Close
Faqja 46 prej 66 FillimFillim ... 36444546474856 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 451 deri 460 prej 651
    Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    .

Pse tekstet e vjetera vertetojne vjetersine e gjuhes?, nga historianet grek jane permendur qe iliret perdorin alfabetin latin ne tekstet e tyre po ku jane sot ato tekste?,
    Emrat e historianeve ne fjale??????
    Jarigas

edhe dashurite vdesin
    Anëtarësuar
    23-04-2010
    Postime
    46
    Fjala "lätt" ne suedisht eshte huazuar nga shqipja jone "lehtë" dhe kane krejtesisht te njejtin kuptim. Kam detyruar nje suedez te hulumtoje pikerisht per kete fjale dhe ai me tha se mundet. S'jam e bindur 100% porse them edhe une si suedezi lätt mund ta kene huazuar.
    The White House is the official residence and principal workplace of the President of the U.S.A.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    He mer Jarigas si ke qef te dalesh kot nga nje ceshtje ne tjeter, po ta lexosh mire shkrimin edhe njehere do e kuptosh ku e kam pasur fjalen.
    Ti mire qe kerkon tere kohen historian e linqe, po ti qe pretendon qe gjuha shqipe eshte shume e re dhe ende nuk eshte formuar, ku e ke lexuar?

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    He mer Jarigas si ke qef te dalesh kot nga nje ceshtje ne tjeter, po ta lexosh mire shkrimin edhe njehere do e kuptosh ku e kam pasur fjalen.
    Ti mire qe kerkon tere kohen historian e linqe, po ti qe pretendon qe gjuha shqipe eshte shume e re dhe ende nuk eshte formuar, ku e ke lexuar?
    Ceshtje tjeter???
    A nuk po flasim per provat e vjetersise se gjuhes shqipe(jo ilire)?????
    Une flas shqip, anglisht, italisht, spanjisht....dhe eshte teper e dukshme se shqipja akoma nuk eshte kristalizuar perfundimisht......s'kam nevoje ta lexoj gjekundi, pasi eshte e lejuar edhe te perdorim logjiken tone...!!!!
    Jarigas

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    11-06-2005
    Postime
    360
    Citim Postuar më parë nga Gjinokastra Lexo Postimin
    Troja ekzistonte ne ato territore qe para se te dyndeshin popujt Pre Indo-Evropian! Pra qe para se te dyndeshin popujt, qe u vune ne Evrope edhe Anadoll qe para Indo-Evropianeve! Imagjinoje cfare lidhje mund te kete me Shqipen qe eshte gjuhe IE?!

"Lingua" do te thote "gjuhe(llape)", me duket se thjesht eshte PIE edhe jo Shqip.

Disa shembuj nga me te thjeshtit:

Tongue(anglisht)~ gjuhe(shqip) ~ lingua(italisht)

Pra eshte IE, jo Shqip ne vecanti!

EDHE ME SE SHUMTI, SHQIPJA ESHTE GJUHE E KRIJUAR NE MESJETEN E VONE, NUK KA SESI TE JETE GJUHA MEME E GJITHE GJUHEVE TE BOTES

"Teutana" do te thoshte "princeshe" ne Ilirisht. EDHE NUK KA LIDHJE FARE ME SHQIPEN! "Teuto" ne gjermanishten e lashte do te thoshte popull.
    Si ka munsi qe vetem shqiptaret ju japin shpjegim shum fjalve te vjetra, fjala troj, princi troj i therriste popullin e tij trojans dhe token e tij trod, (trudh) shqip ne veri, dhe greket nuk din ta shpjegojne kyt fjal dhe shum te tjera, (te lashta) qe gjoja i flisnin greket e vjeter, qe nuk kan lidhje me greket e kohes tone.

DHE SHUM PREJ JUSH DUHET TE LEXONI LIBRIN E ELENA KOCAQIT, OSE SHKRUJE EMRIN E SAJ TE YouTube dhe lexoni sa mir i shpjegon shum fjal qe kan prejardhje shqipe.

i/e regjistruar Maska e ikthus
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    146
    Citim Postuar më parë nga Linesa Lexo Postimin
    Fjala "lätt" ne suedisht eshte huazuar nga shqipja jone "lehtë" dhe kane krejtesisht te njejtin kuptim. Kam detyruar nje suedez te hulumtoje pikerisht per kete fjale dhe ai me tha se mundet. S'jam e bindur 100% porse them edhe une si suedezi lätt mund ta kene huazuar.
    Linesa kjo fjale eshte thjeshte indoeuropean:

1.OLD ENGLISH

leóht, léht, líht [from comparison with other dialects the proper spelling would seem to be líht, but leóht (or leoht?), in West-Saxon at least, is the regular form]; adj. Light, not heavy, inconsiderable

2.GOTHIC

leiht, 72. (?), lightness;

mund te them se shqipja ka lidhje te forta me gjuhet gjermanike dhe se nuk i kemi pushtuar asnjehere,pervec se gotet na kane pushtuar neve.
    (tregoji edhe atij suedezit.)

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Do desha nje spjegim per termin Thesar por kujdes, mos me thoni qe vjen nga fjala tesoro :P

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    "thes" me "ar"......!!!
    Jarigas

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Aty faqen 113 thote qe sipas legjendes, dardanet jane pasardhesit e atyre qe jane perhapur ne Troje, Epir dhe Itali.
    Tani nuk ka asnje legjende apo citim prej historianeve grek/letin lidhje me kete pretendim , se kshtu fillim ishte mjaft shkrim serioz.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 02-05-2010 më 19:42

Faqja 46 prej 66 FillimFillim ... 36444546474856 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •