Fjala "lätt" ne suedisht eshte huazuar nga shqipja jone "lehtë" dhe kane krejtesisht te njejtin kuptim. Kam detyruar nje suedez te hulumtoje pikerisht per kete fjale dhe ai me tha se mundet. S'jam e bindur 100% porse them edhe une si suedezi lätt mund ta kene huazuar.
The White House is the official residence and principal workplace of the President of the U.S.A.
He mer Jarigas si ke qef te dalesh kot nga nje ceshtje ne tjeter, po ta lexosh mire shkrimin edhe njehere do e kuptosh ku e kam pasur fjalen.
Ti mire qe kerkon tere kohen historian e linqe, po ti qe pretendon qe gjuha shqipe eshte shume e re dhe ende nuk eshte formuar, ku e ke lexuar?
Ceshtje tjeter???
A nuk po flasim per provat e vjetersise se gjuhes shqipe(jo ilire)?????
Une flas shqip, anglisht, italisht, spanjisht....dhe eshte teper e dukshme se shqipja akoma nuk eshte kristalizuar perfundimisht......s'kam nevoje ta lexoj gjekundi, pasi eshte e lejuar edhe te perdorim logjiken tone...!!!!
Jarigas
Si ka munsi qe vetem shqiptaret ju japin shpjegim shum fjalve te vjetra, fjala troj, princi troj i therriste popullin e tij trojans dhe token e tij trod, (trudh) shqip ne veri, dhe greket nuk din ta shpjegojne kyt fjal dhe shum te tjera, (te lashta) qe gjoja i flisnin greket e vjeter, qe nuk kan lidhje me greket e kohes tone.
DHE SHUM PREJ JUSH DUHET TE LEXONI LIBRIN E ELENA KOCAQIT, OSE SHKRUJE EMRIN E SAJ TE YouTube dhe lexoni sa mir i shpjegon shum fjal qe kan prejardhje shqipe.
Linesa kjo fjale eshte thjeshte indoeuropean:
1.OLD ENGLISH
leóht, léht, líht [from comparison with other dialects the proper spelling would seem to be líht, but leóht (or leoht?), in West-Saxon at least, is the regular form]; adj. Light, not heavy, inconsiderable
2.GOTHIC
leiht, 72. (?), lightness;
mund te them se shqipja ka lidhje te forta me gjuhet gjermanike dhe se nuk i kemi pushtuar asnjehere,pervec se gotet na kane pushtuar neve.
(tregoji edhe atij suedezit.)
Do desha nje spjegim per termin Thesar por kujdes, mos me thoni qe vjen nga fjala tesoro :P
"thes" me "ar"......!!!![]()
Jarigas
Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 02-05-2010 më 19:42
Krijoni Kontakt