Close
Faqja 37 prej 66 FillimFillim ... 27353637383947 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 361 deri 370 prej 651
    Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Hyll'berr Lexo Postimin
    cuisine (fr.) , cuccina (it.) --> kuzhina --> ku'zina --> ku zina? te kuzhina... :-)
    Nuk ka as bir nene e as bir kurve qe e luan kete fakt.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 17-04-2010 më 18:29

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159

Vampire> Dham'pir

Dhëmb > Dente(Italisht) > Teeth(Anglisht)

Pirë > Bere(Italisht) > Drink(Anglisht)

Dhëmb - Pirë > Dente Bere(Italisht)

E harroni gjithmon që Shqipja nuk është Baskisht, por ka shumë shumë shumë gjuhë simotra.

-

Kuzhinë > Ku zinë ? Muahahhahahahahaha

Coquere(Latinisht) > Cuocere(Italisht) > Cook(Anglisht) > Pjekë

Hahahahhahahahaha

Amator të vyshkur!
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Gjinokastra Lexo Postimin

Kuzhinë > Ku zinë ? Muahahhahahahahaha

Amator të vyshkur!
    po mer, direkt romaket e huazuan ne kosove kte fjale hahahahahaha.

lol pak me kujdes, mos ja u presim hovin, ka shume humor kjo teme

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga bela70 Lexo Postimin
    Plotsisht i pa ndergjegjshem dhe mohuas e kush ishin iliret sipas teje dhe qfar ishte ilirishtja perpos shqipe e vjeter?!! hajde qfar na tyregove ne gjermanishten e lasht teuto qenka popull ather edhe ajo qe i prin popullit patjeter do quhet teutana,pra cila eshte qfar,pra eshte fjal ilire apo gjermane e lasht se nuk te mora vesh HE HE...lexo me shum dhe meso se gjer ku kan qen te shtrir iliret e besoj e gjen spjegimin e ksaj fjale teut-ana dhe teut-on tek gjermanet e lashte...

Ehuu ke per te mesur dhe shum or jahu ,mos lexo veq literatur te komshive tan po kerce dhe tek tuk te studiues tjer...metmira-Bela

Ps -Shiko se ke pergjigjet dhe mbrenda tekstit tand...
    Teutons nga proto-germanic "Þeudanōz" ishin fise gjermanike skandinave, i permend Strabo dhe Marcus Velleius Paterculus, keta ishin shume te afert etnikisht me Gauls dhe Germani, sipas hartes se Ptolemy-se jetonin ne Jutland.

Teutonet nuk ishin ilire, mos kaloni ne kufirin e absurditetit dhe te idiotizmit...ke te besojme ne, ty apo Strabon!

Ps, jashte teme.

Nuk eshte patriotizem te besh ,danezet shqiptare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 18-04-2010 më 03:53

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Gjinokastra Lexo Postimin

Vampire> Dham'pir

Dhëmb > Dente(Italisht) > Teeth(Anglisht)

Pirë > Bere(Italisht) > Drink(Anglisht)

Dhëmb - Pirë > Dente Bere(Italisht)

E harroni gjithmon që Shqipja nuk është Baskisht, por ka shumë shumë shumë gjuhë simotra.
    Mos u nxito...Lexo Anglisht, etmiologjine e fjales Vampir....nuk te bej asgje me latinishten dhe origjina e fjales eshte e pashpjeguar dhe pa qarte

- Pastaj Dhemb dhe Dent....kane dallim shume te madh....cfare sheh te perbashket ketu vetem D?

- Pire dhe Bere.....cfare ngjashmerie ka ketu me kete fjale latine?

The English term was derived (possibly via French vampyre) from the German Vampir, in turn derived in the early 18th century from the Serbian вампир/vampir.[15][16][17][18][19] when Arnold Paole, a purported vampire in Serbia was described during the time Serbia was incorporated into the Austrian Empire

The Serbian form has parallels in virtually all Slavic languages: Bulgarian вампир (vampir), Croatian upir /upirina, Czech and Slovak upír, Polish wąpierz, and (perhaps East Slavic-influenced) upiór, Russian упырь (upyr'), Belarusian упыр (upyr), Ukrainian упирь (upir'), from Old Russian упирь (upir'). (Note that many of these languages have also borrowed forms such as "vampir/wampir" subsequently from the West; these are distinct from the original local words for the creature.) The exact etymology is unclear.[20] Among the proposed proto-Slavic forms are *ǫpyrь and *ǫpirь.[21] Another, less widespread theory, is that the Slavic languages have borrowed the word from a Turkic term for "witch" (e.g., Tatar ubyr).[21][22]
    Fjala Vampir qenka perhapur nga Serbia (ku kane jetuar edhe shqiptaret nen mbreterine e serbise), perderisa nuk shpjegohet dot me gjuhet e tjera kjo fjale dhe paskan paraqitur hipoteze mbase mund jete sllave sepse eshte perhapur nga serbia (dhe ne rajon) kurse etmiologjikisht nuk zberthehet fare nga sllavishtja.

Atehere perderisa kjo fjale u perhap ku edhe shqiptaret kane jetuar (rreth 60% e popullsise totale shqiptare kane jetuar ne jugosllavi) dhe qe shpjegohet shume qarte me ane te shqipes (jo gjuhe tjera).....atehere pse nuk mund jete hipoteza e shqipes me e pranueshme?
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 18-04-2010 më 04:37

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Mos u nxito...Lexo Anglisht, etmiologjine e fjales Vampir....nuk te bej asgje me latinishten dhe origjina e fjales eshte e pashpjeguar dhe pa qarte

- Pastaj Dhemb dhe Dent....kane dallim shume te madh....cfare sheh te perbashket ketu vetem D?

- Pire dhe Bere.....cfare ngjashmerie ka ketu me kete fjale latine?

Fjala Vampir qenka perhapur nga Serbia (ku kane jetuar edhe shqiptaret nen mbreterine e serbise), perderisa nuk shpjegohet dot me gjuhet e tjera kjo fjale dhe paskan paraqitur hipoteze mbase mund jete sllave sepse eshte perhapur nga serbia (dhe ne rajon) kurse etmiologjikisht nuk zberthehet fare nga sllavishtja.

Atehere perderisa kjo fjale u perhap ku edhe shqiptaret kane jetuar (rreth 60% e popullsise totale shqiptare kane jetuar ne jugosllavi) dhe qe shpjegohet shume qarte me ane te shqipes (jo gjuhe tjera).....atehere pse nuk mund jete hipoteza e shqipes me e pranueshme?
    Gl_Branch, ju pergezoj per durimin qe e keni. Kjo teme frekuentohet nga disa hiena te cilet une personalisht nuk mund ti duroj. Hiena qe ju pengon cdo gje shqiptare e sidomos kosovare. Nuk merren me sjelljen e fakteve me te cilat do te na deshmonin edhe neve se e kemi gabim, por merren me perqeshje dhe me ofendime te ndryshme.
    Akoma po i pres qe te na sjellin mendimin e tyre mbi etimologjine e fjales Vampire.

Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Qe deshironi nje fjale te paster shqipe (ose si te doni ndryshe Pre-shqipe) dhe qe perdoret sot ne shume gjuhe te botes ajo eshte fjala "Siguri" (Sigurim, Sigurisht), besoj qe nuk ka nevoje per zberthim e kuptoni vet

Ne gjuhen angleze qe eshte: Security
    Ne gjuhen italiane qe eshte: Sicurezza
    Ne gjuhen antike greke eshte: asfaleia, chreografo, egkyisi (por edhe gjuhen greke perdoret kjo fjale ne perditshmeri por ne fjalorin e tyre nuk ekziston...sicuria...diqka e tille eshte ne gjuhen greke? dikush qe din greqisht mund te na tregoj)

Kjo nuk eshte mendimi im, por e disa linguistave italian ku e kane cilsuar si fjale shqipe dhe eshte perhapur ne gjuhet tjera evropiane pas pushtimit romak (latin).

Po ta shikoni, anglezet fjalen Security e thojne qe e ka origjinen latine por nuk e permendin zberthimin apo kuptimin e saj.

Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    Vampire = Dhampir - Dhompir - Dhembe pirg - qe i ka dhembet si pirg.

Kjo fjale eshte nga gjuha shqipe. Vampirat paraqiten edhe ne mitilogji dhe gjithmone paraqiten me dhembet e trete te larte dhe te poshtem me te zgjatur se te tjeret, pra dhembet si pirgje. Dhembe pirg. Ne gjuhet tjera nuk ka kurrfar spjegimi fjala Vampire.
    Fatkeqesisht edhe ne fjalorin e gjuhes shqipe paraqitet Vampir, kurse ne vendin ku une jetoj i kane thene dhe akoma i themi Dhampir.

Edhe ne Kosove i thojme dhompir apo dhampir.....une s'kam ndegjuar kurr ne perditshmeri qe dikush te thote "vampir".

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Edhe ne Kosove i thojme dhompir apo dhampir.....une s'kam ndegjuar kurr ne perditshmeri qe dikush te thote "vampir".
    Ashtu po them edhe une. Ne i themi dhampir ose dhompir, por ne fjalorin e gjuhes shqipe paraqitet "vampir".

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Ndersa ne fjalorin e gjuhes se sotme standarde e gjen si: vampir-i ~ i vdekuri qe sipas besimeve te kota, gjoja del naten nga varri per te thithur gjakun e njerezve te gjalle.

Ne vend se te merret nga gegnishtja dhompir apo dhampir (qe perdoret edhe sot e kesaj dite), thjesht standardi perdor menyren sllave te emertimit, meqe shkiet ne mungese te fonemes dh e kane zevendesuar me v, dhampir-vampir (sic u sqaru me nalt nga Zeusi dhe tjeret).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 18-04-2010 më 05:28

Faqja 37 prej 66 FillimFillim ... 27353637383947 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •