Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 52
    Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Kisha Katolike quhet Kishe sa per eufemizem. Nuk eshte Kishe. Vete gjala Kishe ne vetevete preokupon nje Kishe te vetme. Nuk mund te egzistojne dy Kisha.

Ajo qe kishte filluar qe ne shekullin e IX dhe u plotesua ne 1054 nuk ishte gje tjeter vecse shkeputja e papikeve nga Kisha.

Bashkimi kur do behet nuk do kete as bisedime as kompromise as leshime. Do kete pranim te doktrines (se vetme) Orthodhokse dhe nga ana Katolike. Doktrina eshte e pa-di-sku-tu-e-shme dhe nuk e ka ne dore asnje klerik.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Pastaj, ti bie ne kontradikte me veten, ose te pakten je i ngaterruar, se, nqs sipas asaj qe thua ti me siper nuk ka Kisha te ndara, dmth qe K.O eshte Kisha dhe cfare s'eshte ne te s'eshte Kishe, dmth Kisha Katolike nuk eshte me Kishe, atehere pse shoh qe ne shkrime te ndryshme, si psh per Nene Terezen apo per Papen Vojtila, ti je shprehur se jane shenjtoret e Zotit?! Aty ku jane dhe aderojne shenjtoret, aty eshte Kisha.
    Perseri, kendveshtrimi yt eshte teresisht njerezor. Prania e shenjtoreve nuk deshmon "Kishen e Shenjte dhe Apostolike", prania e shenjtoreve deshmon pranine e Hirit te Perendise ne jeten e sherbetoreve te Vete te zgjedhur. Eshte nje deshmi besimi, eshte nje deshmi transformimi nga nje natyre njerezore ne nje natyre hyjnore. Ashtu si Nena ka nje dobesi per femijen e vete me te dobet, ashtu edhe Perendia e vepron me anen e Shpirtit te Shenjte ne jeten e nje Kishe te rene. Sa me shume rritet persekutimi mbi te krishteret, aq me shume rritet hiri i Perendise mbi ata te krishtere. Sa me shume shpirti i qoftelargut perpiqet te largoje djalin plangprishes nga familja e vete, aq me shume rritet veprimi i Atij Shpirtit te Shenjte ne jeten e sherbetoreve te zgjedhur.

Sic te thashe edhe ma lart, Papa Gjon Pali qe beri te mundur ne nje kohe rekord shenjterimin e Nene Terezes, e beri kete gje pasi Kisha qe ai drejton, vuan me shume se cdo gje tjeter per Shenjtore. Edhe perpjekjet e tij per te rivendosur linja komunikimi me Kishen Orthodhokse, nuk deshmojne planin e tij per unfikimin e Kishave si institucione, deshmojne nevojen qe ai shikonte ne jeten e gjithe besimtareve katolike per nje bote shpirterore sakramentale qe jep frutet e veta duke transformuar gjithcka njerezore. Kjo eshte edhe ajo qe Orthodhoksia deshmon dhe ofron per Kishen Katolike dhe mbare boten. Ne cdo vend te botes ku Papa Gjon Pali shkonte, ne takimet me te rinjte, mesazhi i tij ishte: "vecojeni veten nga bota, dedikojani jeten Perendise, behuni shenjtore!" Prandaj une e njoh ate si nje "Pape Orthodhoks", pasi ai nuk shqetesohej as per protokolli dhe as per te mbrojtur dogmat e katolikeve, ai shqetesohej mbi te gjitha mbi boten shpirterore te besimtareve, mbi flaken e besimit qe kthehet ne nje zjarr transformues brenda shpirtit te cdo besimtari.

Kisha Romano-Katolike nuk ka devijuar thjeshte nga doktrina, pasi doktrina shume mire mund te korrigjohet me nje "Vatikan III" dhe me citimin e ndryshimeve me gojen e Papes nga Froni i Shen Pjetrit. Kaq mjafton qe 1 miliard katolike te korrigjohen doktrinisht.

Flaka e Orthodhoksise ruhet ne manastiret orthodhokse, ne Token e Shenjte, ne Malin e Shenjte, dhe ka vetem nje menyre qe uniteti shpirteror te rivendoset, vetem nese monastiket e Kishes Katolike e bejne kete Flake te tyren dhe e ndajne jo vetem me vellezerit e tyre murgj, por e ndajne me te gjithe boten e krishtere katolike.

Te krishteret duhet te refuzojne "unitetin njerezor", unitetin e mendimit qe merr formen e nje unitetit dogmatik. Nese doni te shikoni se ku te shpie ky lloj afrimiteti ndaj Perendise, shikoni se si gjelon edhe sot e kesaj dite skizma tek protestantet qe e bazojne unitetin e tyre tek nje liber me emrin Bibel dhe jo tek sakramentet e Kishes.

Ka vetem nje burim uniteti shpirteror, dhe ky burim eshte Flaka e Shenjte e besimit qe vjen nga qielli cdo dite Pashke; eshte ajo Kupa e Shenjte qe ka ushquer shpirtrat e te gjithe besimtareve ne shekuj, po ushqen shpirtrat tane, dhe do te ushqeje edhe shpirtrat e te gjithe atyre qe do te lindin neser. Ky eshte burimi i unitetit orthodhoks i ngritur mbi prezencen e Shpirtit te Shenjte qe na drejton drejt Birit te Perendise.

Kura Papa Gjon Pali u thosh te rinjve katolike qe te "behen shenjtore", ai ne menyre indirekte po u thosh qe te braktisnin perspektiven njerezore per tu vene ne kerkim te asaj te shenjtes, natyres hyjnore, ne kerkim te vegimit te Perendise.

Albo

P.S Per ata qe duan te mesojne me shume mbi kete teme, i ftoj qe te lexoni Vladimir Lossky i cili eshte nje prej teologeve me brilante orthodhokse te shekullit te XX dhe nje njohes i shkelqyer i dallimeve lindje-perendim.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ke gabime si ne shprehi dhe ne menyren historike te te parit te gjerave.

1 - Ti e perdor pa problem termin 'shenjtor' per nje katolik, ne nje kohe qe ruan pozicionin se K.K nuk eshte me kishe.
    Nqs ti nisesh nga kjo premise, sipas besimit ortodoks, aq me teper teologjise se shpetimit qe ruhet neper manastiret ortodokse, eshte se jashte KISHE, dmth jashte ortodoksie, nuk mund te kete shenjtore e shenjterim, qe per K.O eshte theosizim = hyjnizim i njeriut, sepse kjo eshte e mundur pra vetem brenda Kishe.

E shumta qe mund te arrihet JASHTE Kishe (Ortodoksise), eshte nje perparim moral i natyres se rene njerezore, POR jo pra shenjterim i njeriut si pjesemarres ne energjite e pakrijuara te Zotit.

Pra, gabimi yt, eshte se ti keq-perdor pa e kuptuar teologjikisht mire se cfare domethenie ka, termin 'shenjtor'.

Sepse, sipas teologjise ortodokse, nqs ti beson se ne Kishe Katolike ka shenjtore, atehere aty automatikisht ka mjete sakramentale te theosizimit = hyjnizimit = shenjterimit, keshtu qe i bie te besosh se Institucioni ku keta qe ti i quan shenjtore kultivuan shenjterine e tyre, te jete nje institucion sakramental, pra Kishe.

Ishte kjo arsyeja sepse te thashe se ku ka shenjtore, pra theosizim, aty eshte Kisha. - pra nqs ti beson se ne K.K dalin here pas here shenjtore, ti pa fjale beson se K.K eshte Kishe.

2 - Patjeter qe une do ta shikoj kete teme edhe njerezisht, sepse humaniteti (njerishmeria) eshte NJE nga DY tiparet e Kishes. Pa Humanitetin e Kishes nuk mund te kemi spjegim te plote te funksionit te saj. Historia konkrete eshte PJESE e humanitetit te Kishes edhe TEORIZIMI vetem, i shkeputur nga jeta konkrete, nuk zgjidh GJE, ndoshta e madje ndan me shume.

Historia e humanitetit te Kishes, na tregon se Kisha Lindore ortodokse ka mbajtur KONCILE me Kishen perendimore katolike PAS 1054-es.

Nqs, sipas komenteve tuaja, pas 1054, K.K s'eshte me kishe dhe quhet kishe vetem per eufemizem, atehere ato Koncile te mbajtura konkretisht me nje institucion njerezor oa kurrefare lidhje kishtare, perben APOSTAZI per Kishen lindore - dhe pike, keshtu qe pas 1098, 1274 dhe 1439 Kisha ka rene TRE HERE ne Apostazi vete per faktin se ka prnuar te mbaje Koncil me nje jo Kishe.

Atehere ne flasim kot se ne lindje u ruajt krishterimi ne menyre te panderprere.

3 - Kendveshtrimi yt mbi veprimtarine e papes Vojtila eshte krejtesisht SUBJEKTIV dhe nuk e di se ne cfare leximesh konkrete mbeshtetet, por ma ha mendja se ne asnje lexim konkret serioz.

4 - Flaka e Ortodoksise ( e verteta pra) ruhet neper manastire aq sa ruhet neper to dhe ana tjeter e medaljes (mentaliteti i izolimit, frikes dyshimit, ekstremitetit etj), keshtu qe reagimet neper manastire nuk perbejne ndonje garanci apo etalon per pagabueshmeri.
    Pa i njohur gjerat vete nga afer, nuk mund te flasesh me aq siguri.

5 - Vladimir Lossky - vertet nje njeri i madh nga i cili mund te mesohet shume - perfaqeson ne fund te fundit nje rryme te caktuar aq me teper nga pikepamja pansllaviste filo-ruse. Pra, ai ka kufizimet e veta persa i takon atyre qe bejne pjese ne nje sistem tjeter te menduari dhe perspektive.

Se fundmi, uroj qe kjo teme te arrije tek lexuesit sikur vetem nje gje, clirimin nga paragjykimet te shoqeruar me vullnetin e mire dhe interesimin shpirteror per mirekuptim.

Kaq do te ishte mjaft, se nuk na i var njeri neve edhe sikur te bejme e diskutojme historine e gjithe botes...

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    Seminarist,

ti mua nuk mund te me akuzosh per asgje sepse doktrinen nuk e kam shkelur asnjehere kurse ti je kundra doktrines ortodokse.

E pranon Simbolin e Besimit? Kaq e thjeshte eshte?

Qenke i habitshem ti...!

Une te akuzoj TY - ne baze te asaj qe ti shkruan per tre pika: je shprehur KUNDER Kishes Ortodokse se 1) e ka gabim mos-lejimin e peshkopeve per martese. 2) Nuk duhet te besoje ne nje vend te ndermjetem ne boten e pertejme, nderkohe qe Kisha beson. 3) Nuk duhet ta quaje ortodoksine FE, ne nje kohe qe ajo e perdor kete term prej shekujsh....

tashti, ne lidhje me mua, ti nuk mund te me presupozosh mua gabime...dhe sia lejoj vetes te me marresh ti ne PJETJE...

nqs ti mendon se une jam shprehur kundra Kishes, HUDHU dhe na jep referenca se ku e kam bere nje gje te tille. Nqs s'gjen dot, qepe...

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Une te akuzoj TY - ne baze te asaj qe ti shkruan per tre pika: je shprehur KUNDER Kishes Ortodokse se 1) e ka gabim mos-lejimin e peshkopeve per martese. 2) Nuk duhet te besoje ne nje vend te ndermjetem ne boten e pertejme, nderkohe qe Kisha beson. 3) Nuk duhet ta quaje ortodoksine FE, ne nje kohe qe ajo e perdor kete term prej shekujsh....
    Une te tregova me dhjetra here ne te tre rastet si jane gjerat por ti nuk do apo nuk mundesh ta kuptosh. Perfundimet me larte i ke nxjere vete, jo une.

Dhe se dyti, interpretimin e fundit te dhkrimeve te mia e bej une. Pse nuk pyet (sic eshte normale) se c'doja te thoshja atje ku ke dyshime?

tashti, ne lidhje me mua, ti nuk mund te me presupozosh mua gabime...dhe sia lejoj vetes te me marresh ti ne PJETJE...

nqs ti mendon se une jam shprehur kundra Kishes, HUDHU dhe na jep referenca se ku e kam bere nje gje te tille. Nqs s'gjen dot, qepe...
    vete ti je nje gabim, pa le shumica e shkrimeve. Je duke shtremberuar doktrinen (qe per ty si unit nuk eshte shtremberim) pasi pranon kungjimin, pagezimin dhe komunikimin nga Katoliket. Kjo Seminarist eshte fyerje kunder Shpirtit te Shenjte dhe e di shume mire c'do te thote kjo...

Pa le qe te kam pyetur 6-7 here (dhe ne tema te ndryshme) per Simbolin e besimit dhe nuk je pergjigjur. Ik, mbaro seminarin, meso icik doktrine dhe hajde te bisedojme prape.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    vete ti je nje gabim, pa le shumica e shkrimeve. Je duke shtremberuar doktrinen (qe per ty si unit nuk eshte shtremberim) pasi pranon kungjimin, pagezimin dhe komunikimin nga Katoliket. Kjo Seminarist eshte fyerje kunder Shpirtit te Shenjte dhe e di shume mire c'do te thote kjo...

Nqs ti je duke thene se une jam kundra ortodoksise se kam pranuar kungimin/pagezimin dhe komunikimin (qe eshte e njejta gje me kungimin e s'ke nevoje ta thuash dy here), atehere DUHET TA DISH E MESOSH MIRE se kungimin dhe sakramentet e katolikeve i pranon K.O e Shqiperise (Kryepeshkopi dhe Sinodi i saj) dhe K.O ne SHUME vende te tjera.

Atehere, nisur ne temat e tua rebele, mund te arrijme ne perfundimin se ti i perket ndonje grupimi grindavec 'ortodoks' ne Greqi, si ata te Kalendarit te vjeter ose te ngjashem me ta.

Pervec kesaj, gabimet e tua qe ke shprehur ne lidhje me natyren e doktrines ortodokse nuk jane VETEM ato tre pika qe te kam thene, por ka dhe te tjera...

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Nqs ti je duke thene se une jam kundra ortodoksise se kam pranuar kungimin/pagezimin dhe komunikimin (qe eshte e njejta gje me kungimin e s'ke nevoje ta thuash dy here), atehere DUHET TA DISH E MESOSH MIRE se kungimin dhe sakramentet e katolikeve i pranon K.O e Shqiperise (Kryepeshkopi dhe Sinodi i saj) dhe K.O ne SHUME vende te tjera.
    Asnje Kishe Ortodokse nuk pranon sakramentet e Katolikeve. Pik

Atehere, nisur ne temat e tua rebele, mund te arrijme ne perfundimin se ti i perket ndonje grupimi grindavec 'ortodoks' ne Greqi, si ata te Kalendarit te vjeter ose te ngjashem me ta.
    Mund te arrish ne c'fare konkluzioni te te doje qejfi. Ti ke keqkuptuar ato qe kam shkruar, per ato qe nuk kam shkruar do merzitem? Une jam Orthodhoks dhe nuk kam frike ta them, as te mohoj Simbolin e Besimit, plus qe sot kemi 10 Maj 2006.

Megjithate, kalo nje dite nga mali i Shenjte dhe bisedo pak me murget atje...te mesosh pak per papizmin.

Pervec kesaj, gabimet e tua qe ke shprehur ne lidhje me natyren e doktrines ortodokse nuk jane VETEM ato tre pika qe te kam thene, por ka dhe te tjera...
    Une nuk jam shprehur per doktrinen orthodhokse apo jam shprehur shume pak neper temat qe kam hapur. Doktrina eshte e pa-di-sku-tu-eshme. Silli ato te tjerat, mos na mba ne agoni....

Per here te fundit (dhe nuk merrem prape me ty), e pranon Simbolin e Besimit?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Tannhauser : 10-05-2006 mė 11:50

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    26-03-2006
    Vendndodhja
    rome
    Postime
    44

Aleksi II e Benedikti XVI - Dhurate per Fjollat!

Gazeta "AVVENIRE" sot:

Aleksi II: "kam besim tek Benedikti XVI"

MOSKE: Deklarimet e Benediktit te XVI mbi vullnetin per te zhvilluar maredheniet me Kishen ortodokse japin shprese se gjendja do te ndryshoje per me mire. E referon nje interviste dhene ANSA-s nga patriarku i Rusive Aleksi II duke nenvizuar se ; sot me shume se kurre, jane te nevojshme perpjekjet e perbashketa nga ana e Kishave tradizionale per t'i dhene botes driten e Krishtit.

Eshte teresisht evidente - shton Aleksi i II - qe obiektivi yne nuk duhet te jete konkurrenca mes nesh por nje aleance mes Romes e Moskes per nje mision te madh: te dergojme mes njerezve Fjalen e Zotit e te deshmojme para shoqerise tone vlerat e krishtera.

Nese ju intereson e dini italisht ju ftoj ta lexoni shkrimin ne: http://www.db.avvenire.it/avvenire/e...lia/img/14.JPG

FJOLLAT...e shikon ēa bejne te krishteret? Prandaj mos llap kot e ndiq keshillat e mia mjeksore!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    1 - Ti e perdor pa problem termin 'shenjtor' per nje katolik, ne nje kohe qe ruan pozicionin se K.K nuk eshte me kishe.
    Nqs ti nisesh nga kjo premise, sipas besimit ortodoks, aq me teper teologjise se shpetimit qe ruhet neper manastiret ortodokse, eshte se jashte KISHE, dmth jashte ortodoksie, nuk mund te kete shenjtore e shenjterim, qe per K.O eshte theosizim = hyjnizim i njeriut, sepse kjo eshte e mundur pra vetem brenda Kishe.
    Kendveshtrimi yt njerezor eshte dominues ne ate shkalle, sa ne cdo gje qe ti shpreh nuk ka asnje rresht vend per kendveshtrimin hyjnor. Kisha Orthodhokse ruan te pacenuar Traditen e Shenjte Apostolike qe e simbolizon ajo Flaka e Shenjte e besimit, pa te cilen as Shkrimi i Shenjte, as sakramentet e Kishes nuk do te ndriconin e ushqenin dot besimtaret. Mirepo, si ne rastin e Flakes se Shenjte qe bie nga qielli, si ne rastin e Trupit dhe Gjakut te Krishtit qe ne marrim po nga Perendia, keto jane DHURATA TE PERENDISE per Kishen Orthodhokse. Gabimi yt eshte se ti e shikon kete ceshtje ne kendveshtrimin 100% njerezor, cfare ka Kisha Katolike dhe cfare ka Kisha Orthodhokse.

Dhe pika e dyte, sic e di ti shume mire, shpetimi ka dy dimensione: ate te unitetit kishtar, pjese te Trupit te Krishtit, dhe ate te shpetimit personal. Perendia i gjalle eshte i pranishem ne shpirtin e mendjen e cdo besimtari te krishtere, ai i adopton te gjithe ata besimtare qe kerkojne ndricimin e erresires se tyre dhe njohjen e vegimit te Perendise. Adoptimi nenkupton marrjen nga natyra njerezore dhe ngritjen ne natyren hyjnore te Perendise. Nese ne natyren njerezore njeriu gjithcka e ngre mbi te kuptuarit, ne natyren hyjnore njeriu arrin nje shkalle me te larte, ate te perjetimit per se gjalli ne kungim te plote me Perendine.

Ne kete kontekts, edhe pse Kisha Katolike eshte nje Kishe e rene, nje kishe e shkeputur nga uniteti sakramental me partiarkanat e veta te lindjes, kjo nuk do te thote se Perendia me anen e Shpirtit te Shenjte nuk vepron ne jeten e kesaj kishe duke shenjteruar me Hirin e Tij jeten e sherbetoreve te vecante. Dhe keta shenjtore jane qirrinj te ndezur nga vete Perendia ne menyre qe te ndricojne jo vetem besimtaret e thjeshte katolike, por edhe hierarkine e saj drejtuese. Keta shenjtore, jane ura e vetme qe mund te mbylle hendekun midis lindjes dhe perendimit pasi vetem keta shenjtore e kerkojne te verteten dhe driten e pakrijuar me vetemohim.

Shenjterimi i shenjtoreve katolike nuk vjen nga sakramentet e Kishes, vjen nga nderhyrja e vete Perendise ne jeten shpirterore personale te sherbetoreve te zgjedhur te saj. Dhe kjo nuk eshte "risi" ne historine e Krishterimit apo ne historine e Judaizmit. Shenjtore ka patur jo vetem ne epoken e Dhiates se Re, por edhe ne epoken e Dhiates se Vjeter.

Sepse, sipas teologjise ortodokse, nqs ti beson se ne Kishe Katolike ka shenjtore, atehere aty automatikisht ka mjete sakramentale te theosizimit = hyjnizimit = shenjterimit, keshtu qe i bie te besosh se Institucioni ku keta qe ti i quan shenjtore kultivuan shenjterine e tyre, te jete nje institucion sakramental, pra Kishe.
    Kisha nuk beson, Kisha deshmon. Besimtaret besojne ate qe Kisha na deshmon. Dhe deshmia e Kishes ne shekuj ka qene deshmia e atyre shenjtoreve te saj qe ne shumicen derrmuese kane qene murgj, eremite qe nuk kane braktisur thjeshte boten ne kerkim te Perendise, por kane braktisur gjithe natyren njerezore, perfshi edhe ate "pjesen e dukshme te Kishes", ne kerkim te realitetit te padukshem te Kishes, natyren hyjnore te Perendise.

Krishterimi pa monasticizem eshte i vdekur! Dhe vete Skizma e madhe nenkupton vdekje. (Ati ne paravoline e djalit plangprishes e barazon largimin e te birit nga Shtepia e tij me vdekjen). Se cila gjysem e Kishes vdiq dhe cila mbijetoi, kjo nuk ka qene ndonjehere me e dukshme ne histori se sa sot. Papa i ri viziten e tij te pare e beri ne nje kishe orthodhokse ne Bari te Italise. Por shume jo-besimtare kjo deshmonte deshiren e Vatikanit per te rivendosur lidhje diplomatike me Kishen Orthodhokse. Ne fakt, arsyeja e vertete perse Papa Benedikti i drejtohet Orthodhoksise eshte nevoja e tij dhe Kishes qe ai drejton per ndihme: ndihme ndaj qendrimit qe duhet mbajtur mbi Islamin; ndihme ndaj sekularizmit besim-shfarrues qe ka mberthyer Evropen Perendimore; ndihme ndaj presionet dhe problemeve qe sjell globalizimi; ndihme ndaj thirrjeve te degeve te Kishes katolike per "reforma shoqerore". Kisha Katolike ka nevoje me shume se kurre per Flaken e Shenjte qe Kisha Orthodhokse ruan ne gjirin e saj. Ashtu si Kisha Orthodhokse ka nevoje per rikthimin e Kishes Katolike ne besimin orthodhoks dhe ne kungimin e shenjte, pasi ky eshte Vullneti i Perendise.

2 - Patjeter qe une do ta shikoj kete teme edhe njerezisht, sepse humaniteti (njerishmeria) eshte NJE nga DY tiparet e Kishes. Pa Humanitetin e Kishes nuk mund te kemi spjegim te plote te funksionit te saj. Historia konkrete eshte PJESE e humanitetit te Kishes edhe TEORIZIMI vetem, i shkeputur nga jeta konkrete, nuk zgjidh GJE, ndoshta e madje ndan me shume.
    Natyra njerezore dhe natyra hyjnore e Kishes eshte pandare pasi e tille ishte edhe natyra e Krishtit. Sa here qe ti i shikon gjerat vetem me kendveshtrimin njerezor, ti je ne vetvete duke mohuar realitetin hyjnor te Kishes dhe vete Krishtit. Rritja shpirterore per nje besimtar, rruga drejt theosit, nenkupton largimin nga natyra njerezore dhe hyrjen ne natyren hyjnore. Hyjnorja duhet te pushtoje njerezoren. Vetem ne kete menyre, njeriu do te mund te hyje ne kungim te plote me Perendine, vetem ne kete menyre njeriu do te clirohet nga paradoksi i perpjekjes se njohjes se nje natyre hyjnore, me nje natyre te rene njerezore.

Misioni i Kishes eshte te deshmoje, ushqeje dhe lartesoje shpirtrat e besimtareve te vet dhe jo tu serviri atyre thjeshte interpretime racionale njerezore. Sa here qe mbitheksohet kendveshtrimi njerezor, anashkalohet destinacioni final i besimtarit dhe vete Kishes, natyra hyjnore. Prandaj kendveshtrimi njerezor ne Kishe eshte ngritur vetem pas perjetimit te deshmise hyjnore te Perendise nga shenjtoret e saj.

4 - Flaka e Ortodoksise ( e verteta pra) ruhet neper manastire aq sa ruhet neper to dhe ana tjeter e medaljes (mentaliteti i izolimit, frikes dyshimit, ekstremitetit etj), keshtu qe reagimet neper manastire nuk perbejne ndonje garanci apo etalon per pagabueshmeri.
    Pa i njohur gjerat vete nga afer, nuk mund te flasesh me aq siguri.
    Problemi me ato qe ti shpreh eshte se ti jo vetem nuk e njeh natyren hyjnore te Kishes, por as nuk perpiqesh qe te prekesh hyjnoren.

Ajo qe ti quan "mentalitet izolimi" ne nje kontekst te botes, eshte dorezimi i jetes se nje murgu ne duart e Perendise.
    Ajo qe ti quan "frike" ne nje kontekst te botes, e ka emrin vendosmeri per te ruajtur te pacenuar margaritarin e besimit orthodhoks.
    Ajo qe ti quan "dyshim" ne nje kontekst te botes, e ka emrin frike dhe pergjegjesi perpara Perendise per ruajtjen e Tradites se Shenjte Apostolike qe na e kane lene trashegimi te paret ne shekuj.
    Ajo qe ti quan "ekstremitet" ne nje kontekst te botes, e ka emrin martirizim ne emer te Jisu Krishtit.

Fjalet me lart deshmojne vetem se ti nuk e njeh te plote Orthodhoksine pasi nuk je nje "orthodhoks djepi", je nje "i konvertuar ne Orthodhoksi". Dhe si i tille, ti ende nuk ke gjetur perjetimin e plote te besimit orthodhoks si ne nje kontest kishtar, edhe nje kontekst trashegimie tradite breznore.

5 - Vladimir Lossky - vertet nje njeri i madh nga i cili mund te mesohet shume - perfaqeson ne fund te fundit nje rryme te caktuar aq me teper nga pikepamja pansllaviste filo-ruse. Pra, ai ka kufizimet e veta persa i takon atyre qe bejne pjese ne nje sistem tjeter te menduari dhe perspektive.
    Me kete qe ke shkruajtur sapo me tregove qe nuk ke lexuar asnje liber te Lossky. Kur nuk e ke idene se kush eshte Vladimir Lossky ne mendim dhe theologji, perse duhet te japesh nje mendim? Une kam lexuar gati te gjithe veprat e tij me perjashtim te librit mbi Ikonat dhe po pata kohe do te perkthej pjese te zgjedhura nga librat.

Dhe kur te lexosh Lossky, do te vije turp nga vetja qe e ke akuzuar si filo-pansllav pasi ne librat e tij do te gjesh shume citate ne greqisht apo latinisht, por asnje citat ne sllavisht. Theologjia e Lossky eshte mahnitese dhe mendimi i tij eshte mendimi qe penetron me thelle se cdo liber teologjik orthodhoks qe une kam lexuar deri me sot.

Se fundmi, uroj qe kjo teme te arrije tek lexuesit sikur vetem nje gje, clirimin nga paragjykimet te shoqeruar me vullnetin e mire dhe interesimin shpirteror per mirekuptim.
    Paragjykimet nuk clirohen me fjale apo debate ashtu si jeta e nje besimtari nuk ndryshohet thjeshte nga leximi i librave apo kuptimi i dogmave, por nga perjetimi i besimit dhe marrja pjese ne misteret e Kishes. Uniteti kishtar nuk eshte nje unitet njerezor, eshte nje unitet shpirteror.

Edhe ne mbyllje, kendveshtrimi yt ngelet plotesisht njerezor.

Albo

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Albo,

shkrimet e tua vijne era demagogji, ne te cilin rast, eshte veshtire tu flasesh njerezve.

Une, kete veshtiresi te shpjeguari e kam patur edhe atehere, kur ti, para disa vitesh, mbroje idene e nje pan-Krishterimi si nje vresht, ku ortodoksia eshte nje nga deget bashke me katoliket dhe protestantet - mendim qe ti e ke ushqyer nga se ke qene vete per nje kohe ne faza konvertimi ne ortodoks.

Une nuk ta lejoj ty te me quash ortodoks i konvertuar, ndersa veten ortodoks djepi, kur UNE e NJOH MIRE (besome) ortodoksine tende djepore ne nje kuptim te gjere te fjales individuale dhe me gjere....

Ti ke filluar te lexosh per ortodoksine keto kater vitet e fundit (pra je praktikisht nje i KONVERTUAR ne ortodoksi), megjithese nuk di te lexosh mire, nderkohe qe une shkollimin tim ortodoks e kam sosur ketu e dhjete vjet.

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shoqėria "Bashkimi" nė 100 vjetorin e saj.
    Nga Fiori nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 14-11-2010, 20:34
  2. Bashkimi Kombėtar: Sfida Dhe Realiteti
    Nga Sabriu nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-03-2009, 14:01
  3. EUKARISTIA - BURIM BASHKIMI dhe PERSOSMERIE
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-03-2006, 19:04
  4. Lesi: Berisha te mbledhi te djathten
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 68
    Postimi i Fundit: 22-01-2004, 06:06

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •