Close
Faqja 16 prej 66 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 651
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga elen
    Kultura nuk tregohet me dijet qe ke po dhe me sjelljen ndaj tjetrit.Piqu njehere piqu ndryshe nuk te pijne uje dijet...
    Lenkee,,, ajo macka po ta ha ate rosakun me duket. Po mire moj, me mua c'pate? C'fare pjekjeje kerkon ti? Jam stafidhe dhe kaluar, po ty nuk desha te te shaj me zemer, se po te qe ashtu do e kishe lexuar. Perkundrazi, kam qortuar ata qe e kane bere.
    Meqe jemi dhe ne teme tani...
    Jam shume dakord, le te marrim nga nje fjale te vockel per rradhe.
    Kesaj rradhe do te te bej une nje pyetje ty qe te dalim aty ku duhet, sepse zotrote nuk e ke kuptuar ate qe kam thene une...
    Si mendon ti, "fotografi" a eshte fjale greke? A mund te me japesh nje shembull ne Greqine e lashte ku njihej metoda e "dritegdhendjes" per te krijuar nje imazh mbi nje lloj sfondi(cfaredo)? Tani, sigurisht qe kemi te bejme me "foto" "graf'is"-je... vetem se fotografia na u shpik gjetke, dhe mijra vjet pas raportit te pare te egzistences se ketyre dy fjaleve qe po i bashkojme sot.
    Sigurisht qe greket, pra, nuk kane asnje merite, dhe qe nuk ia dhane ata kete fjale botes se sotme.
    Ajo qe po them une me Lenke, eshte qe nese do marrim nje tog prej 100 fjalesh qe mendohen gjeresisht se shqipja i ka huazuar, une them qe vetem 10 jane huazuar, dhe 90 jane dhene hua. Puna eshte se llogarite jane bere arbitrarisht, dhe ne rradhe te pare nga persona te paafte ose te afte por dashakeqe.
    Pokorny, psh, ka bere nje nga veprat me monumentale mbi gjuhesine, i ka parashtruar te gjitha, edhe me teorine e prejardhjes se perbashket "indoeuropiane" te gjuheve te kontinentit tone.
    Puna eshte se, sa me teper te futesh ne studim te kesaj fushe, aq me teper kupton nje dicka kur arrin ne fund... PERFUNDIMI ESHTE ARBITRAR. Gjithsesi, nuk duhet te jesh i verber qe te kuptosh nga gjithe ajo veper se kush eshte gjuha substrat, mbi bazat e se ciles shqipja del mema e gjuheve te kontinentit tone, dhe tashme edhe atij amerikan e australian, pse jo, edhe te shume gjuheve aziatike.
    Te hapesh nje fjalor te gjuheve indoeuropiane, ku sigurisht, nuk mund te mungoje kurrsesi shqipja(se duan s'duan, eshte me interesin me te vecante nga te gjitha) do ta kuptosh, qe nese imagjinojme, vetem per nje cast, por vetem per nje cast, qe teoria e prejardhjes IndoEuropiane te jete nje absurditet, e kupton se cila teori i ze vendin kesaj te fundit.
    Por, cili prej historianeve, gjuhetareve dhe antropologeve te "aresyeshem" dhe me nje karriere 40-50 vjecare mbi shpatulla, mund te marre persiper rrugen e nje aventure te tille, qe luan nga themeli ate qe kemi studiuar deri me sot, dhe qe na eshte servirur mbi tryeze e gatshme; te luash nga themeli ate qe kemi besuar deri me sot mbi historine e vete qyteterimit tone dhe prejardhjen e tij... - dhe e gjitha kjo, per shkak te nje populli otuz dhe barbar, te vogel dhe gati primitiv e te padegjuar si populli shqiptar??? Besome mua atehere, askush nuk eshte aq i marre, dhe postulatet do fillojne t'i lene postmortem ata qe jane me te guximshmit dhe qe qofte per nje moment ne karrieren e tyre u ka interesuar e verteta...
    Shqipja, qe te ta them me pak fjale, qe te mos i hysh studimit me themel, por edhe ti ta marresh te gatshem, perfshin mbi 40% te te gjitha rrenjeve(lemma) te fjaleve me prejardhje indoeuropiane; nderkohe qe ai 60%-shi tjeter asqe ka lidhje fare me keto lemma, dhe eshte i ndryshem deri ne mister.
    Mos duartrokit para kohe tani, se do te te shpjegoj pak me holle...
    Ky 40%sh, Lenke e dashur, jane te gjitha fjalet qe njerezit i njohin per gjuhe, duke filluar nga numrat, peremrat, foljet me te perdorshme, si dhe pershkrimet e dukurive natyrore dhe gati te cdo gjeje qe i rrethon dhe qe ka lidhje edhe me familjen e marredheniet shoqerore. Nuk po flasim per italishten apo frengjishten apo anglishten ose ndonje rusishte apo greqishte katharevusce... po flasim per sanskritishten, persishten e lashte(7500 vjet qyteterim i festoi para 4 vjetesh), hititishten, greqishten e lashte, polonishten arkaike, dhe gjuhet balltike, ato gjermaniko-teutone -saksone. E pra, e dashur, keto qe permendem jane nenet e gjuheve qe njeh sot gjithe Evropa moderne. Nese do t'i marresh te gjitha keto gjuhe vec e vec, dhe t'i krahasosh me njera-tjetren me lemmat e vjetra IE, atehere ato qe kane secila nje 40% te mire fare nga shqipja, me njera tjetren nuk kane as ngjashmeri ne mizerjen e 5-10%-shit!
    Prandaj, te kemi kujdes kur flasim pa karar, se na del muhabeti shume i kripur dhe nuk gelltitemi dot. Por, na u dashka teoria IE, qe te mendosh se shqipja na eshte vetem nje gjuhe, dhe ta leme te zere myk ne librari apo muze; fundja, kush eshte i interesuar per te? Kush do e marre vesh te verteten?
    Gjithsesi, nese zotrote e ke fjalen per ato te teknikes dhe konsumit, kuptohet qe ne i marrim te gatshme, sic i marrin gjithe te tjeret, dhe sic e morri te gatshme edhe Greqia fjalen "fotografi"///
    (ka ca tema ketu ne forum, qe per nga permbajtja jane aq te ngjashme, saqe me duket sikur kam shkruar te te gjitha dhe pertoj te perseritem)
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar Maska e fejer_nagy
    Anëtarësuar
    18-08-2005
    Vendndodhja
    këtu
    Postime
    231
    me qe ra fjala per dialektet:
    Dialektet e shqipes mendohen te jene ndare ne shekullin e peste. Kjo perkon edhe me procesin e rotacionit ne toskerisht. Nje fakt interesant qe e perforcon kete eshte qe huazimet sllave nuk e kane pesuar kete rotacion.
    Ndarja e dialekteve te shqipes nuk eshte aq e hershme darkman. Sikur gegerishtja dhe toskerishtja te ishin ndare qe ne shekullin e V, dallimet ne mes te dy dialekteve do te duhej te ishin po aq te medha sa c'jane dallimet ne mes te frengjishtes dhe italishtes apo serbishtes dhe polonishtes. A mendon ti se dallimet ne mes te gegerishtes dhe toskerishtes jane po aq te medha, po aq te thella, sa ato qe egzistojne ne mes te gjuheve te siper permendura? Une nuk mendoj se jane aq te medha. Sado qe egzistojne dallime ne mes te dialekteve, kryesisht ne fushen e fonetikes, gegerishtja dhe toskerishtja prap se prap, ne format e tyre kryesore, jane te kuptueshme me njera tjetren.

Procesi i degezimit te shqipes ne te folmen e veriut dhe ate te jugut, nga shumica e albanologeve, besohet te kete filluar aty nga gjysma e pare e mijevjecarit te dyte, dhe eshte zhvilluar shkalle-shkalle per nje kohe relativisht te gjate. Me fjale te tjera, tiparet qe karakterizojne toskerishten dhe gegerishten nuk jane formuar afersisht ne te njejten kohe, por jane formuar ne etapa, njera pas tjetres, ne nje periudhe qe ka zgjatur disa shekuj.

Qe dialektet e shqipes jane te nje kohe relativisht te vone, me saktesisht te gjysmes se pare te mijevjecarit te dyte, deshmojne edhe disa tipare arkaike te te folmeve te arberesheve te Italise dhe atyre te Greqise, te cilat tipare jane te ngjajshme apo te njejta me te folmet e gegerishtes, perkunder faktit qe te folmet e arberesheve jane te folme toske. Per shembull, ne te folmet e arberesheve te Italise eshte verejtur prania e paskajores me pjesezen 'me' + pjesorja (psh: me na ndar, me pasur, me vajtur etj), si dhe perdorimi i disa fjaleve 'gege' nga ana e arberesheve dhe arvanitasve psh: gjegja - degjova, krie- koke etj. Shembujt e mesiperm tregojne se ne shekujt e XIV & XV paskajorja me pjesezen 'me', plus disa fjale qe sot hasen vetem ne gegerisht kane egzistuar edhe ne dialektin tosk.

Dukuria e rrotacizmit ne toskerisht, besohet te jete paraqitur aty nga shekujt e pare te mijevjecarit te dyte.

kunder racizmit
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Citim Postuar më parë nga fejer_nagy
    Ndarja e dialekteve te shqipes nuk eshte aq e hershme darkman. Sikur gegerishtja dhe toskerishtja te ishin ndare qe ne shekullin e V, dallimet ne mes te dy dialekteve do te duhej te ishin po aq te medha sa c'jane dallimet ne mes te frengjishtes dhe italishtes apo serbishtes dhe polonishtes. A mendon ti se dallimet ne mes te gegerishtes dhe toskerishtes jane po aq te medha, po aq te thella, sa ato qe egzistojne ne mes te gjuheve te siper permendura? Une nuk mendoj se jane aq te medha. Sado qe egzistojne dallime ne mes te dialekteve, kryesisht ne fushen e fonetikes, gegerishtja dhe toskerishtja prap se prap, ne format e tyre kryesore, jane te kuptueshme me njera tjetren.

Procesi i degezimit te shqipes ne te folmen e veriut dhe ate te jugut, nga shumica e albanologeve, besohet te kete filluar aty nga gjysma e pare e mijevjecarit te dyte, dhe eshte zhvilluar shkalle-shkalle per nje kohe relativisht te gjate. Me fjale te tjera, tiparet qe karakterizojne toskerishten dhe gegerishten nuk jane formuar afersisht ne te njejten kohe, por jane formuar ne etapa, njera pas tjetres, ne nje periudhe qe ka zgjatur disa shekuj.

Qe dialektet e shqipes jane te nje kohe relativisht te vone, me saktesisht te gjysmes se pare te mijevjecarit te dyte, deshmojne edhe disa tipare arkaike te te folmeve te arberesheve te Italise dhe atyre te Greqise, te cilat tipare jane te ngjajshme apo te njejta me te folmet e gegerishtes, perkunder faktit qe te folmet e arberesheve jane te folme toske. Per shembull, ne te folmet e arberesheve te Italise eshte verejtur prania e paskajores me pjesezen 'me' + pjesorja (psh: me na ndar, me pasur, me vajtur etj), si dhe perdorimi i disa fjaleve 'gege' nga ana e arberesheve dhe arvanitasve psh: gjegja - degjova, krie- koke etj. Shembujt e mesiperm tregojne se ne shekujt e XIV & XV paskajorja me pjesezen 'me', plus disa fjale qe sot hasen vetem ne gegerisht kane egzistuar edhe ne dialektin tosk.

Dukuria e rrotacizmit ne toskerisht, besohet te jete paraqitur aty nga shekujt e pare te mijevjecarit te dyte.
    Logjika jote eshte vertet e holle dhe e mprehte. Ndoshta kam shkruar un gabim, duhet te shkruaja fillimi i ndarjes dhe jo ndarja.
    per Rotacionin mendoj (Me shume siguri) qe ka filluar para dyndjeve sllave, qe kane ardhur ne shek e VI.

Ndarja nuk fillon dhe mbaron ne nje periudhe te shkurter kohe. Eshte proces i vazhdueshem qe mund te arrij te krijoje gjuhet te ndryshme.

Pjesorja 'me' mund te jete zhdukur me vone.

Afersia gjeografike midis Gegeve dhe toskeve, Jetesa gjithmone ne te njejten hapesire administrative qendrore(Bizanti, turqia e raste te tjera) kane bere qe differencat te mos jene aq te medha sa italishtja me frengjishten apo spanjishten.

Nje faktor tjeter per keto diferenca jane edhe baza ku u vendos Shqipja dhe Latinishtja. Latinishtja u vendos mbi popuj te ndryshem, shqipja mbi ilirishten.
    Francezet paten nje ndikim te madh te FRANKEVE(fis gjerman). Spanjollet te visigoteve dhe arabeve me vone.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Ti tani po i thurr levdata vetes, apo si e keni hallin???
    Cilet gege jane me larg me tosket sesa italianet me francezet??? Cfare kufiri na i ndaka francezet me italianet qe na ndaka geget me tosket??? Le nam tani. Edhe ketu e shkrove gabim. Te flasesh per rotacion, duhet ta dokumentosh kete gje, dhe dokumenta te shkruara per kete cikel nuk ka, pike!
    Fundi i fundit, nese me rregull treshi perjashtimor do te pranonim qe shqipja ka pesuar ndikim nga gjuhet e pushtuesve(qe duhet thene qe deri ne nje fare mase, sado te vogel, e ka pesuar), dhe nese keta pushtues jane sllavet me dyndjet e tyre, atehere ndikimin duhet ta gjejme ne gegerishte, jo ne toskerishte. Nderkohe qe gati gjysma e gegeve u sllavizua, duke u shnderruar ca ne kroate, boshnjake dhe serbe, por duke u lene atyre fene ortodokse ne kembim, tosket u shtyne dhe me ne jug. Tashme nuk merret vesh se nga cili paralel gjeografik i ballkanit filloi ngjeshja per ne jug e "toskeve", por dime qe ata paten ndikimin me minimal gjuhesor qe mund te pesonin, pavaresisht se edhe ata vete ndenjen nen sundim bullgar per gati 300 vjet... Kuptohet, kjo eshte si rrjedhoje e faktit qe te gjithe e pranojme sot, qe dyndja sllave u be nga veriu per ne jug, dhe jo anasjelltas.
    Atehere, ne baze te ketij rregulli natyror, si te del llogaria? Mua me duket se jeni nisur qe te dy me kembe te gabuar, dhe nuk e di se cfare doni te provoni.
    Ku eshte huazimi tek kjo klecke qe e quani rotacion?
    Ku e dini ju se "rotacioni" nuk na eshte bere nga kahu i kundert?
    Apo thjesht se ashtu keni lexuar diku???
    A e keni idene se shqipja mendohet qe t'i kete dhene anglishtes se sotme formen e foljeve? Po, po,, po qarkullon ideja, qe nyja "to" ne anglishten moderne te jete trasheguar nga po kjo toskerishte...
    Pra kemi qe psh: "to see" = "te shoh". Anglishtja, kjo gjuhe saksone, dihet fare mire qe eshte gjuhe gjermanike, nderkohe qe ne asnje menyre nuk mund te konceptohet(te dilet ne nej perfundim te qene) lindja e formes "to" para foljeve(to see, to do, to walk, etj)...
    Ku jemi tani me llogarite?
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 02-06-2006 më 06:13
    UNE JAM TI-TI JE UNE

kunder racizmit
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Citim Postuar më parë nga banished
    Ti tani po i thurr levdata vetes, apo si e keni hallin???
    Cilet gege jane me larg me tosket sesa italianet me francezet??? Cfare kufiri na i ndaka francezet me italianet qe na ndaka geget me tosket??? Le nam tani. Edhe ketu e shkrove gabim. Te flasesh per rotacion, duhet ta dokumentosh kete gje, dhe dokumenta te shkruara per kete cikel nuk ka, pike!
    Fundi i fundit, nese me rregull treshi perjashtimor do te pranonim qe shqipja ka pesuar ndikim nga gjuhet e pushtuesve(qe duhet thene qe deri ne nje fare mase, sado te vogel, e ka pesuar), dhe nese keta pushtues jane sllavet me dyndjet e tyre, atehere ndikimin duhet ta gjejme ne gegerishte, jo ne toskerishte. Nderkohe qe gati gjysma e gegeve u sllavizua, duke u shnderruar ca ne kroate, boshnjake dhe serbe, por duke u lene atyre fene ortodokse ne kembim, tosket u shtyne dhe me ne jug. Tashme nuk merret vesh se nga cili paralel gjeografik i ballkanit filloi ngjeshja per ne jug e "toskeve", por dime qe ata paten ndikimin me minimal gjuhesor qe mund te pesonin, pavaresisht se edhe ata vete ndenjen nen sundim bullgar per gati 300 vjet... Kuptohet, kjo eshte si rrjedhoje e faktit qe te gjithe e pranojme sot, qe dyndja sllave u be nga veriu per ne jug, dhe jo anasjelltas.
    Atehere, ne baze te ketij rregulli natyror, si te del llogaria? Mua me duket se jeni nisur qe te dy me kembe te gabuar, dhe nuk e di se cfare doni te provoni.
    Ku eshte huazimi tek kjo klecke qe e quani rotacion?
    Ku e dini ju se "rotacioni" nuk na eshte bere nga kahu i kundert?
    Apo thjesht se ashtu keni lexuar diku???
    A e keni idene se shqipja mendohet qe t'i kete dhene anglishtes se sotme formen e foljeve? Po, po,, po qarkullon ideja, qe nyja "to" ne anglishten moderne te jete trasheguar nga po kjo toskerishte...
    Pra kemi qe psh: "to see" = "te shoh". Anglishtja, kjo gjuhe saksone, dihet fare mire qe eshte gjuhe gjermanike, nderkohe qe ne asnje menyre nuk mund te konceptohet(te dilet ne nej perfundim te qene) lindja e formes "to" para foljeve(to see, to do, to walk, etj)...
    Ku jemi tani me llogarite?
    Kam thene qe geget dhe tosket jane me afer sesa italianet dhe francezet
    mos me keqkupto.
    Shikoje pak harten e pushtimit bullgar dhe aty do shikosh tere shqiperine dhe kosoven.
    Po te jap shembullin e dy huazimeve sllave, Zakoni dhe Dushmani, normalisht me ane te ratocizmit te toskerisht do beheshin Zakori dhe dushmari.
    Kemi edhe prapashtesen nik e cila ka mbetur e tille.

Ah nese nuk e di rotacizmi ka kthyer ne toskerisht n midis dy zanoreve ne r.

sa per huazimet e anglishtes nga shqipja nuk i besoj. Mgjth mendoj qe je i lire te shkruash cte duash.
    Ndryshuar për herë të fundit nga darkman : 02-06-2006 më 08:06

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    O Styx po s'e pate problem na i thuj disa sinonime te "kshiave" ne veri dhe na e shpjego te lutem ate fjalen e dialektit geg "mendra peperita" se si shume fjale e gjate per te qene ne ate dialekt.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga darkman
    Po te jap shembullin e dy huazimeve sllave, Zakoni dhe Dushmani, normalisht me ane te ratocizmit te toskerisht do beheshin Zakori dhe dushmari
    Nuk ka si te behet ashtu, "Dushman" nuk ka fare lidhje me gjuhet sllave. Dhe nese nuk e kemi dhene ne borxh, sigurisht qe kjo nuk ka per ta ndryshuar faktin qe ajo nuk eshte fjale sllave... "Dushman" eshte fjale perse, dmth armik, perdoret dhe ne arabisht, turqisht, etj.
    gjithsesi, ne toskerisht nuk i thone "zanore", por "zarore", apo jo? Por prape nuk na shpjegove cfare do te vertetosh me kete, dhe c'lidhje ka kjo me huazimet e shqipes nga gjuhet e huaja...
    UNE JAM TI-TI JE UNE

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    O cuna po na humbet temen ju mor.

Tema eshte:" huazimet egjuheve te huaja nga ghuha shqipe" dhe jo: " huazimet e dialekteve nga njeri tjetri me Rrotacion

Na sillni ndonje shembull per temen ju lutemi e jo cic-mice

i/e regjistruar Maska e vrojtuesi
    Anëtarësuar
    06-04-2006
    Vendndodhja
    Në tokat shqiptare
    Postime
    237

Smile Po të ishe vetëm ti!

Citim Postuar më parë nga elen
    Pse marr mundimin dhe u pergjigjem ca injorantave si puna jote ,nuk e marr vesh.
    Pse ore ,i zgjuar ,sepse jam ne Greqi ,cfare tregon??/Qe na kane dhene shtepi falas ,qe na kane shtruar shesh me lule ,na kane bere larje truri,apo qe thone emrin shqiptar dhe u shkrin goja??
    Ketu shqiptaret kalojne me keq se ne cdo vend tjeter ama nuk do them apo do pranoj une budallalleqe sepse jeni ju fanatike......

Po të ishe vetëm ti aso çfare je do të ia bënim lehtë por na u keni bërë pak si shumë e duhet të iu përkujtojmë prejardhjen tuaj.

Mos harro se në ketë botë kurkush nuk të falë asgjë pa interes! Çdo gjë paguhet herëdo kurdo.

Unë mendova se ke marrë mësim nga LEILA por po shifet se jo! Mos ngurro e lexo edhe një herë se çka të ka thënë:

Ti s'ditke te shkruash moj e mjere --

s'e ke idene e germes se madhe, kllapes apo presjes, apo pikes,
    apo hapesires qe respektohen NJESOJ ne te gjitha gjuhet, keshtu qe mos na nxirr preteksin se ke kohe qe ke ikur nga Shqiperia. Na paske mbaruar per letersira sa Shqiptare, sa Greke, sa Angleze ti zotrote?

Po ti nuk ke kaq tru sa te kuptosh se njeriu qe e ka profesion gjuhen nuk e bastardizon kurre, qofte edhe ne nje liste sendesh per te blere ne dyqan, qofte ne forum, qofte edhe ne nje shenim ne nje leter post-it.

Te mbarosh per letersi te cdo lloj gjuhe do te thote te besh hartime dite-nate sa te te dalin trute nga vendi, dhe jo te shkruash si kembet e pules pa pike kuptimi. Te jete ashtu, kam mbaruar dhe une per astronaute.

Pika ty, qe ah te kripsha trute, qe s'ke patur nevoje te besh hartime sa te te dalin trute... ti me tru mangut ke lindur.
    Edhe mua më pëlqejnë në shtrat ato që shkrihen për Gre - qinë!

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Pas nje perjashtimi (Ban) disa ditesh nga ky Forum (per arye te nje pergjegjie jo te mire nga une, ndaj Elenes dhe Moderatorit Lioness), dhe pasi qe e kam pare se dikush i ka keq kuptuar gjerat e shtjelluara permes dialektit Geg, do te shkruaj perseri qe te shfrytzoj rastin dhe te ju them vllezerve te mi qe nuk ka dialekt superior tek shqiptaret, dhe te iu beje nje apel qe le ti lene anash lavdatat mbi dialektet e tyre se te gjitha dialektet tona jan SHQIPTARE dhe shume me te vjetra se qe lexova nga dikush ketu.

--------------------------------------

Duke lexuar keto postimet e juaja qe keni shkruar gjat kohes qe isha une i perjashtuar nga ky Forum, pash qe dikujt ia paskam ngacmuar shume keq Irano-Turqit orthodoks te Ballkanit qe e quajn veten "Grek" apo "Helen". Nuk e kam ditur qe do ti lendoj kaq shume se nuk do te jua kisha thene te verteten ne fytyr keshtu kaq brutal, do te isha munduar disi ma but te ju tregoje se ai popull qe e adhuroni ju mbi te gjitha, nuk eshte ai popull qe mendon ju, por eshte krejt dicka tjeter. Do ta kishit pare edhe ju vet po ti hapnit pak syt e ballit (nese keni) dhe te shikoni Racen, Kulturen dhe Mentalitetin e tyre qe eshte Perso-Turke dhe aspak Europiane, dhe po ti hapnit pak veshet e te ndegjoni gjuhen e tyre te perzier me shqip, latinisht, persisht, sllavisht, turqisht, magjupisht etj. Por problemi qendron tek fakti qe syte dhe veshen nuk funkcionojne dot pa tru.

Pasi qe ketu kemi disa Shqipfoles (ketu ka Shqiptar dhe ka Shqipfoles, ky eshte nje dallim shume i madh i cili duhet te mirret parasysh) qe i kuptojne keto gjera shume mire, dhe pasiqe i kuptojne keto gjera me se miri, reagojne ketu ne ate menyre per te prishur Themen dhe mundohen te na bejne te kjart se "Greket" e tyre (ai superpopulli i tyre) jan me te miret, me te bukurit, me terheqesit, me te pasurit, me te menqurit dhe me te civilizuarit e Botes, kurse Shqiptaret (qe i urrejne ata) jan dhe kan qene gjithmone me te keqet, me te shemtuarit, me budallenjet, me te varferit dhe me te prapamebeturit e Botes, qe nga fillimi i jetes ne kete Planet e deri sot.

Reagimi juaj ketu ne kete Theme tregon ate te fshehuren tuaj qe e mbani ne zemer apo ne mendje, dhe ju nuk jeni te afte te kuptoni qe pikerisht ky reagimi juaj na tregon neve Pellazgo-Iliro-Shqiptarve brengosjen, friken, ankthet e juaja qe ju kan kapluar nga Faktet argumentuese, te cilat po i kuptoni tash edhe ju, se ai popull qe ju e adhuroni mbi te gjitha (ose i perkisni atije populli) eshte nje popull i rrejshem qe eshte krijuar mbi bazat, mbi gjakun, civlizimin, kulturen, menqurine, mentalitetin dhe mbi gjuhen e vjeter mijravjeqare te atije populli qe ju e urreni mbi te gjitha. Ky ankth qe keni ju nga faktet trishtuese per juve dhe ate racen Perso-Turke (Irano-Turke) ju shtyne juve qe te shkruani ato budallalleqet e prapambetura te shekullit te 19 nga populli qe adhuroni ju mbi te gjitha, pasi qe "faktet" (genjeshtrat) e tyre po tkurren çdo dite e me shume.

Pra këta jan shqelmat e fundit të Gomarit para ngordhjes definitive.

Pasi qe ju jeni ne ankthe psiqike dhe mund te ndodhe qe te perfundoni ne Psikiatrie (çmendi) do te mundohem une disi me but te ju tregoj qe genjeshtrave, shtremberimeve, fallsifikimeve dhe pislleqeve te tjera te ketyre Perso-Turqve (Irano-Turqve) orthodoks te Ballkanit qe e quajn veten "Grek" apo "Helen" i ka ardhur fundi, dhe po afrohet dita kur do te dal para Botes e verteta mbi Pellazgo-Iliro-Shqiptaret e shenjet qe i urreni ju kaq shume. Po afrohet dita ku keta Europianet e tjere (qe jua kan lene juve emrin "Grek" apo "Helen" ne shekullin 18-19 dhe qe ju kan ndihmuar gjithmone) do te na kërkoje falje neve per perbuzjen qe iu kan bere gjithmone Shqiptarve dhe shtremberimve (fallsifikimeve) ose keq interpretimeve te Historise kur eshte fjala per popullin Pellazgo-Iliro-Shqiptar, dhe ta pranojne faktin qe civilizimin, kulturen, me qindra fjale ne gjuhet e tyre por edhe drejtimet fétare Katolik dhe Orthodox i kan pikerisht nga keta Shqiptaret qe i quanin ata Turq ne shekullin 19 (Konstantini i Madh i cili ishte Ilir, Dardan, Shqiptar, eshte ai njeri qe krijoj keto dy drejtime fétare, pra keta far Greket fallso dhe Italianet i kan fét nga ne, e jo ne nga ata).

Me vjen shume keq per ju, dhe ju lutem mbajeni veten a !! Mos harroni qe edhe ju keni nje perqindje shume shume te vogel gjak Shqiptari. Kjo perqindje shume shume e vogel e gjakut te qmuar te Shqiptarit te shenjet dhe te bekuar nga Zoti, mjafton per juve qe te qendroni pa u qmendur e te perfundoni ne Psikiatri.

Tennhauser (qe lexohet Tenhojser hahahahhah, gjoja se po din diçka, Tenhojser thot ky, çfar gllupi), fjala Hamerike nuk mundet te jete nga shqipja, sepse ajo fjale eshte pa shkronjen H, pra A MER IK eshte gjuha jote "greqishte" (apo me mire te them gjuha jote e perzier me shqip, latinisht, persisht, sllavisht, turqisht, magjupisht etj. etj. etj.) sikur qe ishte "grek" Georgis Kastriotis Skenderbeis dhe fisi "grek" Suliotis, te cilin fis "grek" e kan detyruar me dhune Shqiptaret te flasin shqip dhe te konvertojne ne katolik, simbas studimeve tuaja dhe te vllezerve tu me fare Perso-Turke.

Lioness, ky eshte humori i vertet qe tallen "Greket" me vetveten e tyre. Qe eshte me te vertet nje humor shume i mire. A po e shikon se si i pshurra une duke qeshur me kete humorin e tyre te pazevendesueshem.

----------------------------------------

Siç po shihet per disa Shqiptar ketu ne kete Forum, kur te shtjellohen fjalet e vjetra me ane te nje gjuhe te caktuar, duhet te kene patjeter nje domethenje POETIKE ose HEROIKE, se per ndryshe nuk jan te shtjelluara mire, dhe nuk kan prejardhje nga ajo gjuhe e caktuar qe eshte perdorur per shtjellim te atyre fjaleve. Pra duhet patjeter te jete diçka shume shume interesante, se per ndryshe jan shtjellime te gabuara dhe nuk qendrojne.

Pastaj kemi burimin e njejt te fjalet indoeuropiane (indogermane). Ju qe pohuat per keto fjale qe i kam shkruar une ketu (te cilat nuk jan as maja e (Eisberg) Ajsbergut), a keni pare ndonjehere se si shtjellohen fjalet me prejardhje indoeuropiane (ne te cilat shtjellime dhe skjarime nuk merr pjese gjuha shqipe), dhe a e dini ju qe ajo Theori e shekullit te 19 per gjuhet me prejardhje indoeuropiane nuk qendron më, sepse ato studime, hulumtime, gjurmime qe ishin bere per kete Theori, kan shkuar aq larg (natyrisht ne drejtim te gabuar) ku gjuha protoindoeuropiane del e afert me Japonishten dhe Koreanischten, e cila gje eshte e pa mundur duke qene fakti qe ne mes te Indoeuropianve dhe Japonezve ekzistojne dhe kan ekzistuar me dhjetra gjuhe apo me qindra dialekte te tjera jo indoeuropiane sikur qe jan edhe vet gjuhet Japonisht dhe Koreanisht gjuhe qe nuk kan kurrfar lidhje me indoeuropianet dhe kurrfar lidhje ne mes vete.
    Pastaj kemi faktin tjeter qe po argumentohet ne shekullin 21, qe raca e bardh nuk ishte perhapur nga India ne drejtim te Europes, por separi ishte e perhapur nga mesdheu (Europa jugore, Afrika Veriore dhe Lindja e afert, pra Izraeli dhe Turkia e sotme) ne drejtim te Indise, ku me vone, keta njerz qe jan perhapur ne drejtim te Indise, jan kthyer perseri ne Europe.
    Edhe diçka per Shqiptaret (vllezerit e mi) , ajo fjala "keto jan fjale me burim te njejt indoeuropian" eshte fjalia e fundit e ketyre Grekve fallso dhe simpatizuesve te tyre, kur nuk dijne me se cka te thone dhe si ti mbrojne budallalleqet e veta.

E pashe qe shtjellimi i fjaleve Vajze dhe Djale pati nje perkrahje te vogel nga dikush (nuk me kujtohet tash nga kush). Me vjen mire, mirpo eshte shume interesante qe pikerisht ato dy fjale paten perkrahje, sepse ato dy fjale kishin nje shtjellim dhe skjarim pak me te gjere, kurse te tjerat kishin vetem nje skjarim shume te shkurter, nejse.

Kurse fjala Ku Zin ju preki ne tel (a thua pse… une e di pse, por nejse) , po iu tregoj edhe diçka tjeter (kjo vlen per Shqiptaret ne kete forum e jo per Shqipfolsit te degjeneruar apo te degraduar ne Perso-Turk). Te gjitha fjalet ne gjuhen Frenge qe jan te huazuara nga gjuhet e tjera dhe qe kan shkronjen U, theksohen dhe lexohen ne frangjit me Y e jo sikur fjala origjinale me U. Pra fjala Cuisine ne frangjisht theksohet dhe lexohet KYZIN (shkronja S ne Fr. It. Gjr. lexohet Z), pra Ky Zin vjen nga fjala Ku Zin, duke shenderruar vetem shkronjen U ne Y qe eshte tipike franceze, perndryshe eshte fjala e njejt,…. Dhe vjen nga greqishtja e sotme, ose nga italishtja, mundet te jete edhe nga oldenglish, por kurrsesi nga shqipja dhe shqiptaret qe nuk kan pasur kurr kuzhina por kan ngrene gjithmone deri ne ditet e sotme ne grazhd apo legen sebashku me kafshet e tyre, apo jo.

Nese ndonje SHQIPTAR ketu, ka shtjellime tjera (nga shqipja) te ketyre fjaleve qe i shenova une, do te deshiroja ti shihja. Natyrisht edhe fjale te tjera qe e di se ka shume. Faleminderit

--------------------------------------------

Per kete textin me poshte ju kerkoj falje nese me ka keqkuptuar ndo kush. Kete text nuk e kam shkruar per ju, por per vizitoret e forumit qe nuk jan te regjistruar ama lexojne keto gjera pa marr pjese ne diskurim. Pasi qe ka njerz te ndryshem dhe mund te ndodh ndonje keqkuptim i ketije shembulli nga une, vendosa te shkruaj kete text te perzier pak me humor ne fund te postimit time qe bera ate dite :

(ky texti me lart nuk ka asgje te beje me shkrimet e vjetra Pellazge apo Etruske ne gure, eshte thjesht nje shembull nga une per te skjaruar shtremberimet e gjerave nga njerz te pa ndergjegjshem qe paguhen nga dikush ta bejne kete fallsifikim, ju lutem mos e keqkuptoni kete, dhe mos i thoni dikujt qe nje Pellazg apo nje Etrusk kishte emrin Arton dhe kishin luajtur futboll para mijra viteve)

Pershendes te gjith vllezerit Pellazgo-Iliro-Shqiptare

------------------------------------
    Këta Greket fallso jan bash dhelpra, jo aq dinak, por po qelben ashtu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 02-06-2006 më 17:44

Faqja 16 prej 66 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •