Close
Faqja 15 prej 22 FillimFillim ... 51314151617 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 216
    Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Ok mos u acaro. Tablature e perdora si term ngaqe keshtu i kerkoj ne internet, se dhe une me akorde shqup punoj. Nuk ka ndonje turp te pranoj qe di me shume se une ne kete fushe, biles me duket se kete ta thashe dhe me lart.

Sa per RE-ne s'e di pse e kam vene. Tani qe po i bie e shoh qe s'ka vend fare. Edhe kjo po me cudit, se kur e shkrojta e kisha kitarren ne dore, nejse rrofsh per korrigjimin.

Qe ka me te mire se ty, e me te keqinj se une nuk ka te beje fare me muhabetin.

Nejse, fjalet jane boshe; a ke mundesi te na japesh akordet per "Drejt Fatit Tim" nga Ritfolk?
    Summertime baby!

i vetlarguar Maska e Arcimedes
    Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    Holland
    Postime
    591
    Citim Postuar mė parė nga shqiptari02
    Se kuptoj perse sherben RE - ktu e kendon kengen ti duke luajtur akordet?

Am (La-) ................................. Dm (Re-)
    Nje ditė tė bukur maji unė ty tė takova,

Am (La-) ................................. Mi+ M+7
    Nje ditė tė bukur maji unė ty tė takova,

Nejse, edhe un e dallova kete [E], por per mua nuk eshte edhe aq kot akordi [Dm]. Po ta luash ne fillim duket pak si kot, mirepo po ta perdoresh disa here dhe ta kendosh me ze koke (ze i larte), atehere nuk eshte edhe aq kot. Mua me pelqen me shume qe ta luaj [dm] se sa [E], por ky eshte mendimi i im.

Si mund ta kendosh nje kenge pa ditur melodine? Edhe pse di akordet cdo te thote kjo? Sma mer mendja se muzikanti me i shkelqyer ne bote ka aritur ta kendoje kengen pa e ditur vetem me ane te akordeve? Me ate rjedhe akordesh ka 1.000.000 kenge korcare si e gjete vijen melodike vetem me 3 akorde ti? Mos na beni si pe gjonomadhi. Apo e shikoni qe gjysma ktu se kane idene edhe ja futni si tju vije per mbare
    Ka ore djale i mire, ka 1.000.000 kenge, por a ke ndegjuar ti ndonjehere per tablaturen e muzikes blues pershembull? Ka gjithe ato kenge blues, por ato te gjitha e kane te njejte ate bazen e tyre te akordeve dhe sistemit akordik.

Keshtu edhe me kenget popullore Shqiptare, apo kenget melankonike (te shumten e rasteve jane ne Am).
    Un nuk i kam ndegjuar te gjitha kenget Korcare, por disa kenge i kam ndegjuar dhe i di ti luaj ne kitarre, apo piano dhe keshtu qe e di bazen e tyre te stryktyres te akordeve. Cdo lloj i muzikes ka ate sistemin e vet. Domethene, qe sapo te luash dicka ne kitarre tjetri qe merr vesh nga muzika, apo qe ndigjon vazhdimisht muzike e din se ne cfare toni luhet kenga, apo se cfare lloji (zhenre) i muzikes eshte.

Dhe keshtu duke improvizuar pak dhe duke ditur edhe dicka per muziken, tekstin e saj qe ka brenda dhe edhe sistemet e akordeve dhe kombinimin e tyre (harmonine e akordeve) mund te gjesh me shume peraftesi melodine (99,9999999 per qind), sepse muzika eshte lende ekzakte (llogaritje dhe parashikim) , prandaj.

Muzika eshte 100 per qind Matematike dhe matematika eshte nje lende shume precize qe parashikon te ardhmen. Kjo eshte muzika. Ai qe eshte i mire ne muzike eshte i mire edhe ne matematike, por edhe i mire ne shume gjera te tjera, s.psh stervitje te trurit, motorrika e gishtave dhe syve, perqendrim ne nje dicka, durim, aftesite sociale, kreativitet dhe shume gjera te tjera.

Muzika do te ishte mire qe te futet si lende ne cdo shkolle fillore, por edhe shkolla te larta, apo universitet, sepse eshte megjithmend shume e dobishme per njeriun.

Muzika nuk eshte thjesht vetem disa akorde, por duhet qe te kuptosh edhe harmonine dhe lidhjet qe kane akordet ndermjet tyre dhe duhet qe te dish edhe dicka nga tablaturat, matematika dhe llojet e ndryshme muzikore. Gjithashtu duhet qe te dish edhe perberjen dhe kategorite e ndryshme te zerit te njeriut. Me ane te tekstit dhe te akordeve gjen ritmin e kenges dhe kur luan nje akord eshte e domosdoshme qe edhe zeri i jot te bashkohet dhe te jete i njejte me ate akord, por edhe fjalet e teksit duhet qe te hyjne brenda atij akordi dhe qe te jene te rregullta brenda ritmit dhe brenda akordit.

E shpjegova pak gjate kete pune dhe ndoshta mund t'ju duket e veshtire, por vazhdoni qe ti bini kitarres vazhdimisht dhe nje dite do ta kuptoni kete qe shkruajta une. Muzika eshte aritmetike dhe llogaritje te cilat ndihmojne per te parashikuar dhe per te gjetur dicka qe mungon. Zgjidhjen e nje problemi mund qe ta zgjedhes edhe me te dhenat e tjera qe ke.

Nje shembull i vogel : a + ? = ab. Pergjigja eshte a + b = ab. Ajo qe mungonte ishte b.

Keshtu edhe me muziken. Mungon dicka, ne kete rast melodia, por te dhenat e tjera i ke keshtu qe mund qe ta zgjidhesh problemin.

Une zakonisht i marr keto korcaret ne Am ...po eshte e lodhshme per zerin e mashkullit.

Cfare do sugjeroje si alternative (me poshte) te linjes Am Dm E... ?
    Ke te drejte, edhe un i marr kenget Korcare ne Am. Eshte e lodhshme per zerin e mashkullit, sepse mashkulli kendon ne pergjithesi me ze gjoksi ( - ), kurse vajzat ne pergjithesi me ze koke ( + ) .

Persa i perket linjes Am. Kenga e Bryan Adams (Heaven) qe mund ta gjesh kudo eshte nje shembull i mire ne kete rast. Linja akordike qe perdoret aty eshte: ne fillim te kenges pa tekst luhet akordi Am dhe pastaj kur fillon kenga akordet e tjera qe i pershtaten kesaj linje jane (Akorde harmonike) C, Am, G, Dm, Am, Dm, G, F, G dhe Am.
    Keto jane akordet shume te perdorshme ne linjen e Am. Edhe kenga "Qelia" qe e kam shkruajtur ketu siper i permbahet ketij sistemi. Akordi Am eshte akord serenate, balade, apo melankonike,
    pra eshte akord i hidhur/i trishtuar. Teksti me ndihmon mua qe ta kendoj kengen me nje ze melankonik dhe qe te gjej melodine e saj 'unike'. Keshtu qe cdo linje akordike ka ate domethenjen, historine dhe kuptimin e saj qe eshte e njejte per kenget ne te gjithe boten dhe ne te gjitha gjuhet e huaja. Nje sistem linijar i p.sh. nje akordi, apo toni eshte i njete ne te gjithe boten, sepse muzika eshte matematike dhe kjo gje e ben ate Universale.

Ihti, shpresoj qe te ndihmova pak. Ne Am, mundohu qe te besh lidhje dhe te krijosh harmoni midis ketyre akordeve qe shkruajta siper.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Arcimedes : 06-05-2006 mė 21:45
    I vetlarguar per arsyje fshirje shkrimesh nga moderatore arrogante si puna e Dariusit me shoke....

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Archie, une s'po them gje, se ka per te tu sulur keq ai tjetri

Kesaj kenge nuk ja di titullin, po vetem strofen e pare e refrenin...kush di me shume, eshte i lutur ta vazhdoje.

A-............................................Dm
    Buze detit nje vajze, ec menduar

Dm..................................Am E
    era floket lehte ja perkedhel

Dy here....

Ref:

C............................E
    Det o det i kaltri det

E.............................Am
    Ti kengen time ma degjo

C..........................E
    Dhe iso mbameni o vale

E....................................Am
    Per dashurine zemra kendon
    Summertime baby!

Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    Holland
    Postime
    591
    Citim Postuar mė parė nga Ihti
    Archie, une s'po them gje, se ka per te tu sulur keq ai tjetri

Kesaj kenge nuk ja di titullin, po vetem strofen e pare e refrenin...kush di me shume, eshte i lutur ta vazhdoje.

A-............................................Dm
    Buze detit nje vajze, ec menduar

Dm..................................Am E
    era floket lehte ja perkedhel

Dy here....

Ref:

C............................E
    Det o det i kaltri det

E.............................Am
    Ti kengen time ma degjo

C..........................E
    Dhe iso mbameni o vale

E....................................Am
    Per dashurine zemra kendon

Ihti, kjo eshte kenga e Kozma Dushit mendoj un. Keshtu qe mund ta gjesh kollaj dhe pastaj e ndigjon kengen (besoj qe ke vesh per muzike) dhe tekstin dhe besoj qe eshte fare e lehte per ta luajtur te gjithe komplet pastaj. Ka E dhe pastaj Am, por ka edhe Am dhe pastaj Dm, apo Dm dhe pastaj Am, sepse eshte po e njejta linje, prandaj dhe keto akorde mund qe ti kombinosh me njera tjetren.

Dhe linja e Am (Akordet harmonike: C, G, F, etj) eshte ajo qe shkruajta un me siper.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Arcimedes : 06-05-2006 mė 22:23
    I vetlarguar per arsyje fshirje shkrimesh nga moderatore arrogante si puna e Dariusit me shoke....

Dj Visi Maska e shqiptari02
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    192
    Ihiti me fal te jam pergjigjur ty ne mendje me i kthyer pergjigje zoti Arcimedes, qe me siguri i ka bere copy & paste nga diku ato fjalet e tij prej shkencetari . So ARCIMEDES te te dergoj une ty akordet e nje kenge qe kam bere une qe asnjeri nuk e ka degjuar edhe ti do ma tregosh mua vijen melodike te kenges? Po burr nene ne kte bote ska dale deri me sot ju po na cuditni mendjen fillozofe te medhenj. Ti Arcimed me duket se nuk kupton fjalen "vije melodike " me strukturen e akordeve , struktura e akordeve eshte ndryshe te gjithe e dime qe nje kenge eshte e perbere nga Tonike. Dominante. Subdominante dhe perseri do vije ne tonike kjo eshte baza e serenates te pakten meqe po flasim per serenatat po qe se nuk i di cfare permenda me lart te lutem beju profesor matematike.
    Opinion is like ass.. Everybody has one!

Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    Holland
    Postime
    591
    Ihiti me fal te jam pergjigjur ty ne mendje me i kthyer pergjigje zoti Arcimedes, qe me siguri i ka bere copy & paste nga diku ato fjalet e tij prej shkencetari . So ARCIMEDES te te dergoj une ty akordet e nje kenge qe kam bere une qe asnjeri nuk e ka degjuar edhe ti do ma tregosh mua vijen melodike te kenges? Po burr nene ne kte bote ska dale deri me sot ju po na cuditni mendjen fillozofe te medhenj. Ti Arcimed me duket se nuk kupton fjalen "vije melodike " me strukturen e akordeve , struktura e akordeve eshte ndryshe te gjithe e dime qe nje kenge eshte e perbere nga Tonike. Dominante. Subdominante dhe perseri do vije ne tonike kjo eshte baza e serenates te pakten meqe po flasim per serenatat po qe se nuk i di cfare permenda me lart te lutem beju profesor matematike.

Jo vetem akordet, por edhe teksti i kenges me duhet mua. Lexo edhe njeher ate siper qe shkruajta, te lutem. Me duhen dy te dhena qe te zgjidh problemin e melodise. Domethen, me duhen akordet, por edhe teksti i kenges, sepse teksti eshte zeri dhe zeri eshte melodia.

Un nuk bera copy/paste, sepse keto gjera i kam mesuar nga pervoja e ime muzikore dhe nga eksperinca e njerezve te tjere (vij nga familje muzikore) , apo te mesuesve ne shkolle. Keto ishin te gjitha fjalet e mia, sipas atyre gjerave qe un di rreth muzikes.

P.S : Un nuk po shkruaj ketu se dua me u treguar i ditur, por po shkruaj se dua qe te ndihmoje dhe qe ndoshta ta ndaj dicka bashke me ju neqoftese ju deshironi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Arcimedes : 06-05-2006 mė 22:09

Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    192
    la- Mi+ La-
    Sa Dua te jem larg

la- Mi+ La-
    Larg Merzitjes pa kufi

La- Sol+ Do+
    Sonte do t'kendoj per ju

Mi+ La-
    Ju qe snjihni vec qetesi

Strofa tjeter po te njejten progresion akordesh

endra ime ngjiten lart......

La- Fa+ Re-
    Sa here une pyes pyes

Mi+ La-
    Sa larg jeni ju

La- Fa+ Re-
    Ju me thoni fluturo

Mi+ A-
    Atje lart qiellin blu

Tashi kto jane akordet po skripiti ktu i nxjer te ngateruara prandaj vrije pak mendjen vete ciao

Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    192
    Citim Postuar mė parė nga Arcimedes
    Jo vetem akordet, por edhe teksti i kenges me duhet mua. Lexo edhe njeher ate siper qe shkruajta, te lutem. Me duhen dy te dhena qe te zgjidh problemin e melodise. Domethen, me duhen akordet, por edhe teksti i kenges, sepse teksti eshte zeri dhe zeri eshte melodia.

Un nuk bera copy/paste, sepse keto gjera i kam mesuar nga pervoja e ime muzikore dhe nga eksperinca e njerezve te tjere, apo te mesuesve ne shkolle. keto ishin te gjitha fjalet e mia, sipas atyre gjerave qe un di rreth muzike.

P.S : Un nuk po shkruaj ketu se dua me u treguar i ditur, por po shkruaj se dua qe te ndihmoje dhe qe ndoshta ta ndaj dicka bashke me juneqoftese ju deshironi.

Me vjen keq askush nuk po tregohet i zgjuar po ti flet pa paramendim. Dmth neqofte se une te jap ty akordet e nje kenge qe kam bere une edhe fjalet ti e nxjer kengen ashtu sic e kam bere une?

Anėtarėsuar
    26-12-2005
    Vendndodhja
    Holland
    Postime
    591
    Me vjen keq askush nuk po tregohet i zgjuar po ti flet pa paramendim. Dmth neqofte se une te jap ty akordet e nje kenge qe kam bere une edhe fjalet ti e nxjer kengen ashtu sic e kam bere une?
    Po, tani me kuptove: fjalet dhe akordet dhe un te gjej melodine, ashtu sikur mund ta gjejn edhe shume muzikante te tjere dhe gjithashtu mund qe te tregoj ty se a jane akordet ne rregull, se a eshte edhe teksti i kenges ne rregull dhe se a mund qe te ndrushosh, apo qe te besh dicka me bukur, apo me thjesht.

Te njejten gje bera edhe me kengen Korcare siper qe kishe shkruajtur ti ( Ne moshen e dashurise): gjeta melodine, por edhe shkruajta qe mund te luash edhe akordet [E] ne vend te [B7] dhe akordin [Am] ne vend te [A].

I provove edhe keto akordet qe te shkruajta une dhe a te pelqyen? Dua te them: A kombinojne akordet qe shkruajta un me njera-tjetren?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Arcimedes : 06-05-2006 mė 22:20

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    la- Mi+ La-
    Sa Dua te jem larg

la- Mi+ La-
    Larg Merzitjes pa kufi

La- Sol+ Do+
    Sonte do t'kendoj per ju

Mi+ La-
    Ju qe snjihni vec qetesi

Strofa tjeter po te njejten progresion akordesh

endra ime ngjiten lart......

La- Fa+ Re-
    Sa here une pyes pyes

Mi+ La-
    Sa larg jeni ju

La- Fa+ Re-
    Ju me thoni fluturo

Mi+ A-
    Atje lart qiellin blu

Tashi kto jane akordet po skripiti ktu i nxjer te ngateruara prandaj vrije pak mendjen vete ciao

Rrofsh plako...po kjo eshte per "Enderroj", kete e dija.
    Une pyeta per " Drejt fatit tim"
    Summertime baby!

Faqja 15 prej 22 FillimFillim ... 51314151617 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  3. Letėrsia Shqiptare
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-10-2005, 14:02
  4. Cili ėshtė synimi i AKSH-sė?
    Nga Faik nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22
  5. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •