Pjesë nga deshmia e Dr. Rugoves në gjyqin e Hagës. Për fillim do t'i jap vetëm disa pjesë, më vonë besoj se do ta siguroj tekstin integral. Përndryshe komentet e shtypit të shkruar dhe të mjeteve elektronike janë të njejta,se Dr. Rugova ka sfiduar kriminelin e Ballkanit-Millosheviqin. Përjashtim në këtë bënë vetëm, marksisti i mjerë, Ernest Luma i Kosova-preshit.
....................
Gykates : Me 23 mars`89 keni pas zgjedhjet ne kuvendin e Kosves?
Rugova: Ne Kosove eshte bere presion i madhe mbi deputetet parlamentare qe te votojne PER derisa populli ishte kunder.Eshte perdor presion me force,prane parlamentit ka pas tenka te vendosur,si dhe mbrenda ne deputet kishte polic civil.
Gykates: Sa njerez votuan kunder?
z Rugova: po ishin 10 qe votuan kunder,derisa te tjeret nuk votuan,mepastaj ata ishin te denuar me burgosje,u perzune nga puna,u malltretuan.
Gykates: Po gjate demostratave,ka pas te plagosur?
Rugova Po ,rreth 20 te vrare dhe shume te plagosur.Demostrata te tilla ka pas gadi ne cdo qytet te Kosoves.
Gykates: Si ishte pushteti i viteve `88-89?
Rugova: Pas statusit u vendos kryesia e serbis i vendosur drejtepersedrejti nga udheheqesia e Beogradit,eshte sjellur policia nga Serbia si dhe trupat ushtarak te asaj kohe .Megjithat ende gjendeshin polic te Kroacis,Bosnjes etj.
Gykates: Cfar ndodhi me policin e nacionalitetit shqipetar ne ate kohe?
Rugova: Ata u suspenduan nga puna.
Gykates: Te kalojme ne historine e partis suaj.Mund te na thoni diqka per synimin fillestare te kesaj partije?
Rugova: Synimi fillestar ishte Demokracia ne Kosove,siq e dijme ne ate kohe Kosova u suspendua nga federata e atehershme,parti kjo qe synonte pamvarsin e Kosoves,mbrojtjen e popullit te rrezikuar si dhe zhvillimin e pergjithshem te Kosoves.
Gykates: Si u fut kjo kerkese ne strukturat e asaj kohe?
Rugova: Me 2 korrik,deputeteve tane nuk u lejua te hyjne ne salle,andaj ne ato kushte ata u detyruan t`a mbajne mbledhjen jashte objektit duke deklaruar mosnjohjen e ndryshimeve te kuvendit te serbis si dhe shpallen Republiken e Kosoves ku mepastaj pesuan masa te tjera .
Gykate: Dmth menjehere jane vendosur masa ndaj partis suaj?
Rugova: Ne ate kohe eshte mbyllur Tv-shqipetar,radio e Kosoves,gazeta e vetme shqipe Rilindja,te gjitha keto u ndeprene me dhune,pra me masa te ashpra ku ekzistojne edhe filma te xhiruar te kesaj pamje ,pra kemi fakte.
Gykates: Kthehemi ne mbledhjen e Kaqanikut.
Rugova: Po,mbledhja ku eshte aprovuar kushtetuta per pamvarsin e Kosoves,98% kane votuar PER,pra edhe Kosova ne kushte dhe rrethana teper te veshtira mbajti referendumin e saj perkunder presionit nga shume aktiviste te serbis,megjithate u mbajte.
Gykates: Para se te kalojme ne qendrimin e UCK-es,te kthehemi te popullata,ju thate se shqipetaret humben postet e punes?
Rugova: Po,ajo gjendje filloi ne fillim te vitit `89,dhe vazdhoi deri sa u perzune shumica,jane nxjerr nga puna rreth 150.00 shqipetare me dhune,dhe kane mbetur dikund rreth 70-80.00 punetore ne vende pune,kryesishte serbe apo joshqipetare qe jetonin dhe punonin ne Kosove.
Gykates: Nga momenti i referendumit,LDK-ja synonte per Pamvarsi?
Rugova: Po,ishte opcioni kryesor,siq e dini republikat tjera kishin shpall pamvaresin,dhe na ngeli te mendojme per fatin e Kosoves si rezultat i shkaterrimit te Yougoslavis se atehershme.
Gykates: Cfar qendrimi mbante LDK-ja per pamvarsin?
Rugova: Mendonim se kete do t`a arrijme me mjete paqesore,demokratike,si e drejte e popullit te Kosoves.
Gykates: Duke marre parasysh kete,a mund te naflitni per doc. e vitit `91?
Rugova: Po,doc quhet deklarat e tri opcioneve e pergaditur nga partit shqipetare ne Kosove,Maqedoni dhe Mal te Zi,ne raste se do te leviznin kufijte e mbrendshem dhe te jashtem shqipetare te posedohet e drejta e bashkimit kombetar,pra te kemi edhe ne nje shtet ne Ballkan.
Gykates: Cili ishte opcioni juaj qe e preferonte partija juaj?
Rugova: Kosoven si vend te pamvarun.
Gykates: Po qellimi i grupeve te vogle etnike qe jetonin ne Kosove?
Rugova: Po,gjithsesi mbrojtjen dhe integrimin e tyre si qytetare te barabarte ne republiken e Kosoves.
Gykates: Te kthehemi prap ne RTP,cfar ndoshi me tutje?
Rugova: Me daten 5 korrik te gjithe punetoret thashe edhe me heret u larguan nga vendet e punes me dhune.
Gykates: Mbase ju mbetej te percillni Tv e vetem shqipetar nga Tirana,cila ishte mundesia e percjelljes se keti programi televiziv?
Rugova: Valet e televizionit te Tiranes mundeshim t`i percjellnim vetem me saqa satelitor,derisa valet e tyre gjithnje pengoheshin nga disa vetura dhe aparate speciale te cilat benin pengimin e valeve,ato i kam pare edhe une vete,e kjo vazhdonte vazhdimisht.Shume prej qytetareve denoheshin per mbajtjen e saqave,e keshtu me radhe.
Gykates: Partia juaj,funkciononte vetem ne qytet apo edhe me gjere?
Rugova: Po,ishte e hapur kudo ne rajonin e Kosoves,ishte parti levizese me nje organ mjaft te mire dhe vullnet te qytetareve qe t`a mbajne veten dhe solidarizimin me pikpamjet e gjithpopullit.
Gykates: Cili ishte fokusi i saj?
Rugova: Per fokusin politik fola me heret,praktikisht ishte ndihma e popullit per mirvajtjen e shendetesis,arsimit,kultures,ndihma per njerezit e papune,ishte mbledhje e ndihmave solidare,ndihmonim njerezit me ushqime,veshmbathje etj,mund t`a merrni me mend ne cfar gjendje gjendej populli ne ate kohe te veshtire.
Gykates: Po arsimi?
Rugova: Qe nga viti `91 filluan te mbyllen te gjitha shkollat qe nga ajo fillore,te mesme,dhe fakultete.Per hir te femive qe te mos bine ne konflikt me policine prane objekteve shkollore,dhe per hir te vazhdimit te arsimimit beme perpjekjen te vazhdojme mesimet ne objekte private,sistem ky i atehershem ilegal,qe me vone e njohu edhe bota.
Gykates: Te kthehemi ne formen e institucioneve te qeveris qe u formua dhe funkcionimi i saj?
Rugova: Per shkak te veshtersive te funkcionimit te organeve mbrenda Kosoves,ato institucione i aktivizuam me shume ne Gjermani,respektivishte Zvicer e edhe me gjere,Kanada,Australi etj.Ishte edhe vullneti i shqipetareve te lidhen me ndihme per Kosoven me kontributin e tyre £%-shin,si dhe ishte hera e pare qe kosovaret ndienin kete ndihme nga populli qe jetonte jashte.
Gykates: Na flisni per mbajtjen e zgjedhjeve ne vitin `92?
Rugova: Me 24 Maj `92 partit tona i mbajtem zgjedhjet ku me shumicen e votave u zgjodha kryetar,natyrishte kemi pas presion,menjeheree pas zgjedhjeve jane vrare dy aktiviste ne rrethin e Pejes,por me rendesi ishte rezultati i jetes politike,me cka konfrontoheshim ne cdo hape.
Gykates : Zgjedhja juaj u vijua edhe pas 6 viteve me te njejten pozite?
Rugova: Po,edhe pse ne ate kohe kishin filluar sulmet ushtarake te serbis ne Kosove,prap se prap rendesia e zgjedhjeve dhe pjesmarrjeve te partive tona ne synimet e parashtruara sihin prezente,me plot veshteresi,dhe me zgjedhjen e shumices apsolute prap u emrova kryetar i Kosoves.
Gykates: Flm zRugova,do te kthehemi prap te partia LDK-ja,por njeher t`iu pyes per satelitet,kishte problem te vendosni satelit ne Kosve per te ndegjuar dhe percjellur programet nga Shqiperia?
Rugova: Na nevoiteshin informacione edhe pse policia siq thash edhe me heret bente denime per mbajtjen e tyre,por populli prap se prap nuk i largonte.
Gykatesi: Po LDK-ja kishte maredhenje te mira me Kryqin e kuq qe u vendos ne Kosove atekohe si dhe organet tjera si ato te mjekeve pa kufij etj?Vetem shkurt iu lutem.
Rugova: Po
Gykatesi: Cili ishte qendrimi i ketyre per levizjen demokratike te Kosoves?
Rugova Te gjithe kishin simpati per levizjen tone paqesore,sidomos kongresi amerikan ishte nje nder te paret qe shtruan qeshtjen e Kosoves.
.............
Gjykatesi: Siq thate edhe me pare,partia e LDK-es mbante qendrime paqesore per zgjedhjen e ketyre problemeve,por ju a ishit te frikesuar per zhvillimet e metejme te asaj politike te atehershme?
Rugova: Natyrishte se po,zgjatja e mosrezultateve si dhe represionit ndikonte ne humbjen e durimit te popullit tane.
Gjykatesiur flasim per shtypjen e perditshme,a mund te na thoni se cfar lloj shtypje apo represioni zhvillohej ne ate kohe mbi popullin tuaj?
Rugova: Ka pas demostrata ku jane vrare me se 40 vet,palgosur shume te tjere,metej njerezit aktiviste dhe qytetare ndaleshin ne “qekpointet” dhe malltretoheshin per ndonje leter,burgoseshin,kane qene te shpeshta denimet e vogla te mija e mija njerezve per qeshtje praktike te jetes me 30 deri me 60 dite burgime.
Gjykatesi: Po ju vet,pasuat diqka te tille?
Rugova: Po,edhe pse ne Kosove nuk kam pas mundesi te levizja i lire per qeshtje te arsyes se represionit,jam marre ne polici shume here,ne fillim kur formuam partin,ndodhi kjo gjate vitit `90,vit ky kur edhe m`u kercenuan te hjeki dore nga politika,mepastaj ne vitin `93 ne stacionin policor ku me kane mbajte 8 ore,e me vone edhe disa here,megjithate jam munduar te jem shume i kujdesshem ngase e kam pas te njohur se cfar mund te me ndodhe.
Gjykatesi: Mund te na tregoni kush ishin ata qe iu thane te hjekni dore nga politka?
Rugova: Me vone kam mare vesh se ishte dikush i sherbimit sekret te Beogradit.
Gjykatesi: Me vone u formua edhe UCK-ja.Qeveria e Serbis kishte qendrimin e njejte ndaj tyre,cfar qendrimi kishin ata per UCK-en dhe LDK-en,a iu trajtuan njejte?
Rugova:Presioni ka qene i njete,ata nuk kane bere dallime nga aktivistet e LDK-es dhe UCK-es.
Gjykatesi: A mund t`a permbledhni qendrimin e tyre?
Rugova: Kane zhvilluar presion ndaj qytetareve padallim se cfar partie i takonin ata.Ne mars te vitit `98 filluan sulmin ne Drenic,qendrim ky shume I kjarte per opinionin,dhuna dhe konflikti I hapur ishte qendrimi I tyre,de fakto Beogradi vendosi t`a shkaterroj Kosoven me dhune.
Gjykatesi: Kalojm ne pyetjen tjeter,zRugova keni pas ndonje kontakt personal me te akuzuarin gjate vitit `90?
Rugova : Jo.
Gjykatesi: Keni ndegjuar drejtperdrejte shprehjen e interesit te ti mbi ate qe po benit ju ne Kosove?
Rugova: Jo,ka pas nje tendence por une nuk e kam pranuar,me kujtohet kjo ne konferencen e Londres,por jo.
Gjykatesi: Para se te kalojme ne pjesen tjeter me duhet te sqaroj diqka,ne vitin `90 Kosova kishte shpallur pamvarsin,status ndoshta ndryshe nga pamvarsia e plote,por na thuani ju lutem cfar e drejte ishte ajo karshi Kosoves si e pamvarun?
Rugova: Shpalljen tone Beogradi nuk e njohu,e shpalli si te pavlefshme dhe ilegale dhe nuk e njohu kurr,derisa ne vazhduam ndertimin e shtetit tone edhe pse nen dhunen e tyre gjate fillimit te shkaterrimit te federates .
Gjykatesi: Pra,qendrimi i Beogradit nuk nderroi kahjen,ata vazhduan t`iu trajtojne si me pare?
Rugova: Po ,vazhduan represionin me dhune,hudhen poshte te drejtat e me parshme te autonomis se kushtetutes `74.
Gjykatesi: Kush e kishte ngritur ministrin?
Rugova: Gjate vitit `92/93 policet tane qe mbeten pa pune filluan te kujdeseshin per punet ne sindikat per kujdesjen e qytetareve duke iu bashkangjitur edhe ekspertet ushtarak qe ne ate kohe mendohej per nje organizate keshilldhenese ne raste sulme,ku konsiderohej njohuria e popullates per mbrojtjen familjare dhe shoqerore nga rastet e ndryshme te sulmeve.Policet tane jo vetem qe u nxorren nga puna,por shume prej tyre jane vrare,jane denuar me se 150 vete me burge,e shume jane arrestuar.
Gjykatesi: Keta police kishin uniforme?
Rugova: Jo,nuk kane pas uniforme,vepronin vetem si trup keshilldhenes.
Gjykatesi: Flm.Mund te vazhdojme me marreveshjen e arsimit qe ju firmoset ne Prishtine ne vitin `96 version ky qe me vone u botua ne librin:”Kosovo conflict”ne vitin 2000.Dokumentin ne fjale e keni firmosur ne prezencen e te akuzuarit?
Rugova: Jo,ndaras,i akuzuari e ka nenshkruar ne Beograd.
Gjykatesi: Ne cilin pozicion ishit ju?
Rugova: Rreth kesaj qeshtje te marreveshjes mbi arsimin kane pasuar shume diskutime,me duhej t`a nenshkruaja nje dokument te tille derisa pala tjeter nuk pranonte.Per hir te nje hapi pozitiv e bera si kryetare si deshir e vullnetit te mire.
Gjykatesi: Autoritetet beogradase nuk e njihnin statusin tuaj,megjithate ata merreshin me ju,marreveshja ne fjale permbante kthimin e nxenesve ne shkolla,te mesuesve dhe funkcionimin e tyre normale ,pra me thoni kjo marreveshje u zbatua ndonjehere?
Rugova: Per fat te keq nuk u zbatua,arsye kjo qe pasuan shumedemostrata te studenteve gjate vitit `97 dhe `98.Diqka pak filloi te zbatohet por tanim me ishte shume vone,u duk fallc,pra ishte shume vone dhe nuk u realizua.
.........
Gjykatesi: Keni biseduar me te akuzuarin,i keni treguar se cfar po ndodhe ne Kosove?(Ngjarje kjo gjate periudhes se bombardimeve te NATO-s kur deshmitari ishte i arrestuari i te akuzuarit)
Rugova: Po,per vrasjet.
Gjykatesi: Po per krimet qe jane perdor ndaj popullit,ia keni permend?
Rugova: Special nuk kam hy andej,ai dinte me mire se une cfar po ndodhe ne Kosove.
Gjykatesi: Ne veqanti,cfar i keni thene te akuzuarit lidhur me ngjarjet ne Kosove?
Rugova: Isha i brengosur per ngjarjet,per forcat ushtarake,kerkoja te interesohet per kete.
Gjykatesi: Ju thate se kishte te vrare.
Rugova: Po,te vrare dhe te lenduar/
Gjykatesia spjeguat kete te akuzuarit?
Rugova: Nuk kam hyre ne detale,thash se ai dinte per te gjitha keto me mire.
Gjykatesishit ne dijeni per vrasjen e avokatit Bajram Kelemendit?
Rugova: Per egzekutimin e ti me vone mora vesh.
Gjykatesi: A u permend emri i ti ne mbledhje?
Rugova: Me duket se po.
Gjykatesi: Po per z Fehmi Aganin I akuzuari ishte ne dijeni per vrasjen e ti?
Rugova: Nuk tha gje,nuk tregoi,por natyrishte se te gjitha i ka ditur,ai me tha se do te interesohet,une nuk dija gje,ai sigurishte se ka qene ne dijeni.
Gjykatesi: Po ju ku i moret keto informata per z Aganin dhe Kelemendin?
Rugova: Me ishte i nderprere komunikimi me njerez,njerezit te une vinin me shume veshtersi,i vetmi informin qe posedoja ishte radio dhe tv-ja.
Gjykatesi: Flm,po marreveshjen qe ju e firmoset ishte e shoqeruar me nje fotografi ku ishit ju me te akuzuarin.Fotoja u be ate dite?
Rugova: Mund te jete ate dite,kam pas edhe nje takim tjeter me 15 maj `98.Mund te jet.
Gjykatesi: Marreveshjen e tille qe ju e nenshkruat ne Beograd,ishte marreveshje kjo ku shkruhet se ju keni rene dakord ne proceset politike,eshte e sakte kjo?
Rugova: Une nuk e quaj kete MARREVESHJE,eshte deklarat per shtyp dhe peraferisht permban kete text.
Gjykatesi: As takimit me te akuzuarin,jeni kthyer me kolegun tuaj Merovcin ne Prishtine?
Rugova: Po ,ate mbremje rreth ores 18:00.
Gjykatesi: Per takimin tuaj keni pritur qe ai te shpallet publikisht,apo te mbete privat?
Rugova: I akuzuari insistoi te shpallet publikishte.
Gjykatesi: Gjithashtu u transmetua ne Tv?
Rugova: Ndoshta,nuk kam pas mundesi t`a shoh ngase Tv-ja nuk me punonte.
Gjykatesi: Po per transmetimin,thuhej se kane perdoror nje film te vjeter?
Rugova: Thonin se kane perdor nje film te vjeter,une nuk e kam pare.
Gjykatesi : Mire,vazhdojme ne daten 2 prill,ju pershkruani nje funkcionar serb qe ka ardhe te iu sjell ushqim ne shtepi,ne te njejten kohe keni mundur t`a riparoni saqin satelitor per t`i ndjekur lajmet ne CNN ?
Rugova: Po,e sakte.
Gjykatesi: Po i njejti oficir me daten 15 prill Okshiq iu tha se ju DUHET te shkonit ne takim me Millutinoviqin ne Beograd,ku edhe shkuat te shoqeruar me z Merovcin dhe pranin e Okshiqit dhe u fotografuat atje?
Rugova: Une iu thash se nuk deshiroja te shkoj atje,por agresiviteti i tyre me beri te shkoj.Atje perpos gazetareve te Beogradit kishte edhe gazetar te huaj prezent.
Gjykatesi: Cfar iu tha Millutinoviqi?
Rugova: Kur I thash se Kosova po zbrazet,ai ma ktheu se kete po e bene bashkesia evropiane.
Gjykatesi: A ishte edhe Nikolla Shainoviq prezent?
Rugova: Po ,edhe ai.
Gjykatesi: S`kemi ndegjuar ende per ate,kishit takuar ate ne shtepin tuaj,apojo?
Rugova:Po ,ka ardhe dy here.
Gjykatesi: A mund te na thoni me shume per poziten e ti?
Rugova: Ekzakte nuk e di poziten e ti,por ka qene prezente ne Kosve.
Gjykatesi: Po ishit ne dijeni per nje njeri ne Kosove qe kishte me shume autoritet moral se sa Shaiqnoviq?
Rugova: Ky ka pas autoritet,por ka pas edhe te tjere.
Gjykatesiur erdhi t`iu vizitonte ne shtepi,per cfar flisnit ju?
Rugova: Ai kryesishte fliste per gjera te pergjithshme,nuk fliste per gjera me rendesi,sa per te humbur kohe,ishte mbremje vone.
Gjykatesi: Ne takimin me Millutinoviqin a ekzistonte deshira juaj qe te vinit marreveshjen?
Rugova: Jo.Une kerkoja nga ata qe t`i pranojne kushtet e parashtruara nga NATO.
Gjykatesi: Me vone Millutinoviqi erdhi ne Prishtine?
Rugova: Po
Gjykatesi: Me kete raste,firmoset ndonje dokument?
Rugova: Po,ishte ky dokument qe u firmos jashte deshires dhe vullnetit tim,por ne ate kohe une nuk kisha tjeter rrugedalje.
Gjykatesi: Ne dokumentin e “nenshkruar”kumtohet renja ne dakord nga ana juaj me Millutinoviqin per fillimin e marreveshjes se veteqeverisjes se plote dhe integritetit te Serbis per nje zgjedhje afatgjate ne Kozmet.Cka do te thot fjala Kozmet?
Rugova: Po kjo eshte nje substitut qe u krijua mbas luftes se II boterore mbi Kosoven,jane dy pllatoqe qe perbejne Kosoven,.....Metohija-pjesa perendimore ku serbet me qellim e quajne metohi deri sa ne e quajme Dugagjine.Pra,serbet me prapavi politike e quajne metohi.
Gjykatesi: Ju thate se nuk ishit ne dakord te nenshkruani kete deklarate,po ne hartimin e saj moret pjese?
Rugova: Jo,natyrisht,me eshte dhene e gatshme kinse “kozmeti”nderrimi i emrit te vjeter te Kosoves Dardania.Pra, mundesia ime ne influencen time ne at dokument ka qene i pamundshem.
Gjykatesi: o Zoran Antilekovic ka qene i pranishem?
Rugova: Po ,ai ishte kryetar I keshillit ekzekutues I qeveris serbe te Kosoves.
Gjykatesi: Gjate gjithe keti takimi,cila ishte pozita juaj?
Rugova: Kerkoja lirin time,te dilja jashte.
Gjykatesi: Pse ju deshironit ta leshoni Kosoven?
Rugova: Ne ate kohe Kosova ishte e zbrazur,nuk kisha bashkepunetor t`a vazhdoja aktivitetin time.
Gjykatesi:Perveq te qenunit person qe duhej te nenshkruante deklarata,mundeshit te benit diqka tjeter?
Rugova: Jo kurr,ishte situat e pamundur.
Gjykatesishit i lire ne levizje?
Rugova: Jo,ju lutem, isha ne ARREST SHTEPIAK,s`kam mundur te leviz pa leje,me kane marr me kane derguar ku kane dashur ata vete.Isha i burgosur shtepijak,s`di si t`a perkufizoj kete gjendje ndryshe me fjale me perkatese se sa burg shtepiak.
Gjykatesi: ishte e njejte koha kur kolegu juaj arriti te shkonte ne Maqedoni ku u takua me disa diplomat?
Rugova:Ai kerkonte LIRIMIN TIM.U kthye mbas 3-4 dite ne Prishtine dhe me njoftoi se edhe unioni evropian kerkonte lirimin tim.
Gjykatesi:Po takim tjeter u detyruat te benit ne nderkohe?
Rugova:Po.
Gjykatesishoqeronte Voksiq?
Rugova Po.
Gjykatesi : Po a ia shprehet kerkesen per lirim?
Rugova: Po,thonte se ishte dakord,mirepo mundesit ishin ndryshe.
Gjykatesi: po me te akuzuarin,u takuat me 4 maj ne Beograd,ishte propozim I te akuzuarit?
Rugova: Po,prap me thane se DUHET te jem atje.Kerkova te lirohem,por ai m`a lejoi lirin time me kushte qe familja ime te mbetet atje.Nuk e pranova kete.
Gjykatesi: Po familja,pse u detyrua te mbahet ne Kosove,mund te n`a spjegoni kete?
Rugova: Kane dashur te me kushtezojne kthimin tim,deri sa me vone i akuzuari nuk di se si nderroi mendimin dhe me liroi duke kerkuar qe familja ime te sillet ne Beograd qe me tutje te percillemi ne Itali.
Gjykatesi: Aty mesuat per fatin e Aganit?
Rugova Po,me 6 maj mora vesh per ekzekutimin e ti nga paramilitaret ushtarak serb.Ishte ky lajme I rende per mua.
Gjykatesi Pambvarsishte nga ikja,per cfar keni fole tjeter me te akuzuarin?
Rugova Asgje te rendesishme,perpos kerkimit te firmosjes se dokumenteve.
Gjykatesi :Si mendoni ju atehere,i akuzuari ndihmoi lirin tuaj?
Rugova: Kjo ishte pune e bere me qellime deskriminimi para opinionit shqipetare duke dashur qe ata te nxisin urrejtje ndaj meje.Ky ishte i vetmi qellim.
Gjykatesi: Nese keto ishin qellimet e tyre,a i arriten?
Rugova: Jo,kjo nuk ndodhi,kete e treguan zgjedhjet ne lokalet tona si dhe ato te fundit kur partija dhe une fituam votat.Pra nuk ka pas efekt,njerezit vet kane vendos per voton e tyre.
Gjykatesi: Ketu do te perfundojme,flm ne prgj z Rugova.
Krijoni Kontakt