Close
Faqja 49 prej 66 FillimFillim ... 39474849505159 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 481 deri 490 prej 651
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    O Tesoro,

... Qe ne te vertete kuptimi ne italisht eshte i shtrenjte dhe ate tesò qe na e nxjerr ti ne vete te trete ka po kete kuptim s'ka lidhje (Ose eshte rrjedhim) me emrin e pergjithshem ne shqip qe eshte "Thes". Tani ti gjykoje vete, a ka krijuar Teso fjalen Tesoro, ose fjala kjo e fundit krijohet nga Tes+oro -> Thesaurum>Thesauros.

Mos me thuaj qe pritem pushtimin e Shqiperise nga Italia me 1939 per te huazuar kete fjale
    shion, une nuk e kam piken e problemit te te them bravo, bravo shion e gjete
    problemi nuk jam une, problemi eshte a je ne gjendje ta provosh kte qe thua?.....pra qe romaket e moren fjalen nga thaset ilire te mbushur plot me ar
    une e di shume mire ku eshte problemi, perballe nje gjuhe antike te dokumentuar mjaft mire(latinishtes) ne veme shqipen e sotme, sepse s'kemi c'te veme tjeter, nuk na kane arritur fatkesisht fjale nga ilirishtja qe ti konfrontojme....kemi vetem disa qindra fjale nga dialekti messapik, disa emra vendesh dhe personash ne ilirisht dhe kaq.

PS. bila(dialekti messap)=bija(shqip)eshte forme me e vjeter sesa filius(lat)=figlio,figlia(it)
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2010 më 09:46

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga verystrongbeer Lexo Postimin
    shion, une nuk e kam piken e problemit te te them bravo, bravo shion e gjete
    problemi nuk jam une, problemi eshte a je ne gjendje ta provosh kte qe thua?.....pra qe romaket e moren fjalen nga thaset ilire te mbushur plot me ar
    une e di shume mire ku eshte problemi, perballe nje gjuhe antike te dokumentuar mjaft mire(latinishtes) ne veme shqipen e sotme, sepse s'kemi c'te veme tjeter, nuk na kane arritur fatkesisht fjale nga ilirishtja qe ti konfrontojme....kemi vetem disa qindra fjale nga dialekti messapik, disa emra vendesh dhe personash ne ilirisht dhe kaq.

PS. bila(dialekti messap)=bija(shqip)eshte forme me e vjeter sesa filius(lat)=figlio,figlia(it)
    1. Scion

2. Te kuptoj, dhe nuk jam nga ato qe i dal me shpate ne dore tjereve per te mprojtur purizmin e gjuhes shqipe. Gjithsesi, asnjehere nuk mund te jemi absoulte te pakten ne etimologji ku jo cdo gje kalon nga latinishtja.

Pastaj, arsyetimi mbi fjalen "Thes" eshte aq i thjeshte e rrenjesor sa sdo diskutim te meteperm. E vetmja arsye qe solla "Thesarin" ketu ishte vetem si nje refleksion te pakten per te derrmuar konformizmin idiot se cdo gje rrjedh nga x gjuhe.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    1. Scion

2. Te kuptoj, dhe nuk jam nga ato qe i dal me shpate ne dore tjereve per te mprojtur purizmin e gjuhes shqipe. Gjithsesi, asnjehere nuk mund te jemi absoulte te pakten ne etimologji ku jo cdo gje kalon nga latinishtja.

Pastaj, arsyetimi mbi fjalen "Thes" eshte aq i thjeshte e rrenjesor sa sdo diskutim te meteperm. E vetmja arsye qe solla "Thesarin" ketu ishte vetem si nje refleksion te pakten per te derrmuar konformizmin idiot se cdo gje rrjedh nga x gjuhe.
    ok, ketu shikoj antare qe kembengulin me force qe latinishtja ka vdekur(kjo rina psh), ne kendveshtrimin e rines i bie qe ilirishtja te kete vdekur shume kohe me pare, atehere pse pretendojme qe shqipja eshte e vjeter????por une nuk i shikoj gjerat keshtu.
    cdo gjuhe evoluon,nuk vdes, merr dhe jep me gjuhe te tjera, faktoret qe ndikojne ne huazime jane te shumte dhe te komplikuar.
    shiko vetem keto 20 vjetet e fundit sa ka influencuar anglishtja dhe italishtja mbi shqipen, mjafton te shikosh nje transmetim lajmesh ne tv dhe kupton, ose futi nje dor muabet me fatos nanon i cili flet albnglisht... pak shaka.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2010 më 12:22

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Se ku e pe ti qe une kembengula me force se latinishtja eshte nje "gjuhe e vdekur", ate e di vetem ti. Latinishtja sot, e me heret, boterisht njihet si gjuhe e vdekur, se nuk e sajova une. Tani mendimi im, gjithmone duke u bazuar ne ate cka njihet dhe dihet boterisht, eshte se gjuhe e vdekur mund te jete vetem ajo gjuhe, qe nuk ka qene e gjalle kurre.

Hajde tung tash

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    varet nga kendeveshtrimi, te gjitha gjuhet neolatine jane latino volgare, latino klasike e perdor akoma kisha.
    ilirishtja si njihet boterisht, pa he njeher?
    ta them une si njihet, nuk i dihet asnje fjale, ka dhe me shume se 1000 vjet boshllek historik nga iliret tek arberit, nuk egziston asnjelloj dokumenti menjefjale.
    vete termin "ilir" e kane dhene autoret helene, ne nuk e dime si e quanin veten.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2010 më 17:50

Ekuiliber shpirteror Maska e ARKIA
    Anëtarësuar
    29-07-2006
    Postime
    1,068
    Pershendetje vellezer te nje gjuhe!
    Kush mund te me ndihmoje ne te kuptuarin e fjales: pus- ne e morrem nga anglishtja apo anglishtja nga ne?
    Me sa di une qe ne kohen e Gjergj Kastriotit e perdornim kete fjale.
    Kuptimi ne shqip- Pus nje vrime ne toke e rrethuar me gure perreth deri ne fund te saj(5-20m afersisht jane vrimat e kesaj nature).
    Ne anglisht- pus- organi sexual femeror.
    Gezuar!
    Po pati ndonje pergjigje serioze flm!
    Uji: H2O
    Rakia: H2 OOOOO HO HOOOO

patriot Maska e shoku_tanku
    Anëtarësuar
    18-09-2006
    Vendndodhja
    Tiranë
    Postime
    3,395
    Ne fakt vrima eshte gjeneza,njeriu i ndertoi puset perpara se te binte ne kontakt me seksin.
    Ky eshte nje faktor qe na tregon se Anglia na e ka "vjedhur" fjalen ne fjale.Nje tjeter faktor qe e perforcon kete ide eshte edhe koha e perhapjes se ketij emertimi ne shtetin ishullor.Nga informacionet e vjelura neper tavolina koke me koke me etimologe,antropologe dhe historiane te shquar,kam mesuar se kjo fjale eshte perhapur ne angli pas luftes se dyte boterore.Sipas burimeve jo zyrtare,ne kohen e luftes ne vendin tone ka patur nje mori pusesh qe shuanin etjen e ushtareve te te gjitha kampeve dhe nje nder me te shquarit ishte pusi i Pashakos,pus ne te cilin kane shuar etjen me qindra partizane por jo vetem.Ne kete pus ka patur fatin e mire te shuaje etjen edhe nje skuadrilje e forcave aleate(njerez me peshe te cilet hodhen themelet e shtetit te ri Anglez te pasluftes).Aq shume iu ka pelqyer uji i Pashakos ketyre emisareve te perendimit,sa vendosen ta nderonin ne menyren me sublime.

gezuar!

Ekuiliber shpirteror Maska e ARKIA
    Anëtarësuar
    29-07-2006
    Postime
    1,068
    Citim Postuar më parë nga shoku_tanku Lexo Postimin
    Ne fakt vrima eshte gjeneza,njeriu i ndertoi puset perpara se te binte ne kontakt me seksin.
    Ky eshte nje faktor qe na tregon se Anglia na e ka "vjedhur" fjalen ne fjale.Nje tjeter faktor qe e perforcon kete ide eshte edhe koha e perhapjes se ketij emertimi ne shtetin ishullor.Nga informacionet e vjelura neper tavolina koke me koke me etimologe,antropologe dhe historiane te shquar,kam mesuar se kjo fjale eshte perhapur ne angli pas luftes se dyte boterore.Sipas burimeve jo zyrtare,ne kohen e luftes ne vendin tone ka patur nje mori pusesh qe shuanin etjen e ushtareve te te gjitha kampeve dhe nje nder me te shquarit ishte pusi i Pashakos,pus ne te cilin kane shuar etjen me qindra partizane por jo vetem.Ne kete pus ka patur fatin e mire te shuaje etjen edhe nje skuadrilje e forcave aleate(njerez me peshe te cilet hodhen themelet e shtetit te ri Anglez te pasluftes).Aq shume iu ka pelqyer uji i Pashakos ketyre emisareve te perendimit,sa vendosen ta nderonin ne menyren me sublime.

gezuar!
    Shume i llogjikshem percaktimi juaj zoteri, interesante do te ishte(per te ngelur tek fjala ne fjale, perdorimi i saj ne nje fjali popullore ....... psh. As pusi nuk i'a theu etjen.
    As-shqip
    As-english
    pra pusi vjen pas -As.................. englezet jane vjedhes dhe pike.
    Te paca Tanko!
    Uji: H2O
    Rakia: H2 OOOOO HO HOOOO

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2010
    Postime
    68
    Meqe jemi te fjala pus mund t'ju them se qofte anglezet, shqiptaret etj., e kane trasheguar nga pellazgjishtja (apo nga gjuha indoeuropiane sic kane deshire t'a quajne shume linguiste). Baza e saj eshte fjala fus (ne gjuhen Etruske fusl do te thote pus ose guve, pra vrime). Ne gjuhen Angleze perdoret edhe fjala infuse dhe diffuse. Gjuhet moderne Europiane, te gjitha, e kane bazen tek pellazgjishtja ashtu si edhe Shqipja, vecse kjo e fundit e ka ruajtur shume me mire fonetiken dhe strukturen e gjuhes pellazge.
    Eshte pikerisht kjo aresyeja e vleres se jashtezakonshme qe ka Shqipja moderne (vecanerisht Gegnishtja) per studjuesit e glotologjise.

Disa studjues e shohin Shqipen si nje 'gjuhe mikse', pra si nje perzjerje e cila ka adoptuar ne fondin e vet fjale nga gjuhet Latine, Sllave, Greke dhe Turke.
    Ky variant besohet ngaqe hapesira territoriale e Shqipes se folur eshte e vogel krahasuar me ate te gjuheve te mesiperme.
    Natyrisht qe fjalet thes, pus, fill, vend, gluhe, klaj (qaj, english cry), vij (vien, vinum), kambe, kange e mijera te tjera nuk jane huajtur nga Shqipja. Ato jane fjale Pellazge te cilat jane ruajtur jo vetem ne Shqipen por edhe ne gjuhe te tjera Europiane. Fakti qe deshifrimi i epigrafeve te lashta mund te realizohet vetem nepermjet Shqipes tregon qarte vazhdimesine e fonetikes dhe te struktures Pellazge ne Shqipen moderne.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Velthinal : 31-07-2010 më 01:24

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Velthinal Lexo Postimin

Natyrisht qe fjalet thes, pus, fill, vend, gluhe, klaj (qaj, english cry), vij (vien, vinum), kambe, kange e mijera te tjera nuk jane huajtur nga Shqipja. Ato jane fjale Pellazge te cilat jane ruajtur jo vetem ne Shqipen por edhe ne gjuhe te tjera Europiane.
    ose jan perhapur neper "bote" nga te ashtuquajturit "kolonist grek".

Faqja 49 prej 66 FillimFillim ... 39474849505159 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •