Close
Faqja 54 prej 66 FillimFillim ... 444525354555664 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 531 deri 540 prej 651
    Citim Postuar më parë nga Tutankhamun Lexo Postimin
    Dias, nuk është thjeshtë ajo fjalë(e huazuar). Shiko shembull:

Gott(Gjermanisht) > Zot(Shqip), pra kalimi nga "G"-ja origjinale PIE kentum, tek "Z" irrituese zatem e re. Ka shembuj sa të duash, sikur të ishte vetëm një fjalë nuk do kishte kuptim.
    Ka shembuj sa te duash, vetem qe ti nuk gjen dot asnje. Sa per shembullin qe ke dhene me siper, eshte fals, sepse nese do ndjekim strikt rrenjet IE dhe te gjurmojme origjinen sipas fjaloreve qe mbeshteten ne kete teori do te kishim:

[Old English god; related to Old Norse goth, Old High German got, Old Irish guth voice]
    [Middle English, from Old English; see gheu()- in Indo-European roots.]
    pra duke ndjekur kete gjurme, rrenja gheu e IE-s jep zeu dhe zot(shqip) dhe got(apo derivate te tjera ne gjuhet indogjermane), por paradoksalisht nderkohe, megjithese zeu perkthehet egzaktesisht voice ne shqip, ky eshte nje term qe i vishet gjuhes greke:

Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων

Pra, duke ndjekur kete logjike, duhet te pranojme qe dhe greqishtja eshte satem, ose duhet te pranojme qe greqishtja eshte shqip.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Ka shembuj sa te duash, vetem qe ti nuk gjen dot asnje. Sa per shembullin qe ke dhene me siper, eshte fals, sepse nese do ndjekim strikt rrenjet IE dhe te gjurmojme origjinen sipas fjaloreve qe mbeshteten ne kete teori do te kishim:

pra duke ndjekur kete gjurme, rrenja gheu e IE-s jep zeu dhe zot(shqip) dhe got(apo derivate te tjera ne gjuhet indogjermane), por paradoksalisht nderkohe, megjithese zeu perkthehet egzaktesisht voice ne shqip, ky eshte nje term qe i vishet gjuhes greke:

Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων

Pra, duke ndjekur kete logjike, duhet te pranojme qe dhe greqishtja eshte satem, ose duhet te pranojme qe greqishtja eshte shqip.
    Po hutohesh disi.

1-Ti vërtetove se Shqipja del edhe më zatem(satem, por disa e keqkuptojnë fjalën).

Pra

Kentum:

God,
    Goth,
    Gott,

Zatem:

Zot.

Pastaj:

Kentum:

gheu

Zatem:

.

Pika e dytë:

Zeus nuk dihet nga vjen, edhe ka mundësi të jetë PIE, pra Dweus. Zeus ka qenë përdorur prej helenëve, por nuk do të thotë se emri ishte me origjina helene.

Ares ishte trak, ndoshta edhe Zeus ishte trak, Trakishtja ishte zatem.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Ti ke veshtiresi per te me kuptuar, prandaj do te te rekomandoja ta rilexoje cfare kam shkruar. Ne te njejten kohe, mos u fut ne labirinthe isoglosash te gjuheve te gjalla dhe te zhdukura, si dhe ne shtigjet empirike te fonologjise dhe etimologjise, sepse jo vetem ti qe nuk ke njohjen e duhur, por dhe ata qe i kane shpikur, ju duhen sofizma te panumerta per te dale prej tyre.

Pika e dytë:

Zeus nuk dihet nga vjen, edhe ka mundësi të jetë PIE, pra Dweus. Zeus ka qenë përdorur prej helenëve, por nuk do të thotë se emri ishte me origjina helene.

Nga ana tjeter pas argumentave te mia, per te mbrojtur idene tende, tu desh, qe te hiqje nga panteoni grek, kryeperendine e "tyre"(kjo do ti zemeronte shume ata) dhe tja u falje ate thrakasve, vetem e vetem, sepse ata kane folur sipas ""shkencetareve"" nje gjuhe satem, duke ja atribuar fjalen shqipe gjuhes se tyre, ne menyre qe shqiptaret ti nxirrje jo pasardhes te ilireve, meqe keta te fundit gjasme kane folur nje gjuhe centum. Bukur shume, por a e di ti qe thraket shkrimtaret e vjeter i barazonin me pellazget, duke i perdorur te dy termat ne menyre te nderkembyeshme(lexo: Strabo 9.2.4).

Ephorus says that the Thracians, after making a treaty with the Boeotians, attacked them by night when they, thinking that peace had been made, were encamping rather carelessly; and when the Boeotians frustrated the Thracians, at the same time making the charge that they were breaking the treaty, the Thracians asserted that they had not broken it, for the treaty said "by day," whereas they had made the attack by night; whence arose the proverb, "Thracian pretense"; and the Pelasgians, when the war was still going on, went to consult the oracle, as did also the Boeotians. Now Ephorus is unable, he says, to tell the oracular response that was given to the Pelasgians, but the prophetess replied to the Boeotians that they would prosper if they committed sacrilege; and the messengers who were sent to consult the oracle, suspecting that the prophetess responded thus out of favor to the Pelasgians, because of her kinship with them (indeed, the temple also was from the beginning Pelasgian).
    Pra perfundimisht, mes deshperimit per te eliminuar iliret nga trashegimia jone, na dhurove ate pellazge, duke provuar pa dashur, qe rrenjet tona jane me te vjetra se cdo kombinim tjeter, prej nga jane lindur racat dhe gjuhet e e tjera. Me pak fjale, provove te kunderten e te gjithave cke thene deri me tani.

Ndiq keshillen time, hesht per ca kohe, derisa njerezit te harrojne qe provove veten koke e kembe gabim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-11-2010 më 09:39

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221

Pa dashur te zbeh dijet e thella qe shprehni ne fushen e gjuhesise, une do te guxoja te shprehja nje mendim qe me duket edhe shume banal:" fjala "zeus" qe perdorej per Zotin e zotave, perhapur pastaj anekend Evropes nepermjet greqishtes se vjeter traspozuar ne "theos", pra me variantet e latinishtes "deos" e anglo-saksonishten e vjeter "gheo" me derivatet e saj, ka nje perkim te mrekullueshem me rumanishten e sotme "Zëush", qe do te thote "zot"!!
    Me sa di une, rumunet si popull jane nje hibrid iliro-romak dhe kjo fjale patjeter ka rrenje ilire, gjuha e vetme sot(shqipja) qe shpjegon ne menyre kaq te thjeshte kuptimin: Zëush=Zeus= zë(i)ushtë=>zë që ushton, bubullima, dmth zhurma e rrufeve qe vetem Zoti i zotave perdorte!!!
    Jarigas

i/e regjistruar Maska e Archicad
    Anëtarësuar
    31-03-2008
    Vendndodhja
    Ne boten tridimensionale
    Postime
    283
    Citim Postuar më parë nga land Lexo Postimin
    gjarper(shqip)

herpein(gk)

serpentem(lat)

ps. forma shqipe gjarper eshte shume afer me herpein(gk) sesa forma greke e sotme φίδι-fidhi, όφις-ofis, qe kane rrenje tjeter, pra fjalagjarperduhet te jete nje fjale e vjeter.

gjarpen, ose gjerpën (shqip)

herpein(gk)

serpentem(lat)

i/e regjistruar Maska e Archicad
    Anëtarësuar
    31-03-2008
    Vendndodhja
    Ne boten tridimensionale
    Postime
    283
    Fjala serbe "Frula" mendoj se ka prejardhje shqipe, e ka kuptimin e fyellit. Pasi ne serbishte nuk ekziston shkronja U, ka mundesi qe kjo vegel dikur eshte quajtur FRYLL, varesisht prej dialektit edhe FRYELL. Ne shqipen e sotme shkronja R eshte asimilu dhe e kemi fjalen FYELL, ose FYLL, e gjithe kjo ka prejardhjen nga folja FRYJ e shqipes.

Dias, nuk është thjeshtë ajo fjalë(e huazuar). Shiko shembull:

Gott(Gjermanisht) > Zot(Shqip), pra kalimi nga "G"-ja origjinale PIE kentum, tek "Z" irrituese zatem e re. Ka shembuj sa të duash, sikur të ishte vetëm një fjalë nuk do kishte kuptim.
    Po te perdor une te njejten llogjike me ate tenden, qe ju referohesh isoglosave satem-centum, atehere per dy fjalet e meposhtme:

gjarpen, ose gjerpën (shqip) -vs- serpentem(lat)
    ku shqipja perdor nje velare kurse latinishtja nje sibilante, atehere automatikisht do me lindte e drejta te thoja, qe shqipja eshte centum dhe latinishtja satem. Por une nuk e bej kete, sepse e di shume mire, qe ndarja ne keto isoglosa eshte thjeshte e gabuar, ashtu sic eshte ne pergjithesi gjithe teoria e gjuheve PIE.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Ti ke veshtiresi per te me kuptuar, prandaj do te te rekomandoja ta rilexoje cfare kam shkruar. Ne te njejten kohe, mos u fut ne labirinthe isoglosash te gjuheve te gjalla dhe te zhdukura, si dhe ne shtigjet empirike te fonologjise dhe etimologjise, sepse jo vetem ti qe nuk ke njohjen e duhur, por dhe ata qe i kane shpikur, ju duhen sofizma te panumerta per te dale prej tyre.
    Ti e ke të vështirë të kuptosh se çfarë do të thotë sistem kentum-zatem.

Nga ana tjeter pas argumentave te mia, per te mbrojtur idene tende, tu desh, qe te hiqje nga panteoni grek, kryeperendine e "tyre"(kjo do ti zemeronte shume ata) dhe tja u falje ate thrakasve, vetem e vetem, sepse ata kane folur sipas ""shkencetareve"" nje gjuhe satem, duke ja atribuar fjalen shqipe gjuhes se tyre, ne menyre qe shqiptaret ti nxirrje jo pasardhes te ilireve, meqe keta te fundit gjasme kane folur nje gjuhe centum. Bukur shume, por a e di ti qe thraket shkrimtaret e vjeter i barazonin me pellazget, duke i perdorur te dy termat ne menyre te nderkembyeshme(lexo: Strabo 9.2.4).

Pra perfundimisht, mes deshperimit per te eliminuar iliret nga trashegimia jone, na dhurove ate pellazge, duke provuar pa dashur, qe rrenjet tona jane me te vjetra se cdo kombinim tjeter, prej nga jane lindur racat dhe gjuhet e e tjera. Me pak fjale, provove te kunderten e te gjithave cke thene deri me tani.

Ndiq keshillen time, hesht per ca kohe, derisa njerezit te harrojne qe provove veten koke e kembe gabim.
    Përktheji në Shqip, se nuk mora vesh gjë.

http://www.angelfire.com/empire/martiana/ares/
    (Ares ka lindur në Traki.)

Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Pa dashur te zbeh dijet e thella qe shprehni ne fushen e gjuhesise, une do te guxoja te shprehja nje mendim qe me duket edhe shume banal:" fjala "zeus" qe perdorej per Zotin e zotave, perhapur pastaj anekend Evropes nepermjet greqishtes se vjeter traspozuar ne "theos", pra me variantet e latinishtes "deos" e anglo-saksonishten e vjeter "gheo" me derivatet e saj, ka nje perkim te mrekullueshem me rumanishten e sotme "Zëush", qe do te thote "zot"!!
    Me sa di une, rumunet si popull jane nje hibrid iliro-romak dhe kjo fjale patjeter ka rrenje ilire, gjuha e vetme sot(shqipja) qe shpjegon ne menyre kaq te thjeshte kuptimin: Zëush=Zeus= zë(i)ushtë=>zë që ushton, bubullima, dmth zhurma e rrufeve qe vetem Zoti i zotave perdorte!!!
    Rumunët nuk kanë lidhje me ilirët, por disa lidhje me dakët(nëpërmjet vllehëve).

Po te perdor une te njejten llogjike me ate tenden, qe ju referohesh isoglosave satem-centum, atehere per dy fjalet e meposhtme:

ku shqipja perdor nje velare kurse latinishtja nje sibilante, atehere automatikisht do me lindte e drejta te thoja, qe shqipja eshte centum dhe latinishtja satem. Por une nuk e bej kete, sepse e di shume mire, qe ndarja ne keto isoglosa eshte thjeshte e gabuar, ashtu sic eshte ne pergjithesi gjithe teoria e gjuheve PIE.
    "gj" nuk është kentum, por zatem, "g" edhe "k" do ishin kentum teorikisht.

Por meqë ti nuk di asgjë mbi sistemin e klasifikimit kentum-zatem ja fut kot.

Shiko:

Origjinalisht të gjitha gjuhët IE ishin kentum, pastaj fillon zatemizimi(satemizimi). Prandaj ndarjet kentum zatem shërbejnë për të parë lashtësinë e një gjuhe. Gjuhët kentum janë shumë të vjetra, ato zatem, relativisht të "reja"(në krahasim me ato kentum).

Frengjishta "cent" lexohet "sant", nuk do të thotë se Frengjishtja meqë ka një fjalë zatem na del gjuhë zatem, ashtu si shqiptarët nuk e kuptojnë dot që "q"(/c/) nuk është kentum, "h" ose "c"(k) do ishte teorikisht kentum. Gjithsesi, siç thashë 1 fjalë nuk mundet ta klasifikojë të gjithë gjuhën. Gjithashtu informohu më shumë se çfarë është kento-zatemizmi.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Mire more mik, por kujdesu pak per shendetin mendor.

Faqja 54 prej 66 FillimFillim ... 444525354555664 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •