Close
Faqja 35 prej 66 FillimFillim ... 25333435363745 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 341 deri 350 prej 651
    i/e regjistruar Maska e Hyll'berr
    Anëtarësuar
    10-04-2010
    Postime
    19

Smile

Citim Postuar më parë nga Edvin83 Lexo Postimin
    keto vijne nga Latinishtja, dhe kane te perbashket rrenjen prim qe do te thote i pare, prioritet do te thote paresor, princ vjen nga princeps, qe do te thote i pari, prijesi. Primavera do te thote vera e pare. tani ketu na del e perbashket vera, por s'do te thote gje. Fjala jone pranevere do te thote afer veres.
    Besoj se "vera" eshte shqip. Perse? Nese kthehemi tek ngjyrat atehere ne latinisht gjejme ngjyren "Vert", te ciles ne shqipen i thojme "gjelber". Por nese shikojme Kosoven, shume te gjelbertes i thone "verdhe" ndersa te verdhes i thone "sari" (nga turqishtja)

Pra ndajme fjalen "verdhe" ne dy pjese, e bejme Ver'dhe --> dheu ne vere --> e gjelberta sotme.

ndersa ngjyren e gjelber (yellow) e ndajme poashtu ne dy pjese: djell'berr --> ngjyra qe bie nga djelli (latinisht: galber; yellow)

Pyetja qe duhet ta shtrojme eshte perse ne vende te ndryshme shqipfolese e gjelberta (green) quhet verdhe (yellow).

Vec supozim... :-)

Ju pershendes,
    ylberi
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyll'berr : 15-04-2010 më 16:41

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Hyll'berr Lexo Postimin
    Pyetja qe duhet ta shtrojme eshte perse ne vende te ndryshme shqipfolese e gjelberta (green) quhet verdhe (yellow).
    Sepse ne shqip ngjyra e verdhe ka qene gjithmone Green, deri sa ka dale nje idiot qe nuk ia ka ditur emrin ngjyrave dhe i ka thene "e verdhe" ngjyres yellow. (ne gegnisht thuhet fusha e verdhe (fusha e gjelbert), dardha e verdhe (dardha e papjekur, e gjelbert), gruni i verdhe (gruri i papjekur, i gjelbert), syte e verdhe (syte e gjelbert) etj. etj.)

Ngjyra yellow ne shqipen e vjeter eshte e zhunjet ... si ne frangjisht 'Jaune' (perdoret ende ne gegnisht (i/e zhunjt, i/e zhujt), bile sllavet e kan huazuar nga ne kete fjale). Ndersa 'sari' nuk eshte turqisht por persisht.

T'pershendes

Ps.: Ajo çka thot Edvin83 nuk eshte e vertete, fjalen "prin" e kan huazuar latinet nga ne, por nejse, se u ba (n)Gjize (Cheese) kjo pune.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 15-04-2010 më 17:19

Anëtarësuar
    10-04-2010
    Postime
    19
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Sepse ne shqip ngjyra e verdhe ka qene gjithmone Green, deri sa ka dale nje idiot qe nuk ia ka ditur emrin ngjyrave dhe i ka thene "e verdhe" ngjyres yellow. (ne gegnisht thuhet fusha e verdhe (fusha e gjelbert), dardha e verdhe (dardha e papjekur, e gjelbert), gruni i verdhe (gruri i papjekur, i gjelbert), syte e verdhe (syte e gjelbert) etj. etj.)

Ngjyra yellow ne shqipen e vjeter eshte e zhunjet ... si ne frangjisht 'Jaune' (perdoret ende ne gegnisht (i/e zhunjt, i/e zhujt), bile sllavet e kan huazuar nga ne kete fjale). Ndersa 'sari' nuk eshte turqisht por persisht.

T'pershendes

Ps.: Ajo çka thot Edvin83 nuk eshte e vertete, fjalen "prin" e kan huazuar latinet nga ne, por nejse, se u ba (n)Gjize (Cheese) kjo pune.

Serish mesuam dicka te rre :-) --> ngjyra "e zhunjet/zhunjt/zhujt" fatkeqsisht askund nuk gjendet ne fjalor si ngjyre, por:

Langensheidt; Fjal. Gjer-Shqip: zhungur - dicka e mbipjekur (peme e mbipjekur)

Rilindja; Fjal. i gjuhes se sotme shqipe: zhungur - peme (dardhe, molle) e mbipjekur

dmth molla/dardha qe piqet mer ngjyren/ behet e zhunjet (verdhe,yellow).

Pyetja: Frengjishtja nga shqipja apo shqipja nga frengjishja? Nga mund te ket qene kjo influence franceze pervec asaje te shekullit 19 ne bregedetin e jugut te Shqiperise? Ne italisht eshte giallo. Dhe cfar mendon per gjelber/ lat. galber? Dihet qe ilirishtja ka pas ndikim te madh ndaj latinishtes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyll'berr : 15-04-2010 më 18:05

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Daja-GONI Lexo Postimin
    Kthehemi ke tema.

Syzane eshte emer shqip.
    Syzane= syri i zanes
    .
    DAja GONI, edhe une mendoj se ka nje shpjegim te qarte ne shqip ky emer, por mendoj se ne vend te "sy" duhet te kete qene "si" ne origjine!!!!

Suzana= Si zana ; dhe me vone, pak nga pak , duke kaluar gjuhe me gjuhe, eshte zevendesuar "i" m e"u"!!!!
    Mendoj kete per dy arsye:e para, syte e zanes nuk mund te shiheshin, pasi beheshe gur, dhe e dyta, kuptimi i dyfishte i fjales "si", varesisht nga dialekti(tosket e shqiptojne keshtu "sy")...
    Jarigas

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Hyll'berr Lexo Postimin
    Serish mesuam dicka te rre :-) -->

ngjyra "e zhunjet/zhunjt/zhujt" fatkeqsisht askund nuk gjendet ne fjalor si ngjyre, por:
    Fatkeqsisht ... (kjo ishte nje nga plot fjale te tjera qe nuk i gjene dot neper fjalore ...)

Langensheidt; Fjal. Gjer-Shqip: zhungur - dicka e mbipjekur (peme e mbipjekur)

Rilindja; Fjal. i gjuhes se sotme shqipe: zhungur - peme (dardhe, molle) e mbipjekur

dmth molla/dardha qe piqet mer ngjyren/ behet e zhunjet (verdhe,yellow).
    Edhe une mesova diçka te re, se kete nuk e kam ditur (faleminderit)

Pyetja: Frengjishtja nga shqipja apo shqipja nga frengjishja? Nga mund te ket qene kjo influence franceze pervec asaje te shekullit 19 ne bregedetin e jugut te Shqiperise? Ne italisht eshte giallo.
    Po ti vet e spjegove shum kjarte se kush e ka huazuar kete fjale, pastaj argument shum i forte eshte ngjyra e verDHe (green) qe pa kurrfar dyshimi latinet e kan huazuar nga ne, ata i thone "verDe" sepse nuk jua qet goja DH-jen.

Dhe cfar mendon per gjelber/ lat. galber? Dihet qe ilirishtja ka pas ndikim te madh ndaj latinishtes.
    Se di, se kete "Gjelber" nuk po mundem ta kuptoj ... por e di qe ne gjermanisht 'Gelb' do te thot Yellow.

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Pika këtu është se Shqipja ka shumë gjuhë simotra, edhe ne nuk kemi gjuhëtarë, të vetmit që kemi janë amatorial.

Natyralisht që yellow>verdhë është kaluar keq, madje shumë keq.

Yellow > Giallo > Gelb > Gjalp(Butter) në Shqip. Prandaj origjinën e kësaj fjale ne e ruajmë mirë, problemi fillon kur disa toça mundohen të nxjerrin të gjithë gjuhët e botës me origjina nga Shqipja.
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

Anëtarësuar
    10-04-2010
    Postime
    19
    Citim Postuar më parë nga Gjinokastra Lexo Postimin
    Pika këtu është se Shqipja ka shumë gjuhë simotra, edhe ne nuk kemi gjuhëtarë, të vetmit që kemi janë amatorial.

Natyralisht që yellow>verdhë është kaluar keq, madje shumë keq.

Yellow > Giallo > Gelb > Gjalp(Butter) në Shqip. Prandaj origjinën e kësaj fjale ne e ruajmë mirë, problemi fillon kur disa toça mundohen të nxjerrin të gjithë gjuhët e botës me origjina nga Shqipja.
    Si i thua vetes ti ateher nese din te paragjykosh tjerit, po me nalt ben te njejten? Besoj se ky esht nji forum ne te cilin cdokush mund te shpreh mendimin e vet....

Si do qofte, une besoj se ngjyra "gjelber" rrjedh nga djelli ose rrezet e tij, shembull: t'na bjerr djelli --> djell berr

Ashtu si fjala Gjalp ka dhe fjale te tjera, te cilat bazohen ne ngjyren e djellit apo formen e tij.

Anëtarësuar
    10-04-2010
    Postime
    19
    cuisine (fr.) , cuccina (it.) --> kuzhina --> ku'zina --> ku zina? te kuzhina... :-)

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Vampire = Dhampir - Dhompir - Dhembe pirg - qe i ka dhembet si pirg.

Kjo fjale eshte nga gjuha shqipe. Vampirat paraqiten edhe ne mitilogji dhe gjithmone paraqiten me dhembet e trete te larte dhe te poshtem me te zgjatur se te tjeret, pra dhembet si pirgje. Dhembe pirg. Ne gjuhet tjera nuk ka kurrfar spjegimi fjala Vampire.
    Fatkeqesisht edhe ne fjalorin e gjuhes shqipe paraqitet Vampir, kurse ne vendin ku une jetoj i kane thene dhe akoma i themi Dhampir.

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    Vampire = Dhampir - Dhompir - Dhembe pirg - qe i ka dhembet si pirg.

Kjo fjale eshte nga gjuha shqipe. Vampirat paraqiten edhe ne mitilogji dhe gjithmone paraqiten me dhembet e trete te larte dhe te poshtem me te zgjatur se te tjeret, pra dhembet si pirgje. Dhembe pirg. Ne gjuhet tjera nuk ka kurrfar spjegimi fjala Vampire.
    Fatkeqesisht edhe ne fjalorin e gjuhes shqipe paraqitet Vampir, kurse ne vendin ku une jetoj i kane thene dhe akoma i themi Dhampir.
    Pajtohem me ty ne pjesen e pare per fjalen dham-dhembe. Mirepo PIR, vie nga folja: per te pire. Pra : ai qe pi me dhembe ose nepermjet dhembeve.

Faqja 35 prej 66 FillimFillim ... 25333435363745 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •