Close
Faqja 45 prej 66 FillimFillim ... 35434445464755 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 441 deri 450 prej 651
    i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    DHAMPIER [ Serbia ]
    ( from: van Loon & Didden "Vampierhandboek" )

DHAMPIR [ Serbia ]
    Son of a vampire.
    ( from: Jan L. Perkowski "The Darkling" )

DHAMPIR [ Albania ]
    ( from: Peter Mario Kreuter "Der Vampirglaube in Südosteuropa" )

DHAMPIRË [ Albania ]
    plural of Dhampir( from: Peter Mario Kreuter "Der Vampirglaube in Südosteuropa" )

DHAMPIRESA [ Serbia ]
    Daughter of a vampire.
    ( from: Jan L. Perkowski "The Darkling" )
    Ne legjenden serbe, "Dhampiresa" paska qene e bija Vampirit kurse "Dhampir" i biri Vampirit.
    http://www.shroudeater.com/vampd.htm
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 24-04-2010 më 22:37

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Dmth qenka gjuhe e re, e shekullit XVIII-te apo jo?, dhe kush e thote kete?

Jarigas, e ke idene qe shqipja (panvarisht si te duash quaje ndryshe arberisht, ilirisht) ben pjese ne trungun e vecante te IE? dhe eshte nje nga 8 degezimet e saj? dhe e din qe jane me qindra gjuhe ne IE por shumica nuk kane rrenje te vecante si shqipja dhe ti e klasifikon te re, e ke idene se cfare thua?
    Epo nuk mund te diskutohet shkenca me hamendje e pa asnje pike prove.....
    Qe shqipja ka rrenjet ne ilirishte, nuk ka peova te pakundershtueshme, edhe pse une e mendoj si ti......por me kete logjike qe perdor ti na del se edhe italishtja eshte gjuhe e vjeter pasi i ka rrenjt ne latinisht, e cila i ka rrenjet ne greqishten e vjeter, e cila i ka rrenjet ne ilirisht..!!!!!!
    Pra do te na dilte shqipja moter me italishten, frengjishten, etj.....
    Une them se shqipja eshte gjuhe relativisht e re, bile-bile akoma ne formim e siper......dhe me kete nuk hedh poshte hipotezen se i ka rrenjet ne ilirisht, po ashtu siç mund te pretendojne edhe boshnjaket apo rumunet.....qarte??

Po kane ekzistuar sidomos ne Shqiperine Veriore por edhe ne Jug ne kohen e mesjetes?, kukuthi, shtriga, lugati, Llamja, Kore etj nga u pjellen ne kohen mesjetare tek legjendeat shqiptare?, ne fakt disa nga keto fjale nuk jane shqipe por ka rendesi qe kane ekzistuar ne legjendat shqiptare qe ne mesjete.

Shiko qe fjala Vampir (dhampir) qe nuk eshte sllave eshte e vertuar edhe nga gjithe linguistet evropian e sllav kshtu qe deri sa pretendojne mbase mund jete fjale mongole sepse "Ubur" i thojne ata vampirit, pse mos te jete hipoteze edhe e shqipes kur ne fakt kjo legjende ka dalur per here te pare nga Ballkani?

Thjeshte nuk duhet nenvleresuar si hipoteze.
    PO te kishe lexuar me kujdes postimet e mia, do te vije re se une e mbeshtes kete hipoteze, por jo duke u nisur nga zberthimi pak naiv qe i behet fjales "vampir", por per faktin se serbet pohojne se eshte nje fjale qe vjen nga Turqia serbe e asaj kohe, pra nga Kosova....!
    Jarigas

i/e regjistruar Maska e kapllani
    Anëtarësuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Une them se shqipja eshte gjuhe relativisht e re, bile-bile akoma ne formim e siper......dhe me kete nuk hedh poshte hipotezen se i ka rrenjet ne ilirisht, po ashtu siç mund te pretendojne edhe boshnjaket apo rumunet.....qarte??
    Edhe unë do t'i qëndrojsha këtij mendimi, shpesh herë popuj të ndryshme mburret me lashtësinë e gjuhëve të tyne tue pretendue se po flasin nji gjuhë që ekziston që mijra vjet. Por kjo, me e shqyrtue hollësisht, nuk asht e sakët.

Gjuha gjithmon evulon, ndryshohet e dikur në rrymën e zhvillimit të saj tjetërsohet aq shum sa që nuk mund të thuhet se ajo gjuhë nga e cila ka dalë dikur nji gjuhë asht e njajt me atë të tanishmen. Kjo vlen edhe për shqipen; patjetër ilirishtja asht nana e shqipes, por nuk shqipja nuk asht identike me ilirishten, dmth ndryshimet mes tyne janë ma të mëdha sesa bashkëpërkimet.e kështu asht e qartë se shqipja asht nji gjuhë, që asht zhvillue para kohëve antike.

E njajta vlen edhe për greqishten p.s., e cila nuk asht fare ma ajo që ka qenë në kohët e lashta të antikës, ashtu edhe gjermanishtja nuk asht mo gotishtja , edhe italishtja nuk asht ma latinishtja.

Krejt këto gjuhë janë zhvillue në vazhdimësi tu'e mbajtë atë veti thelbsor e cila i lidh me substratin e tyne, por në fakt me kohë janë ba gjuhë të reja.

Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Epo nuk mund te diskutohet shkenca me hamendje e pa asnje pike prove.....
    Qe shqipja ka rrenjet ne ilirishte, nuk ka peova te pakundershtueshme, edhe pse une e mendoj si ti......por me kete logjike qe perdor ti na del se edhe italishtja eshte gjuhe e vjeter pasi i ka rrenjt ne latinisht, e cila i ka rrenjet ne greqishten e vjeter, e cila i ka rrenjet ne ilirisht..!!!!!!
    Pra do te na dilte shqipja moter me italishten, frengjishten, etj.....
    Nuk e di per cfare e ke fjalen qe shkenca nuk behet me hamendje?, perkundrazi hamendjen po e perdor ti, sepse "shkenca" apo "Linguistica" gjuhen shqipe e kane klasifikuar si gjuhe indoevropiane si nje nga 8 degezimet kryesore te saj. Kete e thote shkenca apo jo? tani hamendsine po e perdor ti.

Une nuk permenda gje mbi origjinen ilire apo thrake por me rendesi eshte qe shqipja eshte gjuhe autoktone ballkanike dhe eshte formuar ne kete gadishull.

Pastaj prap del kontradiktor, me qene se shqipja nuk po dihet a eshte degezim e ilirishtes apo thrakishtes ose aliene, atehere linguistat evropian do ta klasifikonin gjuhe e re dhe e perzier por per cudi e klasifikuan nje gjuhe me vete me nje substrat te vecante dhe jo kot eshte vendosur ne rrenjen e IE.

Po italishtja eshte gjuhe e vjeter, pse duhet te jete gjuhe e re? veq pse emertimi eshte ndryshuar nga latinisht ne italisht?, po kete rast gjermanishtja si i bie?

Gjuha gjithmon evulon, ndryshohet e dikur në rrymën e zhvillimit të saj tjetërsohet aq shum sa që nuk mund të thuhet se ajo gjuhë nga e cila ka dalë dikur nji gjuhë asht e njajt me atë të tanishmen. Kjo vlen edhe për shqipen; patjetër ilirishtja asht nana e shqipes, por nuk shqipja nuk asht identike me ilirishten, dmth ndryshimet mes tyne janë ma të mëdha sesa bashkëpërkimet.e kështu asht e qartë se shqipja asht nji gjuhë, që asht zhvillue para kohëve antike.
    Kapllani, Mos e ngaterro evolimin ne po flasin per formimin e subtratit te gjuheve dhe sigurisht evolim do kete gjithmon sa qe edhe shqipen para 300 vjeti qe eshte folur nuk e kuptojme.

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    por per faktin se serbet pohojne se eshte nje fjale qe vjen nga Turqia serbe e asaj kohe, pra nga Kosova....!
    Mu pse na qenka nje pohim serv une po dyshoj tani qe eshte i sakte. Turkia serve?! Jo more nga Pashalleku i Beligradit!

i/e regjistruar Maska e Sharri-Liburna
    Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    A ke ndonje burim mbi legjendat shqiptare per vampiret ti????
    Kane egzistuar nder shqiptare raste vampirizmi, ashtu si nder serb???

Shqipja nuk eshte gjuhe e vjeter....mos e ngaterro me ilirishten...!!!!!
    Une me ju nuk mundem me diskutu kete teme,per derisa Dhampirit i thua (vampir),kurse sa i perkete gjuhes shqipe me ate te yllirishtes nuk kam qka diskutoj ma teper!
    Kurse per legjendat normal qe kemi nuk di pse ben kesi pyetje provokuese!po me ban te dyshoj ne ju!!!

i/e regjistruar Maska e Sharri-Liburna
    Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    Po kane ekzistuar sidomos ne Shqiperine Veriore por edhe ne Jug ne kohen e mesjetes?, kukuthi, shtriga, lugati, Llamja, Kore etj nga u pjellen ne kohen mesjetare tek legjendeat shqiptare?, ne fakt disa nga keto fjale nuk jane shqipe por ka rendesi qe kane ekzistuar ne legjendat shqiptare qe ne mesjete.

Shiko qe fjala Vampir (dhampir) qe nuk eshte sllave eshte e vertuar edhe nga gjithe linguistet evropian e sllav kshtu qe deri sa pretendojne mbase mund jete fjale mongole sepse "Ubur" i thojne ata vampirit, pse mos te jete hipoteze edhe e shqipes kur ne fakt kjo legjende ka dalur per here te pare nga Ballkani?

Thjeshte nuk duhet nenvleresuar si hipoteze.
    Nuk qenka ky nji person qe mund te diskutosh nji tem qe i takon antareve qe i takojn te njejti popull,ta thuesh qe shqipja nuk ka lidhje me yllirishten kjo ashte absurde!ky kerkon legjenda shqiptare!turp,ta krahasosh yllirishten me gjuhet e magjupeve sllavo(skllavo grek dhe (skllavo magjup).

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Nuk e di per cfare e ke fjalen qe shkenca nuk behet me hamendje?, perkundrazi hamendjen po e perdor ti, sepse "shkenca" apo "Linguistica" gjuhen shqipe e kane klasifikuar si gjuhe indoevropiane si nje nga 8 degezimet kryesore te saj. Kete e thote shkenca apo jo? tani hamendsine po e perdor ti.
    Ku e pe ti i dashur, qe une te mbroj te kunderten???
    A shkrova diku se shqipja nuk eshte IE???

Pastaj prap del kontradiktor, me qene se shqipja nuk po dihet a eshte degezim e ilirishtes apo thrakishtes ose aliene, atehere linguistat evropian do ta klasifikonin gjuhe e re dhe e perzier por per cudi e klasifikuan nje gjuhe me vete me nje substrat te vecante dhe jo kot eshte vendosur ne rrenjen e IE.
    Linguistat evropiane edhe greqishten e vjeter e quajne gjuhe me vete dhe jo pjelle e ilirishtes siç pretendojme ne......e atehere????
    Kemi ndonje tekst ilirisht per krahasim?????NJe te vetem????

Po italishtja eshte gjuhe e vjeter, pse duhet te jete gjuhe e re? veq pse emertimi eshte ndryshuar nga latinisht ne italisht?, po kete rast gjermanishtja si i bie?
    Je jasht kanunit......nuk eshte vetem ndryshim emertimi.....informohu me mire....

Kapllani, Mos e ngaterro evolimin ne po flasin per formimin e subtratit te gjuheve dhe sigurisht evolim do kete gjithmon sa qe edhe shqipen para 300 vjeti qe eshte folur nuk e kuptojme.
    Gabim....shqipen e 500 vjeteve me pare te arberesheve italiane, e kuptojme......
    Jarigas

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Sharri-Liburna Lexo Postimin
    Nuk qenka ky nji person qe mund te diskutosh nji tem qe i takon antareve qe i takojn te njejti popull,ta thuesh qe shqipja nuk ka lidhje me yllirishten kjo ashte absurde!ky kerkon legjenda shqiptare!turp,ta krahasosh yllirishten me gjuhet e magjupeve sllavo(skllavo grek dhe (skllavo magjup).
    I nderuar Sharri!
    Keni keqkuptuar shkrimin tim.....une nuk them se shqipja nuk ka lidhje me Ilirishten.....them se eshte e re, gje qe nuk perjashton qe te jete bije apo mbese e Ilirishtes.......dhe aspak nuk e krahasova me gjuhet sllave(ato magjypet jane turqishtja dhe arabishtja).....
    Jarigas

Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Ku e pe ti i dashur, qe une te mbroj te kunderten???
    A shkrova diku se shqipja nuk eshte IE???
    Jarigas je fare jashte debatit, te akuzova gje ty qe shqipja nuk eshte IE?.
    Une po ta shpjegoja qe shqipja ben pjese si rrenje (po ta bej me bold qe ta kapesh thelbin) e vecante e IE-se e nuk e krahason dot me rumanishten, serbishten apo me sakte gjuhen e botes sic eshte anglishtja qe asnjera nuk bejne pjese ne rrenjen e vecante te IE.

Prandaj po ta shpjegoja qe nuk mund te thuash qe shqipja eshte gjuhe e re bile thua qe nuk eshte formuar ende si gjuhe

Linguistat evropiane edhe greqishten e vjeter e quajne gjuhe me vete dhe jo pjelle e ilirishtes siç pretendojme ne......e atehere????
    Kemi ndonje tekst ilirisht per krahasim?????NJe te vetem????
    Kush ne?, akademiket shqiptar pakten nuk pretendojne nje hipoteze te tille, prandaj mos eskalo ne debat tjeter.

Pse tekstet e vjetera vertetojne vjetersine e gjuhes?, nga historianet grek jane permendur qe iliret perdorin alfabetin latin ne tekstet e tyre po ku jane sot ato tekste?, apo shekullin e XIII-te kronologjite bizantine permendin qe shqiptaret gjuhen e tyre e shkruajne me alfabetin latin por ku jane keto tekste? ku ne fakt vetem nje tekst kemi te shekullit XVI-te.

Pastaj kronoligjite si greke ashtu latine tregojne qe iliret dhe thraket kane gjuhen e tyre te vecante nga ajo greke dhe latine, gje qe ta vertetojne qe krahas tyre eshte folur edhe nje gjuhe tjeter i nje lloji te ndryshem krahasim me ta (qe me gjase eshte proto-shqipja).

Je jasht kanunit......nuk eshte vetem ndryshim emertimi.....informohu me mire....
    Jo ti ke nevoje per informim, lexo shpesh linguistet e ndryshem grupin latin e quajne edhe "Italic" por edhe "Roman", pra eshte e njejta gjuhe dhe nuk duhesh ta ngaterrosh me gjuhen rumune, apo ameriko-latine etj.....keto ndryshe quhen neo-latin sepse i kane pershtat dhe pervetsuar fjalet latine (perzier me ca fjale tyre) duke krijuar formezimin e tyre si gjuhe dhe keto jane gjuhe te re e jo italishtja (latinishtja).

Kurse italishtja eshte po e njejta vetem se ka evoluar me avancimin e civilizimit, teknologjise...por subtratin e ka po te njejte.

E njejta vlen edhe per shqipen....une nuk e di pse e ngaterron ti me ilirishten?, c'hyn ketu ilirishtja?, ne po flasim per krijimin e substratit dhe gjuhetar te ndryshem evropian e kane pare shqipja e ka te vecante prandaj eshte ne rrenjen kryesore te IE. E nuk e kane klasifikuar per shkak origjines se mundshme te ilirshtes apo thrakishtes.

Prandaj shqipja (ose ndryshe si te duash quaje) bashke me keltishten,greqishten,latinishten,sllavishten,ball tishten,gjermanishten,indo-iranishten perbejne trungun e IE dhe secila e ka formezimin ne llojin e vet.

Tani ti mos ngaterro me evolim, se gjuhet cdo shekuj po ndryshojne per shkak avancimit si civilizim por substrati do mbetet e njejtem mbase pas 2000 vite do zhduken gjithe gjuhet dhe e gjithe bota do kete nje gjuhe te vetme, por ti nuk mund ta quash gjuhen tende shume te re pa asnje kuptim dhe argumentim ku as shkenca nuk ta thote.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 25-04-2010 më 19:19

Faqja 45 prej 66 FillimFillim ... 35434445464755 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •