arbereshet kane qene vetem nje fis shqiptaresh, asgje me teper. ata flisnin gjuhen ilire ashtu si gjithe fiset e tjera shqiptare.
shqip vjen nga fjala shqiponje, shqiperi, shqipe.
arbereshet kane qene vetem nje fis shqiptaresh, asgje me teper. ata flisnin gjuhen ilire ashtu si gjithe fiset e tjera shqiptare.
shqip vjen nga fjala shqiponje, shqiperi, shqipe.
po fjala pastore (prift) nga vjen
nje profesori im thoshte qe vjen nga fjala italiane pulito sepse ne ate kohe prifterinjte konsideroheshin te paster.
kur un i thashe qe pulito ne shqip perkthehet i paster, ai u cudit.
Une personalisht mendoj se emri shqiptar, eshte marre prej shqiponjes, simbolit te fese sone te sterlashte. Ne jemi i vetmi komb, qe ruajtem kete fe dhe ate simbol, te cilen prijesi i shqiptareve Skenderbeu e nguliti ne flamurin tij, kurse ne e adoptuam si simbol kombetar ne periudhen e krijimit te shteteve-kombe.
Nga ana gjuhesore, fjala shqiponje buron nga folja shquaj apo shqyej, qe semantikisht jane i njejti veprim, sepse shquarja eshte vecimi nga moria, kurse shqyerja eshte vecimi nga e tera. Ne fakt rrenjet shqy dhe shqu, per te percjelle semantiken e ngjashme(por jo egzaktesisht te njejte), ndryshojne vetem nga y<--->u qe jane nuanca te te njejtit tingull, qe aq bukur bejne diferencen ne kuptim midis shqy-ej dhe shqu-aj, ne gjuhen e bekuar shqipe, nje gjuhe qe padyshim eshte krijuar nga nje 'mjeshter' i madh.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Më shumë ka dhjamë pleshti se sa argumente në postimet e tua o derëbardhë: Qe dy herë me siguri prej injoranti po e përsëritë që prapshtesa -tar është prapashtesë latine e jo shqipe. E po kur e thua këtë duhet ta mbështesish me fjalë të caktuara të latinishtes të cilat përfundojnë me -ar, -tar apo -uar.
Rreshtoj vetëm pesë fjalë të latinishtes që marrin këto prapashtesa, edhepse e ke vështirë të gjesh edhe një të vetme, sepse fabrikuesit e gjuhëve të shkruara nëpër laboratoret gjuhësore të aristofesë nuk bënë gjë tjetër vetëm se, secili grup sipas qefit të vet i ndryshoi parashtesat dhe prapashtesat e fjalëve duke krijuar gjuhë të shkruara, duke u orvatur të largohen sa më shumë nga gjuha e anatemuar pellazgo-shqipe, e cila u shërbeu si pikënisje sepse ishte gjuhë e perëndive siç e quante i madhi Aristidh Kola.
Këto gjuhë "të reja" të shkruara, të fabrikuara nëpër këto laboratore gjuhësore, pastaj, pas masovizimit të shkollës në shekujt XVIII dhe XIX ua mësuan me forcë shtetasve të tyre.
Kjo sigurisht nuk vlen për greqishten e vjetër dhe latinishten të cilat nuk u mësuan kurrë nga asnjë popull apo pjesë populli, pikërisht për shkak se ato patën përdorim të kufizuar, nga një numër tejet i kufizuar njerëzish edhe atë vetëm për nevoja kishtare, administrative dhe shkencore, që shkencë i thënçin, por që për shkak të mungesës së shkollave popullore masovike nuk pati se si të zotëroheshin nga njerëzit e zakonshëm.
Ndryshuar për herë të fundit nga tomaras : 24-11-2010 më 21:07 Arsyeja: plotësim
Thuhet "Arbërorët"(Arbëreshë është dialektore për disa zona të Italisë jugore).
\kane qene
Vazhdojnë të jenë.
Kanë ekzistuar që para Shqiptarëve 2 shekullor, mos fol budallallëqe.vetem nje fis shqiptaresh,
Po shoku komandant.asgje me teper.
Vazhdojnë edhe e flasin gjuhën Arbërore.ata flisnin
Dihet shumë pak mbi këtë gjuhë kentum, edhe dihet se nuk mundet ti ketë dhënë jetë Arbërishtes zatem. Sepse gjuhët zatem nuk mundet të rrjedhin prej gjuhëve kentum, edhe as gjuhët kentum nuk mundet të rrjedhin prej gjuhëve zatem.gjuhen ilire
I numëron dot? Heheheashtu si gjithe fiset e tjera shqiptare.
Shqiponjë vjenë nga fjala "sqep" ose "sqiep". "Sqiepon" pra të godet me sqep, nga Shqipja jugore. GUXONI TË THONI SE SHQIPONJA NUK KA SQEP VETËM PËR TË MË KUNDËRSHTUAR MUA! hahahahahahashqip vjen nga fjala shqiponje,
Shqip është fjalë Arbërishte, do të thotë të flasësh pastër.
Pra "Toka e Shqip folësve".shqiperi,
"Gjuha e qartë".shqipe.
Arbërorët vazhdojnë të flasin Arbërisht, ajo vërteton se Shqipja rrjedhë prej Arbërishtes. Mos ja fut kot.
Nuk ka patur shqiptarë në "Stër lashtësinë" edhe nuk ka asnjë fe të Shqiponjës. Ai flamur rrjedh prej flamurit Bizantin.
Cilën???Ne jemi i vetmi komb, qe ruajtem kete fe
Shiko flamuret e:dhe ate simbol,
1-Bizantit.
2-Ish Epirit të Veriut(Pushtimi grek në jug të Shqipërisë)
3-Serbisë.
4-Malit të zi.
5-Flamuri administrativ i Austrisë.
6-Flamuri administrativ i Gjermanisë.
7-Meksikës. etj.
Gjergj Kastrioti ishte arbëror fundamentalist katolik i ritit romak që e urrente emrin që i kishin vënë turqit, pra Iskander Bey, ai varieteti serb i fjalës është thjeshtë provë se ai Kastrioti ishte arbëror edhe vërteton se shqiptarët si popull pa lidhje me të nuk e njohin fare.te cilen prijesi i shqiptareve Skenderbeu
Ta kam shpeguar më lart se nga vjen fjala "shqiponjë"(Toskërisht) ose "Shçype"(Gegërisht), pra "sqep" ose "sçep".e nguliti ne flamurin tij, kurse ne e adoptuam si simbol kombetar ne periudhen e krijimit te shteteve-kombe.
Nga ana gjuhesore, fjala shqiponje buron nga folja shquaj apo shqyej, qe semantikisht jane i njejti veprim, sepse shquarja eshte vecimi nga moria, kurse shqyerja eshte vecimi nga e tera. Ne fakt rrenjet shqy dhe shqu, per te percjelle semantiken e ngjashme(por jo egzaktesisht te njejte), ndryshojne vetem nga y<--->u qe jane nuanca te te njejtit tingull, qe aq bukur bejne diferencen ne kuptim midis shqy-ej dhe shqu-aj, ne gjuhen e bekuar shqipe, nje gjuhe qe padyshim eshte krijuar nga nje 'mjeshter' i madh.
Ore vazhdon ti?
LATINISHTJA EKZISTON PREJ GATI 3 MIJË VITESH!!! Boll na lodhe!
Na lodhët sinqerisht. Shqipja rrjedhë prej Arbërishtes, para 2 shekujsh nuk kishte gjuhë Shqipe. Ndërsa për pellazgët nuk dihet gati asgjë, asnjë fjalë e vetme.gjuhësore të aristofesë nuk bënë gjë tjetër vetëm se, secili grup sipas qefit të vet i ndryshoi parashtesat dhe prapashtesat e fjalëve duke krijuar gjuhë të shkruara, duke u orvatur të largohen sa më shumë nga gjuha e anatemuar pellazgo-shqipe,
Edhe e fantazmave, elfëve, Harry Potter etj.e cila u shërbeu si pikënisje sepse ishte gjuhë e perëndive
Ky ishte avokat pa dije mbi gjuhësinë, gjynah e vrau fashizmi shtetëror grek. Kollias ishte patriot arbëror, nuk kishte qëllime të këqija, thjeshtë donte të drejtat e etnisë arbërore.siç e quante i madhi Aristidh Kola.
Në këtë shekull u shkëput Shqipja prej Arbërishtes, kujdes se po ngatërrohesh pa dashje.Këto gjuhë "të reja" të shkruara, të fabrikuara nëpër këto laboratore gjuhësore, pastaj, pas masovizimit të shkollës në shekujt XVIII
Edhe sot askush nuk pyetet në Shqipëri ka apo nuk ka identitet etnik, edhe nëse ka cili është ky identitet?! Thjeshtë mëso Shqip, Greqisht apo Maqedonisht se kështu e ka vendosur Saliu...dhe XIX ua mësuan me forcë shtetasve të tyre.
Kjo sigurisht nuk vlen për latinishten e cila nuk u mësua kurrë nga asnjë popull apo pjesë populli, pikërisht për shkak se ajo pati përdorim të kufizuar, nga një numër tejet i kufizuar njerëzish edhe atë vetëm për nevoja kishtare, administrative dhe shkencore, që shkencë i thënçin, por që për shkak të mungesës së shkollave popullore masovike nuk pati se si të zotërohej nga njerëzit e zakonshëm.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Kjo është latine, pra "pastura" > "Kullotje". Pastor, "ai që i kullot kafshët", pra "bari".
Kjo fjalë ka ekzistuar me qindra vite para fabulave të krishtera, nuk ka lidhje fare.
Edhe sidomos:
pASTër ka origjina IE. Pra edhe sllavishtet "chIST" apo "chISTi" etj. Ngelet fjalë IE.
UNE JAM TI-TI JE UNE
Per hir te se vertetes, pa dashur te hyj ne debate te kota, me disa qe shfaqin patologji te theksuar mendore, dua te shpjegoj dhe njehere me pak fjale, kotesine e isoglosave centum dhe satem.
Shqipja eshte futur ne menyre amatoreske dhe qesharake, ne rradhen e gjuheve satem, sepse dikush "mendon" qe mema e saj(dhe jo vete shqipja), i shnderroi korpusin e bashketingelloreve palatale hipotike PIE si *ḱ ne sibilante.
Tani pyetja eshte, nderkohe qe shqipja ne te dy dialektet madhore, nuk perdor fare sibilante qind(tosk) dhe çint(geg) por egzaktesisht velare, pse duhet te supozojme qe mema e saj (krejtesisht e panjohur), na paska perdorur sibilante aq me teper ne versionin e saj virtual.
Per ate qe ka pak njohuri per gjuhesine dhe merr seriozisht perrallat e gjuhetareve gjermane dhe europianoperendimore, duhet ti hedhi dhe nje sy hartes te ketyre isoglosave, qe fare qarte tregojne nje ndarje politike nen masken e nje ndarje gjuhesore:
![]()
UNE JAM TI-TI JE UNE
Krijoni Kontakt