Marr nga një faqe tjetër të postuar më parë
Shkruar më:
13.12.2005 - 10:02 nga Sabri Selmani
Na është e njohur se ilirët në të kaluarën e vet , shtriheshin në pjesën më të gjer gjeografike të gadishullit ballkanik, qe me të drejt të plot e me argumente
shkenecore shum etnograf e kanë quajtur; gadishull ilirik.U bë si u bë për fatin tonë të zi dhe tragjik , u bënë dyndjet e sllevëve në gadishullin ilirik- dhe u zbarekuan u ndalen dhe u shtrin në këtë tokë të bukur e pjellore.Sllavëve iu pëlqeu kjo tokë pjellore ashtu si i pelqen dhëndrit nusja , andaj duke e
kuptuar se kan ra në tokën e ënderruar kahere , vendosen që kurorën me " nusen " ta vazhdojnë edhe më tej.Sllavët në tokat iliro- dardane gjeten një popull fisnik dhe bujar.Edhe pse sllavët barbar nuk dinin si gatuhej buka e si ndizej zjarri, prap se prap u trajtuan mirë nga vendasit fatëzinje iliro- arbanët.
Vendasit u mësuan të huajve ( sllavëve ) si gatuhej buka e si ndizej zjarri. I pritën barbarët si është më së miri, bile sipas disa shënime antropologjio -historike,
shqiptarët (iliret- arbanet-dardanet..etj ) ua lëshuan edhe kasollat e veta , atyreve për strehim e ngrohje.Qka ndodhi ? gjuejtja me bukë u zëvendësua me gjuajtjen me gurë,pra filloi një etapë e shtrirjes gjeografike të sllavëve në këtë gadishull shqiptarë.Periudhat historike karakterizohen edhe sipas luftrave të mëdha
që përjetuan shqiptarët në periudha të ndryshme historike, si luftrat Iliro-romake , iliro-bizantine , shqiptaro- turke , dhe ne kohen me te re : shqiptaro
- serbe (sllave ).Shqiptarët kaluan keto periudha shum tragjike mirepo qdohere me sakrifica shum të mëdha arrijten ta ruajne , kultivojnë dhe mbrojnë
identitetin e vet kombëtar.Mirëpo ajo që më brengos mua e besoi shumicën e popullit shqiptar ( me përjashtim të vasalëve shqipfolës).
është ajo se : problemet e shqiptarëve etnik në trojet e veta mbeti i pazgjidhur.Dihet mirë se pas disfatës së pësuar të ushtrisë turke dhe fillimit të largimit të saj nga tokat shqiptare, serbomalazezët vërshuan rrefyeshem në tokat shqiptare makar edhe pa shkrepur asnjë plumb në ushtrinë turke .I zaptuan prap tokat shqiptare me një dinakeri , duke trumpetuar se u erdhën në ndihmë shqiptarëve për largimin e osmanlinjeve nga tokat dembabadem shqiptare.
Për fate të keq dhe shkaqe të ndryshme historike që nuk janë objekt i këij shkrimi, më 1912(vit), u bë shpallja e pavarësisë së Shqipërise vetëm në një pjesë të cunguar të trollit ilirik-shqipetar.Shtetet ballkanike sllavo-ortodokëse u gëzuan shum për kët ngjarje , për arësye se , nga trungu iliro -shqipetar u ndanë pjesë të mëdha të truallit të saje.Pavarësia e Shqiperisë së cunguar u bë edhe në përkujdesjen e madhe të shteteve ballkanike e veqenërisht greko-
sllave .Shtetet ballkanike sllavo-ortodokese menjëhere pas vitit të shëmtuar të 1912 tës, u betuan se: Tani meqenëse nga nje trup i nji njeriu ( trualli-
iliriko-shqipetar )kemi marr zemrën , mushkërit, sytë,dhe pjesë tjera më vitale të tijë dhe kemi lënë vetëm një skelet betohemi se , do ti marrim të gjitha masat shtetërore, administrativo-ushtarake dhe masa të tjera në mënyrë që skeleti i mbetur ( Shqipëria në kufijt e tashëm administrativ ),të mos i ngjitet asnjë herë trupit te sajë..Dhe tani pas shpalljes së pavarsisë së cunguar kur në njërën anë festohej nga shqiptarët e Shqipërisë së sotme , në dardanine-
( Kosove ) dhe pjesë të tjera të mbetura nën pushtime të huaja filluan : masakrimet , dhunimet., djegejet, plaqkitjet bile duke mos kursyer asgjë, as
pleq, plaka, gra e fëmije.Shume shqiptar u therren në mënyrën më brutale nga ushtria serbo-malazeze, ku ka mjaftë edhe fotigrafi të asaj kohe të botuera në gazetet serbo-malazeze.Në fotografi shihen kufomat e masakruara nga ushtria e lartëpermendur të asaj kohe që tani gjenden me bollëk nëpër arhivat historike tonat.GJer në fillim të luftës së dytë botërore, shqiptarët përjetuan një tmerr të vërtet si asnjëher më parë.Lufta e dytë botërore dhe ardhja e trupave gjermane në trojet shqiptare sikur ndërprenë për një kohë të shkurtër masakrimet e shqiptarëve nga forcat ushtarake serbo-malazeze.
Punët nuk perfunduan me kaq.Pas largimit të trupave gjerman nga trojet shqipetare , edhepse shqiptarët kishin luftuar dhe kishin kontribuar në një largim të trupave të lartpërmendur , ata(shqiptarët) prap mbetën nën okupimin klasik të shteteve sllave. Të gjith shqiptarët e pësuan keq por më së keqi kosova (da
- rdanija) dhe Qamëria gjegjësisht shqiptarët etnik të saj.Ky okupim klasik i trojeve shqiptare për fatin e zi dhe tragjik tonin e ndihmuan edhe liderët e atëhershëm politik e ushtarak të tipit Envero-komunist dhe komunistëve të tjer që për opinionin shqiptarë janë mirë të njohur.Tani prap shqiptarët udhëhiqeshin nga një elitë sllavo-shqipetaro-komuniste, nën patronatin ruso -kinez, dhe qendra e tyre ishte ne Beograd.
Prap vuajtje, prap tmerre prap masakrime të ngjajshme me ato të viteve dhe decenjeve të mëparshme.Përpjekja e popullit shqiptare për të jetuar të lirë në
tokat e veta stergjyshore nuk u ndal.Në vitet 1998-99 pas tri luftrave më par që Serbija kishte shkaktuar në republikat e ish.Jugosllavisë, ajo u shtri edhe më
gjer: kësaj radhe ne Kosovë (dardaninë ) ilire, me të vetmin qëllim , largimin e shqiptarëve nga trojet e veta ( pastrim etnik )përmes një gjenocidi të tmerrshëm policoro-ushtarak )dhe themelimin e te ashtuquajtures -BALLKANI SLLAVO - ORTODOKËSE - duke mos përjashtuar plane serbo-greke për një luftë në Shqipërinë e cunguar të sotme , në mënyrë që ballkanija e lartëpërmendur të krijohet edhe më lehtë dhe pastaj edhe juridikisht të jet më e pranuar për komunitetin
europian dhe ndërkombëtar.Kjo qe dhe njëra nga arësyet thelbësore pse SHBA-të, edhe pa miratimin unanim të këshillit të sigurimit , vendosi qe edhe vet
në fund të fundit të bëj nderhyrje ushtarake kundër forcave serbe.Pra me diktimin nga SHBA-të plani për themelimin dhe krijimin e nje ballkanije të tillë
patjetër u desh të ndërmernin diqka. Andaj edhe u bë nderhyrja e Nato-së , në Kosovë, duke mos e anashkaluar se ka patur edhe arsyena tjera , si ato
humanitare që për mua nuk janë edhe aq të besueshme për aresye se , gjat tri viteve të luftës në Bosnje e Hercegovinë, një ndërhyreje e ngjajshme nga trupat e Nato-se ., as që ishte parashikuar.Sido që të jet , një nderhyrje e tillë për shqiptarët e Kosovës ishte më tepër se e mirëseardhur.
Prap problemi serbo-shqiptar mbeti i hapur.Pas luftes qlirimtare që populli i kosovës e bëri për ti gëzuar pastaj të drejtat e veta dhe të jet zot i tokës së vet, kjo nuk ndodhi.Prijsat politik dhe ushtarak shkuan në një konferencë në një qytet franqez për të vendosur në prezencën edhe të faktirit nderkomëetar
për fatet e ketij populli të shumëvuajtur.Ishte caketuar një kështjellë famëkeqe në qytetin Rambulle ( rambuje ).Dihet se aso kohe Franca si qdohere
edhe tani e prirë për animin serbo-sllav, me një entuziazëm të madh kishte përshendetur një tubim të karakterit të tillë ku do të vendosej një skllavëri e re një neo-konializem serbo-europian mbi token e Kosovës .Për fat të keq e tragjik të shqiptarëve , meqë liderët politik dhe ushtarak të kosovës aty trajtoheshin si humbës , deshten e s`deshen nönshkruan njö dokument qö quhet : proces irambujesë ( Rambullet )ku shqiptarët u vunë në një skllavëri moderne serbo-sllave.Ne këtë dokument fatkeq ashtu si është e njohur për shumicën prej nesh e më së miri e njohur për nënshkruesit e saj ,populli i kosovës u privua nga e drejta për vetëvendosje.Këtë të drejtë e gëzoinë sipas këtij dokumenti vetëm pakicat e sidomos ajo serbe.Shqiptarët sipas këtij dokumenti gëzoin vetëm shprehjen e vullnetit të lirë e që nuk është referendum.Pastaj Kombet e bashkuara, gjegjësisht këshilli i sigurimit miratoi rezoluten 1244, ku kosova parashihet ( trajtohet ) si teritor serb.Gjasht vite një rezolutë e përmendur nuk u zu në gojë nga lidershipi i qmedur i kosovës.Pastaj nga kuvendi i kosovës pasoi korniza (mutiza )kushtetuese , ku pos shkretimeve juridike të shumta në një paragraf të saj (me duket 7 )thuhet se : trupat mbrojtese te kosovës
janë trupa civil emergjent , dhe kan për detyrë të iu ndihmojnë qytetarëve të saj në raste emergjente etj ( tragjiko -komike ).Tani për ti fshehur ëe palarat e veta trumpetoin para qytetarëve të vet se në një të ardhme Kosova do ta ket edhe ushtrinë e saj.Shtroi pyetje : si mund një organizatë civile emergjente e përcaktuar me ligje të kuvendit si e tillë të shëndrrohet në një ushtri bile moderne e inkuadruar ne Nato? përgjigjëja -asesi..Një përgjigjëje të tillë e jap me plot përgjegjesi si njohes i sistemit juridik, por që tani nuk po hyjmë në detaje se ky nuk është motivi i punimit të sotëm t`imin.
Në pika të shkurta kronologjike pa një vështrim të thukshëm socio-politik dhe juridik i paraqita disa ngjarje veëem e vetëm që të bëhet më e kapshme për lezuesit tema që kam për qëllim që në pika shum të shkurta ta elaboroi pra qellimet e ndarjes së Kosovës.Ndarja e kosovës ( dardanisë ), asnjë here nuk
është lënë në harresë të elitës serbe e posaqërisht të akademisë së shkencave dhe të arteve serbe.Asnjëhere objekt i ndarejes së kosovës nga elita e permendur nuk është parashikuar në aspektin gjeografik.Parashikime të tilla sa i përket ndarjes se tillë është parashikuar gjithnjë në ndarje etnikr të saj , që për fat të keq tonin po bëhet mu përmes planit të decentralizimit, plan i propozuar nga kuvendi i Serbisë e përcaktuar dhe e miratuar unanimisht nga organi i lartepërmendur ligjevenës.Për fate të keq një plan i till i decentralizimit është përkrahur dhe po përkrahet edhe nga liderët tanë te kosovës
(delet politike )për ta bërë me të lehtë ndarjen etnike të Kosovës martire që sakrifikoi me shekuj vetëm e vetëm që populli i saj ta gezoi lirine dhe të jetoi si të tjerët.A është Kosova në rrezik të ndarjes etnike mbrenda teritorit të saj ? përgjigjëja është .. Po..Një rrezik i ngjajshëm i ndarjes është e mundur nëse gjërat parashihen pa anime por ne aspektin shkenecor juridik e socio-politik.Për të ardhur më lehtë gjer te një ndarje e tillë e planifikuar nga akademia e shkencave e Dobrica Qosiqit,-serbët me plan të shkëlqyedhëm e dinak u mblodhën nëpër enklavat e tyre.Ndërsa te opinioni europian dhe ndërkombëtar trumpetonin se : nuk kan liri të levizjes që me sukses po e bëjne edhe tani.Se serbët i kemi në një hall të madh , kete e theksoin perveq Serbo-euripianeve , e bashkesisë ndërkombëtare edhe udheheqesit politik ( delet politike ) shqiptare që veten tani e quajnë me nje mendjemadhësi
"kosovar".Pra duke u nisur nga se u pershkrua edhe më herët , parashihet dhe investohet si nga faktori i mbrendshëm ashtu edhe aj ndërkombëtar që statusi i ardhshëm i Kosovës të jetë një autonomi substanciala ( permbajtesore ) nën sovranitetin- intergritetin dhe teritorialitetit të Serbisë Ndërsa mbrenda kosovës parashihet që të krijohen edhe mini-autonomi.Pra mbrenda kosovës rregullimi juridik, politik , social dhe që është edhe më keq teritorial të ndahet në dy etnitete me të mëdha në Kosovë . ate shqiptare dhe ate serbe,Edhe nëse nuk bëhet një ndarje e tillë klasike , me krijimin dhe njohjen e komunave mono-etnike dhe të drejtës për tu lidhur mes vete , automatikisht ne aspektin juridik dhe sociopolitik të shiqohet ndarja e tillë de facto ( faktikisht ) dhe de juro-
( juridikisht )për fat të keq e tragjik tonin do të jet i mundur.Pra tipik të nivelit të ndarjes etnike.
Andaj nuk kemi kohë për të humbur, është momenti i fundit që të gjith të mos flejmë kur të tjerët nuk flejnë as natën.
Kiel - Gjermani
Krijoni Kontakt