Close
Faqja 18 prej 66 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 651
    Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Nordiku1
    Dardhanus greja gryken ne pazar se nuk dihet se ka merr.

The per ku-z(h)in eshte shqip . Ta them une qe je gabim prape.
    1. Ne krahinat tona e para e punes me perpara por edhe sot nuk ka qene thene po shkoj te ha mengjes, dreke apo darke. Perhere eshte thene po shkoj te ha buke.
    2. Ne shqip vazhdimisht eshte perdorur: A u bone gati pre me dale, me shku ne pazar, me shku ke ara? Au bo buka gati? Jo akoma,hala, por po e gatis,GATUAJ(gatuj) Pra baza e shqipes nuk ka qene fjala zin por gati. Ato te paret tane nuk e kane zi perhere por e kane hanger edhe te pjekur ndonjere mos me thene me te shumten.

Kur nuk di mos ngul kembe. The terror eshte fjale e huazume nga shqipja. Thuj ma mire ebesoj se eshte ashtu. Ai shpjegimi yt nuk ma mush menen mu qe jam Shqipetar e jo me nje te huaji, e jo qe jo dikujt qe studion gjuhet dhe fjaleformimin. Po te kishe thene TERR-OR ose shqip ora e territ e zise hajde se shtyhet deri diku po me ato therjet na trme dhe ne.

Sa per Shqipetare dhe shqipfolsit dakort. Por mos na i perzij ketu. Nqs dikush nuk eshte dakort me ty eshte shqipfoles e nqs eshte dakort me ty eshte Shqipetar. Nanes dhe djali ma ikeq nuk i bje hasha. Nuk e di nese ti e do ma shume Shqiperine se shume shoke qe po shkruajne ketu( harroje tanhouser se eshte minoritar dhe ka kombesi tjeter). Pranaj po te them prape nqs do debat beje me argumenta jo duke share e bere etikime pershoket.

Te falem'neres
    Mua nuk me duket vetja fëmi apo njeri i rritur por aq i prapambetur qe te kembengule ne mendimet e mia, edhe at’here kur t’a shoh se paskam qene gabim. Nje njeri i civilizuar dhe i ndergjegjshem kur e sheh veten qe paska qene gabim duhet ta pranoj gabimin e vet dhe te kerkoj falje per llogarite e tije te gabuara, pa marr parasysh se cfar llogari ishin ato.
    Por per ti pranuar gabimet e veta apo llogarite e gabuara ai njeri qe nuk eshte fëmi apo njeri i rritur por i prapambetur te duhet me t'vertet fakte te forta ta argumentosh qe ai ka bere llogari te gabuara.

Kater pyetje per ty :

1. Cka bene ti me Bāthë (fasule) dhe me patate, i zinë apo i gatun ?

2. Cka bene me buke, me lakror, me fli, i zinë apo i gatun ?

3. Cka do te thot fjala Terror ?

4. Cka ka ndodh me ata njerz qe iu eshte bere Terror ne kohet e lashta, kur nuk ka ekzistuar baruti dhe bombat ?

Dhe ajo Shqiptar dhe Shqipfoles nuk ka sgje te beje me ate se a eshte dikush dakord me mua apo jo. Te lutem.
    Une kam shkruar sot edhe dicka ne fund te atije textit te gjate, lexoje edhe njehere, nese nuk priton.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 02-06-2006 më 21:35

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Nordiku1
    Sa per greket tregohet nje histori e vjeter. Aleksandri i Madh ka pas mbajtur nje sherbetor a sllav quje si te duash vetem per nje pune. Puna e tij ishte qe pasi Aleksandri te ulej per te fletur ai do te hapte deren dhe nje here dhe do ta pyeste: - O i madhi Aleksander a po flen? -Po! - do pergjigjej ai. Dhe ky duhej te thoshte perseri: Mos harro gregek o i Madhi Aleksander
    Pasi qe une kuptoj pak me shume se qe mendon ti, po te them qe e une di shume mire se çka do te thot kjo perralla e jote, "Nordiku 1" , per fat te keq nuk e kishte Aristidh Kola (Aristeides Kolias) nje sherbetore te till, dhe as une. Mirpo ora per te "fjetur" i vie secilit sot apo neser. Apo jo "Nordiku 1".

A po e sheh qe qiriri i Aristidh Koles nuk po fiket dot, tash po ndriqon edhe me shume, edhe pse ai po flen tash ne shtratin e shtate, per arsye qe nuk e kishte nje sherbetore si Alehandri i Madh. Tash kan dal shume Aristidha te tjere, qe pas disa vitesh do te kete edhe kaq me shume, edhe çka eshte me e mira nuk jan shqiptare fare, por e dijne shqipen me mire se "Une" dhe "Ti".
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 02-06-2006 më 21:58

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Ah besa edhe diçka, se gati harrova te te tregoj qe une ne vend te atije sherbetorit te Alehandrit te Madh e kam nje program (Anonym Surfen) qe gjithmone para se te hyje ne internet me thot "Mos harro Greket dhe Serbet o i Vogli Dardhanus", nese e din se çka po t'them.

Te pershendes "Nordiku 1"
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 02-06-2006 më 22:34

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    [QUOTE=Dardhanus]

Kater pyetje per ty :

1. Cka bene ti me Bāthë (fasule) dhe me patate, i zinë apo i gatun ?

2. Cka bene me buke, me lakror, me fli, i zinë apo i gatun ?

3. Cka do te thot fjala Terror ?

4. Cka ka ndodh me ata njerz qe iu eshte bere Terror ne kohet e lashta, kur nuk ka ekzistuar baruti dhe bombat ?

Po bej nje pergjigjeper keto pyetjet e tuaja thjesht me llogjigen e nje qytetari normal.

1 Patatja ne Europe ka ardhe shume vone. Sic dihet jane sjelle me gjithe domaten e cokollaten e fruta te tjere nga Amerika. Kur ka ardhe patatja bile shume europian u helmun se kujtuan se i hahen gjethet. Por sa per dijeni une akoma mbaj mend te kem hanger patate te pjekura ne fshat. Fasulet (huazu nga rusishtja pasul) ne shqip groshet i kina pas zi. Por po te shohesh nje film rendom qe ben fjale per jeten ne mesjete tek cdo popull banketet do te jene me mish te pjekur ne hell a prush pak rendesi ka.

2 Per kete pyetjen e dyte e shof se ka qene tu t'ardhe shume gjume mbreme se je i pare qe pome thu se ti zi buken,byrekun ene flin. Se une se maj men ato kane qene pjek ne furre dhe me sac balte a teneqje si te ishte.

3 Terror eshte a) frike e madhe si emer b) nje menyre e dhunshme per qellime politike c) terrorizoj folje veprimi pershkruan futjen e frikes duke perdorur veprime te dhunshme dhe forcen.

4 Me ato qe o bo terror ne kohet e lashta kane vdek prej frike.

Sa per ate prrallen a s'e ke kap a e ke kap me vonese nuk e di. Aristidhin mos na e perzij ven e pa ven leje te qete i gjehte qetesi shpirti mat bote tjeter.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    A me falni se harrove nje fjale per temen.

Afrike eshte fjale e huazume nga shqipja. Kur kane shku shqipetaret e pare ne "Afrike" kane pa njerez te zi sterr dhe u asht bo frike. Pranaj ka met ne emri atje a(sht)frike.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga Styx
    Pjesa e pare e dy citimeve ngjason si pikat e ujit. Nuk kam te qarte faktin se perse nuk kopjove edhe pjesen e dyte. Mbase fakti qe “Mendra Piperita” nuk eshte fjale shqipe dhe dialekt geg te pengoi?

Kam pershtypjen se kjo bime quhet nenexhik ose dhjozme ne disa zona te vendit. "Menta Piperita" eshte emerimi latin, ose shkencor si i thone. Vazhdoj te mos e di se si quhet ne Veri ose Kosove. Kjo eshte nje bime e rendesishme, historia e te ciles eshte falsifikuar per te mbulura nje detaj shume te rendesishem te kultures pellazge. Fjala “kershi” per “qershine” qe kishe sjelle ofroi nje piste interesante hulumtimi, te parrahur me pare.
    NE veri e ne Kosove i thone Mendër asaj bime qe thoni ju.
    Dhe fjala Kërsh ne veri ka kuptimin shkemb, vend shkembor pa bimesi e teper i thate.
    Dhe per fjalen kuzhine, ju thashe qe ne shumicen e rretheve te Shqiperise thuhet Guzhine e jo Kuzhine.

Nallban Maska e alko71
    Anëtarësuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokë
    Postime
    707
    More ne Kosove i thuhet Kuzhine kudo,nga 2 milion njerez ,mos me shume.Shto edhe ate pakicen e rretheve ne Shqiperi,dhe Makedoni e Presheve e Bujanoc e Medvexhe+ Mali i zi.

Pa na trego kuptimin e: Guzhine ,si e lidhe me rrenje shqipe ti?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    [QUOTE=Edvin83]
    Dhe fjala Kërsh ne veri ka kuptimin shkemb, vend shkembor pa bimesi e teper i thate.

Vend i thate ose maje shkembi eshte kreshte e jo kersh ne veri.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    [QUOTE=Nordiku1]
    Citim Postuar më parë nga Edvin83

Vend i thate ose maje shkembi eshte kreshte e jo kersh ne veri.
    Nuk po them per kreshte por per kërsh, psh -u bo kersh, dmth u tha cdo gje e be toke djerre.
    Kersh perdoret per nje vend pa bimesi, kryesisht toke gurore a shkembore.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga alko71
    More ne Kosove i thuhet Kuzhine kudo,nga 2 milion njerez ,mos me shume.Shto edhe ate pakicen e rretheve ne Shqiperi,dhe Makedoni e Presheve e Bujanoc e Medvexhe+ Mali i zi.

Pa na trego kuptimin e: Guzhine ,si e lidhe me rrenje shqipe ti?
    Une nuk po shpjegoj kuptimin e Guzhine, jo cdo fjale mund te kete shpjegim
    A room or an area equipped for preparing and cooking food.
    A style of cooking; cuisine: a restaurant with a fine French kitchen.
    A staff that prepares, cooks, and serves food.
    [Middle English kichene, from Old English cycene, probably from Vulgar Latin *cocīna, from Late Latin coquīna, from feminine of Latin coquīnus, of cooking, from coquus, cook, from coquere, to cook.]
    Italisht i thone cucina qe mendoj vjen nga cuocere, cucinare qe do te thote gatuaj. Edhe fjala cena mendoj ka lidhje me kete sepse cena do te thote dreke.
    Te ne termi guzhine apo kuzhine ka disa kuptime, psh ne fjaline -" Shes nje shtepi dy dhoma e guzhine" dmth qe apartamenti ka dy dhoma fjetje dhe nje dhome ndenje ku edhe mund te hahet. Kuzhine ka edhe kuptimin shumellojshmeria e gatimeve. Kuzhine eshte dhe vendi ku gatuhet neper restorante apo mensa. Pra e shihni qe kuptimet jane te shumta dhe Kuzhine vjen nga fjala gatuaj apo vend ku gatuhet qe sic jepet me siper eshte nga latinishtja coquere.

Faqja 18 prej 66 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •