Close
Faqja 51 prej 66 FillimFillim ... 41495051525361 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 501 deri 510 prej 651
    i/e regjistruar Maska e ikthus
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    146
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Nuk jam dakort me ty ikthus. Une mendoj se shqipja eshte nje gjuhe natyrale, kurse gjuhet e tjera te Europes, jane zhvillime lokale te gjuheve liturgjike, te krijuara prej njeriut. Une mendoj, se ne Europe, para se te shpikej latinishtja apo greqishtja, egzistonte nje gjuhe e perafert me shqipen, dhe ishte ajo gjuhe qe u perdor per krijimin e te gjitha Lingua Franca, qe me pas u perdoren nga komunitetet fetare, duke zevendesuar gjuhen e vatres.
    Kjo eshte arsyeja, pse fjalet kane rrenje te ngjashme, ne gjuhet natyrore me ato liturgjike.
    Persa ju perket fjaleve te tilla si figlia(filia) dhe bija, une mendoj se ato jane e njejta fjale, vetem se e para ka ardhur nga goja tek shkrimi dhe me pas ne goje, duke u deformuar, kurse e dyta eshte trasheguar ne vater.

b~p<->ph~f

kurse r-ja behet l-ë, ne gojen latine.
    Dias,une se kam fjalen per ngjashmeri me te gjitha gjuhet indoeuropjane.Ngjashmeria e shqipes me grupet e tjera eshte shume e vogel pervec vetem gjermaniket dhe persa i kush eshte me e vjeter te dyja kane elemente te ruajtur ,nganjehere nuk e percakton dot se cila.

p.sh. gleich,gjermanisht ~ ngjaj ,shqip

shqipja e ndryshoi grupin gl~gj ,
    keshtu qe gleich~ en-gleich~ eng`jaj~ngjaj
    e njejta gje /glade~xhade/, / glaukus~gjoka/, glauste~gjastoje.

ne kete rast gleich gjermane eshte me e vjeter,por shqipja eshte e mbarsur me fjale te vjetra ndoshta me shume se te tjerat p.sh.

paneudhe (attic-ionic),afer ky eshte nje togflalesh i paster shqip pa ne udhe
    prefmenia (attic-ionic),njerezimi, gjithashtu nje fjale shqip pref menia
    mesembria (attic-ionic),mesdite,ne oret me diell do te thote kur bria(akrepi) eshte ne mes dhe ku shohim se fjala bria nuk ka ardhur nga brena sic supozojne te huaj ndersa per gjuhet liturgjike jam dakort me ate latine dhe greke .

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Fjala stan ka kuptimin e një qendre, e një vendi grumbullimi (për njerëz dhe kafshë) ku jetohet ose veprohet me rregull, në mënyrë të organizuar. Këtë kuptim ka pasur që në lashtësi, po në shqipen e sotme ajo përdoret vetëm për stanet e kafshëve, ndërsa në gjuhët e tjera kuptimi i saj është zgjeruar dhe sot kemi: stan, stad, stadt, stat, state, stadium etj. Rrënja sta është e njëjtë.

stan (qytet) suedishte e vjetër

stad (qytet) suedisht

stat (shtet) suedisht

stadt (qytet) gjermanisht

state (shtet) anglisht

stadium (stadium)

etj.
    Interesante kjo, a mund të zgjerohesh të lutem ? Nga kjo rrënjë del dhe fjala "statut". Etimologjitë janë të errta për këtë fjalë:

estat - frengjisht
    stato - italisht
    status - latinisht
    statos - greqisht
    स्थान / sthā́na - sanskrit

sipas fjaloreve të gjitha format derivojnë nga "sanskrishtja", e cila ka rreth 30 kuptime.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

mesembria (attic-ionic),mesdite,ne oret me diell do te thote kur bria(akrepi) eshte ne mes dhe ku shohim se fjala bria nuk ka ardhur nga brena sic supozojne te huaj ndersa per gjuhet liturgjike jam dakort me ate latine dhe greke .
    Une mendoj se eshte dhe me i thjeshte sec e shpjegon ti:

mesmbria=mes+mbrij(arrij)

kuptimi: me mbrijt ne mes te dites

por mos te harrojme qe ajo mund te jete dhe fjala tjeter mbremje, qe tregon distancen kohore te njejte me mesin e nates.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    146

Smile

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Une mendoj se eshte dhe me i thjeshte sec e shpjegon ti:

mesmbria=mes+mbrij(arrij)

kuptimi: me mbrijt ne mes te dites

por mos te harrojme qe ajo mund te jete dhe fjala tjeter mbremje, qe tregon distancen kohore te njejte me mesin e nates.
    eshte mesem+bria ,greket e lashte qene gege dhe kalimi mb~m dhe nd~n kishte ndodhur tashme si ne foljen nein,ndjen nai~ndej, si dhe paranoia ~[B]parandjenja[/B ,rrenja eshte di.Folja NEIN akoma perdoret e tille ne Kukes dhe Diber.
    mbi+ria eshte pak e veshtire per tu pranuar sepse shqipja e lashte kishte:

ambhi~mbi+ris(rise,english) dhe gege mi .

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga ikthus Lexo Postimin
    eshte mesem+bria ,greket e lashte qene gege dhe kalimi mb~m dhe nd~n kishte ndodhur tashme si ne foljen nein,ndjen nai~ndej, si dhe paranoia ~parandjenja ,rrenja eshte di.Folja NEIN akoma perdoret e tille ne Kukes dhe Diber.
    mbi+ria eshte pak e veshtire per tu pranuar sepse shqipja e lashte kishte:

ambhi~mbi+ris(rise,english) dhe gege mi .
    Ikthus shko kontrollohu paske rreshqit krejt tu paskan mbeshtjell lidhjet komplet.

Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    146
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    Ikthus shko kontrollohu paske rreshqit krejt tu paskan mbeshtjell lidhjet komplet.
    Ti je ai qe ke deshifruar diskun e Phaistos me ato figurat gjeometrike dhe perllogaritjet matematike magjike,hahahahaha.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Interesante kjo, a mund të zgjerohesh të lutem ? Nga kjo rrënjë del dhe fjala "statut". Etimologjitë janë të errta për këtë fjalë:

estat - frengjisht
    stato - italisht
    status - latinisht
    statos - greqisht
    स्थान / sthā́na - sanskrit

sipas fjaloreve të gjitha format derivojnë nga "sanskrishtja", e cila ka rreth 30 kuptime.
    Të gjitha këto fjalë e kanë prejardhjen nga rrënja pellazge sta. Po bëj disa shpjegime të tjera në mënyrë që të jetë më e kuptueshme.

Fjala stan në shqip nuk do të thotë një vend i rrethuar për kafshë. Vendi i rrethuar për kafshët quhet vathë, ndërsa stani ka kuptim më të gjerë, ka kuptimin e një vendqëndrimi. Stani ka vathë, kasolle për bagëti, kasolle për njerëz, për bulmet, pra është vendbanim.

Duhet të kemi parasysh se në lashtësi bagëtitë ishin burimi kryesor i jetesës dhe jeta e njerëzve ishte shumë e lidhur me to. Edhe kur largoheshin për të jetuar në vende të tjera, i merrnin kafshët me vete.

Njerëzit e bardhë (pellazgët) lindën dhe u zhvilluan në jug dhe qendër të Evropës dhe më vonë u përhapën në veri dhe lindje, thellë deri në Azi.

Pellazgët shkuan nga qendra e Evropës në Skandinavi rreth 3-4 mijë vjet më parë. Kur shkuan, morën me vete edhe bagëti dhe aty ku nguleshin, ngrinin stane. Këto stane i kishin afër me njëri-tjetrin dhe u ngjanin fshatrave të vegjël. Me kalimin e kohës popullsia u shtua, fshatrat u bënë qyteza, po fjala stan u ruajt dhe mbeti e pandryshuar. Në suedishten e sotme stan i thonë qytetit ndërsa stannar do të thotë qëndroj

Mijëra vjet më parë, shumë kohë para se të shkonin në Skandinavi, pellazgët emigruan në Lindje, aty ku janë turqit e sotëm. Aty ata ngritën stanet e tyre por me kalimin e kohës u sulmuan nga racat e tjera dhe dalëngadalë u shkrinë dhe u përzien me ta duke formuar popujt turq, të cilët janë një përzierje racash.

Kjo është harta e popujve turq. Për sqarim, turqit e Turqisë së sotme u shkëputën nga blloku turk dhe erdhën aty ku janë sot në vitet 1200-1300, por

le t'i kthehemi asaj që po thoshim, kur përpara mijëra vjetësh pellazgët emigruan në Azi dhe u përzien me racat e tjera duke formuar popujt turq.

Kuptohet që përzierja nuk ka qenë paqësore. Racat që vinin i vrisnin meshkujt e bardhë ndërsa gratë e tyre i mbanin dhe çiftoheshin me to. Po kështu ata jetonin me gratë e të bardhëve në këto stane ku edhe bagëtitë i kishin të gatshme. Kjo është arsyeja që fjala stan u ruajt dhe u trashëgua tek turqit. Po t'i shohësh, të gjitha vendet që mbarojnë me stan (Kazakistan, Turkmenistan, Kirgistan, Taxhikistan, Uzbekistan, Afganistan, Pakistan) janë popuj ku raca e bardhë është përzier me racat e tjera.

Thuhet se stat (shtet) vjen nga latinishtja, po atëherë shteti latin nga erdhi? Roma nuk lindi shtet, po edhe ajo ashtu si të gjitha vendet e filloi dalëngadalë nga stanet, fshatrat, qytetet, derisa u bë shtet.

Rruga e krijimit të shteteve është kjo:

Fillimisht nga stanet u formuan fshatrat.
    Fshatrat u zmadhuan, u rrethuan me mure dhe u bënë qytete.
    Nga qyteti erdhi dhe fjala shtet. Shteti ka kuptimin e qeverisë, të ligjit, dhe ligjet bëheshin në qytet, në pallatet e mbretërve. Me emrin stat (shtet) kuptohej qyteti, domethënë pallati i mbretit ku bëheshin ligjet që zbatoheshin në një territor të caktuar.

Pra nga rrënja pellazge sta (qëndroj) dhe stan (venqëndrim) rrjedhin të gjitha këto fjalë:

stan (suedisht) qytet
    stannar (suedisht) qëndroj
    station (anglisht, ndërkombëtare) stacion
    stadt (gjermanisht) qytet
    stat, state, (ndërkombëtare) shtet
    status
    etj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Në gjuhën suedeze gjejmë disa fjalë të vjetra pellazge të cilat ruhen edhe sot. Përveç stanit, një tjetër është edhe fjala lera.

Shqip

LERË ~A f. 1. Baltë e hollë, llucë; vend a gropë e gjerë me baltë të hollë e me ujë të ndenjur; tokë e s’qullët që të thith brenda, moçalishte. Gropë me lerë. U bë lerë. Ngeci në lerë. I futi buajt në lerë.

Suedisht

LERA [le: ra] baltë, deltinë

Vini re se këto nuk janë fjalë të reja ose shkencore, por janë fjalë të vjetra që tregojnë se dikur gjuha ka qenë e ngjashme.

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Të gjitha këto fjalë e kanë prejardhjen nga rrënja pellazge sta. stan (suedisht) qytet
    stannar (suedisht) qëndroj
    station (anglisht, ndërkombëtare) stacion
    stadt (gjermanisht) qytet
    stat, state, (ndërkombëtare) shtet
    status
    etj.
    Po Statuj ? ka dhe kjo ndoj lidhje, pasi tregon nje gje qe qendron ne nje vend?!!
    Duajeni njëri tjetrin.

Citim Postuar më parë nga bela70 Lexo Postimin
    Po Statuj ? ka dhe kjo ndoj lidhje, pasi tregon nje gje qe qendron ne nje vend?!!
    Mendoj se fjala statuj ka te beje me fjalen shqipe shtat(trup).
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Faqja 51 prej 66 FillimFillim ... 41495051525361 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •