Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-01-2006
    Vendndodhja
    Mitrovicë
    Postime
    37

Pavarësia dhe sovraniteti i Kosovës

Pavarësia dhe Sovraniteti i Kosovës

--------------------------------------------------------------------------------

(Sqaroi; për të mos mbet ne borxh dhe për të mos krijuar alibi se vetëm unë kam te drejtë ather po e postoi edhe shkrimin e zotriut, në tansi teksti: beku...)

Nexhmedin SPAHIU

- Pavarësia dhe Sovraniteti i Kosovës, është kërkesa më maksimaliste e mundshme.
    - Nuk i duhet kujt nënshkrimi i Rugovës, Dacit, Kosumit, Thacit e Surroit, po ne na duhet nënshkrimi i Bushit, Solanës, Koshtunicës, Buckovskit, Sali Berishës e Gjukanoviqit. Kosovës i duhet nënshkrimi i tyre i njohjës së pavarësisë dhe sovranitetit të Kosovës.

Ajo cfarë e bëri Vuk Drashkoviqin të qeshte ishte ndërhyrja e Adriatik Kelmendit se Kosova vec e ka bërë kompromisin e saj duke hequr dorë nga bashkimi me Shqipërinë. Drashkoviqi kishte të drejtë të qeshte me naivitetin e gazetarit kosovar, por jo vetëm të tij por edhe të një pjese të mirë të klasës politike dhe intelegjencisë së Kosovës. Kjo është sikur të thuash se unë po bëj kompromis se kam hequr dorë nga banimi në shtëpinë e vëllait dhe kam vendosur të ndërtoj shtëpinë time. Jo, ky nuk është kompromis. Është gjëja më e mirë që një familje përkatësisht një komb mund të bëj për vete. Ja ta zëmë sikur statusi i Kosovës të mos jete pavarësia dhe sovraniteti I saj por bashkangjitja Shqipërisë. Po sikur mbas disa vitesh kosovarëve t’u teket të shkëputen nga Shqipëria, atëherë kosovarëve do t’u duhet ta zhvillojnë edhe një luftë që të arrijnë statusin e pavarësisë e sovranitetit të cilin e kanë në shteg tani.
    Nëse Kosova do të jetë e pavarur dhe sovrane atëherë mundësia e bashkimit të saj me ndonjë shtet tjetër mbetët e hapur përfshi këtu Shqipërinë. Megjithëse praktikat e ngjajshme tregojnë se kjo ka pak gjasa të ndodhë. Romunia dhe Moldavia, Bullgaria dhe Maqedonia kanë rast unifikimi por kjo nuk po ndodhë edhepse askush nuk po I pengon. Rastri më tregues është ai mes Malit të Zi dhe Serbisë. Sërbët dhe malazezët edhe pse I takojnë një etnie, një feje një gjuhe dhe ndodhen në kuadër të një unioni shtetëror, tendenca është që të ndahen e jo të bashkohen.
    Tek e fundit, a është më mirë të kesh dy vota në OKB apo vetëm një?
    Kështu është një gaf trashanik që të thuhet se ne kemi bërë kompromis. Problemi me Beogradin nuk është një cështje që duhet zgjidhur me rrugë kompromisi. Detyra e klasës politike të Kosovës është jo të merr poza prej heroi që nuk do ta nënshkruajë këtë apo atë zgjidhje të ofruar për Kosovën por t’I imponohet Beogradit dhe bashkësisë ndërkombëtare si subjekt ndërkombëtar. Nuk I duhet kujt nënshkrimi I Rugovës, Dacit, Kosumit, Thacit e Surroit, por ne na duhet nënshkrimi I Bushit, Solanës, Koshtunicës, Buckovskit, Sali Berishës e Gjukanoviqit. Na duhet nënshkrimi I tyre I njohjës së pavarësisë dhe sovranitetit të Kosovës.

*Autori është analist politik dhe drejtor I RTV Mitrovicës

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Pamvaresisht problemeve qe mund te kemi me bashkimin e menjehershem te Kosoves me Shqiperine, per shkak te ndryshimeve ne mentalitet si pasoje e jetes ne dy sisteme administrative te ndryshme per gati 100 vite tani, prape shumica e shqiptareve si te Kosoves ashtu edhe te Shqiperise jane per bashkim te Kosoves me Shqiperise. Marreveshjes se bashkimit do mund ti shtohej nje klauzole me te cilin do lejohej me referendum popullor, ndarja si e Kosoves nga Shqiperia (nese shqiptaret e Kosoves me referendum gjithepopullor do deklaronin nje gje te tille), ashtu edhe te Shqiperise nga Kosova (nese shqiptaret e Shqiperise me referendum gjithepopullor do e deklaronin nje gje te tille). Kjo klauzole do mund te perdorej vetem ne rast se kemi probleme te tilla qe nuk do kishte asnje mundesi te menaxhoheshin nga ne. Megjithese, ndarja mendoj une, nuk ka as shansa teorike te ndodhte pastaj, sepse jo vetem qe jemi nje komb, nje gjuhe, nje kulture, por edhe eshte ne interesin me te mire te te gjithe ne shqiptareve si ne Kosove ashtu edhe ne Shqiperi.

Ato paralelet qe po i ngre autori, jane probleme te ndryshme nga problemi jone. Maqedonia psh. nuk mund te bashkohet me Bullgarine edhe po deshi, por mund te ndahet midis Bullgarise dhe Shqiperise, sepse mbi 30% e saj eshte shqiptare.

Keshtu qe, nuk eshte Adriatik Kelmendi naiv, por je ti o Nexh.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dodoni : 09-04-2006 më 17:22
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

MULTUM IN PARVO Maska e Antipatrea
    Anëtarësuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Gjithandej, por ne te njejten kohe, asgjekundi !
    Postime
    605
    Ej pash zotin ca diskutohet ketu....Te behet njehere e pavarur Kosova pastaj mendoni per bashkim apo ndarje me Shqiperine.
    Pasi te liberalizosh levizjen e njerezve, tregun, shkurt vija e kufirit te mbetet vetem neper letra, asgje te keqe ska se shqiperia dhe kosova mbeten dy shtete te ndryshme...

Pershendetje

Se pari ju pershendes, dhe pasi lexova kete shkrim deshta te pergjigjem ne menyr kritike per nje gabim qe eshte ber nga autori i shkrimit, mendoj se eshte njisoj si te thuhet "Sovranitet" po ashtu edhe "Pavaresi" e njejta gje eshte...

P.S. Pavaresi do te thot Sovranitet por, edhe Sovranitet do te thot Pavaresi...
    Pavaresia e nje Populli ose Sovraniteti i nje Populli jan njisoj prandej mendoj qe nuk eshte e nevojshme te thuhen pernjiher dy fjal qe kan nje kuptim ,por te thuhet vetem njera... ju faleminderit per mirekuptim.

Ta ruajm, ta mesojme dhe ta pasurojme gjuhen tone te bukur shqipe..

i/e regjistruar Maska e Harudi
    Anëtarësuar
    08-09-2004
    Postime
    622
    Citim Postuar më parë nga Kreshniku1985
    Se pari ju pershendes, dhe pasi lexova kete shkrim deshta te pergjigjem ne menyr kritike per nje gabim qe eshte ber nga autori i shkrimit, mendoj se eshte njisoj si te thuhet "Sovranitet" po ashtu edhe "Pavaresi" e njejta gje eshte...

P.S. Pavaresi do te thot Sovranitet por, edhe Sovranitet do te thot Pavaresi...
    ..
    A jo,ti e ke gabim,e jo autori i shkrimit.A e din pse?
    Pijetoret janë vendet ku çmenduria shitet me shishe! (Uendell Filips)

Lista e injorimit: Llapi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    Me sa di une si populli i Shqiperise ashtu dhe ai i Kosoves e konsiderojne veten SHQIPETARE. Pra do te thoshim nje komb. Nuk ka nevoje te permendim ketu se bashkimi ben fuqine po duhet te themi qe progresi i te teres eshte me i madh se progresi me pjese. Sjellim nje rast fare te rendomte. A ju ka qelluar te shihni shiun ne dritare ndonje here? A i keni pa se me cfare shpejtesie levizin dy pika shiu prane njera tjetres? Po kur keto pika takohen e keni vu mend qe shpejtesia pothuajse dyfishohet. Pra thjesht ky shembull per femije nuk duhet te na veje ne dyshim logjiken qe bashkimi do t'i sjelle kombit tone perparim. Dhe ky eshte dhe duhet te jete qellimi i cdo qytetari qofte i Kosoves qofte i Shqiperise qe pranon kombesine Shqipetare.

Gabimi i profesorit eshte se eshte klasa politike e Kosoves dhe e Shqiperise eshte ajo qe duhet te gjeje rrugen per te marre ato firmat qe i duhen atij. Firmat e Bushit, Solanes e kompani.

Sa per firmen e Saliut ( nqs ky autori ka qene profesor ne Fakultetin e Shkencave te Natyres ne Tirane dhe gazetar i "Rilindjes" se Kosoves) e ka marre ne 1995-96.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-01-2006
    Vendndodhja
    Mitrovicë
    Postime
    37
    Citim Postuar më parë nga Nordiku1
    Me sa di une si populli i Shqiperise ashtu dhe ai i Kosoves e konsiderojne veten SHQIPETARE. Pra do te thoshim nje komb. Nuk ka nevoje te permendim ketu se bashkimi ben fuqine po duhet te themi qe progresi i te teres eshte me i madh se progresi me pjese. Sjellim nje rast fare te rendomte. A ju ka qelluar te shihni shiun ne dritare ndonje here? A i keni pa se me cfare shpejtesie levizin dy pika shiu prane njera tjetres? Po kur keto pika takohen e keni vu mend qe shpejtesia pothuajse dyfishohet. Pra thjesht ky shembull per femije nuk duhet te na veje ne dyshim logjiken qe bashkimi do t'i sjelle kombit tone perparim. Dhe ky eshte dhe duhet te jete qellimi i cdo qytetari qofte i Kosoves qofte i Shqiperise qe pranon kombesine Shqipetare.

Gabimi i profesorit eshte se eshte klasa politike e Kosoves dhe e Shqiperise eshte ajo qe duhet te gjeje rrugen per te marre ato firmat qe i duhen atij. Firmat e Bushit, Solanes e kompani.

Sa per firmen e Saliut ( nqs ky autori ka qene profesor ne Fakultetin e Shkencave te Natyres ne Tirane dhe gazetar i "Rilindjes" se Kosoves) e ka marre ne 1995-96.
    i nderuar "Nordiku1"...

pajtohem me ju se në kontestin etnik shqiptarët janë NJE, pra SHQIPTARE...
    por në kontektstin kombëtarë, Kosovarët dhe Shqiptarët nuk janë bash bash një!

Unë, kam dashtur qe te citoj qe ëshë përdorur dy herë fjala Pavaresi ose lirisht mund te themi dy here Sovranitet ,per fat te keq ne gjuhen shqipe po perdoren shum e shum fjal te ngjashme qe kan kuptimin e njejt!! [ra perdoren 2 fjal te njejta ne nje fjali gjë që ia humbin krejtesisht kuptimin , si [.sh. kur thonë: Serbia kishte okupuar dhe pushtuar Kosoven ose Qeveria e Kosoves miratoi dhe e aprovoi filan ligjin... kjo eshte e njejte sikur te thuhet : Serbia e okupoi dhe e okupoi .... e shum fjal te ndryshme te cilat pa tjeter duhet te kemi kujdes gjat shkrimeve zyrtare ose jozyrtare sepse vertet e demtojne gjuhen tonë shqipe....
    P.S. Ne disa shtete Perendimore, nese nje shites ne nje dyqan nuk i ka shkruar drejt emrat e mallrave ,bleresi nuk hyn aty sepse mendon qe ky njeri nuk paska ndjenja kombtare per gjuhen e tij dhe nuk kam nevoj te blej ketu.... etj..

Ndersa sa i perket emrit Shqiptar dhe Kosovar, mendoj qe nuk eshte e njejt,edhe pse do te ishte mir te jemi te gjith te bashkuar ne nje shtet dhe ne nje flamur, si duket se shpejti edhe flamurin do ta ndrrojm ....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-05-2006
    Postime
    78
    Citim Postuar më parë nga fatlumi18
    i nderuar "Nordiku1"...

pajtohem me ju se në kontestin etnik shqiptarët janë NJE, pra SHQIPTARE...
    por në kontektstin kombëtarë, Kosovarët dhe Shqiptarët nuk janë bash bash një!
    Do te ishte shume e padrejte te mendohet ajo pavaresisht nga rrethanat e krijuara pas nje shekulli te ndare.

Historia e kombit "TE SHQIPERISE" do te mbetej bosh nqs se do te mendojme qe kosovaret ne kryengritjet e viteve 1908-1912 luftuan per krijimin e dy kombesive. Do hidhej poshte historia me e lavdishme e kombit (etnik). C'do te ishte "Lidhja e Prizerenit" dhe cfare vendi do t'i jepej asaj ne historine e kombit "Shqipetar" dhe "Kosovar"

Une them duhet me shume perpjekje te gjejme ato gjera qe na bashkojne se ato qe na ndajne.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-01-2006
    Vendndodhja
    Mitrovicë
    Postime
    37
    Citim Postuar më parë nga Nordiku1
    Do te ishte shume e padrejte te mendohet ajo pavaresisht nga rrethanat e krijuara pas nje shekulli te ndare.

Historia e kombit "TE SHQIPERISE" do te mbetej bosh nqs se do te mendojme qe kosovaret ne kryengritjet e viteve 1908-1912 luftuan per krijimin e dy kombesive. Do hidhej poshte historia me e lavdishme e kombit (etnik). C'do te ishte "Lidhja e Prizerenit" dhe cfare vendi do t'i jepej asaj ne historine e kombit "Shqipetar" dhe "Kosovar"

Une them duhet me shume perpjekje te gjejme ato gjera qe na bashkojne se ato qe na ndajne.
    zotëri kam plot rrespekt ndaj shqetësimeve tuaja intelektuale, dhe më vie mirë që së paku ju si individ nuk keni qasje insinuative sikur ca të tjerë këtu...

thjesht me dëshirën që të qartësojë ca gjëra këtu, jam shumë i pavendosur a t'i referohem historisë apo të sotmes, por pasi që tema ka të bëjë me Hisitorinë më të re të popullit shqiptar (ps :Prapëseprapë nuk po mund ti ikë historisë heheh), shkrimin tim po e artikulojë vetëm në atë që përkon me temën, por qartësimi i së kalurës vetëm sa i kontribon debatit...

Nocioni "PAVARESI", është kuptim në vete...

Kosova si Kosovë ndonëse për dikë do të duket shumë e quditshme, por duhet të ceket se ajo ishte shumëherë krahinë e Serbisë, ndërkaq e Shqipërisë kurrë...

kështu në kohën e Ilirëve ekzistonte Mbretëria Dardane si paraterritor i sotëm i Kosovës...

në periudhën e Car Dushanit,ajo(Kosova) ra në duart e Serbëve...

më 1389 atë e morrën turqit, dhe së këndejmi luftrat që i zhvilloi Skënderbeu kundër turqve i zhvilloi vetëm në trevat e Principatës së tij (Kastriotëve) - Shqipërinë e sotme...

në periudhën e Tanzimatit, kur admisnistrimi osman u nda në viajlete, elajete etj
    Kosova performoi si Vijalet i Kosovës si krahinë shqiptare e jo si krahinë e Shqipërisë siq mendojnë disa...

dhe të gjitha këto fakte flasin se Kosova ka krijuar identitetin e saj...

me këtë nuk dua ta them, se kosovarët dhe shqiptarët nuk kishin asgjë të përbashkët, por edhe se realtivisht në një masë kishin veqori ndërmjet tyre

përfundimisht, në fund vijmë në periudhën për të cilën flisni edhe ju : Kryengritjet e viteve 1908-1912, por ju edhe pse i rrumbullaksuat në mynyrë ekliptike 4 vite, unë do ta veqoja vetëm vitin 1912 apo siq njihet ndryshe "Kryengritja e përgjithshme shqiptare e vitit 1912"...

është lëshim trashanik i historianëve që këtë kryengrtije e quajnë të përgjithshme...!

betejat e kësaj kryengritjeje nuk kalojnë krahinat e Krasniqes, dhe malet e Sharrit!

kishte kryengritje në Karadak, Krasniqe, Drenicë, Shalë etj...
    por jo edhe në Malësi, Labëri,Çamëri e në trevat e Maqedonisë së sotme...

pra luftonte vetëm KOSOVA!
    dhe lufta përfundoi me fitoren e kryengritësve Shqiptarë!
    madje flamuri i fitores qe ngritur në majën e një kodre në fshatin VESEKOVC në Shalë të Bajgorës ( sot KODERFLAMUR )...

por kur duhej çliruar edh viset tjera shqiptare që faktikisht i ja futën GJUMIT, Isa Boletini u nis për në Shkup nën premitimin e serbëve se ata do ta mbrojnë Kosovën...

dhe Kosova u pa se si u mbrojt atëherë nga Serbija e si në kohën e babës Enver, ku kemi një politike anashkaluese kombëtare, kundrejt nihilizmit proletar...!

dhe sot Kosovari është mësuar të jetë shtetas herë i Car Dushanave herë i Sulltanjeteve, herë i Krajlive herë i Jugosllavive e i ka ardhur shqiprti në fyt...

Kosovari sot ka plot të drejt të thet mjaft më!
    tani do të jem vetëm vehjta ime...veçse Kosovarë, kurrtjetërqysh veçse KOSOVARE...

Pershendetje...

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Adem Demaçi
    Nga lum lumi në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 309
    Postimi i Fundit: 29-11-2016, 17:56
  2. Akademia e Shkencave dhe heshtja ndaj sfidave te kohes
    Nga &Mitrovicalia& në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 96
    Postimi i Fundit: 18-06-2009, 19:10

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •