjah(libri qe ke permend ti rapsod) .Nese eshte e vertet qe ai I shkruajti keto dhe I besoi deri ne vdekje atehere ai eshte nje kaafir I denuar perjetesisht ne xhehennem,asnje dyshim per kete.
    (Ibid., fq. 60)
    Imam Edh-Dhehebiu thot:
    Nese ne librin e ibn Arabiut Fusus el-hikam nuk ka kufer atehere nuk ekziston kufri ne kete bote.

Ju takon juve tani te zgjidhni ose degjoni rapsodin ose degjoni keta me lart
    Po e filloj nga fjala jote e fundit aldi, se une nuk jam pikreferimi i askujt qe mbron Esha'arite, Maturidite apo edhe sufistet.
    Po kaloj ne fillimin tend, se une nuk kam fshehur asgje nga doktrina qe i eshte atribuar Ibn Arabiut, per Hulul dhe Ittihad, sic duket nuk e ke lexuar mire se c'ka thene ibn arabiu ne fjalen e tij.
    Gjithsesi, ne Sheriat ka nje baze te te gjykuarit ose me mire e thene ka nje "ka'ideh" qe thote: "gjyko "ala dhahir"- pra me c'eshte prezantuar, me ate qe X person mban ne veten e tij le te gjykoje Allahu dhe une s'jam Allahu qe te gjykoj Ibn Arabiun se c'mban ai ne vetveten e tij dhe nuk e nxjerr por e mban te fshehur, une di se sipas Ibn Arabiut, ai mohon te kete folur per "hulul dhe ittihad", per me teper ai thote se eshte kufer, te gjitha cka jane thene per hulul dhe ittihad, sipas Ibn Arabiut jane shpifje kunder tij.
    Une si Rapsod them ketu se ato qe shkruhen ne librat e Ibn Arabiut per Hulul dhe ittihad jane Kufer, kete e thote edhe Ibn Arabiu. Prej kesaj kuptohet se:
    1-ose i eshte permbajtur kesaj doktrine dhe ka kthyer mendim me vone
    2- ose eshte shpifur kunder tij dhe se Ibn Arabiu s'ka thene gje
    Dhe po e mbyll sqarimin tim me thenien e tij:
    "kush pretendon per Hulul, feja e tij eshte ma'lul"
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Perjashtuar nga Mod. Maska e brahobravo
    Anėtarėsuar
    23-04-2006
    Vendndodhja
    Mallakaster
    Postime
    26
    Citim Postuar mė parė nga brahobravo

Braho, nese mua me the koke e sufive dhe kete pa pasur asnje fakt e pa ditur asgje, nuk do te lejoj qe te shash e ofendosh te tjeret, si fjale shejtan te humbur apo ku ta di une.
    Nese nuk do dish te sillesh breda javes do jesh jashte forumi.
    Per Indritin

Ti mos u fut ne shkrimin tim dhe e fshfin me preteksin se gjasme un kam ofenduar dike por qellimi yte ishte te fshije linket qe un kisha shkruar.Je i vogel te na i hedhesh

Perjashtuar nga Mod. Maska e brahobravo
    Anėtarėsuar
    23-04-2006
    Vendndodhja
    Mallakaster
    Postime
    26
    Citim Postuar mė parė nga alko71
    Mstafa Mahmudit (Dialog me mikun ateist dhe Prej dyshimit deri ne besim)dhe Sejid Kutbit(nuk me kujtohet cili ka qene) qe me kenaqen me pergjigjet e atyre pytjeve qe me nxiste shejtani i mallkuar ti beja. Me vone fillova te lexoje libra te babait tim ne gjuhen boshnjake si : Kur'an u svjetlu nauke i filozofije (Kur'ani ne driten e shkences dhe filosofise) ,pastaj libra te El Gazaliut I Xhuz IIXhuz IIIXhuz e shume e shume te tjera..
    Gezohem qe qenke musliman i lexueshem, por me hidheron fakti qe dija nga kush e ke mare ti jane komplet te devijuar nga Sunneti i Muhammedit s.a.s

Kur profeti s.a.s ishte me sahadet e tij , u vizatoj nje rruge te drejte te toke , dhe disa vija anash dhe u tha sahedeve
    Kjo rruga e drejte eshte rruga e Allahut, kurse keto rruget e tjera kane na nje shejtan qe i theret dhe e pasojne
    Pra i nderuar vella musliman nuk pasohet se cfar ka qene babai, por pasohet Muhammedi s.a.s

Gjithsesi un duke mara parasysh ate qe shkrove me pare, qe kush pranon Kuranit dhe Muhammedin s.a.s eshte ne regull dhe te tjerat ska rendesi, te sygjerove te lexosh, pse? Se njeriu me dije ne Islam nuk e thote kete
    Ti ke shiat qe pranojne Kuranin Muhammedit s.a.s por dijetaret e sunnetit thone se ata nuk jane musliman (pervec se nje grup prej shiave qe falen 5 here)

Allahu na dhente dituri qe nuk harohet kurre

. Maska e alDI
    Anėtarėsuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    ca ke sjell rapsod jan vetem shpjegimet e tua fjalet e tua per ibn arabiun edhe harron se ty ste jep ose ste ka dhen kush leje te japesh fetawa e te gjykosh nje person pervecse nese sjell fjalen e dijetarve qe kan tezkije per ate pune.

Po ti perseris edhe njeher ti lexosh mire edhe mos te mundohesh te besh loje fjalesh ..keta qe e kan qujt kafir jan me te zgjuar se ty dhe skan dhen shum shpjegime jo po ta ket then kshu jo po ta ket then ashtu por sa kan lexu librat e tij e kan qujt kafir dhe PIK.

Thu si kan dit keta ulema gjith keto shpjegimet e tua e?

Ibn Hajer Askalani thote :
    Disa fjale te gabuara te ibn arabiut ju permenden sheikul al-islam Siraaj al-Deen al-Balkeeni dhe u pyet per ibn arabiun.Sheik Balkeeni u pergjigj: ai eshte nje kafir.(ibid.fq 36)

Ibn Khaldun thote :
    Midis ketyre sufive Ibn `Arabi, Ibn Saba'een, Ibn Barraxhaan ka dhe disa ndjekes ne rrugen dhe ne fene e tyre .Ata kan mjaft libra qe qarkullojne plot me kufer krejt te dukshem dhe bidate te peshtira ,duke menduar te interpretojne tekste te vjetra dhe ne nje menyre te peshtire,derisa lexuesi habitet qe keto atribute I vishen islamit. (Ibid., fq. 41)

Al-Subki thote:
    Sufite e vonshem si Ibn Arabi dhe ndjekesit e tij jane te pakujdesshem , injorant dhe larg pales islame dhe ato midis tyre qe kane njohuri akoma dhe me keq.
    (Ibid., fq. 55).

Wallahi lista e ulemave qe kan bere tekfir mbi ibn arabiun eshte shum e gjate dhe e madhe por ketu solla vetem keta se pertoja me perkthy.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alDI : 18-05-2006 mė 00:52
    .

Nallban Maska e alko71
    Anėtarėsuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokė
    Postime
    707
    Une nuk thash askund se ,e pasoj babain tim dhe aspak nuk eshte ashtu.Edhe babai im e edhe une jemi pasues te Muhamedit a.s.Une vetem u mundova te mos e lendoje asnjeren pale ,sepse per mua te gjithe jeni muslimane.As qe me interesojne ,se a po falet me kembe hapur apo mbyllur,me mjekerr apo pa mjekerr ,me pantallona te shkurter apo te gjate,me ngritjen e duarve pas cdo tekbiri apo vetem ne fillimte namazit,a po bie ne gjunje me pare e pastaj ne sexhde apo me duar.Une jame kunder cdo percarje pa lidhje fare per ceshtje te dores se ndoshta te dhjete.
    Me se tepermi po me pengon nje dukuri e besimtareve te rinje,qe kane filluar te lexojne dhe praktikojne islamin ne dy tre vitet e fundit,dhe te cilet posa te rrish me ta ,per here te pare,as pa e ditur se kush je ,a ke lidhje me islamin apo jo,fillojne me bombardime nga me te ndryshmet.Dhe kur i pyet me ndonje pytje mbi c'eshtjet e fikhut,fillojne me fetva te tyre pa pasur as njohurine me te vogel per ate ceshtje.Apo e i kane nja dy a tri ,te lexuara dhe t'i servojne te gatshme.
    Islami nuk veshtireson por lehteson .Kurse ata po veshtiresojne.
    Keta jane njerezit qe kane lexuar dy apo tri libra,per mendimin tim.

Mos mendo se une nuk kame shoke nga ata qe po i quajn selefi dhe wehabi,perkundrazi te gjithe besimtaret qe i njoh jane nga ky grup ,por qe nuk pranojne te quhen ashtu.Bisedoj haptas me ta dhe mund te te theme se edhe ata jane duke u transformuar.Nuk jane sic kane qene para tri a kater vitesh,kur u vlonte gjaku per cdo gje.Ende jane duke mesuar e edhe une bashke me ata.

Edhe nje here,islami eshte lehtesim e jo veshtiresim,dhe eshte logjike e paster.

Per autoret, te thash se nuk e di se cilit drejtim i takojne,dhe une marre vetem ate qe eshte ne perputhje me Kur'anin dhe sunnetin e te derguarit a.s.

Nuk ka te drejte askush ne bote t'i nencmoje dijetaret e seciles kohe qe jane perpjekur te hedhin drite ne hulumtimet e tyre.Po kush do te shkonte drejt gabimit gjate rruges se tije te dijes po ta dinte se eshte gabim?
    Sipas Kur'anit ,Allahu thote se do ta shperbleje ate qe eshte perpjekur ta zbuloje te verteten edhe nese nuk e zbulon ate.Pra perpjekja e tyre do te shperblehet edhe nese e kane pase gabim,sepse ata kane pasur qellimin e mire e jo te keq.

Per babain tim.Ai ka qene, qe me ka dhene rrugen e islamit ,dhe per mua ka qene burre me plot kuptimin e fjales ,e qe sot veshtire ia gjene shoqin.
    Eshte munduar ta pasoj te derguarin a.s.me te gjitha cilesit e tije.Edhe sot kur lexoj per sjelljen e nje muslimani,ne rruge ,xhami,familje,ndaj te afermit dhe te largetit,ndaj te varferit dhe nevojtarit,me del para syshe babai im sepse i ka pasur te gjitha keto,dhe sipas kesaje e di se nga kush i ka marre keto cilesi.
    Te gjitha percarjet ne mesin e muslimaneve jane te natyres shpesh pa lidhje ,andaj duhet qe t'i ulim gjakerat dhe te bisedojme ne menyre te urte me njeri tjetrin,pa ofendime dhe mallkime ndaj njeri tjetrit sic po ndodhe shpesh,se te e fundit te gjithe nje dite do te paraqitemi para Krijuesit dhe do te japim llogari per secilen fjale te thene vend e pa vend atije tjetrit.Andaj kujdes dhe kine frike Zotin e boterave.

Esselamu alejkum.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alko71 : 18-05-2006 mė 02:21

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    Nga Ibni Umeri r. anhuma trans*me*tohet se ka thėnė: “I Dėr*guari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: “Kur njė njeri i thotė vėllait tė tij (musliman): 'O i pafe (kafir)', atėherė njėri prej atyre tė dyve ėshtė i pėrshtatshėm pėr tė. Nėse ai ėshtė siē i ka thėnė, atėherė ėshtė nė rregull, por nėse ai nuk ėshtė si ėshtė emėrtuar, atėherė fjala e tij i kthehet atij”. (Mutte*fekun alejhi), ky hadith vlen edhe per Ibn Arabiun, keni kujdes kur e akuzoni se nuk fitoni asgje me akuza te tilla vetem qe mund te humbasni dicka (besimin); kurse realitetin e thenjeve te Ibn Arabiut dhe te dijetareve qe u ceken me larte, nuk e din askushi, kete pune lenjani Allahut te gjithdishem, por, ju keni mundesi me i komentu dhe gjyku thenjet e dijetareve e jo dijetaret, kjo eshte me paster per ju. Keto fjale ua deshiroj juve sikur qe ia deshiroj vetes.
    "Arsyeja e mosarsyes qė i bėhet arsyes sime aq shum ma dobėson arsyen sa qė me arsye e vajtoj bukurinė tėnde"

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga brahobravo
    Per Indritin

Ti mos u fut ne shkrimin tim dhe e fshfin me preteksin se gjasme un kam ofenduar dike por qellimi yte ishte te fshije linket qe un kisha shkruar.Je i vogel te na i hedhesh
    Por mor po ate pata per qellim une...

mesa duket ke probleme me kujtesen,megjithate nuk e mohoj, njera prej atyre faqeve nuk ja vlen te lexohet tjetren se kam pare.
    Behet fjale per ate te khavarixheve te rinj me ne krye rrabiun.

Mos u merr me moshen time se mund te dalesh me i vogel ndoshta.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga INDRITI : 18-05-2006 mė 08:02
    Injoranca nuk zhduket me top

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Njerez, tu them dicka?

ka thene profeti as:Do te jete shoku im ne Xhennet personi qe le polemikat, madje edhe nese e di qe eshte ne te vertete

Pyetja ime eshte kjo:
    Doni te polemizoni me njeri-tjetrin apo doni te jeni shoke te profetit as ne Xhennet?
    Zoti ju nderofte.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga INDRITI : 18-05-2006 mė 08:03
    Injoranca nuk zhduket me top

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    adli!!!
    Une nuk kam marr ne mbrojtje askend, per te gjitha gjykimet qe kam dhene deri me tani e kam marre duke u bazuar ne ate qe eshte e dukshme, nuk jam ketu per te mbrojtur Ibn Arabiun dhe askend tjeter, gjithkush i ka gjerat e bazuara ne vetveten e tij, gjithsesi Zoti eshte Ai qe di me shume se ne.!!!!!
    ps// me duket se fjalet qe jane thene per Ibn Arabiun ai vete i di dhe i ka kundershtuar, nuk dua te aludoj per asnje moment.
    Por c'ti besh Ibn Tejmijes qe edhe fjalet e tij nuk i ka kundershtuar por i ka mbeshtetur!!!!! Besoj se ka shume dallime mes Ibn Arabiut dhe ketij shejhut te fundit
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Perjashtuar Maska e ReNTiSi
    Anėtarėsuar
    20-02-2006
    Vendndodhja
    Nė Tokėn e gjėrė tė Krijuesit
    Postime
    33

Domethėnia dhe origjina e Sufizmit

Domethėnia dhe origjina e Sufizmit

Nga shejh Salih el-Feuzan

Burimi: Hakikatut-Tesewuf, faqe 11-15, botimi i parė

Fjala Tesewuf dhe Sufije nuk kanė qenė tė njohura gjatė gjeneratės sė parė Islame. Madje, kėto qenė prezantuar nė tė [islam] vetėm pasi qė u pėrvetėsuan nė Islam nga popujt tjerė.

Shejhul Islam Ibn Tejmije, Allahu pastė mėshirė ndaj tij, tha nė Mexhmu-ul-Fetaua:"Pėrsa i pėrket termit Sufije [Sufizėm], kjo s'ka qenė e njohur gjatė tre gjeneratave tė para tė Islamit. Dhe, tė folurit rreth kėsaj u bė e njohur vetėm pas tre gjeneratave tė para. Disa imamė dhe dijetarė folėn rreth kėsaj mė pas, siē ishte imam Ahmed bin Hanbel, Ebu Sulejman ed-Darani dhe tė tjerė. Po ashtu ėshtė transmetuar nga Sufjan eth-Theuri tė ketė folur rreth kėsaj. Disa nga ata po ashtu pėrmendėn kėtė nė autoritetin e el-Hasan el-Basrit. Ata dalluan nė pikėpamjet e tyre mbi domethėnien se ēkaje ia atribuon veten njė Sufi, meqė fjala 'Sufi' ėshtė njė emėr qė tregon njė atribuim, siē ėshtė el-Kurshi, el-Medini dhe kėshtu me radhė.

Thuhet se ky ėshtė njė atribuim ndaj Ehlus-Suffeh1, por kjo ėshtė gabim, meqė po tė ishte kėshtu, ata do ta quanin veten Sufij. Po ashtu ėshtė thėnė se kjo ėshtė atribuim ndaj Saff [radhės] e cila ėshtė me e shquara para Allahut, por edhe kjo ėshtė gabim, meqė po tė ishte kėshtu, ata do ta quanin veten Saffij. Po ashtu ėshtė thėnė se kjo ėshtė atribuim ndaj sefweh [mė tė mirės] nga krijimi i Allahut. Por, edhe kjo po ashtu ėshtė gabim, meqė po tė ishte kėshtu, ata do ta quanin veten Safwij. Ėshtė thėnė poashtu se kjo ėshtė atribuim ndaj Sufeh bin Bishr bin Udd bin Tabikheh, njė fis Arab qė gjindej pranė Mekes nė tė kaluarėn, tė cilit ia atribuonin veten asketėt. Ndonėse atribuimi i Sufi-t ėshtė nė pajtim me emrin e kėtij personi [Sufeh] nga pikėpamja gramatikore, ky poashtu ėshtė opinion i pasaktė, meqė kėta njerėz nuk kanė qenė tė njohur mirė pėr shumicėn e asketėve dhe pėr shkak se po t'iu atribuoheshin asketikėt atyre, do tė kishte qenė e mundshme qė ata t'ia atribuonin veten atyre gjatė epokės sė Sahabėve, Tabi'inėve dhe Atba' et-Tabi'inėve [por nuk e kanė bėrė kėtė].

Po ashtu kjo ėshtė pėr shkak se shumica e atyre qė flasin ne emėr tė Sufive s'janė tė vetėdijshėm pėr ekzistencėn e kėtij fisi dhe ata nuk e pėlqejnė qė t'i atribuohen njė fisi tė Ditėve tė Injorancės [xhahilijeh], i cili nuk ekzistonte gjatė epokės Islame. Poashtu ėshtė thėnė qė ky ėshtė opinioni mė i mirėnjohur: se Sufi ėshtė njė atribuim ndaj suf [leshit, rrobės sė leshtė]. Kjo meqė hera e parė kur Sufitė u shfaqėn ishte nė Basra [Irak].

Njerėzit e parė qė vendosėn rolin e Sufizmit kanė qenė disa shoqėrues tė Abdul-Uahid bin Zejd. Abdul-Uahid ka qenė njė nga shoqėruesit e el-Hasan el-Basrit i cili jetonte nė Basra, dhe aq shumė zhytej nė asketizėm [zuhd], adhurim [ibadet], frikė ndaj Allahut [khauf] dhe kėshtu me radhė, saqė njė shembull i tillė nuk mund tė gjindej nė banorėt e vendeve tjera.

Ebush-Shejh el-Esbehani transmetoi me njė zinxhir transmetimi tė lidhur me Muhamed ibn Sirinin, se i ka mbėrri atij qė njė grup njerėzish parapėlqenin tė vishnin rrobe tė leshta, kėshtu qė ai tha:'Janė disa njerėz qė parapėlqejnė tė veshin rrobe tė leshta duke pohuar se i gjasojnė Mesisė, tė birit tė Merjemes. Mirėpo, udhėzimi i pejgamberit tonė [salallahu alejhi ue selam] ėshtė mė i dashur pėr ne, dhe ai [salallahu alejhi ue selam] mbartte rroba tė pambukut dhe tė tjera lloje tė rrobes'. Apo ėshtė shprehur ngjashėm me kėtė".

Pas kėsaj, Ibn Tejmije tha:"Kėta njerėz ia atribuojnė veten rrobeve tė jashtme, e cila nė kėtė rast ėshtė rrobė e leshtė [suf]. Kėshtu qė mund tė thuhet pėr ndonjėrin nga ata se ėshtė njė Sufi. Mirėpo, metodologjia e tyrė s'ėshtė e kufizuar vetėm nė mbartjen e rrobės sė leshtė, e as qė e bėjnė tė detyrueshme kėtė pėr ndonjė. Ata i atribuohen kėsaj pėr shkak tė qenit tė kėsaj gjendje e jashtme".

Pastaj ai tha:"Pra, kjo ėshtė origjina e Sufizmit. Pas kėsaj, Sufizmi u degėzua dhe u shumėfishua."2

Fjalėt e Ibn Tejmijes, Allahu pastė mėshirė ndaj tij, tregojnė qė Sufizmi zuri fill nė tokat Islame nga disa adhurues shumė tė devotshėm nga Basra si rezultat i thellimit tė tyre nė asketizėm dhe adhurim. Pas kėsaj, Sufizmi evuloi dhe ndryshoi.

Pėrfundimi tė cilin e kanė nxjerrė disa autorė modernė – se Sufizmi u zvarrit brenda nė vendet Islame nga fetė tjera si Hinduizmi dhe monasticizmi i Krishterė – ėshtė pranuar bazuar nė atė ēfarė transmetoi Ibn Tejmie nga Muhamed Ibn Sirini te ketė thėnė:"Janė disa njerėz qė parapėlqejnė tė veshin rroba tė leshta duke pohuar se i gjasojnė Mesisė, tė birit tė Merjemes. Mirėpo, udhėzimi i pejgamberit tonė [salallahu alejhi ue sleam] ėshtė mė i dashur pėr ne!" Kjo tregon qė Sufizmi ka njė lidhje me fenė e tė Krishterėve!!

Dr.Sabir et-Tu'eimeh tha nė librin e tij "Sufizmi – Besimet dhe Metodologjitė e tij": "Me sa duket Sufizmi u shfaq nga ndikimi i monasticizmit tė Krishterė, nė tė cilin murgjit mbartnin rrobe tė leshta dhe jetonin nė manastiret e tyre. Kishte shumė nga ata qė praktikonin kėtė gjithandej vendeve tė cilat Islami i ēliroi me anė tė Teuhidit..."3

Shejh Ihsan Ilahi Dhahir, Allahu pastė mėshirė ndaj tij, ka thėnė nė librin e tij "Sufizmi – Burimi dhe Origjina e Tij": "Kur shikojmė thellė nė mėsimet e Sufijve tė parė dhe tė vonshėm dhe thėniet qė kanė qenė cituar dhe transmetuar nga ata nė librat Sufite tė vjetra dhe ato tė sotshmet, ne shohim njė dallim tė madh mes kėsaj dhe mėsimeve tė Kur'anit dhe Sunetit. Njėlloj, ne s'i gjejmė rrėnjėt apo farat e tij nė historinė e udhėheqėsit tė tė gjitha krijesave [pejgamberit Muhamed, salallahu alejhi ue selam] e as nė tė Shoqėruesve bujarė tė tij, tė cilėt janė ndėr krijesat mė tė mira tė Allahut. Madje, nė kundėrshtim me kėtė, ne shohim qė Sufizmi ėshtė pėrftuar dhe mėsuar nga monasticizmi i Krishter, Brahmanizmi, Hinduizmi, devocioni fetar i Judaizmit dhe asketizmi i Budizmit".4

Shejh Abdur-Rahman el-Uekil, Allahu pastė mėshirė ndaj tij, ka thėnė nė hyrjen e librit "Rėnia e Sufizmit": "Vėrtet, Sufizmi ėshtė makinacioni mė i ulėt dhe mė i ndyrė, tė cilin e ka shpikur Dreqi nė mėnyrė qė robėrit e Allahut tė mund tė pėrqeshin dhe qėsendisin sė bashku me tė nė luftėn e tij kundėr Allahut dhe tė dėrguarve tė Tij. Kjo ėshtė vello e Zjarrputistėve [Mexhusėve], e cila lė pėrshtypjen se ėshtė hyjnore. Madje, kjo ėshtė maskė e ēdo armiku tė fesė sė vėrtetė. Kėqyrni atė dhe do tė gjeni nė tė Brahmanizėm, Budizėm, Zoroastrianizėm, dhe bėsimet Manikiane. Ju do tė gjeni Platonizėm nė tė. Madje mund tė gjeni edhe Judaizėm, Krishterizėm, dhe idhujtari tė ditėve tė Injorancės".5

Nėpėrmjet prezantimit tė pikėpamjeve tė kėtyre shkrimtarėve modernė lidhur me Sufizmin, dhe poashtu edhe shumė shkrimtarėve tė tjerė qė s'po i pėrmendim kėtu e tė cilėt kanė pikėpamje tė njėjta, na bėhet e qartė se Sufizmi ėshtė njė koncept i huaj qė ėshtė futur nė Islam. Kjo tregohet me praktikat e atyre qė ia atribuojnė veten Sufizmit; praktika tė cilat janė tė huaja pėr Islamin dhe janė shumė larg nga udhėzimi i tij. Me kėtė ne mendojmė nė ithtarėt e vonė tė Sufizmit, iluzionet mistike dhe fantazitė e tė cilėve janė bėrė tė shumta dhe tė mėdha.

Por, pėrsa u pėrket paraardhėsve tė kaluar si el-Fudejl bin Ijad, el-Xhunejd, Ibrahim bin Adham dhe tė tjerėve, ata kanė qenė mesatarė.

Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ēfarė ėshtė Sufizmi?
    Nga ocean nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 46
    Postimi i Fundit: 15-11-2017, 01:42
  2. c'shte tarikati?
    Nga ruela nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 44
    Postimi i Fundit: 03-06-2009, 07:12
  3. Nje pyetje
    Nga albani1 nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 34
    Postimi i Fundit: 30-05-2009, 15:28
  4. Partite Dhe Sektet
    Nga abdurrahman_tir nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 96
    Postimi i Fundit: 17-02-2009, 13:25
  5. Misticizmi Islamik - Sufizmi
    Nga Hyllien nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 18-05-2005, 15:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •