Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 39 prej 39
    Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Jo,

Nuk kam problem me K.O., por me Papizmin

Lexoje mire:
    Ortodoksia nuk eshte skllave e terminologjive standarte
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Pikerisht, ortodoksia nuk eshte skllave e basardimeve ilegale rrugacore te terminologjise se saj fetare, keshtu qe ajo mbetet e lire te perdore terminologjine e vet.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Une per vete e kam konsumuar kete teme. Nuk do tu pergjigjem me kalamanizmave sepse kam shume gjera me te mira per te bere.

Kur ta shoh te nevojshme do nderhyj ne tema te tjera.

fundja fundit, kur une them se kjo teme nuk duhet hapur ne nje forum ortodoks une i di dy gjera: limitin e te qenit ortodoks te ketij forumi, si dhe, edhe nqs do botohen gjera jo ortodokse ne kete forum ortodoks, mos-nderimi i behet forumit, jo ortodoksise.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Faleminderit Seminarist per pjesemarrjen tende.

Je i mirepritur gjithmone...
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Per me teper qe nje arsyetim i tille eshte baza e Sola Scriptures protestante, dhe keshtu qe kjo teme behet e pavlefshme per perspektiven e besimit ortodoks.
    Problemi i "Sola Scriptures" nen nje kendveshtrim orthodhoks nuk eshte thjeshte deshira per te gjetur te verteten duke lexuar Shkrimin e Shenjte, problemi qendron me nxjerjen e Shkrimit te Shenjte nga Kisha dhe lenia ne dore te lexuesit qe te interpretoje shkrimin sipas nje interpretimi personal pa asnje kontekst kishtar. Pra eshte mohimi i Kishes si vendi i vetem ku mund te lexohet dhe kuptohet Shkrimi i Shenjte ne plotesine e tij, qe eshte problemi qe Orthodhoksia shikon me Sola Scriptura, dhe jo deshira e besimtareve per te lexuar e mesuar Shkrimin e Shenjte.

Ti ke te drejte vetem ne nje aspekt te ngushte kendveshtrimi, qe kendveshtrimi i hapesit ka ngjashmeri me prirjen protestante, por po te lexoje brendine e shkrimit, ai flet per jeten brenda Kishes, si vendi i vetem ku mund te njihet Krishterimi i Vertete. Pra brendia e shkrimit eshte ne vetvete e drejte, edhe pse jo i plote.

Krishterimi nuk eshte si asnje nga fete apo besimet e botes qe ka njohur njerezimi deri me sot, dhe kete ta deshmon cdo shenjtor me jeten e tij. Kjo nuk eshte nje e vertete e Matrix apo e Tanit, kjo eshte nje e vertete e Jisu Krishtit, Perendise-Njeri qe eci mbi toke dhe u shfaqi njerezimit theofanine e Trinise se Shenjte. Prandaj Lajmi i Mire i Krishterimit, eshte i paperseritshem dhe i pakuptueshem nga besimet e tjera te njerezimit. Nese perdorimi i fjales "fe" eshte i drejte apo i gabuar, sic e thashe edhe me lart, kjo eshte e pavlere dhe e parendesishme pasi eshte nje kendveshtrim subjektiv njerezor, dhe jo nje deshmi hyjnore e besimit.

Nese ti mendon se perdorimi i fjales "fe" eshte nje qendrim zyrtar i Kishes Orthodhokse, dhe si e tille nuk duhet te vihet ne diskutim, ti vete po ben gabimin e meshimit ne natyren njerezore te Krishtit, me shume se ne natyren hyjnore te tij. Te kujtoj se Keshilli Ekumenik nuk nxorri "Simbolin e Fese se Krishtere", por nxorri Simbolin e Besimit. Te kujtoj gjithashtu, se kur dishepujt e Krishtit i raportuan atij se njerez po kurrojne te semure ne emrin tend, a duhet ti ndalim ata, Krishti nuk i ndali por i pergezoi ata. Keta njerez qe ishin jashte rrethit te dishepujve te Krishtit, nuk u denuan apo ndeshkuan prej Tij per sherrimin e njerezve ne Emer te Tij.

Nese Tani ka prirjen protestante te artikulimit te besimit te tij personal ne Orthodhoksi, ti ke prirjen latine te "dogmatizimit" te Krishterimit ku deshmia e besimit nuk eshte me deshmia e shenjtoreve ne kungim me Trinine e Shenjte, por deshmia zyrtare e Kishes.

Deshmia e Shenjterise se Kishes per njerezit nuk jane as fjalet, as termat, as dogmat, por eshte forca transformuese e Shpirtit te Shenjte ne jeten e besimtareve orthodhokse. Ketu duket flaka e besimit orthodhoks, ketu duket prania e Shpirtit te Shenjte ne te gjitha misteret e Kishes.

Perendise dhe natyres se Vete hyjnore mund ti afrohemi vetem ne nje injorance te plote njerezore, pasi natyra jone njerezore nuk mund te kuptoje apo personifikoje ne asnje menyre esencen e natyres hyjnore. Dhe ne kete pike, te gjithe jemi fajtore. Prandaj eshte me me vlere te perkthesh mendimin e nje shenjtori se sa te hedhesh mendimin tend personal ne nje teme.

Albo

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Kjo pergjigje eshte per Albo-n.

Nuk eshte kaq e komplikuar.

Gabimi qendron qe ne titullimin "A eshte Krishterimi FE?", sepse jua spjegova qe Fe, sido qe ta kapesh, dac nga etimologjia e fjales qe eshte 'bej BE' edhe 'Be-sim', dac nga perdorimi qe ka brenda dhe prej kishes, eshte nje term i pranuar nga Kisha Ortodokse dhe meqe ra fjala Simboli i Besimit eshte simboli i FESE ortodokse.

Pak rendesi ka se cfare shtjellimi behet me poshte temes dhe madje gabimi (dhe ai tipik protestant) konsiston pikerisht ne hedhjen poshte te nje tipari te Kishes/Fese/Tradites etj DUKE paraqitur te verteta te tjera te Shkrimit....

Pastaj une askund NUK e Dogamtizova ceshtjen e perdorimit te termit FE dhe nuk e di se me cfare ndergjegje e ngre ti kete mendim....

Perkundrazi, nga pikepamja ortodokse, tendenca per amatorizem rebel dhe te papjekur - sic kane qene mendimet e shprehura deri tani, si psh 1) gabimi i K.O ne mos-martesen e peshkopeve 2) gabimi i perdorimit te termit FE nga K.O....jane ne vazhden e amatorizmit dhe rrjedhimisht dhe protestantizem.

A e kuptoni se nqs nuk do perdorej termi FE sepse duket sikur e barazon krishterimin me FE te tjera, po kjo gje do te mund te thuhej PER SHUME terma te tjere si psh BESIM, ZOT, PARAJSE, SHKRIM i SHENJTE, i SHENJTE, DJALL, KRYQ etj etj....sepse te gjitha keto terma keq-perdoren dhe keq-parafytyrohen ku me shume e ku me pak nga shum-kush.

Pra, nje titullim i sakte i temes do te ishte: "Tiparet e vecanta te Fese Ortodokse apo Kristiane"...dhe nje shtjellim ku tiparet e vecanta te shtjelluara te mos perdoren per te hedhur poshte perdorimin e termit FE, por ti japin atij tiparin e vet par excellence.

KY do te ishte nje shkrim ortodoks...

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Nuk eshte kaq e komplikuar.
    Eshte shume e komplikuar ne fakt, pasi nese njerezit do te njihnin flaken e shenjte apo do te shihnin driten e pakrijuar, apo do te perjetonin kungimin me natyren hyjnore perpara Kupes se Shenjte, ata nuk do te kishin nevoje te diskutonin nese Krishterimi eshte "fe" apo jo. Pse? Sepse do te deshmonin me shpirtin e tyre besimin e krishtere.

Dhe arsyeja perse eshte shume e komplikuar, nuk ka lidhje thjeshte me kete teme apo me fjalen "fe", ka te beje me nje kontekst me te gjere. Ka te beje me ate problemin me te cilen Kisha dhe shenjtoret e saj jane munduar ne shekuj:

- Si te pershkruajne me fjale Atë qe nuk pershkruhet dot me fjale?
    - Si te pershkruajne me fjale Ate qe e ka emrin Unë Jam?

Kjo teme eshte nje humbje kohe e atij qe e ka hapur dhe ju qe po diskutoni nese vemendja nuk kthehet tek PERJETIMI i Krishterimit, dhe jo tek "perkufizimi" i tij. Deshira e njeriut per te personifikuar, kuptuar dhe shprehur me fjale eshte pjese e natyres se tij njerezore, dhe misioni i te krishterit eshte ngritja mbi natyren njerezore, clirimi prej saj, per tu pushtuar nga krahet e natyres hyjnore.

A e kuptoni se ..
    Ky eshte problemi, te kuptuarit eshte kendveshtrimi dogmatik i Krishterimit. Nese une do te isha i interesuar vetem te kuptoja, atehere ky nuk e ka emrin besim, e ka emrin te kuptuar. Nese dikush qe lexon kete teme, kupton mbi Krishterimin nese eshte fe apo jo, besimi i tij nuk eshte rritur aspak. Nese ai lexues merr shkak nga ky diskutim per te filluar rrugen e vete te NJOHJES dhe PERJETIMIT te besimit orthodhoks, atehere mund te themi se ai ka nisur te NJOHE Krishterimin.

Prandaj une thashe me lart qe nje teme me kete titull, "eshte fe apo jo Krishterimi, apo nje teme tjeter me titull "tiparet dalluese te krishterimit" do te ishin te pavlera, pasi ato anashkalojne thelbin e problemit, PERJETIMIN e besimit te krishtere. Dhe perjetimi nenkupton njohjen personale e cila nuk le vend per rrefimet e dikujt tjeter.

Prandaj Papa Gjon Pali i II, njihet si Papa i Romes qe shpalli me shume shenjtori se cdo paraardhes i tij. Dhe nuk e beri nje gje te tille thjeshte per te rritur numrin e shenjtoreve, nuk e beri qe ti bente nje emer vetes, perkundrazi, ai i beri shenjterimet sepse koha ne te cilen jetojme ka nevoje me shume se kurre per shenjtore, pasi keta shenjtore jane deshmia me e plote dhe me perfekte e Krishterimit.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 07-05-2006 më 01:02

dr
    Anëtarësuar
    31-12-2005
    Vendndodhja
    Prishtin
    Postime
    13

Si te unifikohet krishterimi ne bote

Te nderuar miq !Jam adhurues i debateve por jo atyre te gjata dhe te lena te pa perfunduara.Se a eshte krishterimi fe apo qka tjeter per mua nuk eshte shum me rendesi,por ajo se si e kuptojme ne kuptimin qe shprehe kejo fjale e kemi mendjen tek besimi e jo tek fe-jesa.Deshira ime e madhe eshte qe nga moti eshte qe KRISHTERIMI ne rruzullin toksor te jete nje,nje Krisht,Zoja e Bekuar12 Apostuj,nje dite dhe date kremtimet nje kalendar si aj Julian apo Gregorian me kete rast Julianet duhet te leshojne pe sepse e tere bota sot punon me kete Gregorian prandaj edhe kisha e Lindjes ti bashkohet kesaj date.Kur ti bejme unifikimin etille dhe te perbashket atehere nuk do te kete dallim e as ne Irlanden e Krishtere as ne Gjermanine e Krishtere,as ne Ukraine etj .qe mos ti permendi veq jam i kenaqur sikur do te me mirekuptoni se per qfare qellimi eshte ky lloj mendimi im per krishterimin.Pse Sllavet dhe orthodokset mos te rregollojne se bashku me katoliket ,protestentet evangjelistet etj qe ti bejme nje date,nje dite nje krishterim.

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga Seminarist
    fundja fundit, kur une them se kjo teme nuk duhet hapur ne nje forum ortodoks une i di dy gjera: limitin e te qenit ortodoks te ketij forumi, si dhe, edhe nqs do botohen gjera jo ortodokse ne kete forum ortodoks, mos-nderimi i behet forumit, jo ortodoksise.
    Mua me habit fakti se ti si nje kakodhoks unit ke dhe pretendime te korrigjosh orthodhokset. Ne qofte se nuk te pelqen mund te marresh arrogancen papike tende dhe te shkosh ne forume te tjera.

Se me te vertete puna ne kete mes eshte shume e thjeshte. Pse?

Mendon Seminarist se Shpirti i Shenjte buron dhe nga Biri?

Apo ke frike te hysh ne tema doktrinore? Kjo fjali me larte eshte filtrim qe te shikojme sa ortodoks je.

Perkundrazi, nga pikepamja ortodokse, tendenca per amatorizem rebel dhe te papjekur - sic kane qene mendimet e shprehura deri tani, si psh 1) gabimi i K.O ne mos-martesen e peshkopeve 2) gabimi i perdorimit te termit FE nga K.O....jane ne vazhden e amatorizmit dhe rrjedhimisht dhe protestantizem.
    Kete konkluzion e nxore ti qe nuk mbush dhe shume.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tannhauser : 07-05-2006 më 09:42

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •