---------.......-------.........---------.......----------
---------.......-------.........---------.......----------
Ndryshuar për herë të fundit nga alnosa : 21-01-2011 më 19:16
Pse ti nuk i kupton ato që shkruhen, nuk do të thotë se jemi qesharakë. Argumentimet janë dhënë, po ti nuk i kupton. Nga shumë shembuj që u dhanë aty, ti vajte dhe kape vetëm një. Paçavure nuk janë shkrimet e atyre që argumentojnë, po të atyre që kundërshtojnë pa argumentuar.
.
Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 21-01-2011 më 19:31
Mos qesh po deshe me harushat .
SHENDET PAC O KRESK DHE TU SHTOFT JETA .HARUSHA DO TE THOTE HA-RRUSHPershendetje,
Nganjehere vetem rastesishte hasim ne rrenjet e gjuhes shqipe edhetek popujt tjerë...
Duke ia bere medije një frankofonit se Ariut ne shqip i themi Ari ose Arush....ai mu pergjigj =HA +RUSH...dhe mbeta i habitur....
Sepse HA=ngrenë+RUSH=hoje e bletve pra Arinjet jane adhurus te mjaltit...
Pastaj kur ia spjegova edhe nje mikut tim kete ai me tha se eshte e saket kjo se sllavett psh. Ariut i thonë -MED VJED= vjedhesi i mjaltit...MED=Mjalti dhe VJED+vjedh por atasllavet nuk e kane mundesin te shqiptojne vjedh dhe i thone =vjed...
Por per te ken edhe mei saket ne kete shqyrtimi kisha lutur ata qe dijne rusishten te na ndihmojne sesi i thon Ariut apo Harushes rusishtë qe nuk jamisigurtnesei thojne Meçka apo ndryshe.... :
shendet
:
KETA SOI E SORROLLOP PO E NDRISIN GJUHEN SHQIPE .
Ndryshuar për herë të fundit nga alnosa : 21-01-2011 më 22:44
Kot kurjoziteti me shtyn!
Ti jarigas me Baton te martuar me njeri -tjetrin jeni ?! Su ndakeni nje minute
Skeni faj jo kane ardhur kohe te keqija![]()
ti meqe di mire te kundershtosh jepi vete kutpimin dhe argumetno kundershtimin tend. une vete pranoj cdo kritik sepse une nuk jam person qe merem me keto pune une thjesht kam lexuar disa gjera dhe ato nje pjes te tyre e pasqyrova ketu. une nuk i paraqes ato si 100% te sigurta dhe as si deshtim te atyre qe kane punuar dhe kane arritur ne keto rezultate. por gjithsesi une jam plotesisht i bindur se pjesa me e mire e atyre fjaleve te cilave u eshte shpjeguar kuptimi me ane te shqipes jane aq te dukshme qe jane shqip saqe vetem nje verber nuk do ta kuptonte.
mos harro se zberthimi i gjuheve europiane me ane te greqishtes dhe latinishtes ben kapercime shume here me te medha dhe pershtatje shume here me te medha se keto ketu. por problemi eshte se me ato dy gjuhe jemi mesuar ti referohemi te gjithe jemi mesuar te shikojm qe te gjithe u referohen edhe pse sic thashe shpjegimet me ane te tyre ne shumicen e rasteve bejne kapercime dhe pershtatje shume shume here me te medha se keto ketu qe kam paraqitur une me larte. por neve prap te nisur edhe nga mosdija dhe nga imazhi i pergjithshem qe eshte krijuar per kombin tone dhe kulturen tone si popull i humbur i cili ska bere asnjeher asnje gje cdo gje e ka te importuar etj. imazhi cili eshte ngulitur thellle me ndergjegjen tone e kemi tani te pamundur ta besojm dhe ta pranojm ate qe syte dhe mendja na i tregon shume qarte.
petalo-petale vjen nga fjala pet. fjala pete ne shqip perdoret ne shume forma per te treguar objekte te sheshta rrafshta dhe njekohesisht te holla. shembuj te perdorimeve te tjera ne shqip jane: petashuq, petull, u shtyp u be pete etj. edhe petalja eshte ne forem pete, petashuqe.
riaprire-rihap, rihapje ne baz qendron fjala shqip hap,hapje. ne italisht shkronja h bie dhe mbetet vetem ap,apje.
dement- perdore ne kuptimin cmenduri apo marrezi. de+ment de=dhe( ne kuptimindhe, le, dhash) dhe ment=ment( ne gegnisht eshte njesoj, mend,mendje toskerisht) pra kuptimi eshte i dhe(dhash) i le mente. edhe fjala mente qe perdoret njelloj ne italisht eshte shqip geget e kane ne formen origjinale pra ment(ment e mia, me mori perendia ment etj). ne italisht eshte mente pra ka nje prapashtes me shume se shqipja kjo tregon se atyre u eshte dashur ta pershtasin fjalen dhe e kane bere dyrrokeshe dyke i shtuar nje zanore ndersa shqipja e ka njerrokeshe. plus qe ne fjlalen mente e perdorin dhe ne shume fjal te tjera mendoj, mendim, i menduar etj.
depresso-shtypur ndrydhur. baza eshte pres(prerje) kur presim dicka ushtrojm shtypje mbi te pra ushtrojme presion. edhe fjala presion e shqipes perdore te njejten baze pres vetem se ne ketu ka nje kuptim me te gjere. parashtesa de mund te shpjegohet me fljalen dhe(jap) pra dhe(jep) presion.
fondo-fund shpesh here ne gjuhet latine vihet re kalimi nga u ne o. ndersa prapashtesa o eshte thjesht pershtatje e tyre. nga kjo lind edhe fjala fondare-themeloj pra i hedh themelin. themeli eshte fundi i poshtem i cdo gjeje ose baza e cdo gjeje.
lago-liqen vjen nga fjala lag.
lasciare(lashare)-leshoj kjo fjal eshte formuar nga folja lash,leshoj. ketu ska nevoj per shume komente.
maturo-i pjekur, i rritur. themi per njerezit njeri i rritur(i matur) eshte nje njeri i cili matet para se te veproj. pra sic i themi eshte njeri i matur nuk vepron kot me kot. pra fjala nga eshte formuar maturo eshte matur.
parada-parad parada eshte nje parakalim zakonisht e ushtrise. para eshte baza nga e cila eshte formuar kjo fjal. parada behet para disa njerezve ose funksionar te larte shteteror ne sheshe rruge etj.
Në shqip muzë i themi frymëzimit, pra gjendjes emocionale që ke përpara se të krijosh diçka artistike.
Thuhet se kjo fjalë vjen nga perëndesha greke e artit Muza, por ashtu si të gjitha perënditë e ashtuquajtura greke, të cilat kanë kuptim vetëm në shqip, edhe Muza nuk ka si të jetë ndryshe. Perëndia e merr emrin nga diçka jetësore, jo e kundërta. Perëndisë nuk i vihet emri ashtu kot dhe muza është fjalë shqipe.
Muzika është krijimtaria që del nga muza. Arti është e gjithë krijimtaria në përgjithësi, që në mënyrë figurative quhej e artë, ose i arti (prodhimi i artë që del nga muza). Fjala art rrjedh nga i arti.
Pra, muza, muzika dhe arti janë fjalë të pastra pellazgo-shqipe dhe e gjithë bota flet me këto fjalë.
.
Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 08-05-2011 më 06:33
Krijoni Kontakt