Close
Faqja 62 prej 66 FillimFillim ... 12526061626364 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 611 deri 620 prej 651
    Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    Citim Postuar më parë nga Skorpioni Lexo Postimin
    Ps.: Latinishtja ka shuuuum fjale shqipe, e shqipja ka shuuuum pak njerz qe iu intereson kjo pune, keshtuqe ne fund thuhet pa kurrfar turpi qe te gjitha fjalet e perbasheketa ne shqip dhe latinisht na qenkan latinisht.
    Kjo që ju thuani këtu është më se e vërtet si p.sh. fjala populus e cila ka prejardhjen nga fjala për pjellë, fjalë të cilën së pari latinët e huazuan nga ne dhe pastaj ne morrëm nga ata fjalën me origjinë nga vetë ne. Mirëpo ne nuk duhet të harrojmë se huazimi është bërë i dyanshëm dhe vetëm një filolog i cili mirret me etymologjinë e fjalëve mundë ta ndriçojë këtë.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

Ne fakt eshte e veshtire te thuash per shume fjale nese jemi ne qe i kemi huazuar apo fqinjet tane ne rajon
    Revolution 1848

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga EuroStar1 Lexo Postimin
    Ne fakt eshte e veshtire te thuash per shume fjale nese jemi ne qe i kemi huazuar apo fqinjet tane ne rajon
    Nuk është dhe aq e vështir kjo?!! pasi dihet se ne jemi populli më i vjetër atëher i bie që këto ardhacakët kur erdhën këtu i moren nga ne ! spaku kshtu shkon dhe sod !!! sbesoj se ju të gjith që jeni emigrant atje nëpër evrop të keni mundsi tiu impononi as edhe një fjal të juajen atyre,por jeni ju ata që merni fjal të tyre dhe i përdorni në gjuhë të përditshme....pra kshu ka qen dhe atëher dhe vazhdon dhe sot,i ardhuri mer nga vendësit ..ok mirmbetshi
    Duajeni njëri tjetrin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    MYK - shqip
    MUKLA - greqisht
    MÖGEL - suedisht

Duket qartë që kjo është e njëjta fjalë, por lind pyetja se cili e ka marrë apo huazuar nga tjetri, sepse siç shihet nuk është ndonjë fjalë e re apo shkencore.

Sipas asaj që më ka treguar mua një plak, historia e fjalës është kjo:

Në mesjetë kombi arbër sapo kishte filluar të krijohej dhe po kështu ishte duke krijuar edhe gjuhën e tij, sepse më parë nuk kishte. Arbërit kishin shumë mungesa fjalësh dhe myku ishte njëra nga ato që u mungonte. E shikonin mykun me sy dhe e kuptonin nga se shkaktohej, por si të paditur që ishin, nuk dinin ç'emër t'i vinin.

Dhanë e morën arbërit me njëri-tjetrin për t'i gjetur një emër, por s'mundën dot, kështu që më në fund vendosën ta huazojnë. Për këtë qëllim fshatarët dhe barinjtë arbër krijuan një komision dhe vendosën ta dërgojnë në Suedinë e largët, pasi kishin dëgjuar që ky vend kishte gjuhë të zhvilluar dhe fjalë me shumicë.

Komisioni u bë gati të nisej, por në këtë kohë grekët morën vesh që arbërit po kërkonin një fjalë dhe vendosën t'i ndihmojnë. Fjala shkoi deri tek autoritetet më të larta të asaj kohe dhe me këtë punë u mor vetë drejtpërsëdrejti Patriarkana e Kostandinopojës.

Patriarkana e gdhendi fjalën në një copë druri dhe pastaj e hodhi në një kazan të madh prej argjendi. Më pas, pasi u la dhe u bekua me ujë perëndie, fjala u mbështoll me një pëlhurë të mëndafshtë, ndërsa detyrën për ta shpënë tek arbërit Patriarkana ia ngarkoi një misionari grek, një njeriu të besuar të saj. Falë kësaj bamirësie ne kemi fjalën myk, se nuk do të ishte çudi që edhe sot e kësaj dite të mos kishim fjalë për mykun.

Deri këtu jam i qartë, por ajo që unë nuk kuptoj është se si shkoi kjo fjalë në Suedi? Këtë mund të na i shpjegojë ndonjë tjetër që ka njohuri.

Citim Postuar më parë nga bela70 Lexo Postimin
    Nuk është dhe aq e vështir kjo?!! pasi dihet se ne jemi populli më i vjetër atëher i bie që këto ardhacakët kur erdhën këtu i moren nga ne ! spaku kshtu shkon dhe sod !!! sbesoj se ju të gjith që jeni emigrant atje nëpër evrop të keni mundsi tiu impononi as edhe një fjal të juajen atyre,por jeni ju ata që merni fjal të tyre dhe i përdorni në gjuhë të përditshme....pra kshu ka qen dhe atëher dhe vazhdon dhe sot,i ardhuri mer nga vendësit ..ok mirmbetshi
    Po
    Dy Amerikat, Australia, Zelanda e re.....flasin jo gjuhe IndoEuropiane por ate vendase. >.>
    We never really grow up, we only learn how to act in public.

E di i di me di te di? Maska e Elome
    Anëtarësuar
    30-01-2012
    Vendndodhja
    Stavanger/Bergen, Norvegji
    Postime
    39
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    MYK - shqip
    MUKLA - greqisht
    MÖGEL - suedisht
    (...)
    Deri këtu jam i qartë, por ajo që unë nuk kuptoj është se si shkoi kjo fjalë në Suedi? Këtë mund të na i shpjegojë ndonjë tjetër që ka njohuri.
    Në norvegjisht kemi shumë fjalë për këtë, p.sh. mugg, myggel (disa herë me ø (= ö); është e njëjta si në suedish. Sipas fjalorin që kam përdorur unë, ka një rrënjë gjermane muh, mug, muk, me kuptimin "të jetë i lagur" (ndoshta nuk është një përkthim e saktë; pak i lagur por jo shumë. Anglisht: moisture (në fakt, në frëngjisht myk/mugla/mökel është moisissure).) Në latin: mucor. Sipas fjalorin tim, serbisht ka fjalën mukljiv, me kuptimin i lagur/moisture.

Për sa i përket tregimin tënde, nuk e di sa i saktë është, por më duket se ka një rrënjë shumë i vjetër

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Sigurisht që gjendet edhe në gjuhë të tjera, por unë vetëm këto të treja kapa dhe solla.

Sa për norvegjishten, di që norvegjishtja, suedishtja, danishtja dhe islandishtja janë gjuhë që nuk kanë shumë ndryshim nga njëra-tjetra.

Tregimi nuk është i vërtetë, ishte për humor...

E di i di me di te di? Maska e Elome
    Anëtarësuar
    30-01-2012
    Vendndodhja
    Stavanger/Bergen, Norvegji
    Postime
    39
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Sigurisht që gjendet edhe në gjuhë të tjera, por unë vetëm këto të treja kapa dhe solla.

Sa për norvegjishten, di që norvegjishtja, suedishtja, danishtja dhe islandishtja janë gjuhë që nuk kanë shumë ndryshim nga njëra-tjetra.

Tregimi nuk është i vërtetë, ishte për humor...
    Hehe, e kuptova se tregimin nuk ishte i vërtetë, por është një fjalë shumë interesante, sepse shumë gjuhë kanë "të njëjten" fjalë! Veçanërisht për mua, sepse jam student i gjuhës/lingvistik. Ma pëlqejnë shumë historia të fjalëve

Ti ke të drejtë, nuk kanë shumë ndryshim nga njëra-tjetra, por është shumë vështirë të komunikojë me njerëz nga Islanda (duhemi të flasim anglisht)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-02-2012
    Postime
    9

swe

EL
    Mel Mala / me blu
    Mjel ..... Mjölka
    Mjell
    Amel ....
    Tamel .... Mjöl-k
    Mill Mjöl / mjöll ( krune )
    Mulli .....Mölla /dialekt suedez dhe danish

Njeri =Mäniska = lexo: menisha = me nish-a
    She = Se
    Rovin = Ravin .. shum fjal interesante .
    Let = lätt / lexo: let
    Nat = Natt
    Me = Med / lexo e

Për: Huazimet e gjuhëve të huaja nga gjuha shqipe

Ëndërroj (let.) - Andërroj (geg.) - Dream ang., dromen holl., träumen - gjer.
    Ndryshuar për herë të fundit nga DYDRINAS : 28-12-2013 më 17:06

Faqja 62 prej 66 FillimFillim ... 12526061626364 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •