Close
Faqja 38 prej 66 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 371 deri 380 prej 651
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin

Po ta shikoni, anglezet fjalen Security e thojne qe e ka origjinen latine por nuk e permendin zberthimin apo kuptimin e saj.
    Padiskutim qe ka origjine latine. SECURUS....se=dis, dhe cura.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga eye Lexo Postimin
    Po pse thua padiskutim? kur vet linguisti italian e pranon orgjinen nga shqipja?
    Nqs thua "padiskutim", atehere pse nuk na zberthen fjaline dhe kuptimin e saj?

Dhe ku ta mbarosh ate, eja na perkthe ne latinisht fjalet si : I Sigurte, Sigurisht, Me Siguri.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 18-04-2010 më 06:07

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Po pse thua padiskutim? kur vet linguisti italian e pranon orgjinen nga shqipja?
    Nqs thua "padiskutim", atehere pse nuk na zberthen fjaline dhe kuptimin e saj?

Dhe ku ta mbarosh ate, eja na perkthe ne latinisht fjalet si : I Sigurte, Sigurisht, Me Siguri.
    cili linguist mer???????????????????ku e ke???pa he njeher!

e zberthyer esht .....se=dis, pra ne kuptimin disgiuntivo ne latinisht, qe eshte fare e zakonshme, dhe curus=cura(it)

ps.nuk di latinisht, me dhe detyre te veshtire, nuk i perkthej dot

.

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Cka CURA?

Sa thjesht eshte ne gjuhen shqipe - SI GURI, Siguria. Pse sipas teje nuk ka mundesi te jete ne shqip?

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Shpjegimi qe i behet ne fjalorin etimologjik italian, eshte shume i dyshimte dhe kuptimi nuk perkon me po ate kuptim qe ka sot kjo fjale.
    Ne rumanisht dhe shqip(rrjedhur nga fise ilire), perdoret "sigur", qe ne shqip ka pikerisht kuptimin me te cilin perdoret sot ne bote,
    dhe jo "si(dis)cura"="pa-frike"!!!!
    Jarigas

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    Cka CURA?

Sa thjesht eshte ne gjuhen shqipe - SI GURI, Siguria. Pse sipas teje nuk ka mundesi te jete ne shqip?
    Sepse eshte nje fjale mjaft e re e huazuar nga shqipja, as rilindasit nuk e perdornin kte fjale.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Shpjegimi qe i behet ne fjalorin etimologjik italian, eshte shume i dyshimte dhe kuptimi nuk perkon me po ate kuptim qe ka sot kjo fjale.
    Ne rumanisht dhe shqip(rrjedhur nga fise ilire), perdoret "sigur", qe ne shqip ka pikerisht kuptimin me te cilin perdoret sot ne bote,
    dhe jo "si(dis)cura"="pa-frike"!!!!
    une shikoj fjalen ne latinisht, jo ne italisht.ku "se" eshte pa piken e dyshimit disgiuntivo(ka qindra shembuj).
    nga securus(lat) fjala ka evoluar ne sicuro(it)=certo, nga e cila e kemi huazuar dhe ne.
    Anglezet e kane huazuar direkt nga latinet....secure=safe....ver re disgiuntivo "se" ne anglisht nuk ndryshon
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 18-04-2010 më 07:12

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Shkupjane Lexo Postimin
    Po fjala - mur, u huazua nga latinishtja (ital. il muro, frengj. le mur) ne gjuhen shqipe apo shqipja ia dha ne menyre indirekte latinishtes???
    Fjala - mur - eshte ngusht e nderlidhur me fjalet - gur, ure, dru. Ne gjuhet e lartpermendura nuk ndodh kjo nderlidhshmeri!
    Do ju kisha lutur te me jepni nje shpjegim me shkencor ne lidhje me kete, se sa here e has fjalen - mur - me sillet verdall ne mendje lidhshmeria me - gur, ure e dru.

Ju faleminderit!
    Romaket fjalen "murus" e perdornin ne kuptimin vetem per muret rethuese te jashtme te nje qyteti apo keshtjelle, dhe jo muret e cfardollloj ndertese apo shtepie, per kto mure ato perdornin fjalen paries=parete(it).
    me kohe kuptimi i fjales mur u zgjerua,dhe ne italisht.
    Romaket ishin me specifike.

i/e regjistruar Maska e Hyll'berr
    Anëtarësuar
    10-04-2010
    Postime
    19
    Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    Ashtu po them edhe une. Ne i themi dhampir ose dhompir, por ne fjalorin e gjuhes shqipe paraqitet "vampir".
    http://de.wikipedia.org/wiki/Dhampir
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dhampir

Emision televiziv neGjermani, Galileo:
    Si shkenctaret e medicies (Austrian) ne shekulin e 18 jane munduar te zbulojne shkaqet si njerezit kane vdekur nga Vampirat, rastesisht ne Medvegje/Morave te Presheves:

http://www.myvideo.de/watch/3493449/Vampire_Galileo

i/e regjistruar Maska e Hyll'berr
    Anëtarësuar
    10-04-2010
    Postime
    19
    Dhe per te gjithe ata qe nuk besojne ne gjuhen e vete (sidomos Gjinokastra, Eye):

Edhe njehere disa referanca nga joshqiptare, se vec joshqiptaret i besoni....

Ne shekullin e 16 Familja Habsburge (Austrianet) kane dominuar me force brutale ne Transsilvani dhe kane pasur si armik Familjen lokale Barthory.

Emperori Habsburgian Rudolf i Dyti ka derguar Gjeneralin e vet Giorgio Basta, i cili ka pasur origjine shqiptare ne Transsilvani ku ai ka filluar te mbizoteroje kete rajon.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Basta

Familja Bathory ka qene e njohur per brutalitetin e saj ndaj popullit. Ajo poashtu ne kohen e regjimit te Giorgio Basta ka pasur nje budalleshe (si'gur'esht se e keni pa neper filma: Bloody Lady of Cachtice) me emrin Elisabeth Bathory.

Kjo e fundit thuhet se ka mbytur 20 deri 2000 (mvarsisht burimeve) per tua pire gjakun dhe tu lajtur ne te. Besohet se tekniken si pire gjakun e ka mesuar nga buri saj, i cili eshte vrare nga Giorgio Basta, gjeneralin me origjine shqiptare.

http://www.monstropedia.org/index.ph...t_B%C3%A1thory

me shume info gjeni gjithkund ne internet...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyll'berr : 18-04-2010 më 09:05

Faqja 38 prej 66 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •