Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10

Berlin - një shkollë nën mbikqyrjen e policisë!

Mësimi në një shkollë të Berlinit në zonën e Nojkëlnit ka filluar të mbahet nën mbikqyrje të policisë që nga dita e premte. Prania e policisë në shkollë arsyetohet me eskalimin e dhunës në mes nxënësve

Në shkollën "Rütli Schule" të Berlinit ka rrahje, fyerje sharje. Goditen dyert, prishen fotografitë e varura në mur dhe provokohen mësuesit, që kanë frike nga dhuna dhe agresiviteti. Disa nxënës konfirmojnë atë se që po ndodh në mes tyre: "Nxënësit apo të rinjtë sikur ndihen të zotët, kur dëshmojnë dhunë dhe agresivitet. Ata këtë e konsiderojnë si një gjë të mirë. Ata grinden dhe pastaj edhe rrihen. Dhe ai, i cili tregohet më i forti konsiderohet më i miri."

"Vetë nxënësit qëllojnë me letra, me lapsa dhe prishin çdo gjë në klasë. Njëherë për njëherë është kështu. Kjo nuk është e drejtë. Të them të drejtën, kjo as që më intereson mua, se çfarë po bëjnë këtu nxënësit. Sepse unë këtu nuk vij shpesh në shkollë. Nuk ka kuptim."

Shumë nxënës duket se nuk e çajnë kokën për shkollë. Kolegjiumi i shkollës përmes një letre publike ka konstatuar, se shkolla gjendet në një udhëkryq. Në gjysëmvjetorin e parë në këtë shkollë kanë mbetur më shumë arsimtarë se sa nxënës të sëmurë.

Për prefektin e rrethit të Nojklnit në Berlin, Hajnc Bushkovski eskalimi ishte vetëm një çështje kohe. Ai shprehet se di prej kohësh se çfarë eksplozivi social përshkon njerëzit e kulturave të ndryshme. Nxënësit me origjinë arabe të kësaj shkolle janë të socializuar ndryshe në krahasim me nxënësit gjermanë.

Bushkovski: "Në këtë pjesë të qytetit ne kemi probleme, pasi një pjesë e të rinjve nuk janë rritur në sistemin tonë të vlerave, ata nuk ndihen si në shtëpinë e tyre. Prindërit e nxënësve jetojnë në shtëpitë e tyre në bazë të ritualeve të traditave të atdheut të tyre, të fshatit. Të rinjtë janë rritur këtu në qytet, ata refuzojnë këto rituale, por nuk i shohin qëllimet dhe vlerat e reja. Kjo bën që ata të përvetësojnë vlerat e rrugës. Dhe në rrugë siç dihet vlen ligji i më të fortit."

Pas apelit të arsimtarëve për ndihmë menjëherë kanë pasuar reagimet. Brenda ditëve të ardhshme kësaj shkolle të përbërë nga pjesëtarë të shumë kombe do t'i dërgohen tre pedagogë sociale,, të cilët flasin edhe arabisht dhe turqisht. Në të njëjtën kohë planifikohet unifikimi i kësaj shkolle me një shkollë tjetër për të ndihmuar integrimin e nxënësve. Për shkak të situatës së jashtëzakonshme nuk mendohet në mbylljen e shkollës, thekson senatori i shkollës, Klaus Böger: "Nuk do të ketë shkollë në Berlin që do të mbyllet. Ne do të vazhdojmë procesin tonë të zbatimit të parimeve edukuese, civilizuese dhe mësimit politik në çdo pjesë të Berlinit.

Që nga dita e premte ka filluar në hyrje të shkollës kontrolli policor. Policia përkujdeset edhe për mosmbajtje të armëve nga ana e nxënësve.

Silke Mehring

Deutsche Welle
    31 Mars 2006

Merkel: Fëmijët e emigrantëve të kuptohen me fjalë me mësuesit e tyre

Berlin: Për zhvillimet e fundit në një shkollë të Berlinit në zonën e Neukëlnit ku mësimi ka filluar të mbahet nën mbikqyrje të policisë u shpreh edhe kancelarja gjermane Angela Merkel. Sipas saj njohja më e mirë e gjuhës gjermane është një parakusht i rëndësishëm për zgjidhjen e problemeve të integrimit të fëmijve të emigrantëve. Duhet të përkujdesemi që fëmijët të jenë në gjendje të kuptohen me fjalë me mësimdhënësit e tyre, tha Merkel në Berlin. "Nëse një fëmijë prindërit e të cilit janë të huaj, nëse një fëmijë rritet në një shtëpi të tillë me prindër të cilët ndoshta as vet nuk dijnë mirë gjermanisht, vjen në shkollë, atëherë duhet përkujdesur që ky fëmijë të jetë në gjendje të kuptoj mësimdhënsin me fjalë", tha kancelarja Merkel. Në shkollën e Neukölnit mbi 80 përiqnd e nxënësve janë fëmijë të emigrantëve.

Deutsche Welle
    01 Prill 2006

Dash...me kembore Maska e Toro
    Anëtarësuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    CALIFORNIA
    Postime
    1,404
    Dhe pastaj thone qe nuk ka invazion arab ne Evrope.....Te vjen tjetri ne shtepi , te detyron ta ushqesh, ta veshesh, ta mbathesh, te mbaje fene e tij, te edukoje femijet e tij sipas sistemit mesjetar dhe te te imponoje kete sistem edhe tek femijet e tu, te vret, te plackit dhe ti duhet te rrish sus....Nese ky nuk eshte pushtim atehere cfare eshte?

i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    Citim Postuar më parë nga Toro
    Dhe pastaj thone qe nuk ka invazion arab ne Evrope.....Te vjen tjetri ne shtepi , te detyron ta ushqesh, ta veshesh, ta mbathesh, te mbaje fene e tij, te edukoje femijet e tij sipas sistemit mesjetar dhe te te imponoje kete sistem edhe tek femijet e tu, te vret, te plackit dhe ti duhet te rrish sus....Nese ky nuk eshte pushtim atehere cfare eshte?
    sa skupton ti toro.

mbi 1000 here myslymanet e kane thene se pushtimi i kostandinopojes dhe rrafshimi i popullsise se bizantit me rrace turke-arabe nuk ishte pushtim por clirim. ketu po flasim per clirim modern.

duhet te kuptosh toro karrikaturat e muhamedit jane ofendime ndersa vargjet e varura te kuranit ne arabisht ne muret e shen sofise ne kostandinopoje nuk jane ofendime por vleresime.

http://www.exploredance.com/iprez/r805032212.jpeg

i/e regjistruar Maska e friendlyboy1
    Anëtarësuar
    25-06-2002
    Postime
    769
    un shkollen e mesme e kam ber pjeserisht ne usa. Cdo dit policia ishte presente, pa permendur "nerc" qe ishin 4 a 5 ne gjith shkollen dhe mesues te shkolles qe gjat pushimit paguheshin edhe per te mbajtur qetesin. kjo siguri ishte vetem per gjera te vogla kur ndodhte ndonje zenie e madhe vinte ambulanca zjarrfiksa dhe policia. Nuk behet fjal per te patur nje shkoll normale pa patur sigurin e nxensve dhe studentve.

pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anëtarësuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862
    Ajo qe ka ndodhur ne Berlin nuk eshte ndonje gje e jashtezakonshme shume. Me duket e pakuptimte theksimi nga ana e postuesit qe mbi 80% e studenteve ishin arabe/turq. Gjera te tilla kane ndodhur edhe me pare dhe do te ndodhin ama eshte ofenduese dhe e pasakte qe per kete ti vihet faji nje etnie te caktuar. Ketu ku jetoj une eshte nje lagje me greke/shqiptare ku ne shkolla ka kontroll te rrepte te policise. Cfare do te thote kjo? Qe shqiptaret jane barbare? Sipas logjikes suaj pergjigja do te ishte Po por une nuk e konsideroj veten te tille pra. Keshtu qe lerini budallalleqet edhe flisni me objektivizem. Kur eshte per ti share turqit/arabet i shajme por jo per gjera te tilla qe ndoshta nuk jane fare ne doren e tyre.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Ajo qe ka ndodhur ne Berlin nuk eshte ndonje gje e jashtezakonshme shume. Me duket e pakuptimte theksimi nga ana e postuesit qe mbi 80% e studenteve ishin arabe/turq.
    Eh, postuesi edhe episodet ma te vogla qe ndodhin ne cepin e ndonje shteti Evropian si Gjermania nuk perton t'i sjelle ne FSH per t'i diskutu si probleme te rendesishme nderkombetare.

S'di ç'te them. Direkt lexova pjesen e bere "bold" nga hapesi (ça ben reklama, e!) dhe e lashe fare se e di qe eshte thjeshte nje perpjekje me iu dhane mundesine disave te bejne pak "thashetheme". Lum si na qe jemi shqiptar edhe e kena ndrit ne Evrope, kudo qe shkojme krenohemi se kena nam te mire...lol.

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Citim Postuar më parë nga Inteligjentja
    Ajo qe ka ndodhur ne Berlin nuk eshte ndonje gje e jashtezakonshme shume.

Varet nga kendveshtrimi. Per evropianin mesatar eshte "e jashtezakonshme shume" kur mesimdhenia ne klase kryhet ne prani te policise dhe niveli shkollor bie nen zero. Per 80%-shin e lartpermendur, kjo mund te mos jete dhe ndonje gje "e jashtezakonshme".

P.S.: Para se te gjykojme gjermanet, mendoni se sa shqiptare do te pranonin te dergonin femijet e tyre ne nje gjimnaz te Tiranes ku 80% e nxenesve ishin turq/arabe/pakistaneze etc dhe shqipja te ishte gjuhe e dyte a e trete ne ate shkolle? Gjithashtu sa mesues shqiptare do te pranonin te duronin denglat apo gansterizmat (ashtu sic i durojne koleget e tyre gjermane) e ca adoleshenteve te huaj qe as shqipen nuk do ta njihnin (ashtu sic pothuajse nuk e flasin fare gjermanishten)?

pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anëtarësuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862
    More zoteri une s'jam aq turke as palestineze as afgane e arabe sa per dijeni! Po kshu eshte kur i lexoni postimet me ato te prapmet! Nuk ka nevoje te na tregosh Europen se e kam shetitur me pellembe! Europa nuk e ka perballjen e pare kete me emigrantet. Une Gjermanine e admiroj me shume se cdo shtet tjeter ne kontinentin e vjeter, por nacionalizmi gjerman ka fame dhe dihet qe edhe gjerat me te vogla i bejne sikur c'jane! Shih sa shqiptare te perbuzur ke ne Itali, Greqi, Angli e gjetke edhe pastaj ki goje e sha popujt e tjeter te Botes! Shqiptareve iu ka dale nami me shume kot se plote per vandalizma e ju keni goje te me mbroni "Europen" kur vete jeni emigrante! Vaj medet ku ka ka arritur ky popull!
    P.S. Sa per shqipen ke me shume shqiptare qe nuk dine ta flasin sesa te huaj! Edhe mos fantazo shume se per fatin tone te keq Shqiperia nuk ka arritur ne ate shkalle sa te behet e deshirueshme per emigrim! Mesuesit shqiptare perballen cdo dite me vandalizmat e femijeve te cthurrur dhe sa per gjuhen atyre bravo u qofte qe e ruajne identitetin e tyre!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Inteligjentja : 02-04-2006 më 13:37
    Homo sum; humani nil a me alienum puto.

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    More zoteri une s'jam aq turke as palestineze as afgane e arabe sa per dijeni! Po kshu eshte kur i lexoni postimet me ato te prapmet!
    Une nuk thashe se ti i perket kombesive te lartpermendura , s'kuptoj ku e gjete kete pohim! Komenti im nuk i drejtohej personit tend por postimit tend te pare ne kete teme.

Nuk ka nevoje te na tregosh Europen se e kam shetitur me pellembe!
    Nuk pretendova te te tregoj Evropen. Thjesht, me njohjen time te kufizuar, thashe tekstualisht se "evropiani mesatar nuk e sheh si normale mesimdhenien nen mbikqyrjen e policise". Ti, qe e ke shetitur me pellembe, me sa duket ke mendim te kundert mbi dukurine ne fjale.

Une Gjermanine e admiroj me shume se cdo shtet tjeter ne kontinentin e vjeter, por nacionalizmi gjerman ka fame dhe dihet qe edhe gjerat me te vogla i bejne sikur c'jane!
    OK

Shih sa shqiptare te perbuzur ke ne Itali, Greqi, Angli e gjetke
    Faji kryesor per kete imazh bie mbi vete shqiptaret. Ky eshte mendimi im.

edhe pastaj ki goje e sha popujt e tjeter te Botes!
    Nqs ne postimin tim te meparshem veren ndonje sharje per ndonje popull tjeter te botes, te lutem bej nje reference me quote.

Shqiptareve iu ka dale nami me shume kot se plote per vandalizma
    Perseri, mendimi im eshte se nami u ka dale me shume plot se sa kot. Mjafton t'u hedhesh nje sy statistikave te Interpolit ose te burgjeve ne Greqi, Itali, Angli etj.

e ju keni goje te me mbroni "Europen" kur vete jeni emigrante!
    Nuk po "mbroja Evropen", thjesht thashe mendimin tim si gjithe te tjeret. Evropa nuk ka nevoje per "mbrojtjen" e forumistave shqiptare ne boten virtuale.

Vaj medet ku ka ka arritur ky popull!
    Plotesisht dakort.

Sa per shqipen ke me shume shqiptare qe nuk dine ta flasin sesa te huaj!
    Kete nuk e dija!

Edhe mos fantazo shume se per fatin tone te keq Shqiperia nuk ka arritur ne ate shkalle sa te behet e deshirueshme per emigrim! Mesuesit shqiptare perballen cdo dite me vandalizmat e femijeve te cthurrur
    Nuk po fantazoja. Jam plotesisht i ndergjegjshem qe Shqiperia eshte shuuuume larg asaj pike qe ti permend (ekonomikisht, teknologjikisht, kulturalisht). Thjesht bera nje paralelizem imagjinar per ta bere me te kuptueshme situaten e analizuar ne kete teme.

dhe sa per gjuhen atyre bravo u qofte qe e ruajne identitetin e tyre!
    Gjithashtu, do te shtoja qe bravo u qofte gjermaneve qe perpiqen te ruajne gjuhen, kulturen dhe identitetin e tyre ne vendin e tyre, sic besoj se do te beja edhe une ne vendim tim ne rrethana te ngjashme (per sqarim, edhe ky eshte nje shembull imagjinar).

Gjithe te mirat.
    Ndryshuar për herë të fundit nga D@mian : 02-04-2006 më 14:15

Tema të Ngjashme

1. Historiku i Tiranes
    Nga INDRITI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 93
    Postimi i Fundit: 11-02-2025, 22:02
  2. Përgjigje: 188
    Postimi i Fundit: 02-09-2013, 21:37
  3. Përgjigje: 54
    Postimi i Fundit: 23-12-2007, 09:06
  4. Afatet për kalimin nga një gradë më e ulët në një më të lartë
    Nga Zemrushja në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2007, 00:28
  5. Vajza 17-vjecare qe ishte spiune e policise ne Vlore
    Nga shkodrane82 në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 52
    Postimi i Fundit: 09-02-2007, 18:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •