Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    Moderator Maska e benseven11
    Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,821

Intel bën plane për procesorët me 16 bërthama

Kompjuterat me te fuqishem dhe te shpejte ne treg tani jane ato Intel me procesor me 4 core(quadcore).
    Inteli po punon per te krijuar procesore me 16 core,pra 4 here me te fuqishem se sa procesoret me te mire qe jane tani.Procesori i ri Intel 16 core do njihet me emrin Larrabe.Parashikohet qe ne kete procesor te ngjitet edhe chipsi grafik i madherbordit(GPU).Pra do behen bashke ne nje cope(cpu chip dhe GPU chip ne nje cope te vetme).Cdo core ne procesorin 16 do kete shpejtesi mbi 2ghz.Parashikohet te krijohen 2 tipe procesoresh 16.Nje i krijuar vetem per desktop qe do njihet me emrin Havendale.Tipi tjeter i procesorit 16 do jete per laptopat vetem dhe do njihet me emer Auburndale.Ne tremujorin e fundit te ketij viti do dalin copat,mostrat e para te procesoreve.Ne fillim te 2009 procesorat 16 do dalin ne treg ne mase.Progres i madh.Bravo Intel.Viti 2009 do jete vit interesant me ngjarje te shenuara.Google do futet ne treg me servis pa tel me shpejtesi te larte.Televizioni ne gjithe boten ne shkurt te 2009 do transmetoje vetem ne sinjal dixhital HD,me cilesi shume te larte figure.Nuk do transmetohet me me sinjalet analog.Firma adobe do dale ne treg ne 2009me Adobe photoshop CS 4 dhe do integroje teknologjine Hydra per pluginsat.
    Ndryshuar për herë të fundit nga benseven11 : 25-03-2008 më 19:15

i/e regjistruar Maska e BHGod
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    Tiranë
    Postime
    447
    Hm, faleminderit per gjithe keto informacione. Une nuk kisha menduar te blija ndonje kompjuter kete vit, por keta 16 "core"-t duken te jene vertet interesante. Pres çfare do beje AMD-ja!

Per Google e dija pak a shume nje lajm te tille.

Transmetimet televizive ne HD ketu ne Shqiperi besoj se do e kene pak me te gjate periudhen e nderrimit nga analoget. Duhet te azhurnohem me lajmet mbase, por me sa kam degjuar me pare per nje çeshtje te tille, ketej mund te filloje moda HD pas 2010-s; por nuk jam i sigurt per lajmin.

Adobe PS 4? Edhe 3-in e kam çinstaluar, dhe e zevendesova me GIMP-in.

BHGod

i/e regjistruar Maska e soft-master
    Anëtarësuar
    18-06-2007
    Postime
    54
    Siç shihet hardueri po zhvillohet me një shpejtësi te madhe. Por per mendimin tim, problemi është ky: sa do ketë mundësi softueri per ta shftytëzuar gjithë këtë harduer të fuqishëm? Konkretisht, po marr si shembull Windows Vista. Deshi 5 vjet për tu ndertuar dhe për të dalë ne treg. Dhe mesa kam informacione unë, kur shkruhet një softuer (ose me sakte, konkretisht, nje sistem operativ) duhet marrë parasysh se në çfarë arkitekture procesori punohet dhe duhen marrë parasysh mundesite që te ofron konkretisht ky procesor. Po dalin gjithnjë e më shumë procesore te rinj, në një kohë qe sistemi operativ i ri do më shumë kohë per tu perfunduar.
    Për mendimin tim, te blesh nje procesor si ai që po diskutohet ketu (me 16 bërthama) ështe shpenzim i panevojshem i parave.
    Pres ndonje replikë nga ato që kanë mendime tjera ose informacione tjera.
    Ndryshuar për herë të fundit nga soft-master : 26-03-2008 më 06:34
    Computer Engineering
    DEU

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga soft-master Lexo Postimin
    Siç shihet hardware po zhvillohet me një shpejtësi te madhe. Por per mendimin tim, problemi është ky: sa do ketë mundësi software per ta shftytëzuar gjithë këtë hardware të fuqishëm? Konkretisht, po marr si shembull Windows Vista. Deshi 5 vjet për tu ndertuar dhe për të dalë ne treg. Dhe mesa kam informacione unë, kur shkruhet një software (ose me sakte, konkretisht, nje sistem operativ) duhet marrë parasysh se në çfarë arkitekture procesori punohet dhe duhen marrë parasysh mundesite që te ofron konkretisht ky procesor. Po dalin gjithnjë e më shumë procesore te rinj, në një kohë qe sistemi operativ i ri do më shumë kohë per tu perfunduar.
    Për mendimin tim, te blesh nje procesor si ai që po diskutohet ketu (me 16 bërthama) ështe shpenzim i panevojshem i parave.

Mendoja dhe une te njejten gje. Sa efikas do ishte ky procesor me software te shkruajtur per procesorat e vjeter?
    Por besoj qe sistemet operative te sotme kane suport te mjaftueshem per shume processora. Mjaft mire ne vend sa te ndahet ekzekutimi i nje programi ne 16 berthamat(gje qe do ishte pothuajse e pamundur perderisa programet jane sekuenciale), mund te ndahet numri i programeve ne 16 berthamat, per shembull, berthama e pare do ekzekutoje 5 procese, berthama e dyte 5 te tjera e keshtu me rradhe. Ne kete menyre mund te shfrytezohet ne maksimum fuqia e procesorit.

Por nuk e di nese sistemi operativ e shikon procesorin shume berthamesh si shume procesora ne paralel qe mund ti administroj si te veçante, apo i shikon si nje te vetem dhe eshte vete procesori qe ndan punen ne menyre autonome?

Denim Division Maska e Diesel Industry
    Anëtarësuar
    05-05-2005
    Vendndodhja
    Rome
    Postime
    901
    Great news!
    Me 16procesore shpetuan gjithe studentet e arkitektures kur te bejne rendera!
    Shpresoj vetem qe mos kete cmime marramendse. kaq
    Nqs nje dite zgjohesh dhe nuk e sheh diellin, ose dielli je ti vete ose ke vdekur (Jim Morrison)

Mendoj se ne fillim do jene cmime marramendes diesel sic ishte pentium 4 para shtat vjetesh me 2ghz procesor dhe 128ram dhe 60gb hdd i cili kushtonte 1000$.LoL ky i imi me 4 procesor do veje ne kosh te plerave...Bravo Intel po ecen me hapa fantastike...
    "Expensive watches do not create time, but reflect how expensive it is to their owner."

Ej , un nuke kuptova mire ate qe do sjelli google ne 2009.
    Hajde 2009 hajde!!!!(do zoti jemi gjall deri atehere , bej shakă)
    Keyboard not found .... press any key to continue!

SHQIPE Maska e BE LK
    Anëtarësuar
    08-10-2007
    Vendndodhja
    KEFRAL BERAMUN
    Postime
    31
    Citim Postuar më parë nga soft-master Lexo Postimin
    Siç shihet hardueri po zhvillohet me një shpejtësi te madhe. Por per mendimin tim, problemi është ky: sa do ketë mundësi softueri per ta shftytëzuar gjithë këtë harduer të fuqishëm? Konkretisht, po marr si shembull Windows Vista. Deshi 5 vjet për tu ndertuar dhe për të dalë ne treg. Dhe mesa kam informacione unë, kur shkruhet një softuer (ose me sakte, konkretisht, nje sistem operativ) duhet marrë parasysh se në çfarë arkitekture procesori punohet dhe duhen marrë parasysh mundesite që te ofron konkretisht ky procesor. Po dalin gjithnjë e më shumë procesore te rinj, në një kohë qe sistemi operativ i ri do më shumë kohë per tu perfunduar.
    Keni te drejte me shqetesimin tuaj per mundesin e softwereve ne ballafaqim me hardwaret. Por duhet te mendojme se Microsoft nuk eshte duke fjetur, keshtu qe do ja beje hallin...hahahaha
    /* SA E EMBEL ESHTE TOKA E SHQIPTARIT */

Moderator Maska e benseven11
    Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,821
    Flitet qe Intel ka plane te krijoje procesore me 80 berthama,pas krijimit te procesorave 16.
    Inteli ka ul cmimet e procesoreve me 2 dhe 4 berthama deri 50%.

mos e luaj; I DEBUAR! Maska e qoska
    Anëtarësuar
    17-05-2004
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    837
    Besoj se kur benseven thote qe kompjuterat me te fuqishem ne treg jane Intel me 4 berthama e ka fjalen per platformen PC.

Nese do te kishe kontrolluar mire do te gjesh SUN me 32berthama dhe seicila mund te ekzekutoje deri ne 4 thread paralel!!!!
    Cmenduri e vertete se cfare paralelizmi mund te arrihet.

Zakonisht keto perdoren per CLOUD computing por Windows as sot as ne te ardhmen e afert(2-4vjet qe eshte periudha qe Windows(tm) ka 'rollut cycle') nuk do te arrije dot te tille paralelizem.

Sistemet e tjera operative jane perpara shume nga kjo ane dhe me po te kthehemi ne fuqi procesimi procesorat AMD kane me shume L[1-3] cache qe i ben deri me sot kompjuterat me te shpejte per multimedia.

Une per vete kam nje Intel Core 2 Duo dhe e kam pare diferencen neper teste me AMD-t.

Me te mira.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Historiku i Tiranes
    Nga INDRITI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 93
    Postimi i Fundit: 11-02-2025, 22:02
  2. VHDL - Libra për Procesorët, VHDL
    Nga besart në forumin Arti i programimit
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 25-02-2005, 09:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •