Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 19 prej 19

Tema: 1 Prilli

Citim Postuar mė parė nga Leila
    Burrin e kam maskara fare. S'ka lene nje 1 Prill pa me punuar dicka. Ne nje 1 Prill u nda me mua, fiku celularin, dhe ia futi gjumit. Pastaj u zgjua rreth ores 10 te nates, dhe degjon mesazhet ne celular ku i kam thene, "Screw you!" thjesht per menyren harbute se si u nda. Te gjithe rrotull meje (te njohurit tane, etj.) e kishin kapur shakane, vetem une jo.
    Pastaj per 1 Prillin tjeter me thote se mund te jem shtatzene. I thashe edhe nje "Screw you!" tjeter pastaj dhe e lashe me aq. Nga ana pozitive, i harxhoi all the good ones... vitin tjeter do e kete teper te veshtire te me genjeje. Uroj mos zgjohem me ndo nje gjarper te ngordhur ne shtrat, si puna e kokes se kalit te "Godfather"
    P.S.: Ka gjithe mengjesin sot qe qesh me te madhe sepse i ka ardhur nje ide e re per vitin tjeter. Mjere une.
    LOL, epo bravo te qofte Une i kam punuar cdo vit nga nje reng burrit. Vjet i thashe: "Ua sa mire qe e ke levizur makinen se jam per ne pune dhe s'ia kam ngene. (Une e kisha levizur vete) I iken zemra nga e djathta floririt tim... obobooo, therret, jo une nuk e parkova" .. lol
    Kurse sivjet, mora receptorin e telefonit qe e kemi pa tel, dhe ia dhashe duke i thene: "Puna ne telefon!" "Hello, hello..." Fillova te qeshja...
    Nderkohe, mora ne telefon, vjehrren e kunatit, vellain, nje shoqe dhe te treve u punova te njejten hile:
    "C'beni si jeni. Si ju pelqeu dhurata?
    C'dhurate?
    Po une mora e-mail qe e moret! Aty ne shkalla jashte duhet ta keni"
    Dolen njerezia perjashta ne kerkim te "pakove" - gotcha - thene ndryshe

Kurse im ate, me merr e me thote qe ishin zene vellezerit dhe njeri kishte vendosur te kthehej ne Shqiperi. E i thashe: "Epo rruge te mbare o babi! E di si eshte puna, po ta kishe lene ne grindja dhe mund ta haja, po kete bileten, aha... bie ere puna "
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Manulaki : 02-04-2006 mė 17:27
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

Far away! Maska e Eraaa
    Anėtarėsuar
    02-02-2003
    Postime
    161
    E une genjeva vellaun time,dhe vellaun e shoqes Arsyeja qe me besuan ishte se nuk u vajti mendja qe dhe ne shtrat do i genjeja .lol
    Live your beliefs and you can turn the world around.

i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anėtarėsuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379
    Citim Postuar mė parė nga Eraaa
    Arsyeja qe me besuan ishte se nuk u vajti mendja qe dhe ne shtrat do i genjeja .lol
    Ca genjeshtre i ke bere ne shtrat, moj...

Jo per gjo por se si tingellon kjo lloj genjeshtre...lol
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anėtarėsuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862
    Citim Postuar mė parė nga Davius
    Sot, zyrtarisht konfirmohet se Edi Rama me dekret te Presidentit te shtetit, largohen nga drejtimi i Selise Roze, dhe si ushtrues detyre, deri ne zgjedhjet e rradhes, me sakte deri ne kongres, shpallet Bamir Topi, kryetar i Grupit Parlamentar te PD-se.
    Edhe genjeshtrat me politike i hartoke ti more! loool

Une e shkreta e kalova prillin ne puuuune pa pike genjeshtre. Ketu njerezit nuk ia dine tamam lezetin 1 prillit dhe pervec nje italiani qe me tha se kishte fituar llotarine (as qe haet fare) tjeter njeri su permend. Jo mo vlla te kishte lezet shpirti ne Tirane. Qe nga genjeshtrat e kripura deri tek ngrirjet e gjakut i provoja te tera!
    Homo sum; humani nil a me alienum puto.

i/e regjistruar Maska e Anisela
    Anėtarėsuar
    20-01-2004
    Postime
    764
    Titi!!!!Me beso,kam qare mbasi e kam lexu genjeshtren tate!!!!
    Dhe keshtu ne rruge te madhe eshitme zemren tone, njerzve qe vetem nje te perqeshun dhane per te e shkuen te kenaqun e tu u gezue- pse pane mfshetsinat intime te kesaj jetes tone.

Trazuar nen qiellin blu Maska e Blue_sky
    Anėtarėsuar
    29-05-2004
    Postime
    2,300
    Citim Postuar mė parė nga Leila
    Nga ana pozitive, i harxhoi all the good ones... vitin tjeter do e kete teper te veshtire te me genjeje..
    E sigurte?
    Mund te te thoje perhere qe kesaj here ka komshien shtatzene Nje shpirt kreativ gjen perhere nje rrugedalje
    Kam vetem nje limit: qiellin!

i/e regjistruar Maska e Anisela
    Anėtarėsuar
    20-01-2004
    Postime
    764
    Televizioni Suedez Tv 4 boni kte genjeshter-Te gjithe foshnjet e lindura ne vitin 1990 jane nderuar ne Maternitet...Ka rezik qe te keni femijen e dikuj tjeter!!!
    Dhe keshtu ne rruge te madhe eshitme zemren tone, njerzve qe vetem nje te perqeshun dhane per te e shkuen te kenaqun e tu u gezue- pse pane mfshetsinat intime te kesaj jetes tone.

Far away! Maska e Eraaa
    Anėtarėsuar
    02-02-2003
    Postime
    161
    Citim Postuar mė parė nga Xhuxhumaku
    Ca genjeshtre i ke bere ne shtrat, moj...

Jo per gjo por se si tingellon kjo lloj genjeshtre...lol
    Epo 1 prilli i pranon te gjitha llojet e genjeshtrave re ti Nejse une e kisha llafin qe kur je e semure eshte 1 hap me easy te t'besojne te tjeret.lol
    Live your beliefs and you can turn the world around.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet nė Bllog
    22

Pėr: 1 Prilli

“Dita e Gėnjeshtrave”, cila ėshtė origjina e saj dhe si e festojnė europianėt

Emri:  Screenshot_15.jpg

Shikime: 3

Madhėsia:  14.1 KB

Gėzuar Ditėn e 1 Prillit, e quajtur ndryshe Dita e Gėnjeshtrave e cila festohet nga shumė vende ēdo vit.

E njohur pėr faktin se u jep njerėzve njė leje tė lirė pėr shaka me partnerėt, miqtė, anėtarėt e familjes dhe kolegėt e tyre, dita e ėshtė parė si njė mundėsi pėr tė mashtruar nė formė humori ata qė besojnė dhe gjėra nga mė tė ēuditshmet.

Pra, tė dashuruarit e shakave gėzohen…

Por cila ėshtė origjina e kėsaj dite dhe si e festojnė vendet europiane kėtė festė tė marrėzisė?

Dita pėrbėhet nga shaka praktike dhe mashtrime ndėrsa nė momentin final personi qė bėn rrengun bėrtet “Gėnjeshtra e 1 Prillit!” dhe ky zakon ėshtė respektuar pėr qindra vjet.

Origjina e Ditės sė Gėnjeshtrave ėshtė debatuar.

Shumė e gjurmojnė zakonin qė nė Francėn mesjetare ku 25 Marsi dikur ishte dita e Vitit tė Ri derisa kalendari Julian u reformua nė 1564 dhe u ndryshua nė kalendarin Gregorian.

Para kėsaj, festimet e Vitit tė Ri kulmuan mė 1 prill. Pasi 1 janari u miratua zyrtarisht si Dita e Vitit tė Ri, ata qė harruan tė ndryshonin datėn dhe vazhduan tė festonin mė 1 Prill, u tallėn dhe u etiketuan si Gėnjeshtra.

Historianėt e kanė lidhur Ditėn e 1 Prillit me festat e pranverės si Festa mesjetare e Budallenjve, ku zgjidhej njė Zot i Keqrregullimit pėr tė parodizuar ritualet e krishtera, dhe Hilaria (latinisht pėr “gėzueshme”), e cila festohej nė Romėn e lashtė nė fund tė marsit nga ndjekėsit e perėndeshės Frigiane Cybele dhe besimtarit tė saj.

Festimet pėrfshinin lojėra, njerėz qė visheshin tė maskuar dhe talleshin me fqinjėt e tyre. Ishte mundėsia qė njerėzit e thjeshtė tė maskuar tė imitonin fisnikėrinė pėr qėllime tė dredha pa asnjė pasojė.

Tė tjerė kanė theksuar se festivali Holi nė Indi, i cili gjithashtu zhvillohet nė mars, mund tė jetė burimi i ditės. I njohur si Festivali i Ngjyrave, rasti vjetor ka pėr qėllim tė nderojė ardhjen e pranverės dhe perėndinė hindu Krishna pėrmes ushqimit, vallėzimit dhe hedhjes sė pluhurit tė bojės.

Cila ėshtė referenca e parė e qartė pėr Ditėn e Gėnjeshtrave?

Referenca e parė e prerė vjen nga njė poemė komike flamande e 1561 nga Eduard de Dene, nė tė cilėn njė fisnik dėrgon shėrbėtorin e tij nė punė tė bezdisshme dhe tė pafrytshme.

Nė fund tė ēdo strofe, shėrbėtori shqetėsohet se ajo qė i kėrkohet tė bėjė nuk ėshtė gjė tjetėr veēse njė shaka.

Si festohet dita e 1 prillit nė Europė?

Vende tė ndryshme kanė mėnyrat e tyre unike pėr tė bėrė shaka me viktimat e 1 prillit.

Nė Francė, Belgjikė, Itali dhe zonat frėngjishtfolėse tė Zvicrės, festimet pėrfshijnė ngjitjen e njė peshku prej letre nė kurrizin e sa mė shumė njerėzve pa u vėnė re, dhe mė pas bėrtitjen “Poisson d’Avril” / “Pesce d’Aprile” (“peshk prilli!”). Shumė sugjerojnė qė peshqit mund t’i referohen kafshėve tė reja qė kapen lehtėsisht.

Dita e Gėnjeshtrave tė Prillit festohet vetėm pėr gjysmė dite nė Angli. Shakatė dhe shakatė lejohen vetėm deri nė mesditė, rregulla e mirėsjelljes thotė se kur ora shėnon mesditė, ju duhet tė ndaloni me shakatė tuaja. Kushdo qė luan njė shaka pas mesditės konsiderohet si budallai zyrtar i prillit. I dobishėm pėr prindėrit qė pėrpiqen t’i mbajnė fėmijėt e tyre nėn kontroll, por ejani – lirojuni, djema.

Nė mėnyrė tė konsiderueshme mė argėtuese janė festimet e 1 prillit nė Skoci, tė cilat zgjasin dy ditė. Quhet Dita Gowkie, sepse gowk – ose qyqe – njė simbol i budallait. Kjo ka bėrė qė disa tė mendojnė se Gėnjeshtra e Prillit fillimisht ishte e lidhur me tė qenit njė qyqar. Dita e parė festohet nga njerėzit qė bėjnė shaka, ndėrsa e dyta – e njohur si Dita e Tailie – ėshtė kur njerėzit vendosin bishtat mbi kurrizin e njėri-tjetrit.

Nė Irlandė, ndėrkohė, tradita dikton dėrgimin e dikujt nė njė ‘punė budallai’. Viktima dėrgohet pėr tė dorėzuar njė letėr, ku supozohet se kėrkon ndihmė. Kur personi merr letrėn, ata e hapin atė, e lexojnė dhe i thonė lajmėtarit se do t’i duhet t’ia ēojnė letrėn njė personi tjetėr. Kjo vazhdon pėr njė kohė derisa dikujt i vjen keq dhe i tregon se ēfarė thotė letra: “Dėrgoje budallain te dikush tjetėr”.

Nė Holandė , qytetarėt priren tė katapultojnė harengėn ose tė hedhin llastiqe nė drejtim tė fqinjėve tė tyre dhe tė bėrtasin “haringgek” (“budalla harengė”).

Gjermanėt luajnė njė shaka tė quajtur “Aprilscherz”, e cila ka tė bėjė me rrėfimin e njė historie tė egėr, por pėrgjithėsisht tė padėmshme qė ėshtė krijuar plotėsisht pėr tė mashtruar tė tjerėt.

Nė Greqi, mashtrimi me sukses i dikujt nė kėtė ditė thuhet se i sjell fat shakaxhiut pėr tė gjithė vitin.

Polakėt kanė njė paralajmėrim: “Prima Aprilis, uważaj, bo się pomylisz!”, qė pėrkthehet nė “Dita e Gėnjeshtrave tė Prillit, kini kujdes – mund tė gaboni!”

Spanja dhe Portugalia festojnė tė dyja nė ditė tė ndryshme. Portugezėt nuk e festojnė Ditėn e Gėnjeshtrave me 1 Prill dhe preferojnė tė dielėn dhe tė hėnėn para Kreshmės. Nė kėtė ditė, njerėzit hedhin miell tek kalimtarėt qė nuk dyshojnė. Sa pėr spanjollėt, dita e shakave festohet mė 28 dhjetor si Dita e tė Pafajshmėve tė Shenjtė, gjatė sė cilės askush nuk mund tė mbajė pėrgjegjėsi pėr veprimet e tyre, pasi shakaxhinjtė konsiderohen tė pafajshėm.

Euronews

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema tė Ngjashme

1. 1 Prilli, gėnjeshtra dhe mėkati i rrenės
    Nga Arrnubi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 22-03-2012, 11:00
  2. Nje prilli !....-Dita e rrenave
    Nga Kallmeti nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 04-04-2009, 19:59
  3. 2 Prilli, Si Sinor ...
    Nga Brari nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-04-2006, 09:50
  4. 24 prilli -dita nderkombetare e tokes
    Nga hope31 nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-04-2005, 13:37
  5. 1 prilli, dita e politikaneve...
    Nga gabriel nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 27-04-2004, 12:30

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •