Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 68

Tema: Sufizmi

. Maska e alDI
    Anėtarėsuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    Sikur te ish permend fjala zuhd ne vend te fjales sufi ketu sdo kishin fillu debatet hic...jan te shumt dijetaret e sotem dhe dijetaret e selefit qe kan fol per fillimin e sufizmit, per devijimin e tyre nga kurani dhe suneti dhe ndarjen ne shum shum sekte qe sot mbreterojn ne boten islame.
    Devotshmerija simbas sunetit te profetit tone nuk eshte kundershtu nga askush por devotshmerija ne extrem kuptohet qe nuk eshte perkrah nda dijetaret e selefit qe ne fillimet e saje.
    Kjo fjale e Abdurrahman ibn xhewzis per mu eshte shum permbledhse dhe ska nevoj per koment
    Sufizmi ėshtė njė rrugė, fillimi i tė cilės ishtė tėrėsisht shmangie nga ēėshtjet e kėsaj bote, pastaj ata tė cilat iu bashkuan asaj u bėnė tė shkujdesur nė lejimin e kėndimit dhe vallėzimit. Prandaj kėrkuesit e Jetės sė Pastajme (Ahiretit) nga njerėzit e thjeshtė u joshėn nga ata pėr shkak tė shmangies nga kjo botė, tė cilėn (veti) e shfaqnin, dhe kėrkuesit e kėsaj bote gjithashtu u joshėn nga ata pėr shkak tė jetės sė shkujdesur dhe kotėsisė, (jetė) tė cilėn (shihej se) e jetonin." (Telbis Iblis, f.161)

rapsod dhe nje gje tjeter per ty..ke sjell nje list te madhe me emra ulemash edhe thu ja keta jan me te njofurit e sufive por sna thu se kush ka deshmu apo kush i ka qujt ata sufi? edhe nese kan qujt veten na sill argument se besoj se kaq e ke mesu ne shkoll qe ne islam per cdo gje duhet delil e sidomos kur emerton njerez te dijes e ke pergjegjesin me te madhe.
    Hajd selam aleikum
    .

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga yathrib
    o indrit ! meqenese qenke! moderator pse e lejon kete fare rapsodi te shperndaje gjithcare lloj ideje qe nuk jane nga korani e suneti kurse atij vellut hematiel ia shkurton ...keto more vellacko qenkan nga ato te luajturit e dervisheve..qe se kane vendin ketu por vetem perhapin divesion ne akide.....allahu i udhezofe.

Une jam moderator por jo redaktor!

Secili eshte i lire te shkruaje nese do ta kundershtosh me argumente beje nderkohe qe sharjet nuk lejohen.
    Tani a jane keto ide nga kurani dhe synneti nuk i vlereson vetem ti.
    Ky post do te fshihet me pas.
    Injoranca nuk zhduket me top

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga brahobravo
    Indriti eshte koka e sufizmit ti i thua te heqi shkrimet hajde hajde
    Thote Zoti ne Kuran: O ju qe keni besuar, nese ju vjen nonje i prishur me ndonje lajm atehere sqarojeni mire ate, me qellim qe te mos sulmoni dike kot pa qene te mireditur per kete

Nuk po e fshij kete pretendimin tend, por po pres ta vertetosh, ne te kundert do te konsideroj Genjeshtar ose nje kokerr tekfirsi.
    kjo sigurisht nese nuk me sjell argumente qe kam lidhje me sufizmin, sepse nese do sillesh une te kerkoj te falur dhe do e braktis forumin.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    Citim Postuar mė parė nga alDI
    rapsod dhe nje gje tjeter per ty..ke sjell nje list te madhe me emra ulemash edhe thu ja keta jan me te njofurit e sufive por sna thu se kush ka deshmu apo kush i ka qujt ata sufi? edhe nese kan qujt veten na sill argument se besoj se kaq e ke mesu ne shkoll qe ne islam per cdo gje duhet delil e sidomos kur emerton njerez te dijes e ke pergjegjesin me te madhe.
    Hajd selam aleikum
    Aldi, te jemi te sinqerte qe sufizmi i hershem nuk ka qene ky sufizem qe eshte sot ka nje hendek te medh mes te dyve, nderkohe qe sufizmi i dikurshem ka pasur dijetare te medhenj midis te tjeresh po permend imam Kushejrin ky ka qene i pari qe ka perdorur ne Islam termin Akide, sepse me pare ka qene perdorur Ijman, ka jetuar diku ne shek e 4 hixhrij.

Po ashtu po permend edhe Imamin e nderuar Xhelalud-din Essujuti, qe eshte shembuli i diturise edhe ky ka qene sufijj(Jo si te sotmit)
    Keto nuk po i them une por i kane thene njerez me te ditur nga une.
    Prandaj them se sufizmi nuk mund te gjykohet ne nje fjale te vetme por do objektivizem.
    Ka sufizem te pelqyer
    ka te pranueshem
    ka edhe te ndaluar.
    megjithate me ben pershtypje per ca mburojista qe mendojne se do na nxjerrin ne drite me copy e paste.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga INDRITI : 15-05-2006 mė 02:34

. Maska e alDI
    Anėtarėsuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    Indrit as qe e diskutoj qe sufistet e dikurshem jane si nata me diten me kta te sotmit biles me shum siguri mund te thush se sot nuk ekziston sufizmi per te cilin rapsodi flet.
    Nje gje me ben cudi mu, si shpjegohet qe Xhelaludin Sujuti qe ju po thoni ka qen sufi (mbase eshte e vertet un se di te them drejten) ky e ka ngrit aq shum ibn tejmijen qe ka qen armiku i sufistave?

Aq shum e ka lavderu sujuti ibn tejmijen ne Tabakat el-Hufadh sa vallaj thu se e ka pas baba e kjo me ben mu te dyshoj per punen e te kuptuarit sufizmin se ibn tejmije kurr ska fol keq per sujutin qe qeka sufi por ne te njejten koh ju ka ren me spat sufistave te asaj kohe.
    Ndaj un them se sikur te ish perdor fjala zuhd ne vend te fjales sufi ktu askush sdo kish kundershtu apo edhe keqkuptu.

Indrit se harrova sa per mburojen u ka mbyll ka koh, ska me ebu hanifa murxhi apo ibn haxher me probleme ne akide
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alDI : 15-05-2006 mė 03:56
    .

Nallban Maska e alko71
    Anėtarėsuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokė
    Postime
    707
    selam alejkum.

I lexova te gjitha postimet deri ne fund dhe te ju them te drejten me pelqeu tema dhe menyra e shtjellimit te saje nga ana e rapsod.
    Desha vetem ta pyes rapsod se a hyjne ne mesin e sufijve edhe XHelaludin Rumi
    dhe Ibn Arabi? Sepse kam degjuar per ta pak gjera dhe nese ka mundesi te me tregoj per ta(normalisht edhe te tjeret qe kane ndonje informate).

A i kryejn faljet e namazit rregullisht,e kame fjalen per sufijt e mirefillt e jo per sektet e ndryshme te dervisheve, sepse une shume mire po te kuptoj se ti nuk po flet per ta
    A marrin pjese ne lufte kur te paraqitet nevoja?
    Dhe ku qendron dallimi ne mes tyre dhe drejtimeve tjera te islamit,sepse une nuk pashe dicka anti islame deri tash dhe u qudita me reagimet thu se po e shan islamin.
    I bera keto pytje se vertete me intereson e jo per te hapur debat me ty e as me te tjeret.

Ju falenderoj per mirekuptim.

Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    Postime
    2,170
    aldi te thashe qe ka lloje lloje sufistesh, sot ndoshta nuk gje sufiste si Imam kushejri apo sujuti, nderkohe Ibn tejmijeh ka luftuar sufizmin e papranueshem dhe jo ate sufizem te sujutit.
    ika se jam pak vone, flasim prape.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    Nuk luajne rol termat, por luan rol esenca, Imam Shafiu ka thene se edhe nese me therrasin Rafidij, une nuk largohem nga dashuri ndaj Pejgamberit.
    "Arsyeja e mosarsyes qė i bėhet arsyes sime aq shum ma dobėson arsyen sa qė me arsye e vajtoj bukurinė tėnde"

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga alko71
    selam alejkum.

I lexova te gjitha postimet deri ne fund dhe te ju them te drejten me pelqeu tema dhe menyra e shtjellimit te saje nga ana e rapsod.
    Desha vetem ta pyes rapsod se a hyjne ne mesin e sufijve edhe XHelaludin Rumi
    dhe Ibn Arabi? Sepse kam degjuar per ta pak gjera dhe nese ka mundesi te me tregoj per ta(normalisht edhe te tjeret qe kane ndonje informate).

A i kryejn faljet e namazit rregullisht,e kame fjalen per sufijt e mirefillt e jo per sektet e ndryshme te dervisheve, sepse une shume mire po te kuptoj se ti nuk po flet per ta
    A marrin pjese ne lufte kur te paraqitet nevoja?
    Dhe ku qendron dallimi ne mes tyre dhe drejtimeve tjera te islamit,sepse une nuk pashe dicka anti islame deri tash dhe u qudita me reagimet thu se po e shan islamin.
    I bera keto pytje se vertete me intereson e jo per te hapur debat me ty e as me te tjeret.

Ju falenderoj per mirekuptim.
    Mujiddijn ibn Arabi

Ketu do permendim Akijden e Ibn Arabiut te cilen e ka paraqitur ne librin "el-Futuhat el-Mekkijeh" (الفتوحات المكية ) ne te cilen ai ka replikuar te gjithe ata qe kane shpifur per te dhe cdo gje qe kane thene per te ai eshte i paster prej tyre.

ky eshte teksti sipas tij:
    "O vellezerit e mi dhe ju te dashurit e mi, une deshmoj per Allahun e lartesuar, per engjejt dhe per profetet. Kush ka qene prezent ose do te jete dhe kush ka degjuar ose do te degjoje, une them se Allahu eshte Nje i Vetem dhe s'ka te dyte, eshte i lartesuar ndaj te qenit me ortak dhe femije, Sundues s'ka shok, Mbret pa ministra, krijues pa percaktues me te, Veteekzistues pa patur nevoje qe dikush ta ekzistoje dhe cdo ekzistence tjeter ka nevoje per Te, dhe bota e gjitha eshte ekzistente prej Tij.
    Ai, i Larti, eshte Vetekzistent, s'ka fillim te ekzistences se Tij, dhe as fund per Bika'un e Tij dhe ekzistenca e Tij eshte absolute, nuk eshte substance dhe te marrit vend diku dhe as trup, eshte Istewa mbi Arsh ashtu sic e ka thene dhe ne kuptimin qe Ai ka dashur, Ai eshte i pari dhe i fundit, nuk e kap koha e as vendi dhe Ai eshte sic ka qene, sepse Ai ka krijuar vendmarresin dhe vendndodhjen dhe krijoi Kohen.
    Allahu eshte i Lartesuar ndaj shkrirjes ( الحلول ) me incidentalet, ose te shkrihet tek ta ose te jete para ose pas tyre.
    Por thuhet ka ekzistuar dhe asgje tjeter me Te, sepse para dhe pas, jane koncepte te kohes te cilen e krijoi, asgje nuk i perngjet Atij, Ai eshte degjuesi dhe shikuesi.
    Krijoi Kursijun dhe zgjeroi token dhe qiellin............................etj etj.

dhe e perfundon:

Kjo eshte deshmia (shehadeti) per veten time.

Them (Rapsodi):
    U mesua prej fjales se Ibn Arabiut "Allahu eshte i Lartesuar ndaj shkrirjes ( الحلول ) me incidentalet ose te shkrihet tek ta ose te jete para ose pas tyre." dhe me fjalen ne nje vend tjeter: " Kush thot per "bashkim" -me Allahun(الإتحاد) - eshte prej ateisteve, dhe kush thote per "shkrirje" (الحلول) feja e tij eshte e prishur.". Dhe prej kesaj kuptojme se Ibn Arabiu eshte i paster ndaj akijdes se "njeshmerizimit absolut" (bashkimit) dhe Hululit ndryshe nga c'mendojne te tjeret.
    kjo ishte shkrutimisht ajo qe ka deklaruar Ibn Arabiu per veten e tij, te tjerat mendoini si te doni, por kini frike Allahun.
    persa i perket a ka qene Ibn Arabiu prej Sufizmit, ai ka qene dhe vazhdon te ngelet shembull sic ka qene gjat dhe pas jetes se tij. Per Rumin nuk di dhe per momentin nuk kam informacion.
    Une per sufizmin kam shkruar edhe me siper qe ata i permbahen rreptesisht Sheriatit, kjo sepse Sufizmi nuk eshte vaxhib, vaxhib eshte namazi, agjerimi, etj prej vaxhibeve qe Allahu na ka treguar ne Kur'an ndersa ritualet qe kryejne sufistet jane te gjitha te kategorise Nafileh.
    Persa i perket Tarikateve, te gjitha bejne pjese ne Sufizem, por keto nuk duhet t'i ngaterrojme me tarikatet te cilat me se shumti prej tyre kane devijuar dhe e kam theksuar qe, veshtire eshte te gjesh sot tarikate qe u permbahen normave te fese islame. C'fare u ngelet Bektashinjve nese ata as 1/100 e Veli Bektashit nuk kane, c'fare u ngele Rifaive ku as marrin ere nga Ahmed Rifai etj etj. Sidomos ketu ne shqiperi eshte pershtypja se Tarikati eshte i ndare nga Sheriati ku vete Ahmed Rifai ka deklaruar se te gjitha veprimet e Sufistit duhet te llogariten ne baze te Sheriatit.
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    ku sujutiju e ku ibn tejmijeh
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga rapsod : 15-05-2006 mė 13:44
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ēfarė ėshtė Sufizmi?
    Nga ocean nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 46
    Postimi i Fundit: 15-11-2017, 01:42
  2. c'shte tarikati?
    Nga ruela nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 44
    Postimi i Fundit: 03-06-2009, 07:12
  3. Nje pyetje
    Nga albani1 nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 34
    Postimi i Fundit: 30-05-2009, 15:28
  4. Partite Dhe Sektet
    Nga abdurrahman_tir nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 96
    Postimi i Fundit: 17-02-2009, 13:25
  5. Misticizmi Islamik - Sufizmi
    Nga Hyllien nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 18-05-2005, 15:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •