Lenkee,,, ajo macka po ta ha ate rosakun me duket. Po mire moj, me mua c'pate? C'fare pjekjeje kerkon ti? Jam stafidhe dhe kaluar, po ty nuk desha te te shaj me zemer, se po te qe ashtu do e kishe lexuar. Perkundrazi, kam qortuar ata qe e kane bere.Postuar më parë nga elen
Meqe jemi dhe ne teme tani...
Jam shume dakord, le te marrim nga nje fjale te vockel per rradhe.
Kesaj rradhe do te te bej une nje pyetje ty qe te dalim aty ku duhet, sepse zotrote nuk e ke kuptuar ate qe kam thene une...
Si mendon ti, "fotografi" a eshte fjale greke? A mund te me japesh nje shembull ne Greqine e lashte ku njihej metoda e "dritegdhendjes" per te krijuar nje imazh mbi nje lloj sfondi(cfaredo)? Tani, sigurisht qe kemi te bejme me "foto" "graf'is"-je... vetem se fotografia na u shpik gjetke, dhe mijra vjet pas raportit te pare te egzistences se ketyre dy fjaleve qe po i bashkojme sot.
Sigurisht qe greket, pra, nuk kane asnje merite, dhe qe nuk ia dhane ata kete fjale botes se sotme.
Ajo qe po them une me Lenke, eshte qe nese do marrim nje tog prej 100 fjalesh qe mendohen gjeresisht se shqipja i ka huazuar, une them qe vetem 10 jane huazuar, dhe 90 jane dhene hua. Puna eshte se llogarite jane bere arbitrarisht, dhe ne rradhe te pare nga persona te paafte ose te afte por dashakeqe.
Pokorny, psh, ka bere nje nga veprat me monumentale mbi gjuhesine, i ka parashtruar te gjitha, edhe me teorine e prejardhjes se perbashket "indoeuropiane" te gjuheve te kontinentit tone.
Puna eshte se, sa me teper te futesh ne studim te kesaj fushe, aq me teper kupton nje dicka kur arrin ne fund... PERFUNDIMI ESHTE ARBITRAR. Gjithsesi, nuk duhet te jesh i verber qe te kuptosh nga gjithe ajo veper se kush eshte gjuha substrat, mbi bazat e se ciles shqipja del mema e gjuheve te kontinentit tone, dhe tashme edhe atij amerikan e australian, pse jo, edhe te shume gjuheve aziatike.
Te hapesh nje fjalor te gjuheve indoeuropiane, ku sigurisht, nuk mund te mungoje kurrsesi shqipja(se duan s'duan, eshte me interesin me te vecante nga te gjitha) do ta kuptosh, qe nese imagjinojme, vetem per nje cast, por vetem per nje cast, qe teoria e prejardhjes IndoEuropiane te jete nje absurditet, e kupton se cila teori i ze vendin kesaj te fundit.
Por, cili prej historianeve, gjuhetareve dhe antropologeve te "aresyeshem" dhe me nje karriere 40-50 vjecare mbi shpatulla, mund te marre persiper rrugen e nje aventure te tille, qe luan nga themeli ate qe kemi studiuar deri me sot, dhe qe na eshte servirur mbi tryeze e gatshme; te luash nga themeli ate qe kemi besuar deri me sot mbi historine e vete qyteterimit tone dhe prejardhjen e tij... - dhe e gjitha kjo, per shkak te nje populli otuz dhe barbar, te vogel dhe gati primitiv e te padegjuar si populli shqiptar??? Besome mua atehere, askush nuk eshte aq i marre, dhe postulatet do fillojne t'i lene postmortem ata qe jane me te guximshmit dhe qe qofte per nje moment ne karrieren e tyre u ka interesuar e verteta...
Shqipja, qe te ta them me pak fjale, qe te mos i hysh studimit me themel, por edhe ti ta marresh te gatshem, perfshin mbi 40% te te gjitha rrenjeve(lemma) te fjaleve me prejardhje indoeuropiane; nderkohe qe ai 60%-shi tjeter asqe ka lidhje fare me keto lemma, dhe eshte i ndryshem deri ne mister.
Mos duartrokit para kohe tani, se do te te shpjegoj pak me holle...
Ky 40%sh, Lenke e dashur, jane te gjitha fjalet qe njerezit i njohin per gjuhe, duke filluar nga numrat, peremrat, foljet me te perdorshme, si dhe pershkrimet e dukurive natyrore dhe gati te cdo gjeje qe i rrethon dhe qe ka lidhje edhe me familjen e marredheniet shoqerore. Nuk po flasim per italishten apo frengjishten apo anglishten ose ndonje rusishte apo greqishte katharevusce... po flasim per sanskritishten, persishten e lashte(7500 vjet qyteterim i festoi para 4 vjetesh), hititishten, greqishten e lashte, polonishten arkaike, dhe gjuhet balltike, ato gjermaniko-teutone -saksone. E pra, e dashur, keto qe permendem jane nenet e gjuheve qe njeh sot gjithe Evropa moderne. Nese do t'i marresh te gjitha keto gjuhe vec e vec, dhe t'i krahasosh me njera-tjetren me lemmat e vjetra IE, atehere ato qe kane secila nje 40% te mire fare nga shqipja, me njera tjetren nuk kane as ngjashmeri ne mizerjen e 5-10%-shit!
Prandaj, te kemi kujdes kur flasim pa karar, se na del muhabeti shume i kripur dhe nuk gelltitemi dot. Por, na u dashka teoria IE, qe te mendosh se shqipja na eshte vetem nje gjuhe, dhe ta leme te zere myk ne librari apo muze; fundja, kush eshte i interesuar per te? Kush do e marre vesh te verteten?
Gjithsesi, nese zotrote e ke fjalen per ato te teknikes dhe konsumit, kuptohet qe ne i marrim te gatshme, sic i marrin gjithe te tjeret, dhe sic e morri te gatshme edhe Greqia fjalen "fotografi"///
(ka ca tema ketu ne forum, qe per nga permbajtja jane aq te ngjashme, saqe me duket sikur kam shkruar te te gjitha dhe pertoj te perseritem)
Krijoni Kontakt