Shumica e profesorëve shqiptarë janë të papërgatitur. Kanë mbaruar universitetet në Tiranë, ku kanë mbajtur shënime.
Them shënime, sepse libra s’ka pasur që kur… Zoti e mban mend që kur! Tekstet e huaja me te cilat mësojnë e gjithë bota, kane qene prone ose e një individi, ose e “pastruar” nga partia. Përgatitja nuk vjen duke përsëritur te njëjtat gjera, qe janë gjene për 50 vjet me radhe, pa eksperience kërkimi shkencor te mirëfilltë dhe me logje kavaje te klubi i fakultetit. Situata e sotme ne universitete është e tille, qe nga viti 1985, kur jam diplomuar dhe unë vetë. Unë i kam marre te gjitha leksionet me shënime, profesorët na i bënin pyetjet e provimit nga libra te huaja me zgjidhje te gatshme. Unë i kisha ato librat dhe i dija edhe zgjidhjet. E shikoja se cena përrallisnin ato kaqolit tone profesorë. Më mire e kuptova kur dola jahte. Kuptova qe kisha harxhuar vite pre hicgje, sepse shkenca ishte një koncept shume i ndryshëm nga ai qe bënim ne Fakultetin e Shkencave. Mendoni te nderuar, koleget e mi janë tani profesorë aty, punojnë me ato shënime qe kane marre dikur. Kane marre edhe ata një kopje te atyre librave, qe dikur i kishin prof. tanë dhe përsërisin te njëjtën hile. Nga shkenca nuk ia kane haberin fare. Po te fillosh t’i ngacmosh ne njohuritë qe japin e kupton qe nuk i dine. Nuk i kuptojnë as ata vetë ato qe thonë. Kohen e harxhojnë me thashetheme dhe me përpjekje për te dale një cike përjashta. Midis këtyre aktivitete mbarojnë edhe doktoraturat shqiptare qe zoti e merr vesh perse i quajnë doktoratura. Problemi është se qe prej 1991 janë me mijëra shqiptare qe janë edukuar jashtë dhe qe mund te thithen ne atdhe e te zëvendësojnë gjithë ketë parazitizëm te kultivuar nga shteti qe po e mban peng atë vend. Por kush ta beje një gjë te tillë? PD apo PS? Një revolucion i tille do te thotë te humbësh zgjedhjet, te humbësh pushtetin dhe gjithë kockat qe ai pushtet te afron për t’i lëpirë.
Gëzim Hasa
Krijoni Kontakt