Close
Faqja 60 prej 66 FillimFillim ... 10505859606162 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 591 deri 600 prej 651
    i/e regjistruar Maska e Skorpioni
    Anëtarësuar
    18-12-2010
    Postime
    206
    Citim Postuar më parë nga yllbardh Lexo Postimin
    Kjo që thua ti për chica në gjuhën spanjolle ka prejardhje nga latinishtja ciccum që ka kuptimin e një gjëje pavlerë, imëtsirë, hiqgjëje ose bagatelle dhe nuk më habitë aspakë që kjo fjala jonë qikë të ketë prejardhjen nga latinishtja.

Qika ose çika do te thot vogelushe.

(sikur ne gjuhet tjera evropiane, kuptohet vetvetiu qe secili ne gjuhen e vet iu therret vajzave vogelushe)

Merr nje çik kohe ma teper per me e tjerre pak ma holl.

Ps.: Latinishtja ka shuuuum fjale shqipe, e shqipja ka shuuuum pak njerz qe iu intereson kjo pune, keshtuqe ne fund thuhet pa kurrfar turpi qe te gjitha fjalet e perbasheketa ne shqip dhe latinisht na qenkan latinisht.
    Religion Is Curable

anëtar i RASTËSISHËM... Maska e besjon
    Anëtarësuar
    29-06-2002
    Vendndodhja
    Bruksel, Belgjikë
    Postime
    40
    Edhe unë kam ca fjalë që më intrigojnë shumë. Por si shumë të tjerë këtu nuk jam gjuhëtar prandaj nuk e di cila gjuhë ja ka marrë tjetrës.
    1. Fjala ndërkombëtare coma që përshkruan gjëndjen e një personi në spital që ka humbur vetëdijen që të paktën 6 orë dhe që nuk i reagon asnjë stimulimi që i bëhet nga të tjerët. Mesa duket, coma po vijka nga Greqishtja e lashtë dhe do të thotë "gjumë i thellë". Sapo e lexova këtë, më shkoi menjëherë mendja te fjala shqipe "gjumë". Secili mund t'a spikasË ngjasine midis fjalës koma dhe gjumë... Problemi, siç e thashë më parë është se nuk e di se cila gjuhë ja ka kaluar tjetrës apo ndoshta janë fjalë të përbashkëta që i përkasin te dy gjuhëve... Mister...

2. Fjala kometë. Është çdo trup qiellor që duke ju afruar planetit tonë, lëshon nga mbrapa nje bisht të dukshëm që nga sipërfaqja e tokës. Mesa duket kjo fjalë vjen nga Greqishtja e lashtë "komé" që do të thotë qimet e kokës... Në dialektin Lumjan ( që i përket paraardhësve të mi ) dhe në përgjithësi në dialektin Geg, qimet e trupit thuhen "kime". Edhe njëherë, spikatet menjëherë ngjasia e fjalëve "komé" dhe "kime".

3. Fjala speleologie që gjindet në forma të ngjashme në të gjitha gjuhët Europiane që do të thotë thjeshtësisht Studimi i shpellave. Edhe njëherë ngjasia e fjalës shqipe "shpellë" dhe Greqishtes së lashte "spelaeon" është e pashmangshme.

4. Fjala onirism do të thotë gjëndje hallucinogjene që kanë ndonjëherë pacientët ne psikiatri dhe disa artistë që gjinden në një gjëndje frymëzimi të thellë shpeshherë i shkaktuar nga konsumimi i drogës. Mesa duket kjo fjalë vijka nga Greqishtja e lashtë "oneiros" që do të thotë "ëndërr". Ne disa dialekte krahinorë në Veriun e Shqipërisë ëndrrës i thojnë "ânërr". Germa â shprehet me hundë. Madje unë e mbaj mend edhe gjyshen time qe përdor fjalën ânërr edhe zhganërr që është ndoshta fjala e vetme shqipe që do të thotë realitet.

Kam spikatur qindra fjalë të tjera të ngjashme që i kam shënuar në një fletore por akoma nuk kam studiuar etimologjinë e tyre. Sa për fjalet e sipërpërmendura, të gjithe fjalorët etimologjikë që kam shikuar thojnë se e kanë prejardhjen nga Greqishtja e lashtë dhe shpjegimi ndalet aty. Që të shkojmë më larg, duhet që neve, Shqiptarët, të hulumtojmë sa më larg që të jetë e mundur që të kuptojmë pse Greqishtja e lashtë dhe Shqipja ( kryesisht dialektikale ) kanë kaq shumë ngjashmëri.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Shqip - Serbisht

Kallzoi -Kazi-o

Do-bej -Do- ba
    Jo-ma -no-ma-ne-ma
    larg -da-le -ko hal-e- ka ose akoma larg .
    kush- kosi
    Mali - shum-ah shum aha e bung krejt

Shqip -anglisht
    Nëna -madhe-r ,e madhja ,me e madhja
    Urdhruesi-Tha-urdher, faurdher ose fadher(kush jep urdhra ..baba.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ganimet : 22-05-2011 më 16:42

Spitze (gjermanisht), spits (hollandisht)- çfare kuptimi kane ne gjuhen shqipe? Ne shqip per çfare perdoret fjala "spic"?

Steeg (hollandisht) eshte nje rruge e ngushte ne qytet ose ne fshat, pra ne shqip nje "shteg".

Baren (hollandisht) - Een kind baren - ne shqip "barre".

To tremble (anglisht) - ne shqip "tremb".

Megla (maqedonisht, kroatisht, sllovenisht, bullgarisht) - ne shqip "mjegulla". Greqisht - ομίχλη

Furtună (rumanisht) - ne shqip "furtuna"
    Ndryshuar për herë të fundit nga DYDRINAS : 23-05-2011 më 16:20

i/e regjistruar Maska e K.i EPERM
    Anëtarësuar
    09-03-2009
    Postime
    924
    ......Spitze (gjermanisht), spits (hollandisht)- çfare kuptimi kane ne gjuhen shqipe? Ne shqip per çfare perdoret fjala "spic"?

Ne në Kosovë dikur e kemi perdor për Këpucet me maje ,të mprehta pra shpic !!!!!!!

Fjala "Schim" në gjuhën hollandeze, gjendet në dialektin gegënisht si "shim" dhe në gjuhën e njësuar si "shuaj".

Në fjalorin e gjuhës hollandeze, kjo fjalë ka kuptimin - hije, fantazëm etj.

Në gegënisht thuhet: - u shim zjarri; po shimet (pë një persona gati të vdekur) etj.

Citim Postuar më parë nga bela70 Lexo Postimin
    Ne gjuhen boshnjake.

Jetim-kuptim te njejte

Karar- ka kuptimin matje ne gjuhjen boshnjake.

Lejlek-kuptim te njejte.

Per karar dhe lejlek kam deshir te na jap mendim ndonje gjuhtar pasi kam dyshim se dhe ne shqipe mos jan te huazuara nga ndonje gjuh tjeter??!!
    Këto janë fjalë arabisht,dy të parat përmenden në Kur'anin famëlartë.
    Jetim - ai që nuk e ka babanë ose të dy.
    Karar- mes psh Allau i forcoj malet karara,pra vuri një baraspeshë në tokë...
    Lejlek - shpend i madh shtegtar.
    Fitorja e vërtetë i takon Allahut dhe besimtarëve por qafirat këtë nuk e kuptojnë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2006
    Postime
    3,344
    pa na e spjego edhe njehere kete fjalen karar ?! Se une e perdor ndryshe dhe ka kuptim tjeter .
    zer karar psh .
    Allahu forcoj malet thot (lolo)

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Ke ne Rumanisht me bollek, mund te jene rreth 150-200.
    Po permend vetem disa:

Buze, gurmaz, bredh, gardh, kuti, varke.

Citim Postuar më parë nga alnosa Lexo Postimin
    pa na e spjego edhe njehere kete fjalen karar ?! Se une e perdor ndryshe dhe ka kuptim tjeter .
    zer karar psh .
    Allahu forcoj malet thot (lolo)
    Kjo fjali karara në arabisht ka disa kuptime nji ndër ata që ceka ma larët është edhe si në ajetin 38 sure Jasin : 38. Edhe dielli rend në rrugën e tij për një kohë (të përcaktuar). Ky është Vendimi i përcaktuar i të Gjithëfuqishmit, të Gjithëditurit.
    Në këtë vend fjala li mustekarin leha ( bazë është fjalia karara) që këtu e kan përkëthyer si përcaktim.Pra ka disa kuptime...
    Dikund tjetër përdorët për të përshkruar palëvizshmërinë e tokës,ose në nji vend tjetër thotë për Djellin dhe hënën (ue shemsu texhri la mustekareleha) se ata nuk ndalen së lëvizuri : la mustekarun leha...d.m.th nonstop janë në lëvizje,pra fjala karara këtu ka kuptim diçka e palëvizshme...
    Fitorja e vërtetë i takon Allahut dhe besimtarëve por qafirat këtë nuk e kuptojnë.

Faqja 60 prej 66 FillimFillim ... 10505859606162 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •