Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2

Çeku: Kosova e pavarur nën patronazhin e KB-së

Kosova do të bëhet e pavarur me rezolutë të re të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, e jo në bazë të njëfarë marrëveshjeje. Këtë mbrëmë në një intervistë për "Nova televizionin" e Sofjes, e deklaroi kryeministri kosovar Agim Çeku, duke shtuar se pret që rezoluta të miratohet deri në fund të vitit.

Çeku shton se me rezolutën e re të Këshillit të Sigurimit, Kosova do të ketë "sovranitet të plotë" dhe do të jetë anëtare e KB-ve. Çeku, ka shtuar se edhe më tutje do të ketë prani ndërkombëtare në Kosovë me qëllim që të kontrollohet zbatimi i obligimeve të marra përsipër. Siç shprehet kryeministri kosovar, zhvillimi i këtillë i ngjarjeve është në përputhje me tri përcaktimet themelore të Grupit të Kontaktit, ndërsa propozimin e rezolutës do ta dorëzojë ndërmjetësuesi Marti Ahtisari, lajmëroi agjencia Bgnes. Burimi i njëjtë shton se ndërmjetësuesi i Kombeve të Bashkuara Marti Ahtisari deri tani asnjëherë nuk ka dhënë shenjë për një zhvillim të tillë të ngjarjeve. Drejt pavarësisë së Kosovës me rezolutë të posaçme të Këshillit të Sigurimit të KB-ve shpie edhe pozicioni i Serbisë - deklaroi Çeku, duke shtuar se po krijohet përshtypje se pozicioni serb është në "qorrsokak" dhe se pret që bashkësia ndërkombëtare ta imonojë zgjidhjen për Kosovën. Kryeministri Agim Çeku në intervistën për "Nova televizionin" e Sofjes deklaroi se çështja e kufirit ndërmjet Maqedonisë dhe Kosovës dramatizohet pa nevojë, dhe se e njëjta është imponuar nga Serbia. Kosova e shikon Maqedoninë si partnere strategjike dhe në asnjë rast nuk dëshiron destabilizimin e saj, deklaroi kryeministri kosovar Agim Çeku. /Makfaks/

RTK 28/04/2006 12:32:37

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    nga Bekim REXHEPI

Derisa politika ditore, po afron çdo ditë e më shumë prononcimin e vet, lidhur me zgjidhjen e „madhe“ të problemit të Kosovës, gjegjësishtë të statusit të saj politik, tek njerëzit e thjeshtë dhe ne, akoma nuk arrijmë të kuptohemi më mirë, lidhur më këtë, më që më shumë na shtohen dilemat se: ç'zgjidhje do ketë?

Apo ç'emër ka në të vërtetë kjo zgjidhje? Nuk kemi mundur ta themi hapur ashtu siç na fle dëshira jonë për ta zgjidhur përfundimisht këtë problem të Kosovës apo të statusit politik të saj. Arsyet pse nuk kemi mundur ta bëjmë këtë, janë të shumta dhe të nduardurat. Jemi përqendruar në probleme dytësore, dhe gadi më shumë jemi sorollatur kot duke hargjuar kohë, pa pasur rezultat në synimet tona. Kërkesa jonë për liri dhe pavarsi, që këtej e mbi njezet vitet e fundit, akoma nuk ka gjetur mbështetjen e duhur tek diplomacia nderkombëtare. Dhe lidhur më këtë mosmbështetje nderkombëtare kemi gjykuar e akuzuar me lehtësi të tjerët, por pikërisht, më këtë lehtësi të njëjtën se kemi gjykuar e akuzuar vetvetën, disi me vetë dëshirë jemi shpërqendruar nga realiteti.

Diplomacia ndërkombëtare ka zhvilluar shumë takime me ne, dhe ne gjithashtu i kemi pritur dhe i'a kemi treguar problemet tona, problemet e Kosovës!. Por a'i kemi thënë hapur dhe pa ngurruar zgjidhjen e problemeve tona, dhe të Kosovës?. Kjo nuk mund të pranohet, dhe nuk mund ti sherbej krekosjeve tona dhe të pohimeve tona, me aq kokëfortësi se:“ja kemi thënë hapur dhe troç, dhe se për këtë s'ka mëdyshje“. Gjatë takimeve me diplomatë të huaj, te ardhur, dhe ne të shkuar tek ta, kemi shkëmbyer lapsuze politike, që e kanë larguar dhe e kanë shpërqëndruar vullnetin tonë politik për liri e pavarsi.

Liria dhe Pavarsia, janë synimet tona më plebishitare, që do t'duhet realizuar, ndaj për të dyat, mbase duhet ta pranojmë, gjithashtu se ne, nuk kemi punuar sa duhet dhe sa kemi mundur. Në këtë rrugëtim, nuk ka shmangëje dhe lodhje sepse kjo, në të kundërtën tregon dhe vërteton se ne nuk jemi te aftë, për të kenë të lirë dhe të pavarur në hapsirën tonë. Pikrishtë, për këtë të „kundërtën“ e aftësisë sonë si popull, po përpiqet të argumentoi Serbia në formën e vet, para gjithë diplomacisë nderkombëtare, madje duke hapur çdo ditë e më shumë propagand se:“ ja qe këta njerëz nuk janë te aftë të menagjojnë lirin e tyre, dhe se hapsira e tyre (shqiptare) po qon te një integralizëm i rrëzikshëm“.

Sa, u jemi qasur kësaj propagande me argumentet tona, ta rikthejmë dezinformaten në informatë të plotë dhe në shërbim të të vërtetës. Propaganda serbe akoma është në agjitacion kunder nesh, por nuk mund të themi, se ne, jemi në të njëjtin pozicion që do të duhej të ishim dhe të mbrohemi me kundeshtarin akoma te pamundur, edhe me faktin tjetër se akoma nuk jemi të pranuar nga institucionet ndërkombëtare ligjmërisht si shtet dhe komb.

Në shumë raste, botëkuptimi ynë për politikën serbe ka rezultuar në nivele të atyre qasjeve më naive të politikës, që nuk e kërkon momenti dhe koha. Fitohet përshtypja semadje edhe po të jetë ashtu siç fitohet kjo përshtypje) gjithçka mes Kosovës dhe Serbisë ka përfunduar, madje përgjatë tërë kufirit mes dy vendeve kinse është i ndërtuar ngjajshëm „muri kinez“.

Një mur të tillë e duan shumë shqiptar, pse e kan në fiksion drojtjen e një Serbie të papërmisushme. Madje një murë të tillë e duan edhe shumë, e më shumë serb, pse e kan po ashtu në fiksion se shqiptaret po integrohen dalngadal në pozitat dhe hapsirat e tyre të humbura. Janë këto shqetsime koromane, që edhe për një kohë do të përtypin dhe hakërrojnë mardhënjet e të dy palve. Ata që kanë pasur mundësi të shohin jo shumë largë në RTK, një emision dokumentar e politik, i dhënë opinionit kosovar, që me sa duket ishte i përgaditur nga një grup gazetaresh për hulumtime gjeostrategjike për Ballkanin...Ndonse aty ishin kordinuar debatet me stilin bardh e zi, nuk mund të thuhet se nuk kishte edhe tek tuk ndonjë flokul mendimi tjetër që nuk përfaqson shablonet e shumicë shqetsuse e përfaqsuse.

Sidoçoftë jemi nën presionin e politikës ditore, jemi nën presionin e përfaqsimit të shumicës së shqetësuar dhe politike. Ka një rrugë dalje? Por, ka pak asi që duan rrugëdalje nga kjo gjendje. Pse t'ua themi këtë rrugëdalje, atyre që nuk e duan. Për fund ata kan vetzgjedhur qëndrimin e tyre dhe pozitën e mjerimin. Ç'do ti, që ata nuk duan pozitë tjetër, mund të thuhet, por unë kam zgjedhur të mos hesht. Pse të hesht, kur gjërat nuk janë për t'i hesht. Pavarësia tani më shumë se kurrë është në pozitë të mjerimit. Ku janë njerëzit e pavarësisë apo këta njerzë janë vetëm ata dekorët e pavarësisë. Kështu mbase nuk bëhet pavarësia.

Tema të Ngjashme

1. Kombin shqiptar 7 milionësh në Ballkan e kanë mbuluar retë e zeza
    Nga Davius në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 01-08-2010, 13:18
  2. Kosova “titiste” dhe kosova “ahtisariane” – ngjajshmëri apo paradoks!?
    Nga Selami2006 në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 17-04-2009, 06:02
  3. Kosova: unjust politics
    Nga bqato në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 08:07
  4. Senatori amerikan McCain: Kosova e pavarur
    Nga dodoni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 03-05-2006, 14:21
  5. Kosova në marrëdhëniet ndërkombëtare
    Nga ex-x në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-08-2004, 12:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •