[QUOTE=Nordiku1]Jo nordik ketu e ke keq se tek ne i thon tamam kërsh e jo kresht.Postuar më parë nga Edvin83
[QUOTE=Nordiku1]Jo nordik ketu e ke keq se tek ne i thon tamam kërsh e jo kresht.Postuar më parë nga Edvin83
Duajeni njëri tjetrin.
njerez ti kthehemi temes.Ok.
Fjalet: Balgë,Buzë,Gushë,Katund,dhe Kopil-permes Rumanishtes jan fut ne shum gjuh si ne cekisht,sllovakisht,polonisht,ukrainisht etj
Duajeni njëri tjetrin.
Postuar më parë nga Nordiku1
Purzije, purzije hiq mos u ndal, veq ta dish qe je ra n’njeri t’gabushum pur me ja purzie, te une nuk t’shiten kto. Gjaje tjeter kon pur kto pallavra, se me mu jo.
Une flas per Lisa e keta flasin per Fshisa. Ju dy e paskit merak shapin me sheqer, e une s’e du fare ashtu, edhe s’muj me nejt kurrqysh pa jua da shapin prej sheqerit.
Bātha (Pasulin e Groshen meri ti se mua nuk me duhen), Lakna, Lakna per Laknuer, Lakna t’egra per Laknuer, Hithat per Laknuer, Purrini per Lakror, Qepët per Lakror, Kungulli per Lakror (Kungulluer), Mishi per Lakror, Laboti per Lakror, Patatet, Domatet e gjelberta (ende te pa pjekura), Jahnia me qepë, Gjella e bardh (me miell), Hashavi i Dardhave, Hashavi i Mollave, Hashavi i Kumbullave, Pestili, Pekmezi, Reçeli etj. etj.
Jan gjera qe i ZIEN.
(ky ā shapi)
Buka e gryt, Buka e elbt, Buka e kallamojt, Buka nore, Buka e thekres, Buka mrume, Buka me nahut, Qulli (Kaçamaku) i kallamojt, Qulli i gryt etj. etj.
Jan gjera qe i GATUAN perdite ose kur te dush.
Maza e kallamojt, , Lakrori, Laknueri i kallamojt, Flija, Kryelana, Kryelana e kallamojt, Pitja, Perpeqi, Rrethatorja, Kungullueri, Samza dhe shume Trejte te tjera shqiptare.
Jan gjera qe GATUHEN t’ejteve (ne diten e enjete) pasi qe te Shqiptaret dita e enjete ka qene dite apo nate e shej(t) (dite apo nate e shenjet), edhe sot tek disa shqiptare eshte shenjë, symbol (sante, san, saint, shën) dita e Enjete, ku festohet dhe GATUHEN t(r)ejte. Kurse ne t’premten hanë shqipet buk te gryt me long ose çka t'dojn dhe ipen premt-imet tek H-yjet e tyre.
(ky ā shiqeri)
Dhe ne fund ato gjëra qe i ke ZI edhe ato gjëra qe i ke GATU, i PERGATIT per me i hanger ne :
Mnatje, Kaftjall (Mëngjes)
Mengez, Sillë (Drekë)
Mramje dhe Darkë (Darka e Arave eshte t’roditë shume e vjeter tek Shqiptaret)
Me hanger Bāth, Hitha, Kungull, Lakra te egra, Labot, Patate qe i GATUN e jo qe i ZIN, sëmuhesh, dhe mund te ndodhe qe te vdesish. Shkon te perendia HADES pastaj. (se m’shtite mu bā si Ku Z(h)in njeri tash)
(e kjo ā edhe nje landë tjeter qe na dul kur jua dava juve shapin prej shiqerit)
Ju thoni fjala Ku Z(h)in nuk vjen nga shqipja (e di shume mire se ku po iu djeg juve). Ju mundeni me u siell kah te doni, me e perzie si te doni (edhe pse s’po dini ku me ja ngjit hiq), por prap se prap fjala Ku Zin dhe kjo fjala me spec t’djegst ZIN qe po iu djeg juve po na dalin shqip e jo ne ate gjuhen qe po jua ka ana juve, dashtet apo s’dashtet.
Per fjalen terror qenke nisur goxha mire, por e paske humb (hup) udhen dikund siç po shihet. Ajo qe thua ti eshte terror psiqik, pra fjala Terror e zhvilluar gjat kohes, qe ka sot Terrore te lloj llojshem, kurse ne po flasim per fjalen Terror pa parashtesa e pa prapashtesa fare, ashtu sic ka qene lindja e kesaj fjale, cullak.Postuar më parë nga Nordiku1
Ose eshte bere Terror, sepse i kan therrur me thika dhe shpata te gjith qe i kan gjet aty ne shtepi, ne fshat a ku t’dush ti. Qe ne gegnisht thuhet "e kishin bā atyhen Therrhone" e qe ne toskerisht shkronja N behet R dhe shkronja H shume here nuk lexohet fare qe do te thot …….. lodhe pak vet se t’bon mire "Postuar më parë nga Nordiku1
Nordiku 1, me kujtohet kur i ati im i pat thene nje njeriut qe kishte nje problem te vogel me të: “O burrë une shqip iam tu fol me ty po ti nuk po marrshe vesh, e me ia biru kryt nierit, per me ia mush me mend, ai des”, dhe pastaj e HA toka (nentoka) sepse ai DES (vdes).
A e din pse ? – Sepse shqiptarët i frikohen thikave mbas shpine, e kjo ndodh tek Shqiptarët pasiqe keta fqinjet (n’gjitun) e tyre i frikohen shqiptarit ball per balle e sy me sy, n’kofsh bektesh merr vesh.Postuar më parë nga Nordiku1
Sa per tu informuar ti (dhe te tjeret), shko ne kete faqe dhe shiko se çka do te thot fjala Afrika, dhe kur te kishe lexuar te teren mos harro qe Thoti kishte masken e Lejlekut qe i ngjan Shqiponjes (Pellazget quheshin edhe Leleg), dhe mos e perziej më shapin me sheqer se s’te shitet fare.
http://www.mjellma.org/ -( shko tek thema Thoti fliste Shqip)
Besa edhe diçka. Ti po thua qe je Shqiptare e jo Shqipfols, pra ti qenke Pjell e zgjuar me prejardhje nga Pellazg(j)oi, e jo njeri i Hupn-os (ne gjuhen standarde thuhet humbur) ne gjume qe flen duke debatuar, per kete arsye une po te them edhe kete: "Une e di per ty po nuk pe di a e din ti qe une e di. A ti kapi (k)to ? "
E di shume mire pa m’than ti hiq. E di mire qe nese ia mbushi mendjen Shqiptarve qe jan nje popull shume i vjeter dhe shume i rendesishem ne kete Bote te çoroditur, dhe nese mundem ta bindi nje Shqiptare qe eshte dikushi e jo askushi, at’here e kam bindur te gjith Boten, dhe jo vetem Boten por edhe Alient, nese ekzistojne.Postuar më parë nga Nordiku1
(edhe leri kungjat (kunjat) e fjalet e keqe se une ashtu di edhe ma mire, qe ti me mua nuk shtyhesh dot, ma mire diskutojme si njerz)
Pikrisht kjo tregon se sa i vjeter eshte populli Shqiptare ne Europe dhe se sa ndikim kishte gjuha Pellazgo-Iliro-Shqipe tek popujt e tjere te Europes.Postuar më parë nga Edvin83
Por njerzit kan horizonte te ndryshme qe dikush sheh shume larg e nuk sheh ngat, te tjeret shohin ngat e nuk shohin larg, ka edhe njerz qe shohin ngat dhe shohin larg (keta jan te rralle), por ka edhe te tille qe nuk shohin as ngat e as larg. Ketu qendron problemi se perçka nganjehere ndodhe qe njerzit e ndryshem te mos mirren vesh mes vete per gjera te ndryshme, pra ky lloji i fundit qe e ceka ketu me lart shohin vetem deri te hunda.
Te garantoj me çka te dush. A te kujtohet i pari i Britanezve qe quhej Brutus, sterrnipi i kujt ishte ai, dhe ai sterrgjyshi i tije çfar fare ka qene, çfar prejardhje kishte ai, nga cili popull ishte ajo masa e madhe njerzish qe emigruan ne Itali (aty afer Romes, para se te ekzistonte Roma) qe udheheqsi i asaj mase te madhe njerzish ishte sterrgjyshi i Brutusit, i cili Brutus emigroj ne Ishullin e Gjelbert (Britani) dhe e pagezoje ate vend ne baze te emrit te tije.Postuar më parë nga banished
---------------
Ata njerz që thojnë mos u gajlo për sene te vogla, po m'doket që kurr s'paskan pas miskoja n'vendin Ku Flen.
Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 04-06-2006 më 12:08
Dardhanus, ke nje shkrim qe mezi merret vesh dhe ben shume gabime ne te shkruar, shkruaj pak me qarte he burre i dheut!Ti po mundohesh te nxjerresh si antishqiptare shume nga ky bashkebisedim vetem pse po japim disa mendime te bazuara ne verejtje nga gjuhet tjera....Ne nuk jemi antishqiptare se po te ishte per mua do te doja qe shqipja te flitet nga Poli i veriut e deri ne Antarktide.
Mos na u bej si greket edhe ti qe cdo fjale e marrin e shtremberojne pak dhe i nxjerrin nje kuptim grek. Ashtu cdo gjuhe mund te nxjerre cdo fjale si te vetem duke u nisur nga rrenje qe dalin nga shtremberime.
Greqisht dores i thone dhora, dhe fiset greke te veriut erdhen nga veriu dhe iu mbivendosen fiseve greke qe ishin ne jug e u perzien me ta. Keta te veriut ishin me luftarake dhe kolonizuan Korintin.
Pra mendoj se fjala dora u mor nga Greket apo u dha nga ne Iliret Grekeve qe ne ate kohe.
Darkman, e di qe disa gjuhetare shqiptare jane te mendimit se ndarja e dialekteve te shqipes filloi qysh para dyndjes se sllaveve ne Ballkan, dhe se rrotacizmi (rrotacioni) paraqet nje nga dukurite me te vjetra te toskerishtes. Une i kam lexuar veprat e atyre gjuhetareve dhe mund te them qe me gjithe perpjekjet qe kane bere, argumentet e tyre ne favor te nje ndarjeje te hershme te shqipes, para dyndjeve sllave, nuk jane bindese.per Rotacionin mendoj (Me shume siguri) qe ka filluar para dyndjeve sllave, qe kane ardhur ne shek e VI.
Eshte e vertete qe rrotacizmi (rrotacioni) i 'n' ne 'r' eshte nje nga inovacionet e para te shqipes jugore, dhe se me te fillon, te themi ashtu, diferencimi i toskerishtes nga gegerishtja, por ama ky inovacion ne toskerisht nuk ndodh para dyndjes se sllaveve, por disa shekuj pas vendosjes se tyre ne Ballkan. Ka disa te dhena qe flasin per nje ndarje me te vone te dialekteve te shqipes, dhe me saktesisht per rrotacizmin si nje dukuri qe (fillon te) paraqitet vetem pas shekullit te XII-te.
Nje nga keto te dhena apo deshmi ka te beje me emrin mesjetar te shqiptareve, qe sic e dime na paraqitet ne dy forma: 'arben' ne gegerisht dhe 'arber' ne toskerisht. Ky emer, sic mund ta dish nga historia, per here te pare haset ne veprat e kronisteve bizantine te shekullit XI, ne formen e pa-rrotacizuar te gegerishtes: 'arbanitai, arbanites'. Kjo forme e pa-rrotacizuar e gegerishtes haset me vone edhe ne veprat e kronisteve sllave dhe atyre latine (venedikas) ne format perkatese: sll. arbanasi, dhe lat. albanenses.
Per me teper, po kjo forme e parrotacizuar e gegerishtes eshte perdorur dhe perdoret nga te gjithe popujt fqinje, perfshi ketu edhe popujt fqinje te jugut (greqerit, arumunet, bullgaret - qe sunduan Shqiperine e jugut per me shume se 2 shekuj) per t'ju refereruar shqiptareve te sotem apo arberve te mesjetes.
Mire do te thuash ti popujt fqinje te veriut (serbet, malazezet etj) qe kane qene ne kontakt me geget e kane perdorur (apo e perdorin) formen e pa-rrotacizuar 'arbanas', por popujt fqinje te jugut, qe kane qene ne kontakt te vazhdueshem me arberit jugor, pra me folesit e toskerishtes, perse e perdorin formen e pa-rrotacizuar te gegerishtes: (gr). arbanites, (bl). arbanasi, (ar). arbinesi?
Sikur rrotacizmi ne toskerisht te kishte ndodhur qe ne shekujt e V - VI, pra para dyndjes se sllaveve, atehere forma 'arber' ne gjuhet e fqinjeve jugor do te duhej te reflektonte kete dukuri te rrotacizmit, dhe ne vend te fjaleve arbanites, arbanasi, dhe arbinesi, do te kishim: arbarites, arbarasi, dhe arbiresi?! Mirepo kjo gje nuk ndodh, qe don te thote se rrotacizmi ne dialektin tosk ka ndodhur me vone, me saktesisht pas shekullit te XII, vetem mbasi qe forma e pa-rrotacizuar e gegerishtes 'arben' tashme kishte hyre ne fjalorin e popujve fqinje te jugut, prandaj edhe ndryshimi i 'n' ne 'r' qe ndodhi ne toskerisht, nuk u reflektua dhe nuk e ndryshoi formen e vjeter te pa-rrotacizuar qe egzistonte tek popujt fqinje te jugut.....
Ndryshuar për herë të fundit nga fejer_nagy : 05-06-2006 më 02:11
Postuar më parë nga Edvin83
Merreni keshtu ....Dardhanus ka hipur ne maje te nje ndertese ,e qe eshte me e larta ne nje qytet te lashte i cili duket si labirint.Disa te tjere jane me poshte e ku jam edhe une ndersa disa gjenden pothuajse ne fund te nderteses.
Te gjithe e kemi nje problem ,dhe te gjith po mirremi vesh me internet se cilat rruge po dergojne jasht qytetit nga ndertesa.Dardhanus po ju tregon se cilat rruge jane me te drejta dhe me te mira ,e qe po dergojne jasht qytetit te lashte,ndersa ju me poshte po thoni se ncuk nuk besoj se une nuk po i shoh.Ata qe jane ne fund te nderteses,po tallen me ne duke lexuar se per cka po flitet ,dhe duke thene ku po i shihni ju rruget ndersa ne po shohim vetem tulla(tjegulla) perballe dhe asgje tjeter (sepse ata jane duke pare ndertesen perballe dritares se tyre dhe asgje tjeter,dhe nuk kane mundesi te shofin ne te gjitha drejtimet) ,dhe per cilin qytet po flitni?
[QUOTE=Dardhanus]Purzije, purzije E di mire qe nese ia mbushi mendjen Shqiptarve qe jan nje popull shume i vjeter dhe shume i rendesishem ne kete Bote te çoroditur, dhe nese mundem ta bindi nje Shqiptare qe eshte dikushi e jo askushi, at’here e kam bindur te gjith Boten, dhe jo vetem Boten por edhe Alient, nese ekzistojne.
Dardhanus se per ca u mbush ti menjen shqipetareve nuk e di. Gjithe bota e di qe shqiptaret menojne se jane gjithkushi o jo si ti thu askushi. Cdo shqiptar meno zoti ne qiell qe ai ne toke. Ti na thu tani se ato kujtojne se jane askushi.
" Kur mreti Zog po bote kushtetuten juristat francez qe po e formulonin e shkrujten madheri. Ai tha stop. Per ke po thoni madheri ju. Per ju mbret-iu pergjigjen juristat. Jo -tha Zogu. Mua do te me thirrni Lartmadhni. Po jo o madheri se keshtu jane quajtun gjithe mbreterit e Europes-i thane juristat. Eh mor djema per me qene mret tek shqiptaret duhet me qene naltmadhni se madhni eshte cdo shqiptar -iu pergjigj Zogu atyne.
Shqiptaret nuk kane nevoje per pordh me pe si po munohesh ti m'i vu. Ato kane nevoje per studime rracionale. nqs ti ben keto po, te heq kapelen. Po nqs ti munohesh me na dale ma shqiptare se ne te tjeret(se nuk le asnje ne forum pa i vu emna e shtesa) ma i mencem se thu se i di krejta atehere botoi studimet e tuaja e ketu ne forum do diskutohet duke sjelle shembuj nga mendimet e tuja e jo duke i paragjyku ato.
Sa per biren te koka ime nuk ika le nana atij burri jet.
Tung
E thashe dhe me pare qe fjala kuzhine ka disa kuptime dhe jo gjithmone merret nje si nje vend ku gatuhet.
Ne kohen e komunizmit shqiptaret nuk gatuanin fare ne kuzhine dhe as kane pasur kuzhine, gatimi ose behej ne aneks, ose ne ballkon, ose per familjet me shtepi te vogla behej edhe ne banjo apo hale me mire....meqe ra fjala.
Cfare mendoni fjale ti eshte ne gjuhen shqipe ashtu edhe sllave...kush prej kujt e ka marr?
Pastaj fjala ju eshte ne gjuhen shqipe ashtu edhe ne angleze you (shqiptohet ju)...kush prej kujt?
Ndoshta eshte ashtu si thua ti (ose thoni ju vellezer nga Shqiperia), ndoshta i kemi te gjitha fjalet ne gjuhen shqipe te huazuara nga dikush. (une mendoj pak me ndryshe, ose ne jasht Shqiperise mendojme pak me ndryshe, nejse)Postuar më parë nga Edvin83
Po kjo me posht ???
Nese thua qe Dhora eshte "greqishte e vjeter".Postuar më parë nga King_Gentius
Mua me duket qe Heri dhe Dhora nuk jan shume te ngjajshme, dhe nuk mund te flitet per nje evolution te gjuhes Greke nga e vjetra ne te rejen, por per dy gjuhe shume te ndryshme.
Krijoni Kontakt